Ahojte, neviem čo budem ešte v živote robiť akú prácu budem vykonávať ale nechcela by som urobiť chybu. Na výšku by som v tejto chvíli chcela ísť a preto sa rozhodujem nad gymnáziom. Ako by ste mi poradili vy ? Je gymnázium naozaj dobré alebo radšej stred
Tu 3tiu moznost nespominaj, alebo chces dalsiu ciarocku do zoznamu ludi, ktorych si zabil?
Gymnazium je dobre, ale pocitaj s tym, ze 8ckari su miestami niekde inde ako 4kari... Ja som na gympel siel kvoli roku volna, a som celkom spokojny, no keby som si mal vyberat dnes, pri zadrbane zvysenom dochodkovom veku, tak pojdem zo zakladky na 4rocne a bez stressu to odflakam na ciste...
omg, ja som na gympli a nič horšie podla mna nieje (ble) . lebo sa tam učíš chobotiny len... proste radšej chod na Obchodnú, alebo na odbornú, taká ktorá ťa bude baviť...
gymnazium je podla mna najlepsi typ strednej skoly, ci uz vies alebo nevies, na aku VS chces ist neskor alebo cim sa chces zivit
ja som si bola ista od ZS, ze ma bavia jazyky, ale nevedela som, na aku VS este chcem ist dalej a gympel ti umoznuje sa neskor podla toho rozhodnut a vybrat si tak maturitne predmete (este do 4. rocnika ich mozes definitivne zmenit) myslim si, ze na gymnaziu je aj najlepsia vyucba cudzich jazykov, ktore su dost dolezite a taktiez celkovo dobra vyucba zvolenych maturitnych predmetov
vobec nie je problem, ze budes mat vela predmetov, tj z kazdeho nieco, da sa to uplne v pohode zvladnut, dokonca s ami gympel zdal lahsi ako ZS
poznam ludi, ktori isli na neviem ake odborne skoly alebo obchodne akademie a 3/4 z nich mala predmety, ktore im boli k nicomu vzhladom na VS, na ktoru sa rozhodli ist, takze teraz bud odisli z VS alebo maju problemy so skolou a vsimam si, ze mali chabu vyucbu jazykov/matematiky a dokopy nic poriadne nevedia, no to uz byva skor sposobene ich vlastnou nesnazivostou, lenze viac som sa stretla s pripadmi, ze clovek, ktory chodil na gympel, bol viac zmotivovany a snazivy ako clovek z OA/odbornej skoly aj ked mali podobni potencial (hovorim podla konkretnych osob z mojho okolia, nehovorim, ze teraz takto kazdy dopadol, kto chodil na podobne stredne skoly)
podla mna dnes uz gymnazium postrada zmysel..na VS ajtak prijimaju aj z odbornych skol..tak je podla mna lepsie mat nejake to odborne vzdelanie ako poistku...
podľa mňa je gymo naj voľba v tomto prípade, aj keď nie je gymo ako gymo...a navyše si myslím že ak chce ísť človek na výšku tak práve gymo ho najlepšie pripraví...neviem či je to všade tak ale napríklad v Čadci na obchodke je matika na úrovni ZŠ a to mi príde ako pi*ovina 1. triedy, proste my z gyma sme na na ekonomické odbory podostávali ľahšie, aspoň sa mi zdá a vraj na farmaceutických stredných učia veci čo sú im na príjímačkách na prd a že sa tam z takých škôl ťažko dostať...takže ja odporúčam jednoznačne gymo ale nejaké kvalitné ak sa dá
Tak záleží aké gymnázium , keďže buď máme na Slovensku veľmi ale veľmi inteligentnú mladú generáciu (keď sa všetci ani učiť nemusia a majú dobré známky na gymploch), alebo úroveň gymnázií neskutočne klesla . Skôr asi tá druhá možnosť...
Na gympli sa učíš všetko, a keď má ten gympel aspoň trochu úroveň, tak toho budeš mať dosť a ver, že niekedy ti to bude liez na nervy, keď sa budeš musieť učiť charakteristiku arénov a potom charakteristiku diel Terézie Vansovej . Ale teraz tu máme kopec (a ešte väčší kopec pribudne) mladých ľudí, ktorí si urobia gympel a potom aj VŠ len kvôli nejakému titulu v nejakom perspektívnom obore, ako právo, andragogika, sociálna práca a pod.
