Život je taký fér ako si ho spravíš... Že život nie je fér si môže povedať africké dieťa čo umiera od hladu, alebo nejaká unesená dievčina v pivnici niečo ako Natasha Kampush... Často som mala pocit, že môj život nie je fér, ale mám sa lepšie ako cca. 70% planéty, takže som spoko.
@3 a teda bude len na ňom, či spraví niečo preto, aby sa mal lepšie, aby sa mu žilo ľahšie, aby mal všetko, po čom túži atď. to, že niekto je medzi 30 % tých šťastnejších ľudí neznamená, že je to fér, stále je tu tých 70 % ľudí, ktorí sú na tom horšie a 29% ľudí, ktorí sú na tom lepšie
myslím si že na túto vec sa dá pozerať z dvoch strán ...
z pohladu vesmírneho a prírodných zákonov je systém v ktorom žijeme dokonalý a správny teda aj spravodlivý, každá časť a súčasť dostane presne tolko kolko má aby tento mechanizmus spolupracoval
z pohladu ludského je život súhra neustáleho prežívania a bojovania o uspokojovanie ktoré je sprevádzané ilúziami ktorými si zjednodušujeme bytie, pretože väčšinou nemáme chuť a silu bojovať každodenne ... z ludskeho hladiska mi život fér a spravodlivý nepríde, ludia sa tak vôbec nechovajú a zatial som ešte nepočul o systéme vytvorenom človekom ktorý by bol spravodlivý ku všetkým rovnako .. proste nie je, je iba o prežívaní a zapchávaní našich otvorov (ochromení) si zmyslov a následným myslením si že je všetko OK ... človek je spokojný len keď je uspokojený/uspokojovaný ... to je fér ?
záleží z pohľadu akej ideológie sa na to pozeráš. keby boli pravdivé teórie o reinkarnácii, tak by bolo teoreticky možné, že všetko v sebe nesie určitú spravodlivosť. keď sa na to budeme pozerať čisto realisticky, tak mnohé veci fér nie sú - napr. prečo sa niekto narodí chorý a niekto nie? no tiež si treba uvedomiť, že za mnohé problémy si človek môže sám a nemôže svoje zlé rozhodnutia zvaľovať na nepriazeň osudu - napr. keď človek nadáva, že má nešťastie na partnerov, ale pritom sa ťahá len s ľuďmi bez akejkoľvek reálnej perspektívy a tých dobrých a slušných vedome prehliada..
na vsetko sa mozes pozriet z roznych uhlov, Je len na tebe ci sa das do pozicie mucenika, ktoremu vsetci robia zle chudacikovi a zivot ho facka, alebo sa postavis k problemom ako k vyzvam...
Zivot je ako seriovy vrah ktory nema problem vratit sa na miesto cinu. Je z prirodzenosti nespravodlivy a aj nevyspytatelny.
___ @ludusinqa95 To by bol fer nie ? Praveze to tak nieje. Ak by to tak bolo vsetci by boli stastny a spokojny s tym aky si ho spravili.
@xy12345 hm ja by som ti mala o tom čo rozprávať...otec bol gambler a alkoholik, mňa a mam opustil keď som mala tuším 2..mama sa chcela zabiť na poslednu chviľu si ale uvedomila, že to asi neni riešenie tak nasadla na prvy bus ktorý videla na stanici (aj so mnou samozrejme) a dopravila sa až do najväčšej diery sveta kde líšky dávajú good night a tam sa vydala za najväčšieho ožrana a násilníka v okoli 150tich kilometrov..každý každučký večer som prosila boha nech to už skončí, nech je to lepšie..ale neéééé moja mama otehotnela a konec, bum už nebolo cesty s5..na svete bol maly fagan a o 2 roky bum, zas dalši.. a ja? ja jedina som bola nechcena a cudzia.. nemali ma radi. aj ti fagani ked rastli tak ma každým dňom nenavideli viac a viac.pamatam si ked moja "dokonala" sestra mala 5, už vtedy ziapala že som v ich dome cudzia..bitky boli na dennom poriadku a velakrat som sa aj bala ist do skoly, bala som sa co poviem a mama mlčala a mlči dodnes ako inak. je rada že ma čo jesť a kde spať. fagani rastli a rastli.ja som makala a nemala som prakticky nič.oni sa mohli divať na telku kedy chceli ja iba v nedelu a aj to iba na 2hodiny.domov som nosila čiste jednotky.ked som nebodaj dostala dvojku zmlatil ma ako prašivého psa tak že som sa hanbila z domu vyjsť. oni mali všetko,tablety,mobily,oblečenie. a ja? ja som DEDILA VECI PO SESTRE MLADSEJ O 5 ROKOV!! vies si to predstaviť??? ako som asi vyzerala a ako som sa citila? to čo ona vyhodila to som ja nosila do školy.tenisky som mala