Poznáte nejaké dobré stránky, kde by som sa mohla dozvedieť o tychto veciach viac? Nejaky blog, forum, hocičo. Alebo ak máte sami nejaké tipy alebo rady, čo by mi mohlo pomôcť sa posunúť v týchto oblastiach ďalej.
suhlasim, preto sa pytam hlavne na to. vedel by si mi poradit nejake stranky? alebo co mi odporucas robit, aby som sa naucila fotit ? okrem neustaleho fotenia.
www.ephoto.sk vo fotoškole nájdeš plno užitočných informácii
www.fotoaparat.cz nájdeš veľa zaujímavých fotiek
www.photo.net všelijaké veci na fóre vyčítaš pokiaľ vieš dobre po anglicky
a fotošop je prvá vec, ktorú musíš ovládať aby si vedela dostať digitálnu fotografiu do stavu v akom má byť... neovládaš fotošop, môžeš fotiť dobre ako len chceš, vždy budeš len priemer
@airia nebr si to tak ... cital som nedavno jednu vyskumnu studiu, cca rok publikovania 2009, pred vydanim CS4 - kde boli hodnotene fotografie an roznych urovniach neviem cim presne a tak - no lenze - dosledok je taky, ze v dnesnej dobe na dobru fotografiu potrebujes a tvori:
45 % fotoaparat - uz len to ze mas poriadnu masinu (zbran - novy mem, btw, kto vie co to je tvori dobry zaklad pre fotku - staci, ze lne sfotis radiator ,alebo nieco mozno dokonca aj "hlbsie" a mas skoro 1/3 prace hotovu
35 % tvori post.process - mylsim, ze netreba vysvetlovat
a zvysne percenta tvorias a su rozkuskovane na charakteristiky autora, jeho idey, predstavy, kompo, zrucnosti a tak ale uz presne nepamatam co a ako bolo zoradene
inac, nedavno vysiel PS CS 5 - a moj osobny pohlad na to - "grafiku uz teraz moze robit kazdy debil" - tym mslim vsetko co sa v nom ma robit a da sa robit
inac neviem ci by osm ti mal ja odporucat nieco, ale existuje mnoh stranok na tieto veci - ale osobne si mylsim, ze skor najlepsie su nejake clanky od nejakych autorov, kt. pisu ako co robili a tak - cize najlepsie je sa inspirovat uz len z prac, kt. boli nebat sa ze sa budes opakovat, len skusat a skusat
ale ked tak, odporucam par stranok, kt. nie us presne na fotografovanie, ale niekdey raz za cas tam nadapis na dobry clanok
medzi sk/cz patira : tutorials.cz, a nasledne » abduzeedo.com/,...» psd.tutsplus.com/... - kt. uplne na zaciatok postacia a ked sa budes nudit, mozes si pozriet ich spratelene weby a pdobne a najst si toho omnoho viac
inak myslim ze moj problem je trochu aj v tom ze neviem, ak nieco vytvorim, ci je to dobre, kedze mam zatial velmi amaterske oko, nech pozeram denne stovky fotografii na deviantarte. ake ma fotka chyby a podobne.
neviete o nejakej stranke kde by som mohla dostat nejaku konstruktivnu kritiku?
z photoshopovanych fotiek mi je zle uz len z principu.
moj nazor je taky, ze zaujimave/pekne fotky vzniknu ked budes pred tym, ako stlacis spust, par minut rozmyslat, ze ako by ta fotka mohla vyzerat najlepsie a az potom ta zrazu osvieti a cvaknes a fotka bude super...
(pre zabrdacov typu hegi450, ano fotim na kinofilm)
@seithas cize s fotkou to nema nic spolocne... ja tvrdim, ze na fotku nepotrebujes ani ten fotak (existuju ludia, co fotia dierkou v alobale), ani ten postprocessing (xú) a najdolezitejsi je ten autor... ak je dolezitejsi fotak ako to co je na fotke, tak s panom bohom...
99 % pouizva pri fotografovani PP je to uplne normalne a nevyhnutne...
@airia ak chces komenty co tvojim fotkam chyba odporucam flog.pravda.sk alebo fotky.sme.sk ...Ephoto.sk je skor pre uz lepsich a malokedy ti daju koment k fotke...musi byt fakt dobra. Najlepsi je flog. A ked chces vidiet krasne fotografie odporucam panoramio.com
@mayo ale vies ze su to tvoje fotaky ze? mozno si bol opity, neviem, ale snazil si sa ma dlho neuspesne presvedcit ze ta mam pustit dopredu na ten hadouken medzitym si sa mi stihol pochvalit ze si mega hviezda na birdze a som si ta zapamatala len tak na okraj
@m@trixx praveze, ak sa pozrieme na pojem "fotka" ako na urcity konstrukt z pohladu, djame tomu, gestaltu - tak mozeem vidiet, ze fotka je nieco viac ako len suhrn roznych vlastnosti, veci,kt. sa odohrali pri toma by vznikla a podobne ... je to nieco viac ... tak vtedy - uz nejde o fotku,ide o nieco viac
Súhlasím s tým, že dobrá fotka sa dá urobiť aj bez photoshopu a že keď človek nevie fotiť, tak mu ani ten photoshop nemusí pomôcť aby zo zlej fotky urobil dobrú tak, aby sa to ešte dalo nazvať fotkou.
netvrdim, ze som nejaky prevratny fotograf, ale daju sa so spravnou "postprodukciou" spravit divy. to ti je hadam vsetko jasne, ze treba fotit, fotit a ucit sa. ja som si ziaden kurz nerobil, musis to mat jednoducho v oku, ze toto bude dobra fotka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
A až potom mysli na Photoshop.