Jednoznačne gymnázium (a keby si sa pýtala ešte omnoho skôr, povedala by som ti, že osemročné, lebo som naň sama chodila a mohla som vidieť, aký veľký je rozdiel medzi osem- a štvorročákmi, my sme na tej škole boli dlhšie, boli sme zvyknutí na veľa práce, oni boli v šoku, že "ták veľa sa treba učíť?" a tiež nás už od decka až takpovediac do dospelostí vychovávali tí istí ľudia, mali sme s nimi iný vzťah, inak nás brali a viac do nás vkladali, ale o tom potom). Je síce pravda, že po odbornej škole už budeš vedieť nejakú prácu a v dnešných časoch je to rozhodne plus, ale na to by som sa nespoliehala. Ak fakt plánuješ výšku, za štyri roky sa tvoje predstavy o budúcom živote zmenia a napokon pôjdeš na výšku s úplne iným zameraním, než si plánovala, keď si mala 14. Akurát ostaneš v ťažkom šoku, keď sa zrazu budeš musieť drieť pred prijímačkami a na výške a nebudeš vedieť ako na to. Netvrdím, že na gymnáziu z teba spravia terminátora s mozgom génia, ale rozhodne sa od teba bude očakávať trochu viac, budeš vedieť viac a príprava na matury a výšku ťa nezaskočí.
Aj keď...no, ťažko povedať, čo bude o štyri roky. Pokiaľ svet, ako ho poznáme do teraz, hor sa študovať a naberať informácie o tomto svete a platí to, čo som písala hore.
Ale ak sleduješ dianie a že sa tu k niečomu chýli, možno je treba skôr vedieť vedieť niečo užitočnejšie, než len sypať matematické definície a chemické formulky. Ale to je len môj osobný názor, nedaj sa pomýliť.
Ja osobne by som na gymnázium nešla, už len preto že vidím, aký ľudia tam.. (predtým som žila v predstave, že gymnázium je pre múdrejších a učeniabaživých ľudí, nie pre ľudí s 3 zo správania a s priemerom 2,8, ale o tom potom..)
Dnes sa už na vysokú školu dostaneš z každej školy, ide len o to chcieť..
Podľa mňa by si si mala nájsť odbornú školu, ktorá aspoň trošku bude baviť ako písal @12. Načo sa bifliť 4 roky nejakú chémiu alebo fyziku, v ktorej sa potom nechceš ani zďaleko venovať (to som uviedla príklad seba a potom zanedbávať predmety, ktoré ťa bavia?
Stretla som sa s tým, že kamartáku bavili strašne jazyky, dejepis, slovenčina a tak..lenže toľko sa musela venovať chémii, matike fyzike a biológie, čo ju vôbec nebavilo, až mal 3-4 z oboch..jednému nerozumela a tĺkla si to do hlavy a na druhé jej neostalo čas.
Ale to len súdim podľa seba a môjho okolia..
A v neposlednom rade, odborná škola je aspoň malá poistka, že neostaneš stáť s otvorenými ústami, keď ťa na výšku náhodou nezoberú hneď. Toť všio.
Je rozdiel gympel a gympel. Niektore odbtome skoly su ovela lepsie gymple a potom to iste naopak. Ja som s gymplom spokojna,vedela som,ze na vysku chcem ist a nevedela som aku presne(ak sa chce ist na ekonomiu,tam je super obchodka napr),gympel mi poskytol prehlad a ked uz som vedela smer,ktorym sa uberat, vyberala som seminare,chemiu a biolu vymenila za predmety,ktore som potrebovala a hotovo.
@19 uplne suhlasim ... naco tam budes 4 roky sa ucit zo vsetkeho nieco ? na vysoku dneska uz mozes ist s kazdej skoly ... a popri vyske si mozes najst aj pracu v tom odbore , co si studovala na strednej ... teda aspon mne to pride vyhodne ... poznam kopu ludi , co chodili na nejaku strednu a na vysku isli z uplne inym zameranim ... teda ale ak chces byt lekarka alebo nieco take , tak to zas urcite by si mala ist na gympel .. lebo potom z obchodnej tam asi nemas sancu ...
mas uplne jedno na jaku skolu pojdes na vysoku ta zoberu aj z ucnovky uz dnes. mas bitku o ziakov lebo na slovensku mas strasne vela skol cize nezufaj. a gym nechod ono to je dost taka mylna predstava ze to je najlepsia skola nic sa tam nenaucis do zivota. to ze sa naucis komplet prehlad o vseobecnych veciach je ti viac-menej uplne nanic v realite hovorim zo skusenosti kedze vidim akych ludi trh prace vyzaduje
@nadush Nemám osobnú skúsenosť z gymnáziami ale pokiaľ chceš udržať podobnú úroveň predmetov ako na ZŠ, chceš sa veľa učiť (viac ako na klasickej SŠ) a naozaj zatiaľ nevieš, čo by si chcela v živote robiť, tak to skús (keby niečo, tak prestúpiš na inú školu). Ale podľa mňa je klasická SŠ lepšia, postupne sa toho veľa naučíš (z odborných predmetov) + prax, kde si od učenia oddýchneš...