aj 4-5 rokov zatiaľ čo oni mali po 3 za sezonu.vieš ako som sa citila cele tie roky ked som videla tu nespravodlivosť? citiť sa ako služka vkuse makať,variť,prať, žehliť,vysavať v čase ked sa ostatne deti hrali pdo mojim oknom alebo doma pozerali telku?? vieš ako som sa citila? ano, bolo to ťažke, nespravodlive.ale vieš kde som dnes? vyštudovala som pedagogicku, od 15-tky makam, mam 20 a byvam sama, študujem na výške a popritom pracujem a mojim snom je pomocť detom ako som bola ja.pomocť deťom ktore trpia za murmi domovov a nikto ich bolesť nevidi a ukazať matkam ktore nestoja za nič, ake to je ked decko preklina deň,kedy sa narodilo ako som to cele roky robila ja,.. v 16-tich som chodila na pegečku a mala 3 brigady len aby som sa čim skor osamostatnila.vieš ake je to spať 3 hodiny a potom fungovať v škole a v 3 robotách?, ale som spokojna a som šťastna.odišla som a mam pokoj. som šťastna, nevinim život za nič..všetko čo mám som si vydrela sama, ale nemám pocit, že by život bol nespravodlivý.som na tom super v porovnani s inými..ako je napr. 25 ročný týpek ktorý má doma vyprané,vyžehlené a navarené ked príde na víkend z intráku a samozrejme v pondelok dostane 200€ aby sa za ten týždeň nemal zle..takých mi je ľúto..lebo tí bud na maminke yávislí ešte minimálne do 45ky!! a je mi ľúto všetkých, čo si nevedia vážiť čo majú. nech skúsia ísť do decáku, krizáku či iného sociálneho zariadenia, alebo len do špeciálnej školy... možno pochopia, čo majú.. ZDRAVIE!!! to čo veľa ľudom chýba.. prajem krásný zvyšok večera a prosím neviň život z toho že sedíš na riti za počítačom a nerobíš nič preto, aby bol tvoj život krajší a lepší.. ja som sa práve vrátila z práce tak idem konečne spať!! uži si večer a sorry za chyby, ale ledva vidím..
nedokážeme objektívne posudzovať životy iných, no každý z nás sa potýka s problémami, útrapami a radosťami, ktoré otrasú práve jeho životom bez ohľadu na to, ako to vidí jeho okolie...
netreba sa porovnávať s inými a človek zistí, že raz je hore, raz silno dole, no v konečnom dôsledku je všetko v dokonalej harmónii a spravodlivo rozdelené
Ani ja nevinim zivot za nic. A tiez by som ti vedel rozpravat a davat priklady, aj mozem ak chces. Ale je aky je, je nespravodlivy a nevyspytatelny. U niektorych ako napr teba teraz moze platit co si napisala ze ho mas taky aky si si ho spravila, ale som zvedavy ci by si to napisala napr pred 10timi rokmi. ale je dost ludi ktorym zivot ci uz dobry alebo zly spravia iny ludia okolo nich a ani o tom nemusia vediet a v dnesnej dobe uz dokaze cloveku znicit zivot aj zviera (napr kliest) a nemusi si vobec nic zabezpecovat a moze sa akokolvek snazit a za urcitych okolnosti sa z toho uz nikdy nespamata/nevymota... Do urcitej miery ma nad svojim zivotom kazdy moc ale u kazdeho je ina a je kopu okolnosti kde je miziva /ziiadna, napriklad ze nemaju moznosti alebo okolnosti su nepriaznive ... Takze URCITE by som netvrdil ze zivot je taky aky si ho spravime, nieje! @ludusinqa95
Vidis mozno keby si mala POTS ako ja tak by si tiez sedela len na riti lebo by si nic ine pomaly nevladala a nechovala sa arogantne ako pani sveta a netarala NELOGICKE nezmysli ze zivot je fer / spravodlivy a pod... Skor ci neskor na to vacsina ludi pride ze to tak nieje, cim skor tym lepsie pre nich ... Trosku viac pokory pred tym seriovym vrahom ( zivotom ) by nezaskodilo @ludusinqa95
Zivot je nefer, lebo stale sa najde novy idiot ktory sa ti s radostou vysmeje za to kym si. Inak by to vsetko bolo uplne jedno. Ktoremu znevyhodnemu by vadilo same o sebe jeho bremeno keby mu vzdy mal kto pomoct namiesto hadzania polien pod nohy? Nikomu. Kolko krat som ani netusila o tom ze som nestastna pokym ma okolie kvoli niecomu nezacalo vylucovat. A je to stale znova. Kazdy uspech niekto zavidi, kazdy neuspech je niekomu dovod na vysmech. Neznasanlivost a nespolupraca, sutazivost su korenom vsetkeho utrpenia. Zle medziludske vztahy to je jedine trapi kazdeho najviac.
