Ja mám...9 rokov...zmierila som sa s tým po siedmich rokoch...teraz to neberiem tragicky..nič to nie je..dá sa s tým žiť bez problémov...v podstate to aj tak v ničoom neobmedzuje, len si musíš dávať na seba pozor a kontrolovať sa pravidelne....sú omnoho horšie choroby ako cukrovka...takže stačí sa o seba starať a nič ti nebráni žiť plnohodnotne a a ako aj iní ľudia
@jesse Ja mám cukrovku 3 roky ale ešte som sa asi stým nezžil no...občas mám stoho depky...a aj stavy nasranosti na svet...preto dúfam že raz pride cas a ja si poviem ze tato choroba nieje az taky problem....ale kedy to príde nemám ani páru...tento rok nastupujem na VS a na intrák tak dúfam že to zvládnem bez pomoci rodičov...ale čo ja viem no
@laco92 úplne poznám tie pocity....mna cukrovka sprevádzala celou pubertou a vtedy je to v podstate najtahsie...ty si si tým zrejme tiež prešiel...ale ked človek zvládne a prejde si týmto obdobím, tak už s tým zväšča problem nema....zacne to celé vnimat inak...aj na teba to už určite kazdou chvilou pride...a ja idem tiez tento rok na vysku ...a neviem preco by si to nemal zvladnut bez nich...je to tvoja choroba nie ich...ty sa musis o seba starať..nemozu na teba davat stale pozor
@neutralnothing možno to na sebe nedavaju znať...mozno už si tym presli a naozaj nemaju s tym problem....no ver tomu ze kazdy s tym mal problem a musel dojst do toho stadia ked pochopil ze to problem nie je...
@jesse naozaj s tym nikdy nemali problem.. obaja su haluzaci, super sa s nimi keca a nikdy som nevidela, ze by z toho mali zle nalady alebo ze by sa s tym nevedeli zmierit... dokonca jednu babu som spoznala na oddeleni v nemocnici v oddeleni cukrovkarov, lebo ona tam bola len tak preventivne na kontrole a ja na glukozovom teste.
cukrovka nie je rakovina a ani nevidim dovod, preco by sa tak s tym malo zachadzat :/ ked si davas pozor, ziadne problemy z toho nebudu..
@neutralnothing nikdy nevies co sa odohrava v hlave toho cloveka poznam to podla seba...a vravim...mozno si uz tym presli a nevnimaju to takto...a nie nie je to rakovina...vravim ze to nie je problem..ale neviem ci by si to brala od zaciatku takto keby ti povedali ze ju mas a musela by si sa zacat ucit ako s tym zit a co vsetko robit preto aby si bola v pohode....a vtedy by si sa spytala otazku: prečo prave ja? vtedy te nezaujima ze ini ludia sa maju omnoho horsie a maju horsie choroby...
Lololol, mám cukrovku štyri roky a zmieril som sa s tým asi tak po mesiaci A žiadne depky ani problémy som s tým nemal.
A @laco92 ideš na VŠ a intrák? A dúfaš, že to zvládneš bez pomoci rodičov? A doteraz si si ani nemeral ani nepichal, ani nekontroloval stravu sám, či čo?
nemam ja, ma moj ujo uz dost dlho + poznam viacero ludi v mojom okoli co ju maju.
podla mna je to samozrejme sok, ked clovek zisti ze ma cukrovku a nie je to nic prijemne, kazdemu trva ine obdobie nez sa s tym vyrovna....avsak je to choroba ktoru nevyliecis a musis sa s nou naucit zit, nic ine ti nezostava.
a ano, stale sa da "utesovat" tym, ze to nie je rakovina.
aj ked nebudeme idealisti a nebudeme si navravat, ze cukrovka nema ziadne rizika a komplikacie, okrem toho, ze si musite pichat inzulin.
bohuzial je to velmi zakerna choroba, ktora potichu a pomaly vplyva na cievy, krvny tlak, mozes mat vo vyssom veku "diabeticku nohu" a dalsie veci.
ale ja osobne poznam ludi ktori s tym ziju/bojuju dlhe roky a vcelku uspesne. nemaju ziadne vaznejsie zdravotne problemy.
@willbebetter ty aspon vies o čom hovoríš..ale človek , ktorý sa moc tomu nerozumie tak si aj tak bude myslieť že to je úplne nič a v pohode choroba. Nie je to až tak v pohode choroba. A ono tie komplikácie môžu nastať aj keď má človek dobré výsledky a stará sa o seba. A práve niekto kto na to úplne kašle nemusí mať žiadne.
@hawran vies , kazdy clovek to moze znasat inak...ja poznám ľudí ktorí maju cukrovku aj 20 rokov a berú to veľmi zle a stále sa s tým nevedia zmieriť. Každý človek reaguje na situácie a životné prekážky proste inak.
@jesse ved som hovorila, ze ja mam inzulinovu rezistenciu a to je len maly krocik k cukrovke. moja babka mala to iste a jej mama mala naozajstnu tvrdu cukrovku (vtedy jej rodina musela posielat inzulin z ameriky)
a mas cukrovku typu II alebo I?? prvy typ je ovela horsi, takze pre to by som mala este vacsie porozumenie, pretoze je to autoimunitne ochorenie a je to trosku o niecom inom. ale mam aj subklinicku hypotyreozu a mam na krku malu strumu (je ju citit iba dotykom, ale tazsie sa mi cez nu prehlta a niekedy uz fakt musim zapijat vodou) a tiez sa mi pre to svet nezrutil.....
