Ahojte chcela by som sa opytat ci je na tom moja sestra tak zle. Ma 9 rokov a vazi 56 kg. je cca 155 cm vysoka. Ma riadne velke brucho a vôbec nevyzera pekne. A to pred 2 mala taku idealnu vahu, nebola stihla ale nebolo to zle a potom riadne pribrala. Dik
smajlik asi nie je na miesto no, ked sa nad tym zamyslim.
a ked sa pytas, co robit.. ved ma 9 rokov. ma vreckove? ak ano, ake velke? asi jej ho treba obmedzit tak, aby jej nezostavalo na sladkosti. bohvie co jej mama vari, najlepsie to vies asi ty. dajte prec vyprazane, dajte prec sladke a pekne ju krmte zeleninou. ved ked ma 9 rokov, tak si asi nevari nezdrave pokrmy sama a myslim, ze ani v skole nepodavaju take jedla, ktore by u deti sposobovali obezitu.
toto je ale na tvojich rodicoch a nie na cudzich birdzakoch, oni maju jej zdravie v rukach a iba oni ju mozu disciplinovat. ja jej tu tycinku zobrat z ruk nemozem. ak tvoja mama pecie koalce, mozno by mala prestat. ak vari nezdravo, musi zacat od seba.
a zobrali ste ju doktorovi, ci nema nejake poruchy, ako napr. stitnu zlazu?
Od mami dostava 5 euro na mesiac a od otca 2 na mesiac. A za doktorom sme neboli. A aj ked jej zobereme peniaze a sladke ona si tie cukriky zozenie. Jej kamaratky jej kupuju a tak. My sa to snazime riesit ale ona robi vsetko preto aby sa nam to nepodarilo.
aj ja som jedla cukriky ako mala, ale nebola som obezna. zalezi na mnozstve. zalezi co ma este okrem tych cukrikov. zalezi na tom, co jej mala zabali na desiatu. zalezi na tom, ci kazdy den dostane sladku malinovku alebo ci jej do flasky mama napusti vodu.
co mozu tvoji rodicia objektivne spravit?
1. ZACAT SAMI SO ZDRAVOU STRAVOU
2. poskytovat jej tu zdravu stravu, ziadne rozky s pastikou a cola na desiatu
3. porozpravat sa s nou o zdravi
4. zobrat ju doktorovi na vysetrenia
5. poziadat doktora, aby sa s nou tiez porozpraval o zdravej strave
3. ak by ťa to naozaj zaujímalo dostatočne veľmi, tak si o tom nájdeš nejaké štúdie, a zistíš že v určitom rozsahu vekov väčšina detí priberie do miernej nadváhy, ktorej tuky sa potom spália keď začne to rapídne rastové obdobie.
4. moja 9ročná sestra nevyzerá pekne podľa mojich 11ročných kritérií ktoré ešte figu vedia o ...čomkoľvek!
pozerám že ešte máš 11, a že si zrovna tá ktorej som písal tsku že zdrhaj z tejto stránky lebo sú tu väčšinou svine, a ironicky tou sviňou som zrovna teraz zrovna ja, ale...
...internet je plný informácií. pýtať sa cezeň ľudí na faktografické veci je to najmenej užitočné... prečo? lebo si vieš nájsť regulérne vedecké štúdie o tých veciach na ktoré sa pýtaš, ktoré majú aj hĺbku aj kvalitu informácií neporovnateľnú s tým čo ti povedia nejakí internetoví pajácoľudia!
tak sa to sakra nauč používať a používaj to! ja keď som bol v tvojom veku (a mnoho iných tu rovnako) tak nás od reálnych informácií delila hodina cesty do knižnice a hodina až dve hľadania vecí vôbec relevantných k téme, a následne niekoľko hodín v daných veciach hľadania tej konkrétnej info! teba od nej delia 3 minúty internetového hľadania a potom pár minút čítania! tak to sakra využívaj, miesto toho aby si sa pýtala sprostých namyslených arogantných poloteenagerov!