Fotky sa fotia, nevyrábajú sa v Photoshope.
Potom je to už grafika, nie fotografia.
suhlasim, preto sa pytam hlavne na to. vedel by si mi poradit nejake stranky? alebo co mi odporucas robit, aby som sa naucila fotit ? okrem neustaleho fotenia.
www.fotoaparat.cz nájdeš veľa zaujímavých fotiek
www.photo.net všelijaké veci na fóre vyčítaš pokiaľ vieš dobre po anglicky
a fotošop je prvá vec, ktorú musíš ovládať aby si vedela dostať digitálnu fotografiu do stavu v akom má byť... neovládaš fotošop, môžeš fotiť dobre ako len chceš, vždy budeš len priemer
@mayo btw spominas si na tuto fotografiu ?
napoveda - rock for people, hadouken, prvy rad
45 % fotoaparat - uz len to ze mas poriadnu masinu (zbran - novy mem, btw, kto vie co to je tvori dobry zaklad pre fotku - staci, ze lne sfotis radiator ,alebo nieco mozno dokonca aj "hlbsie" a mas skoro 1/3 prace hotovu
35 % tvori post.process - mylsim, ze netreba vysvetlovat
a zvysne percenta tvorias a su rozkuskovane na charakteristiky autora, jeho idey, predstavy, kompo, zrucnosti a tak ale uz presne nepamatam co a ako bolo zoradene
inac, nedavno vysiel PS CS 5 - a moj osobny pohlad na to - "grafiku uz teraz moze robit kazdy debil" - tym mslim vsetko co sa v nom ma robit a da sa robit
inac neviem ci by osm ti mal ja odporucat nieco, ale existuje mnoh stranok na tieto veci - ale osobne si mylsim, ze skor najlepsie su nejake clanky od nejakych autorov, kt. pisu ako co robili a tak - cize najlepsie je sa inspirovat uz len z prac, kt. boli nebat sa ze sa budes opakovat, len skusat a skusat
ale ked tak, odporucam par stranok, kt. nie us presne na fotografovanie, ale niekdey raz za cas tam nadapis na dobry clanok
medzi sk/cz patira : tutorials.cz, a nasledne » abduzeedo.com/,... » psd.tutsplus.com/... - kt. uplne na zaciatok postacia a ked sa budes nudit, mozes si pozriet ich spratelene weby a pdobne a najst si toho omnoho viac
inak myslim ze moj problem je trochu aj v tom ze neviem, ak nieco vytvorim, ci je to dobre, kedze mam zatial velmi amaterske oko, nech pozeram denne stovky fotografii na deviantarte. ake ma fotka chyby a podobne.
neviete o nejakej stranke kde by som mohla dostat nejaku konstruktivnu kritiku?
z photoshopovanych fotiek mi je zle uz len z principu.
moj nazor je taky, ze zaujimave/pekne fotky vzniknu ked budes pred tym, ako stlacis spust, par minut rozmyslat, ze ako by ta fotka mohla vyzerat najlepsie a az potom ta zrazu osvieti a cvaknes a fotka bude super...
(pre zabrdacov typu hegi450, ano fotim na kinofilm)
@seithas cize s fotkou to nema nic spolocne... ja tvrdim, ze na fotku nepotrebujes ani ten fotak (existuju ludia, co fotia dierkou v alobale), ani ten postprocessing (xú) a najdolezitejsi je ten autor... ak je dolezitejsi fotak ako to co je na fotke, tak s panom bohom...
@airia ak chces komenty co tvojim fotkam chyba odporucam flog.pravda.sk alebo fotky.sme.sk ...Ephoto.sk je skor pre uz lepsich a malokedy ti daju koment k fotke...musi byt fakt dobra. Najlepsi je flog. A ked chces vidiet krasne fotografie odporucam panoramio.com
Dostala si ma
Ale dostal som sa dopredu
Ja som si v tej prvej rade narobil veľa kámošov, ale teba si už nepamätám.
A bol som všetko, len nie triezvy
Ak by mal niekto nahodou chut ohodnotit moju pracu » alternativesue.deviantart.com/...
vsetky rady, tipy, kritiku velmi ocenim!!!
@seithas
tak sa dohodnime ze fotka = photoshop a pre to "nieco viac" treba najst nejaky vhodny termin...
@hegi450
podla coho sudis ze som nedrzal v ruke film?