@neutralnothing rezistencia moze byt aj docasna ....ale cukrovka uz darmo...ta neustupi,,,a myslim že od začiatku sa bavíme o prvom type...a trošku to celé otáčaš nikto netvrdí že sa mu rúti svet, ani sa tu nikto neľutuje ....ide len o to že je to predsa len celoživotná choroba, sú pri nej obmedzenia, komplikácie a sú ľudia, ktorí na to proste potrebujú čas kým su s tým uplne v pohode a vysporiadaní...dospelí človek to berie úplne inak, ako dieťa alebo pubertiak...ja sa na to tiež teraz pozerám úplne inak ako ked som mala 10 alebo 15 rokov
Ja som nepísal žeby sa mi svet rútil len vaše názory nato ako to zvládate. A to čo ma vždy zaráža je fakt ked niekto prirovnava cukrovku ako tvrdu chorobu a diabetes typu 2 ako lahku. Radsej by som mal 50 rokov a mal cukrovku však ten človek si svoje odzil. Ale mladý clovek?? to ma dost serie,...a nieze by som bol pri liecbe nesamostatny..viem si navarit odmerat jednotky pichnut špekulovat nad cukrom atd ale vzdy tu bola somnou psichologicka poistka = rodicia...neviem to inak vysvetlit....moznoze vy tu chorobu tak neberete..ale mne tá choroba zobrala dost veci z môjho zivotu...este predtym nez som ju dostal cca v 15 som bol komunikativny typ cloveka z hromadou kamosou kamosiek priateliek atd. a ked zrazu clovek potrebuje od tychto ludi pomoc tak sa nanho z prepaceným vyseru a citi sa byt odstrceny. "Ty sa picháš ??fuuj... ty nemôzes pit?? tak potom naco pôjdes snami von. Sed doma nie?? sú aj ine priklady samozrejme...mna neserie cukrovka ako choroba.ale skôr takzvany odstup ludi odomna akokeby som mal nieco nakazlive..mozno si to zle vysvetlujem ten dost velky pokles priatelov znamych a kontaktov..a mozno robým nieco zle..neviem no
@laco92 hm uzavrel si sa do seba a myslím že tam je tá chyba...choroba nespôsobila že ti ubudli kamaráti...možno aj ten tvoj pesimizmus a že si sa ešte veľmi s tým nestotožnil....ja práveže tento problém nemám....možno ked som bola dieťa, tak ma iné deti za to odcudzovali, lebo...proste deti..sú také...ale teraz práve naopak...je to veľmi známa a rozšírená choroba, takže ľudia zväčša vedia o čo ide, alebo sa aj sami zaujímajú a chcú aby som im o tom povedala viac a vysvetlila im ako to celé funguje....ae určite by si to takto nemal brať...ty preberáš kontrolu nad chorobou...nie ona nad tebou....neobmedzuje ťa v ničom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
cukrovka nie je rakovina a ani nevidim dovod, preco by sa tak s tym malo zachadzat :/ ked si davas pozor, ziadne problemy z toho nebudu..
A @laco92 ideš na VŠ a intrák? A dúfaš, že to zvládneš bez pomoci rodičov? A doteraz si si ani nemeral ani nepichal, ani nekontroloval stravu sám, či čo?
podla mna je to samozrejme sok, ked clovek zisti ze ma cukrovku a nie je to nic prijemne, kazdemu trva ine obdobie nez sa s tym vyrovna....avsak je to choroba ktoru nevyliecis a musis sa s nou naucit zit, nic ine ti nezostava.
a ano, stale sa da "utesovat" tym, ze to nie je rakovina.
aj ked nebudeme idealisti a nebudeme si navravat, ze cukrovka nema ziadne rizika a komplikacie, okrem toho, ze si musite pichat inzulin.
bohuzial je to velmi zakerna choroba, ktora potichu a pomaly vplyva na cievy, krvny tlak, mozes mat vo vyssom veku "diabeticku nohu" a dalsie veci.
ale ja osobne poznam ludi ktori s tym ziju/bojuju dlhe roky a vcelku uspesne. nemaju ziadne vaznejsie zdravotne problemy.
netreba sa vzdavat.
@hawran vies , kazdy clovek to moze znasat inak...ja poznám ľudí ktorí maju cukrovku aj 20 rokov a berú to veľmi zle a stále sa s tým nevedia zmieriť. Každý človek reaguje na situácie a životné prekážky proste inak.
a mas cukrovku typu II alebo I?? prvy typ je ovela horsi, takze pre to by som mala este vacsie porozumenie, pretoze je to autoimunitne ochorenie a je to trosku o niecom inom. ale mam aj subklinicku hypotyreozu a mam na krku malu strumu (je ju citit iba dotykom, ale tazsie sa mi cez nu prehlta a niekedy uz fakt musim zapijat vodou) a tiez sa mi pre to svet nezrutil.....