prepac ale nejde mi to dokopy..chces zacat fotit a uz chces predavat? Co tak sa najskor fotit naucit, co ti moze trvat par rokov aby sa tvoje fotky priblizili k urovni kedy budes moc rozmyslat nad ich predajom. A pokial budes fotit len preto aby sa mal z toho zisk tak sa dobre fotit nikdy nenaucis.
No popri škole by som si chcel privyrábať, rozmyšľam nad kupou fotaka. Mam prax 6 mesiacov vo fotostudiu. Okey spravim si nejaku stranku a tam pohadzem fotky.
ak chces mat z niecoho zisk, chod radsej umyvat riady alebo kosit ihriska. teraz chces zainvestovat do fotaku, ak tomu spravne rozumiem a potom z tej "prace" len trieskat peniaze. tak si najskor spocitaj, kolko vrazis do techniky, pretoze na profesionalne fotky ti zakladny objektiv stacit nebude, t.j. co kvalitny objektiv to cca 900 eur (to som uviedla cenu dost pristupnej optiky), ale to istotne vies, ked mas prax vo fotostudiu, co je sice tiez dost diskutabilne, pretoze z 10 fotostudii v okoli poznam dobre dve
a navyse, priroda popri skole ta dost oberie o cas. neviem si predstavit, kto bude od teba kupovat, ked aj kalendare maju vlastnych osvedcenych fotografov, ktorych najimaju na dane temy, ktore chcu nafotit. navyse priroda nie je atelier, neurobis si svetlo, ake chces a ak nemas cit pre moment, bude to aj s 30-tisicovou aparaturou vyzerat lacno ako dokumentacia dovolenky so 6mpx kompaktom.
neviem no, dost odvazne slova mas na zaciatok, skus si najskor odprezentovat nejaku svoju tvorbu po strankach, nech ta ohodnotia ludia, ktori sa do toho rozumeju (co birdz nie je) a potom uvidis, ci to ma vyznam. no neodpustim si nepovedat, ze vyznam to nema, ked mas este pred drzanim fotaku v ruke takyto "ziskovy" pristup
a este by som dodala, ze v dnesnej dobe foti takmer kazdy, cize sanca nejako "prerazit" je dost miziva a aj dobremu fotografovi trva peknych par rokov, kym si ho niekto vsimne. cim ta, samozrejme, nechcem odradzat, mozno si obrovsky talent a budes mat este vacsie stastie, no nevie ma prestat fascinovat, ako lahko si to predstavujes
kupovať Ti ich nebude nikto.. to Ti poviem narovinu V dnešnej dobe fotí už takmer každý... nehovoriac o tom koľko profesionálov fotí prírodu a od nikoho za svoje fotky nepýtajú peniaze.. Takže ak to chceš robiť len pre peniaze tak na to rovno zabudni.. pre peniaze možeš fotiť tak ľudí, ale aj na to potrebuješ dobrý základ čo sa týka výbavy + schopnosti..
kúpiš si foťák (predpokladám, že nejakú dobrú zrkadlovku) , začneš sa učiť fotiť a chceš tie fotky predávať? no, najprv sa to nauč a učenie nieje záležitosť mesiaca-dvoch...niekto sa učí fotiť celé roky, kým sú jeho fotky také, že ich môže zavesiť na nejaku web stránku nie to ešte predávať ! a pochybujem, že si v dnešnej dobe bude niekto kupovať cudzie fotky je toľko možností... kúpiť si vlastný kvalitný foťák (za ani nie veľa peňazí) a SVOJE fotky si zavesiť napr. na stenu ... takže.. ak sa chceš foteniu venovať profesionálne, urob si nejaky kurz a choď fotiť do fotoslužby (tam si tvoje fotky kupovať budú) alebo začni fotiť pre nejake časopisy na tom sa dá tiež pekne zarobiť...
Nechápem tvojmu komentáru. Nebudem sa vyjadrovať k tým štúdiam, že poznáš len 2 dobre Ja nemiením retuśovať tvoje fotky alebo niečo také, s úpravami fotiek mám dosť veľké skúsenosti.
Mňa to jednoducho baví, a vyšplhať sa hore počas niekoľkých rokov stojí za to. Nemyslel som tým, že hneď budem zarábať. Asi som sa zle vyjadril.