Niektori ludia riesia svoje problemy jedlom. Horsie je, ked telo reaguje tak, ze si tu energiu uklada prilis horlivo. Z jedneho hladiska, ide o typ cloveka, ktory neciti dostatok bezpecia (telo reaguje na hrozbu tym, ze uklada energiu na horsie casy). A myslim, ze v tomto pripade s tym treba nieco robit, ale nemyslim si, ze bude uplne stihla (mame skusenosti .. z rodiny). Dieta a sport nemusi zaberat tak, ako sa deklaruje (napr. ze kto sportuje, tak chudne a pod.). Myslim, ze aj minimalne stravovanie, dieta a podobne, nie je to, co by muselo realne zabrat. Predovsetkym ide o duseny problem, len u psychologa pochopenie velmi nenajdes (pokial nie je progresivny a rozhladeny). Moze to byt velmi zlozite, ale fakt treba zvazit, ci tyranie cloveka jedlom fakt pripada do uvahy (nezmyselne diety). Dalsia vec, ze BMI 23.3 nie je uplne zle. Skutocna obezita zacina od 30.0, takze zatial je to v norme a keby viacej sportovala, mohlo by to byt lepsie, ale este urcite bude rast do vysky (podla toho, ake velke ma chodidla, vysky v rodine, pribuznych, atd). Tak bez ohladu, akym spobom to @Midnight hovori/pise, ma ale pravdu. Mozno nebude modelkou, ale este stale moze vynikat v inych oblastiach (teoreticky vo vsetkych, okrem modelingu, hh). Su aj horsie veci, ako obezita. Vazne. Ale velmi vazne.
@wewo@demoniqangel
myslím že som sa celkom držal na uzde.
tá škaredota nebol diss ani výsmech, len... snaha o vypočítané psychologické pôsobenie také čo by ju (kľudne aj negatívnym spôsobom, ale) ťuklo k uvedomeniu že "aha, mám pod rukami neobmedzený zdroj znalostí celého ľudstva aký pred 20timi rokmi ešte neexistoval, a využívam ho na to aby som sa pýtala tých čo piču vedia, radšej by som ho mohla skúsiť využiť na to aby som si našla info priamo od tých čo venovali celý život tomu aby o týchto veciach niečo vedeli".
ale inak hej, ťažko sa mi vypočítava aká je táto miera smerom na 11ročného človiečika. a možno som to nevypočítal dobre. ktovie.
@midnight Zabúdaš na to, že prevažná väčšina tých štúdií je dostupná iba anglicky. A tak mi ukáž 11 ročného človiečika, ktorý má angličtinu na takej úrovni, aby si mohol prečítať vedecký článok. Takže áno, tvoja reakcia bola dosť neprimeraná.
Vo veku 9-tich rokov je este vo vyvine, mala by jest vsetko, ale samozrejme s mierou. Skuste sa cela rodina zacat viac hybat, resp. robit nejaky sport a nedavat jej tolko moznosti na sedavu aktivitu. Najdite jej nieco, co ju bude bavit. Za mojich detskych cias sme jedli vsetko, behali po vonku a bolo vsetko v poriadku.
Halooo ! Ved ma 9. Je vo vyvine. Ved ona este vyrastie a schudne. Aj ja som to tak mala. Mozete ju trosku obmedzit v sladkostiach aj ked to je zbytocne lebo vo vyssom veku schudne tak ci tak. Vahu tvojej sestricky by so riesila keby ma tak 17, 160cm a 89 kg teraz to riesit je zbytocneee
@wewo Pozor, ale bez cukru sa ale ani nedá žiť. Cukor odborne sacharóza sa skladá z dvoch jednoduchých cukrov, takzvané monosacharidy, to je glukóza a fruktóza.
Glukóza je jediný využitelný zdroj energie, na glukózu sa časom premenia všetky sacharidy, tomu ako rýchlo sa sacharidy premenia na glukózu sa hovorí glykemický index. Ale teraz, to najdôležitejši, keby človek dlhodobo neprímal žiadne cukry, došlo by k takzvanému podvýživeniu mozgu, kedže mozog je od cukru závislý.