@pappkin Teoreticky? To mas pravdu. Ale v praxi je to absolutne inak, realita je taká, ze do nasej ucnovky sa chodi spať. Bez srandy. Utýrali dejepisarku. Prax je jediny predmet ktory na SOŠ kedy funguoval aj fungovať bude. Jednoducho nemozes prinutit mimoriadne inteligentného- konkrétne nadaneho cloveka aby sa ucil pocitacovu vedu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Tu 3tiu moznost nespominaj, alebo chces dalsiu ciarocku do zoznamu ludi, ktorych si zabil?
Gymnazium je dobre, ale pocitaj s tym, ze 8ckari su miestami niekde inde ako 4kari... Ja som na gympel siel kvoli roku volna, a som celkom spokojny, no keby som si mal vyberat dnes, pri zadrbane zvysenom dochodkovom veku, tak pojdem zo zakladky na 4rocne a bez stressu to odflakam na ciste...
ja som si bola ista od ZS, ze ma bavia jazyky, ale nevedela som, na aku VS este chcem ist dalej a gympel ti umoznuje sa neskor podla toho rozhodnut a vybrat si tak maturitne predmete (este do 4. rocnika ich mozes definitivne zmenit) myslim si, ze na gymnaziu je aj najlepsia vyucba cudzich jazykov, ktore su dost dolezite a taktiez celkovo dobra vyucba zvolenych maturitnych predmetov
vobec nie je problem, ze budes mat vela predmetov, tj z kazdeho nieco, da sa to uplne v pohode zvladnut, dokonca s ami gympel zdal lahsi ako ZS
poznam ludi, ktori isli na neviem ake odborne skoly alebo obchodne akademie a 3/4 z nich mala predmety, ktore im boli k nicomu vzhladom na VS, na ktoru sa rozhodli ist, takze teraz bud odisli z VS alebo maju problemy so skolou a vsimam si, ze mali chabu vyucbu jazykov/matematiky a dokopy nic poriadne nevedia, no to uz byva skor sposobene ich vlastnou nesnazivostou, lenze viac som sa stretla s pripadmi, ze clovek, ktory chodil na gympel, bol viac zmotivovany a snazivy ako clovek z OA/odbornej skoly aj ked mali podobni potencial (hovorim podla konkretnych osob z mojho okolia, nehovorim, ze teraz takto kazdy dopadol, kto chodil na podobne stredne skoly)
ak teda nechces robit nejakeho lekara kde ti treba chemiu...
Na gympli sa učíš všetko, a keď má ten gympel aspoň trochu úroveň, tak toho budeš mať dosť a ver, že niekedy ti to bude liez na nervy, keď sa budeš musieť učiť charakteristiku arénov a potom charakteristiku diel Terézie Vansovej . Ale teraz tu máme kopec (a ešte väčší kopec pribudne) mladých ľudí, ktorí si urobia gympel a potom aj VŠ len kvôli nejakému titulu v nejakom perspektívnom obore, ako právo, andragogika, sociálna práca a pod.
Aj keď...no, ťažko povedať, čo bude o štyri roky. Pokiaľ svet, ako ho poznáme do teraz, hor sa študovať a naberať informácie o tomto svete a platí to, čo som písala hore.
Ale ak sleduješ dianie a že sa tu k niečomu chýli, možno je treba skôr vedieť vedieť niečo užitočnejšie, než len sypať matematické definície a chemické formulky. Ale to je len môj osobný názor, nedaj sa pomýliť.
Dnes sa už na vysokú školu dostaneš z každej školy, ide len o to chcieť..
Podľa mňa by si si mala nájsť odbornú školu, ktorá aspoň trošku bude baviť ako písal @12. Načo sa bifliť 4 roky nejakú chémiu alebo fyziku, v ktorej sa potom nechceš ani zďaleko venovať (to som uviedla príklad seba a potom zanedbávať predmety, ktoré ťa bavia?
Stretla som sa s tým, že kamartáku bavili strašne jazyky, dejepis, slovenčina a tak..lenže toľko sa musela venovať chémii, matike fyzike a biológie, čo ju vôbec nebavilo, až mal 3-4 z oboch..jednému nerozumela a tĺkla si to do hlavy a na druhé jej neostalo čas.
Ale to len súdim podľa seba a môjho okolia..
A v neposlednom rade, odborná škola je aspoň malá poistka, že neostaneš stáť s otvorenými ústami, keď ťa na výšku náhodou nezoberú hneď. Toť všio.