Inač chápem čo si popísala. Ale ten obraz celkový sa dá pekne upraviť keď máš kvalitný program. Ale iste ze nebudem fotit priamo krajinu, ked bude oproti mne slnko svietit
Ďakujem za rady aj tak Chcem robiť aspoň niečo, čo ma baví
fakt neviem, či sa mám smiať alebo plakať fotiť sa človek učí niekoľko rokov a aj to nie je isté, že sa vypracuje na špičkovú úroveň..a ako už bolo spomenuté, v tejto dobe fotí takmer každý (ja taktiež), čiže je fakt otázne, či sa uplatníš....
a ešte niečo...pravého fotografa nezaujíma zisk, ale to, aby tá fotka mala niečo do seba...len tak na okraj
@anatolynx Ale kde. Komentáre typu: "Zobuď sa", si nevšímaj.
Trošku nápadu a šikovnosti a vieš aśi zarobiť všelijako. Teraz máš všade fotografov naozaj veľa, je fakt.
Hlavne, že ťa to bude baviť.
Pred pár rokmi, čo som nemal s fotením žiadne skúsenosti, ma zavolali na letnú brigádu, fotiť ľudí v meste. Dali mi do ruky obyčajný kompakt a ak som si chcel zarobiť, musel som fotiť. Mal som nejaké miesto, tam som fotil ľudí, ktorým kolega za 5 minút vytlačil celkom pekné fotky. No a keďže som tej firmičke robil najlepšie zisky, tak za mesiac som si zarobil celkom slušne...aj 1000 sk denne sa dalo... a to som robil kedy som chcel, maximálne 4x v týždni.
Potom sme sa s kamarátom dohodli s jednou školou, že pofotíme žiakov, trochu lacnejšie ako konkurencia a bolo. Párkrát som som fotil na nejakých športových akciách...sem tam nejaké portréty a to som si ešte nestihol zabezpečiť kvalitný foťák. Plánujem, je to pekný koníček.
Stačil mi fakt, aké hrozné fotky nám robil fotograf na stužkovej, na tablo, tak mi to dodalo sebavedomie, že to by mohol už každý.
@james144 keby chcel nazor profesionalov, tak ide na taku stranku a nie sem nemam pocit, ze niekto z tych ludi nad tebou si mysli, ze je profesional, no napriek tomu snad moze mat nazor.
@3 a pochybujem, že si niekto bude len tak kupovať fotky stromu, fotografovia žijú z toho, že pracujú vo fotoštúdiach a fotia maturitné fotky, stuškové, svadby atd prípadne takí čo robia pre noviny...
Jj veď viem, ale ja nechcem žiadne fotoštúdio. Ja budem mať prácu, len fotografovaním by som si cez letné dni chcel privyrábať a zviditelniť sa. Nechcem si s týmto doslova zarábať
delegatka ach jaj, no ani písať nemusíš. Také povýšenecké kecy obdivujem.
@ludia !! (toto zvolanie si dovolím ukradnúť od @hajzelbaba )..kašlite na neho, vidíte, že sa mu nepáči čo píšete, on si bude tvrdiť svoje..nemá ani foťák, ani skúsenosti s fotením a už chce na tom zarábať, vidieť že skromnosť mu nechýba..
ja chudák, iba pokorne skloním hlavu a nechám miesto pre takých majstrov ako on / /
@33 a teraz tvoje zranené ego si musí vymyslieť niečo aby si z toho vyšiel ako "víťaz", tak napíšeš, že si sa pekne pobavil..myslím, že tí ľudia sa tu viacej bavia na tebe.
No ne, napísali ste tu veci čo som dávno vedel, nič nové. Akurát jeden typek mi dobre poradil. Spravim si webstránku a tam budem dávať fotky, ale prv materiál si zoženiem.
Akože nerobím zo seba víťaza, na to serem, ve´d je to len forum. Hrdinov na forách si nikto nepamätá
Zacal si uplne najhorsie ako sa da. Nemas o foteni ani predstavu a ty uz tie fotky chces predavat? Takto nikdy z teba nebude ozaj fotograf...Fotky ta maju v prvom rade tesit a ma ta uspokojovat hlavne to , ked ti ich niekto pochvali, ked sa ludom pacia.
Nemysli si ze teraz si kupis zrkadlovku a hned mozes ist fotit ,dat do pc pripadne vytlacit a predavat. Fotak nie je vsetko. Ani z daleka. Skus si nieco o tom prestudovat ..
chalan si našiel novú záľubu a už sa do neho všetci púšťajú ako dementi, fakt ako, debili...no a čo, nech si fotí, veď techniku a všetko okolo sa postupne naučí!!!
treba chodiť aj na nejaké kurzy, podľa toho, čo už chceš fotiť, atď. oplatí sa to. jeden známy fotí možno rok aj niečo, tiež bol na kurzoch a fotí, hocičo, ľudí, prírodu, šport..a na stránky, kde prijímajú fotky od takýchto fotografov posiela fotky a oni ich schvália alebo nie a tieto sa potom predávajú na tej stránke..inak nejako veľa sa na tom zarobiť nedá, treba fotiť dlho a veľa, ale niekedy je aj náhoda a predáš veľký formát za veľa dolárov ten známy predá možno 1 za týždeň (napr. taký malý formát cca 3-10 dolárov)..zádrheľ je v tom, že pokiaľ nezarobíš za rok nejakú sumu, povedzme 100 dolárov, tak tie peniaze idú tej firme, nie tebe..
@hajzelbaba nie o to vôbec nejde veď niekto skutočne môže byť nepodceňujem nikoho kto sa vyššie ozval Len vždy keď sa nájde niekto kto povie že niečo chce začať dokázať sa nájde pár expertov čo to už skúsili a vyvinú úsilie aby tomu človeku ukázali aký je naivný. Pričom to je to posledné čo potrebuje vedieť .
@james144 preco? povedali pravdu aj ked je to tvrde ale bohuzial ...keby sa toto spyta na forach napriklad ephoto.sk to by si len pozeral ako by ho dali dole..toto je nic ...ludia mu len slusne vysvetlili ze s takym pristupom nema sancu...a musi ho zmenit lebo sa dalej nedostane
@anatolynx nikto ti tu nenapísal, že sa na to máš vyprdnúť ale tvoje predstavy sú neskutočné... pozri sa napr. tu : » fotohacko.cz/... on fotí rôzne akcie (preteky, svadby, tréningy...atď.) a zarába len na tom, keď mu niekto dá symbolický poplatok za fotky zo svadby... ale inak to robí pre zábavu a + fotí do časopisov, odkiaľ má tiež dosť peňazí alebo chalani z www.fotohd.sk sú úplne úžasný fotografi a fotenie majú ako profesionálny koníček.. popri fotení majú aj 3 iné práce... väčšinou spojené s technikou. a stačí im ak niekto zverejní ich fotky s ich menom..toť vše .. a podľa mňa sa ani na fotení zarábať nedá.. tiež som mala taký sen, že vyštudujem fotografiu a budem fotiť pre časopis a bla bla bla ... ale prešlo ma to, keď som zistila aká je dnes sa slovensku úroveň fotografov no keď to chceš ako koníček na leto a voľné dni, tak prečo nie ale pochop, že keď si niekto kúpi od niekoho fotografiu, už to nemá to čaro ... lenže, vieš keď ty tu začneš hneď všetkých urážať, pretože nenapísali to čo si si ty predstavoval, tak potom s tebou ťažko o niečom diskutovať a ešte jedna rada (posledná...konečne) keď budeš nabudúce zakladať podobné fórum, tak napíš do prvého komentu viac... pretože z toho čo si napísal ani nemohli vzniknúť normálne a optimistické odpovede
@anatolynx sorry ale aby si bol fotograf musis mat talent a vsetko mozne, byt tebou zacnem webkou na birdzi a tak postupne, a ak si zacal svojou profiloukou tak ver ze to bude pre teba strasne tazka cesta, niekde sa zacat musi a podla zaciatkou vidis ci na to niekdo ma a ma sa dalej snazit alebo nie, ty si sa porste odfotil mozno nie ty sam a pridal si si na fotku par obrazkou... tak ako neviem neviem ci by si niekdo nieco take kupil... podla mna sa fotografovanie neda naucit na to musis mat cit a prirozeny talent vydeiet svet v obrazkoch... no nic takych ako ty vzdi radi uvitaju v dakom novom case aby zachitili adelu v plavkach... good luck
hlavne si pred kupou prvej zrkadlovky poriadne prestuduj o com to je .. a hlavne sa nedaj zlakat na poet megapixelov ... nieje to toiz rozhodujuci faktor !