Najnovšie výskumy dokazujú že cukrovku, ešte viac ako samotný cukor, spôsobuje málo pohybu, pretože keď sa človek pohybuje, tak sa krvný cukor premieňa na energiu, ktorú človek pohybom využíva a spaluje, čím viac sa človek hýbe tým viac cukru sa premení na energiu, ale túto energiu musí aj človek využiť. Keď sa človek nehýbe, cukor sa v krvi hromadí, a ešte keď človek pravideľne neje, tak sa uvoľnuje málo inzulínu (keďže inzulín sa uvolnuje pri jedení) a tradá máme pôvod cukrovky. Takže, ano cukor je návyková látka, ale je aj dôležitá. Čím viac cukru zješ, tým viac sa musíš hýbať, a pohyb je hlavný problém dnešných detí. Prevencia cukrovky je jednoduchá: primerané množstvo cukru, pohyb a pravidelné stravovanie + niekedy sa udáva aj štvrtý faktor, vyhýbať sa stresu.
Ja som v 9 rokoch mala asi 150 cm a 45 -50 kg ( uz neviem presne) a tiez som bola tucnejsia ako spoluziacky, ale tak ja uz som isla aj do puberty, cize u mna aj vyssia vyska na tento vek aj vaha boli sposobene tymto, v 10 rokoch uz boli aj kramy pri necelych 160 cm a aj tak som dorastla este peknych 10 cm, co som myslela, ze sa nepodari,lebo mnohe predcasne vyspele baby ostavaju vzrastom nizke noo ale aj ta vaha isla hore...v sucasnosti mam 170 cm a vahu okolo 70 kg zvyknem mat, len teraz som pribrala, cize okolo 75, ale davam dolu a obezna nie je urcite, kto ma vahu ako vyska -100, tak to vidim do buducna na idealnu zensku postavu 38/40...noo alebo z toho uplne vyrastie a bude stihla, ale diety neodporucam...cize len tolko, ze mozno za tym nie je len jedlo, aj ked kusok sladkeho nezaskodi obmedzit
@antifunebracka
Este aj pri vyske -100 vychadza BMI v norme..to je uhol pohladu, ja som pre niekoho v pohode, pre niekoho plus size a pre niekoho mašina
Keby nieco mam dve sestry, dvojicky. Jedna je na birdzi pod nickom Maciatko2006 a ta obezna na birdzi neni. Takze prosim nepiste jej nejake veci ze je tlsta alebo tak lebo ona (Maciatko2006) je na tom s vahou vpoho. Ide tu hlavne o birdzaka James98 alebo tak nejako sa vola lebo ten jej uz pisal divne spravy. To len aby nedoslo k omylu.
No tak jej nedajte vobec ziadne prachy a doma nemajte tolko jedla ze by sa nim dalo prejest. Lenze v praxi to byvat skor tak ze na oslavach decko dostane od rodiny tonu dezertov a potom vycitku ze s tym urobi co chce. Podla mna je nadvaha decka zlyhanie rodicov. Nez by sa poriadne starali a robili co treba robi im radost moralizovat a citia taku zvratenu prevahu, ze oni sa kontroluju lepsie.
To decko potrebuje pevnu ruku a zaujem zi strany rodicov. Tu "byt nestastny z toho" nepomoze, ale priama intervencia a dohlad. Je to proste nevychovany spratek, co nema vlastnu volu a silu sebazaprenia. Bude z nej dalsia prezrata, hnusna, tlsta, mastna mrdka...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
a ked sa pytas, co robit.. ved ma 9 rokov. ma vreckove? ak ano, ake velke? asi jej ho treba obmedzit tak, aby jej nezostavalo na sladkosti. bohvie co jej mama vari, najlepsie to vies asi ty. dajte prec vyprazane, dajte prec sladke a pekne ju krmte zeleninou. ved ked ma 9 rokov, tak si asi nevari nezdrave pokrmy sama a myslim, ze ani v skole nepodavaju take jedla, ktore by u deti sposobovali obezitu.
toto je ale na tvojich rodicoch a nie na cudzich birdzakoch, oni maju jej zdravie v rukach a iba oni ju mozu disciplinovat. ja jej tu tycinku zobrat z ruk nemozem. ak tvoja mama pecie koalce, mozno by mala prestat. ak vari nezdravo, musi zacat od seba.
a zobrali ste ju doktorovi, ci nema nejake poruchy, ako napr. stitnu zlazu?
co mozu tvoji rodicia objektivne spravit?
