ja si tiež chcem kúpiť foťák takže aj ja by som priala radu ale určite si kúp zrkadlovku aspoň s tridsať násobným zoomom ak sa chceš tomu venovať tak za taký poriadny môžeš dať aj 1000 e takže musíš si rozmyslieť či chceš fotiť len tak alebo profesionálne a počula som ešte že bývajú aj také tábory kde ťa učia fotografovať
@littlephoenix to som si myslel aj ja, az kym som si kupil zrkadlovku.... Ak objekt, ktory chces fotit, sa nehybe, a nepotrebujes neaku mega kvalitu (ked to neches davat na A3 alebo tak..) tak staci digitalny... ale ak sa co i len trochu pohne, uz to nemas zaostrene, tie farby, celkovo ostrost, makro neni na digitalnom taka dobra... tak ked chces robit poriadne fotky odporucam zrkadlovku Samozrejme zalezi od toho, co chces fotit, a kolko za to chces dat penazi...
@littlephoenix no, tak mozno si priliz blizko... niektore fotaky (osobne skusenosti mam s digitalnym olympusom) maju ze makro, a super makro, a ked chces ist fakt blizko ku objektu musis dat to supermakro, a potom mozes ist s objektivom az okolo 20 cm k tomu, co chces odfotit... Mne vadilo hlavne, ze ked som chcel odfotit niekoho, kto bol v pohybe to bolo vecne rozmazane... na zrkadlovke si nadstavim rychlost, ktorou to ma odfotit, alebo jednoducho dam modus sport, a potom to je ostre... sport modus som videl aj na digitaloch, ale nie je to nic moc...
@jaro1991 ja mám ten svoj digitálny rada...fotí pekne...teda až na občasné momenty, ako som spomínala ale tak na 15- ty krát to vyšlo, a to sa pavúčik absolútne nehýbal...čo potom s tými, čo utekajú?
ale chápem...zrkadlovka je určite lepšia...niet pochýb...možno si raz kúpim, ale to budem musieť na to mať financie...
@salora viem co je to panning, nehovoril som o technike fotenia, hovoril som o tom, ze mozes robit digitalnym fotakom co chces, ale hybajuci sa objekt aj tak nikdy nezachytis tak dobre ako zo zrkadlovkou... este k tomu mas na zrkadlovke moznost (ked uz si spomenul panning) ze ti to cvakne niekolko fotiek za sekundu, a ked sledujes hybajuci sa objekt mas peknu seriu fotiek... co v podstate tiez mozes robit len zrkadlovkou...
@9 / @jaro1991 - predovšetkým nie je kompakt ako kompakt... a ak myslíš sekv. snímanie resp. RKS (rýchle kontinuálne snímanie) - majú to aj kompakty, napr. ultrazoomy... ja fotil som v pohode OLYMP-mjučkom napr. letecké dni a to nie je ani UZ...
suhlasim s @ littlephoenix ... ked vies s nim fotit a vies upravovat fotky, tak staci digital.
otazka je, ze ci fotis alebo chces este len uplne zacat fotit. cim fotis teraz? .... podla mna je blbost, aby si niekto, kto nefoti, hned kupoval zrkadlovku. .... ja som fotila kompaktom, teraz digitalom a vyhovuje mi to.
@13 / @jaro1991 - ale samozrejme, že je to rozdiel Ale na druhej strane stále platí, platilo a bude platiť, že treba nielen ovládať svoj aparát a poznať jeho možnosti a obmedzenia, ale tiež že za dobrou fotkou stojí vždy predovšetkým fotograf... A tiež platí, že fotku, teda konečný výsledok, treba vždy riešiť už pri jej vzniku - od nastavení až po samotnú kompozíciu a postproces už potom využívať minimálne.
V každom prípade je ale asi táto diskusia zbytočná... nielen preto, lebo je ich tu už na túto tému X ale aj preto, lebo @lusyndaa nenapísala žiadne info, čo a ako chce fotiť, či vôbec fotiť vie alebo chce len začať a v diskusii vôbec nereaguje....
Apropo - pokiaľ ide o foťák: skús si pozrieť niektoré moje fotky - v jednom albume sú fotky fotené Hasselbladom (je to tam uvedené) ale v ostatných sú fotené zrkadlami Canon a Nikon, tiež kompaktom alebo UZ - skús prísť na to, ktoré čím...
Nečítala som ostatné príspevky, lebo je to staršne dlhé ale fotogrfovaniu sa venujem približne druhý, tretí rok. Mám zrkadlovku, Pentax k10, ten foťák milujem, nevymenila by som ho za nič na svete!! Dovolím si povedať, že mám vo foťákoch trochu prehľad, tak stačí povedať aký chceš, či kompakt či zrkadlovku, do koľko eur, ktoré funkcie by mal mať a niečo s anájde rada pomôžem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
ale chápem...zrkadlovka je určite lepšia...niet pochýb...možno si raz kúpim, ale to budem musieť na to mať financie...
@lusyndaa - ujasni si, čo a pre koho chceš fotiť a koľko chceš investovať...
otazka je, ze ci fotis alebo chces este len uplne zacat fotit. cim fotis teraz? .... podla mna je blbost, aby si niekto, kto nefoti, hned kupoval zrkadlovku. .... ja som fotila kompaktom, teraz digitalom a vyhovuje mi to.
V každom prípade je ale asi táto diskusia zbytočná... nielen preto, lebo je ich tu už na túto tému X ale aj preto, lebo @lusyndaa nenapísala žiadne info, čo a ako chce fotiť, či vôbec fotiť vie alebo chce len začať a v diskusii vôbec nereaguje....
Apropo - pokiaľ ide o foťák: skús si pozrieť niektoré moje fotky - v jednom albume sú fotky fotené Hasselbladom (je to tam uvedené) ale v ostatných sú fotené zrkadlami Canon a Nikon, tiež kompaktom alebo UZ - skús prísť na to, ktoré čím...
a lol zrkadlovka s 30x zoomom...