Oficiálne firma vznikla 1. apríla, na maminu živnosť, ktorú som rozšíril o webdesign. Prvá firemná doména bola websuport.sk s jedným "p". Až neskôr sme zistili, ako sa to píše správne.
Prvého klienta sme získali na strednej škole, supportoval som ho cez prestávky. Náš najlepší produkt neobmedzený webhosting sme vtedy ponúkali na serveri, ktorý mal 40GB disk. Náš prvý server a serverovňu, kde bol umiestnený, sme videli po 2 rokoch fungovania. "
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
ale hlavne, predovšetkým @3
a odo mňa k téme:
totiž nechápem, ako sa dá na otázku, kto by ich mohol kupovať, odpovedať. som zmätený. neviem.
pardon.
ak chces mat z niecoho zisk, chod radsej umyvat riady alebo kosit ihriska. teraz chces zainvestovat do fotaku, ak tomu spravne rozumiem a potom z tej "prace" len trieskat peniaze. tak si najskor spocitaj, kolko vrazis do techniky, pretoze na profesionalne fotky ti zakladny objektiv stacit nebude, t.j. co kvalitny objektiv to cca 900 eur (to som uviedla cenu dost pristupnej optiky), ale to istotne vies, ked mas prax vo fotostudiu, co je sice tiez dost diskutabilne, pretoze z 10 fotostudii v okoli poznam dobre dve
a navyse, priroda popri skole ta dost oberie o cas. neviem si predstavit, kto bude od teba kupovat, ked aj kalendare maju vlastnych osvedcenych fotografov, ktorych najimaju na dane temy, ktore chcu nafotit. navyse priroda nie je atelier, neurobis si svetlo, ake chces a ak nemas cit pre moment, bude to aj s 30-tisicovou aparaturou vyzerat lacno ako dokumentacia dovolenky so 6mpx kompaktom.
neviem no, dost odvazne slova mas na zaciatok, skus si najskor odprezentovat nejaku svoju tvorbu po strankach, nech ta ohodnotia ludia, ktori sa do toho rozumeju (co birdz nie je) a potom uvidis, ci to ma vyznam. no neodpustim si nepovedat, ze vyznam to nema, ked mas este pred drzanim fotaku v ruke takyto "ziskovy" pristup
kúpiš si foťák (predpokladám, že nejakú dobrú zrkadlovku) , začneš sa učiť fotiť a chceš tie fotky predávať? no, najprv sa to nauč a učenie nieje záležitosť mesiaca-dvoch...niekto sa učí fotiť celé roky, kým sú jeho fotky také, že ich môže zavesiť na nejaku web stránku nie to ešte predávať ! a pochybujem, že si v dnešnej dobe bude niekto kupovať cudzie fotky je toľko možností... kúpiť si vlastný kvalitný foťák (za ani nie veľa peňazí) a SVOJE fotky si zavesiť napr. na stenu ... takže.. ak sa chceš foteniu venovať profesionálne, urob si nejaky kurz a choď fotiť do fotoslužby (tam si tvoje fotky kupovať budú) alebo začni fotiť pre nejake časopisy na tom sa dá tiež pekne zarobiť...
Mňa to jednoducho baví, a vyšplhať sa hore počas niekoľkých rokov stojí za to. Nemyslel som tým, že hneď budem zarábať. Asi som sa zle vyjadril.
Inač chápem čo si popísala. Ale ten obraz celkový sa dá pekne upraviť keď máš kvalitný program. Ale iste ze nebudem fotit priamo krajinu, ked bude oproti mne slnko svietit
Ďakujem za rady aj tak Chcem robiť aspoň niečo, čo ma baví
a ešte niečo...pravého fotografa nezaujíma zisk, ale to, aby tá fotka mala niečo do seba...len tak na okraj
@19 tak načo sa pýtaš debilné otázky, keď sa ti nepáčia odpovede? tak nezakladaj takéto diskusie a foť teda a upravuj, keď máš PLNO SKÚSENOSTÍ.
@kolini @14 tá fotka je mega
@hajzelbaba @8 ,9
Trošku nápadu a šikovnosti a vieš aśi zarobiť všelijako. Teraz máš všade fotografov naozaj veľa, je fakt.