1. ZACAT SAMI SO ZDRAVOU STRAVOU
2. poskytovat jej tu zdravu stravu, ziadne rozky s pastikou a cola na desiatu
3. porozpravat sa s nou o zdravi
4. zobrat ju doktorovi na vysetrenia
5. poziadat doktora, aby sa s nou tiez porozpraval o zdravej strave
1. "vôbec nevyzerá pekne"
oh hej, lebo krása je ultimátny ideál všetkého, najmä vo veku 9 rokov že...
2. » www.nhlbi.nih.gov/health/educatio...
4. moja 9ročná sestra nevyzerá pekne podľa mojich 11ročných kritérií ktoré ešte figu vedia o ...čomkoľvek!
pozerám že ešte máš 11, a že si zrovna tá ktorej som písal tsku že zdrhaj z tejto stránky lebo sú tu väčšinou svine, a ironicky tou sviňou som zrovna teraz zrovna ja, ale...
...internet je plný informácií. pýtať sa cezeň ľudí na faktografické veci je to najmenej užitočné... prečo? lebo si vieš nájsť regulérne vedecké štúdie o tých veciach na ktoré sa pýtaš, ktoré majú aj hĺbku aj kvalitu informácií neporovnateľnú s tým čo ti povedia nejakí internetoví pajácoľudia!
tak sa to sakra nauč používať a používaj to! ja keď som bol v tvojom veku (a mnoho iných tu rovnako) tak nás od reálnych informácií delila hodina cesty do knižnice a hodina až dve hľadania vecí vôbec relevantných k téme, a následne niekoľko hodín v daných veciach hľadania tej konkrétnej info! teba od nej delia 3 minúty internetového hľadania a potom pár minút čítania! tak to sakra využívaj, miesto toho aby si sa pýtala sprostých namyslených arogantných poloteenagerov!
myslím že som sa celkom držal na uzde.
tá škaredota nebol diss ani výsmech, len... snaha o vypočítané psychologické pôsobenie také čo by ju (kľudne aj negatívnym spôsobom, ale) ťuklo k uvedomeniu že "aha, mám pod rukami neobmedzený zdroj znalostí celého ľudstva aký pred 20timi rokmi ešte neexistoval, a využívam ho na to aby som sa pýtala tých čo piču vedia, radšej by som ho mohla skúsiť využiť na to aby som si našla info priamo od tých čo venovali celý život tomu aby o týchto veciach niečo vedeli".
ale inak hej, ťažko sa mi vypočítava aká je táto miera smerom na 11ročného človiečika. a možno som to nevypočítal dobre. ktovie.
Glukóza je jediný využitelný zdroj energie, na glukózu sa časom premenia všetky sacharidy, tomu ako rýchlo sa sacharidy premenia na glukózu sa hovorí glykemický index. Ale teraz, to najdôležitejši, keby človek dlhodobo neprímal žiadne cukry, došlo by k takzvanému podvýživeniu mozgu, kedže mozog je od cukru závislý.
Najnovšie výskumy dokazujú že cukrovku, ešte viac ako samotný cukor, spôsobuje málo pohybu, pretože keď sa človek pohybuje, tak sa krvný cukor premieňa na energiu, ktorú človek pohybom využíva a spaluje, čím viac sa človek hýbe tým viac cukru sa premení na energiu, ale túto energiu musí aj človek využiť. Keď sa človek nehýbe, cukor sa v krvi hromadí, a ešte keď človek pravideľne neje, tak sa uvoľnuje málo inzulínu (keďže inzulín sa uvolnuje pri jedení) a tradá máme pôvod cukrovky. Takže, ano cukor je návyková látka, ale je aj dôležitá. Čím viac cukru zješ, tým viac sa musíš hýbať, a pohyb je hlavný problém dnešných detí. Prevencia cukrovky je jednoduchá: primerané množstvo cukru, pohyb a pravidelné stravovanie + niekedy sa udáva aj štvrtý faktor, vyhýbať sa stresu.
Este aj pri vyske -100 vychadza BMI v norme..to je uhol pohladu, ja som pre niekoho v pohode, pre niekoho plus size a pre niekoho mašina