Prednedávnom sme v škole mali spraviť project o anglickom spisovatelovi či spisovateľke a ja som si vybrala Jane Austen. Musím povedať, že ma strašne ohúrila a prekvapila, pretože nie je ako tie všetky spisovatelky z viktorianského obdobia pochmúrne. Cita
Jane Austen je kráľovná spisovateliek " Keby bývala krajšia, našiel by sa nejeden pán Darcy" píše Paul Johnson, ktorý ju v svojom diele " Tvůrci" uviedol ako jedinú ženu v celej knihe. A má pravdu. ale potom by už nevzniklo asi žiadne z jej krásnych diel.
Proste Austenová je brilatná spisovateľka a taká Meyerová, Rowlingová, Pilcherka, Steelová alebo nejaká iná obluda, nemôže na jej šľapaj ani len z 50 metrov pozrieť, nieto ešte do nej stúpiť
ja mám z viktoriánskeho obdobia radšej práveže tých pochmúrnejších/pochmúrnejšie...
A Jane Austen tak či tak nie je predstaviteľkou viktoriánskeho obdobia, ktoré začalo nastúpením kráľovnej Viktórie na trón niekoľko rokov po Janinej smrti
ale každopádne, čítala som od nej Pýchu a predsudok a bolo to príjemná odychovka písaná NÁDHERNOU angličtinou, a páčilo sa mi to, ale zatiaľ necítim potrebu prečítať si nejakú dalšiu z jej kníh...
Skrz na skrz prečítané. Ak nie, tak minimálne videné. Všetky. Filmy, knihy... Ono, Austenová nie je pre každého, má ten taký starodávny štýl písania, nič vzrušujúce, siahodlhé opisy, nudné vnútorné monológy atď atď... Kým sa dostane holka k veci.. No, jednoducho, nie je to pre každého. Ja to však mám dosť rada, akosi...
...nemôžem nereagovať na predchádzajúci komentár od lilnicole - siahodlhé opisy v Austenovej určite nenájdeš Jane je práve známa tým, že ani len nepísala akej farby mal kto oči a vlasy.. jej brilantnosť spočíva v charakteristike prostredníctvom dialógov. Tie vnútorne dialógy - to áno, uznávam, tých je tam neúrekom Ani vzrušujúce to veľmi nie je ... plynie to pozvoľna, ale v konečnom dôsledku aj keď jej príbehy nie sú dramatické, častokrát prekvapia svojim záverom Mne osobne sa najviac páčia tie úžasne rozhovory - brilantnosť jazyka.. a kto vie čítať medzi riadkami tak je to pre neho naozaj úžasný čitateľský zážitok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
nie, nepaci sa mi
Pozdáva sa mi tá dobová angličtina a zopár vtipných momentov (cca. 1 na dvesto strán, ale budiž).
Proste Austenová je brilatná spisovateľka a taká Meyerová, Rowlingová, Pilcherka, Steelová alebo nejaká iná obluda, nemôže na jej šľapaj ani len z 50 metrov pozrieť, nieto ešte do nej stúpiť
A Jane Austen tak či tak nie je predstaviteľkou viktoriánskeho obdobia, ktoré začalo nastúpením kráľovnej Viktórie na trón niekoľko rokov po Janinej smrti
ale každopádne, čítala som od nej Pýchu a predsudok a bolo to príjemná odychovka písaná NÁDHERNOU angličtinou, a páčilo sa mi to, ale zatiaľ necítim potrebu prečítať si nejakú dalšiu z jej kníh...