Hlavne, že ťa to bude baviť.
Pred pár rokmi, čo som nemal s fotením žiadne skúsenosti, ma zavolali na letnú brigádu, fotiť ľudí v meste. Dali mi do ruky obyčajný kompakt a ak som si chcel zarobiť, musel som fotiť. Mal som nejaké miesto, tam som fotil ľudí, ktorým kolega za 5 minút vytlačil celkom pekné fotky. No a keďže som tej firmičke robil najlepšie zisky, tak za mesiac som si zarobil celkom slušne...aj 1000 sk denne sa dalo... a to som robil kedy som chcel, maximálne 4x v týždni.
Potom sme sa s kamarátom dohodli s jednou školou, že pofotíme žiakov, trochu lacnejšie ako konkurencia a bolo. Párkrát som som fotil na nejakých športových akciách...sem tam nejaké portréty a to som si ešte nestihol zabezpečiť kvalitný foťák. Plánujem, je to pekný koníček.
Stačil mi fakt, aké hrozné fotky nám robil fotograf na stužkovej, na tablo, tak mi to dodalo sebavedomie, že to by mohol už každý.
Priznávam že tému som založil stupidnou otázkou, napisal som to narýchlo. Keby sa dal prvý prispevok zmeniť, tak to inač napíšem
Koliny: No keby som mal o par rokov viac, tak letím do Londýna na tu demonštraciu tých imigrantských krys
PS: pre ostatných, už tu nemusíte písať deti
najprv pýta radu, potom povie, že sme deti, niektorí sú ešte aj PREMUDRÉ dievky čo viac dodať
delegatka ach jaj, no ani písať nemusíš. Také povýšenecké kecy obdivujem.
@hajzelbaba ja retušovať! môžem ja?
ja chudák, iba pokorne skloním hlavu a nechám miesto pre takých majstrov ako on / /
Inač môžte to tu zamknúť, som sa pekne pobavil
Akože nerobím zo seba víťaza, na to serem, ve´d je to len forum. Hrdinov na forách si nikto nepamätá
@cabicabi ty mozes secko pouzivat, co je moje!
len tolko a nechcem a nebudem tuto temu komentovat...
Nemysli si ze teraz si kupis zrkadlovku a hned mozes ist fotit ,dat do pc pripadne vytlacit a predavat. Fotak nie je vsetko. Ani z daleka. Skus si nieco o tom prestudovat ..
treba chodiť aj na nejaké kurzy, podľa toho, čo už chceš fotiť, atď. oplatí sa to. jeden známy fotí možno rok aj niečo, tiež bol na kurzoch a fotí, hocičo, ľudí, prírodu, šport..a na stránky, kde prijímajú fotky od takýchto fotografov posiela fotky a oni ich schvália alebo nie a tieto sa potom predávajú na tej stránke..inak nejako veľa sa na tom zarobiť nedá, treba fotiť dlho a veľa, ale niekedy je aj náhoda a predáš veľký formát za veľa dolárov ten známy predá možno 1 za týždeň (napr. taký malý formát cca 3-10 dolárov)..zádrheľ je v tom, že pokiaľ nezarobíš za rok nejakú sumu, povedzme 100 dolárov, tak tie peniaze idú tej firme, nie tebe..
držím palce
..howk..!
"Ing. Michal Truban, CEO
Oficiálne firma vznikla 1. apríla, na maminu živnosť, ktorú som rozšíril o webdesign. Prvá firemná doména bola websuport.sk s jedným "p". Až neskôr sme zistili, ako sa to píše správne.
Prvého klienta sme získali na strednej škole, supportoval som ho cez prestávky. Náš najlepší produkt neobmedzený webhosting sme vtedy ponúkali na serveri, ktorý mal 40GB disk. Náš prvý server a serverovňu, kde bol umiestnený, sme videli po 2 rokoch fungovania. "
» websupport.sk/o-nas...
najväčší slovenský poskytovateľ webhostingu. A takto začínalo plno úspešných ľudí. Naivne ani nevedeli do čoho idú
preboha, je to predsa hobby, má to byť pre radosť. aj keby som fotil dobre tak by mi bolo blbé to predávať.
istockphoto, shutterstock, dreamstime, etc.