Tak v čase najvyššej núdze keby som sa ocitla na ulici (čo dúfam nikdy nenastane) by som to robila. Ale vyhliadla by som si obchody kde večer vyhadzujú veci po záruke deň-dva. A tam by som si brala jedlo, určite by som nehladala v bežnom komunálnom odpade.
Pred 5 rokmi, v jednom severonórskom mestečku, stáli sme na pumpe a ktosi z našej výpravy šiel čosi vyhodiť do kontajnera. Keď ho otvoril, usmialo sa naňho veľké priehľadné uzavrené vrece, ktoré si spokojne ležalo navrchu. Boli v ňom balené bagety a buchty. Všetko to vyzeralo v rámci možnosti maximálne hygienicky, tak sme sa pustili do čítania: dátum spotreby spred dňa, v zložení sme nenašli majonézu ani nič iné rýchlo kazivé či podozrivé. zopár ľudí krútilo nosmi, no tí odvážnejší sa odhodlali na senzorické testy. Na cestách sme boli nonstop už zhruba tri týždne, za ktoré sme si prežili kadejaké dobrodružné veci a vykročenia z komfortnej zóny, takže toto už nebola žiadna veľká vec. Zobrali sme to so sebou a postupne sa začali ponúkať aj takí, ktorí predtým krútili nosmi. Všetko to bolo ok a nikomu sa nič nestalo, takže pohoda
Ja napríklad sama keď máme veci pár dní po záruke, čo sa mi často nestáva, lebo sa snažím neprodukovať tento odpad, ich idem odniesť miestnym bezdomovcom. A vždy sa potešia. Rads recyklujem všetko a zúžitkujem všetko...
nie.
ja to robim tak, ze sa snazim nakupovat na max. 1-2 dni dopredu a co sa da, kupim zlacnene vramci konciacej zaruky, a hned to spotrebujem. cize idem na to opacne. z kontajnera vyhodene by som urcite nic nejedla, ak by to teda nebolo vramci vyssie popisanej extremnej nudze. a potom aj ten napad je dobry, ze ak ma napr. clovek kontakty tak sa dohodnut v nejakej restike. lebo co ja viem, tak bezne sa k tomu nedostane clovek, vsetko si odnasaju zamestnanci joj taka sushi restika, to by bol sen
samozrejme teda nie tak, že som sa na hlavnej stanici hrabala v košoch a hľadala zvyšky kebabov, ale jedla som jedlo z obchodov, ktoré bolo vyhodené kvôli dátumu spotreby.
na tom nevidím nič zlé a ani sa mi to nijak nehnusí.
A z roboty chodím uprostred noci cez námestie, kde je v tom čase najväčší výber fastfoodov a vždy je tam živo a zliezajú sa tam bezdomovci a takmer každý večer niekoho vidím vyberať koše a pojedať zbytky pizze, kebabov a mekáča a je mi z toho brutálne smutno a zároveň zle
@thunderstorm ale dumpster diving nie je o tomto že vyberáš jedlo z hoc akého kosa väčšinou sú to koše v ktorých sú len potraviny nič iné lebo koše "nie sú pre verejnosť" takze je v tom koši len to čo obchod vyhodí - potraviny po záruke a staré pečivo, ovocie nič iné typu žiadne smeti a pod .)
@nicmanenapada my teraz v Dánsku a take poklady kopec ovocia, zeleniny, nanuky, pečivo , koblihy, muffiny úplne take veci že za nákup taký by si v Dánsku nechal aj 200€ a bum zadarmo a ono tomu fakt nič neni lebo tomu skončila záruka max pred 3 dňami
Ahaa, tak v tom prípade si myslím, že je fakt načase mať zákon na to, aby sa takéto potraviny nesmeli vyhadzovať a putovali k ľuďom, ktorí takúto pomoc potrebujú.
vždy keď idem večer vyniesť smeti v robote v nákupnom ceste tak pozerám po košíkoch plných potravín napríklad bagety, alebo balené pečivo ktorému v ten deň skončila záruka a sú zabalené nepoškodené tak to som si už párkrát vzala a bolo to super veď je to to isté ako keby som to povedzme o pol hodinu skôr v bille kúpila
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
ja to robim tak, ze sa snazim nakupovat na max. 1-2 dni dopredu a co sa da, kupim zlacnene vramci konciacej zaruky, a hned to spotrebujem. cize idem na to opacne. z kontajnera vyhodene by som urcite nic nejedla, ak by to teda nebolo vramci vyssie popisanej extremnej nudze. a potom aj ten napad je dobry, ze ak ma napr. clovek kontakty tak sa dohodnut v nejakej restike. lebo co ja viem, tak bezne sa k tomu nedostane clovek, vsetko si odnasaju zamestnanci joj taka sushi restika, to by bol sen
ale nemám čas loviť
samozrejme teda nie tak, že som sa na hlavnej stanici hrabala v košoch a hľadala zvyšky kebabov, ale jedla som jedlo z obchodov, ktoré bolo vyhodené kvôli dátumu spotreby.
na tom nevidím nič zlé a ani sa mi to nijak nehnusí.
A z roboty chodím uprostred noci cez námestie, kde je v tom čase najväčší výber fastfoodov a vždy je tam živo a zliezajú sa tam bezdomovci a takmer každý večer niekoho vidím vyberať koše a pojedať zbytky pizze, kebabov a mekáča a je mi z toho brutálne smutno a zároveň zle