nie je fér
niekto sa narodí do blahobytu, zdedí ťažké majetky
niekto na to drie celý život a snaží sa, nemá ani 1/10 z toho
niekto sa narodí do totálne chudobnej krajine kde nemá ani základné práva či naplnenie zákl. potrieb
niekto sa narodí chorý, niekto zdravý a môže urobiť so životom čo chce nezmení to
jedine "spravodlivé" veci sú čas (ok tuto by mohla fyzika odporovať ale berme, že len tu na Zemi) a smrť, tie sú pre všetkých rovnaké
Život nie je fér pretože sa neriadi tým čo je pre nás ľudí fér. Život sa chce len udržať pri živote, rozširovať. Kebyže je život fér tak by sme sa buď všetci rodili v chudobe alebo všetci rodili v blahobyte s tými istými možnosťami. V podstate by sme museli každý jeden viesť ten istý život.. čo by bolo dosť na p.. zlé.
Život je abstraktný pojem bez pocitu férovosti.
Vobec sa nezaoberam takymito picovinami. Zivot je taky, aky si ho kazdy zariadi (hlavne ak nema ziadne zdravotne problemy). Ja som si zariadil zivot tak, ako som chcel a ci je fer, alebo nie na mna nema absolutne ziaden vplyv.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Fér bude, keď bude mať každý rovnakú štartovaciu čiaru a bude musieť vynaložiť rovnakú námahu, aby dosiahol ten istý cieľ.
z pohladu vesmírneho a prírodných zákonov je systém v ktorom žijeme dokonalý a správny teda aj spravodlivý, každá časť a súčasť dostane presne tolko kolko má aby tento mechanizmus spolupracoval
z pohladu ludského je život súhra neustáleho prežívania a bojovania o uspokojovanie ktoré je sprevádzané ilúziami ktorými si zjednodušujeme bytie, pretože väčšinou nemáme chuť a silu bojovať každodenne ... z ludskeho hladiska mi život fér a spravodlivý nepríde, ludia sa tak vôbec nechovajú a zatial som ešte nepočul o systéme vytvorenom človekom ktorý by bol spravodlivý ku všetkým rovnako .. proste nie je, je iba o prežívaní a zapchávaní našich otvorov (ochromení) si zmyslov a následným myslením si že je všetko OK ... človek je spokojný len keď je uspokojený/uspokojovaný ... to je fér ?
___
@ludusinqa95 To by bol fer nie ? Praveze to tak nieje. Ak by to tak bolo vsetci by boli stastny a spokojny s tym aky si ho spravili.
netreba sa porovnávať s inými a človek zistí, že raz je hore, raz silno dole, no v konečnom dôsledku je všetko v dokonalej harmónii a spravodlivo rozdelené
beriem na vedomie tvoj názor, beriem a rešpektujem
niekto sa narodí do blahobytu, zdedí ťažké majetky
niekto na to drie celý život a snaží sa, nemá ani 1/10 z toho
niekto sa narodí do totálne chudobnej krajine kde nemá ani základné práva či naplnenie zákl. potrieb
niekto sa narodí chorý, niekto zdravý a môže urobiť so životom čo chce nezmení to
jedine "spravodlivé" veci sú čas (ok tuto by mohla fyzika odporovať ale berme, že len tu na Zemi) a smrť, tie sú pre všetkých rovnaké
Život je abstraktný pojem bez pocitu férovosti.