Podľa štatistík je priemerný vek matky pri prvom dieťati 27,1 roka za rok 2019
A riziko downovho syndromu zavisi od veku matky.
Pri 27 rokoch je to 1:1200... pri 30 rokoch je to 1:910... pri 33 1:570
tak je to len miera rizika... ale faktom je, ze cim ma dieta neskor, tym je vacsia pravdepodobnost... ale napr. moja sesternica mala dvojicky, ked mala 19, obe sa narodili s muskularnou svalovou dystrofiou a jedno aj s downom...
@kerrang chlap moze splodit potomkov aj v 70ke (ak mu este stoji) ale riziko sa vekom samozrejme zvysuje. Cim je clovek strarsi tym viac chyb vznika v bunecnej DNA (preto maju starsi ludia aj vacsi nabeh na rakovinu a rozne ine choroby) takze je vacsia pravdeposdobnost ze aj spermia ktora oplodni vajicko bude prave ta zla ale ta pravdepodobnost je stale nizka. pri pravdepodobnosti 1:500 kludne aj jedna ku 100 si z toho tazku hlavu robit nemusis nie si faraon aby si mal 160 potomkov. Dalsia vec ide o priemer do priemeru sa zahrnaju aj nezdravo zijuci rodicia trebars matka ktora pocas tehotenstva fajcila. su omnoho dolezitejsie faktory ovplyvnujuce zdravie plodu ale samozrejme s vekom stupa riziko.
@xxar3s To nie 160 potomkov ani náhodou ...bude mi stačiť aj jeden, nanajvýš dvaja, lebo situácia je taká, že väčší počet je už aj ťažké na SK uživiť.. ...a čo ja viem, zatiaľ na tom nebazírujem, nie som matka a nemám materinské pudy, aby som už potreboval k životu len to decko
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
29,7 roka je to priemerny vek pri pôrode všeobecne(nie pri prvom) pre rok 2019
@Laurikaaa vyšší vek ženy nie je jediným dôvodom downa... existuje veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť...