Rozne Urcite niekolko rokov v Skandinavii (asi Uppsala, mam tam kamaratov - ale laka ma aj Trondheim v Norsku a Kodan), mozno rok-dva v New Yorku/Bostone. Ale dal by som aj nejake Irsko, Holandsko/ Belgicko alebo niekde na severe Nemecka (napr. Kiel) Urcite chcem studovat a pracovat v zahranici a uvidim, ako sa to vyvinie
Podla mna si videl nejake video o nebezpecenstve islamu v EU a toto si napisal so zamienkou upozornit na problem a nie opytat sa nas kam sa chceme prestahovat. Je tak?
Kanada - ale prakticky kdekoľvek sa dá dohovoriť anglicky a sú tam ideálne celoročne mínusové teploty (neznášam leto) . Ale zatiaľ to stále vyzerá len na to Slovensko, ale raz snáď ...
preboha nemôžeš sa rozhodovať o svojom živote na základe moslimov, to mi príde ako americká teroristická propaganda v praxy
Ak chceš v zahraničí kľudný a bezpečnejší život tak sa vyhýbaj veľkomestám... takisto ťa vonku môže sundať moslim ako ťa môže dokopať partia poliakov, cigánov, rusov alebo aj domáci atď.
V EU (Európa, nie únia) sú asi najlepšie na tom Nóri, Dáni, Švédi, Fíni, Nemci, Švajčiari, Rakúšania, Island, Benelux... nasleduje Veľká Británia a Írsko (kde som aj ja) spolu s Francúzskom, Talianskom a tak ďalej.
Záleží od toho aký jazyk ovládaš (aj keď ani ten niekedy netreba) a čo od života čakáš. Nikde vonku to nie je prechádzka ružovou záhradou! Začiatky bez práce, spočiatku pocit eufórie z kopy nových vecí, neskôr strach z neistoty keď sa prácu dlhšie nedarí nájsť. Ak sa aj podarí, začne chýbať domov a tak ďalej a tak ďalej.
Opýtaj sa sám seba aký jazyk ovládaš, čo dokážeš (remeslo, programovanie alebo fabrika), kde by sa ti páčilo, zisti si kde je ako draho v porovnaní s minimálnou mzdou (nezabudni na dane), aké povolenia (napr. residence permit, víza) potrebuješ pre život a možnosť pracovať v krajine a hlavne v akej ekonomickej situácii sa krajina nachádza a či je šanca sa na trhu práce uplatniť.
Je toho fakt hodne veľa, ale v podstate to nie je zložité, len treba mať šťastie nájsť si prácu (opatrne s agentúrami) a byť spokojný so životom na mieste na ktorom žiješ, lebo potom ani tie peniaze nemajú zmysel
Ja som momentálne v Írsku, ale mojim snom je Nórsko (aj keď zimu nemusím, ale krajina je to úžasná) a Nový Zéland & Austrália a každá iná časť sveta do akej budem mať možnosť nazrieť. Aj keď.. v skutočnosti je mojim snom dôstojný život na Slovensku, no ten je v nedohľadne.
Tak hej, ale pochop v Turecku na dovolenke (asi som nemal isť až do vnutrozemia... som chcel vidieť prírodu.. čo tam je) som sa si život zachránil len o vlások... pochopte.. ja ich veĺmi nemusím a mam z nich strach...
Tak ja by som chcel študovať Farmáciu, Ekonomiku alebo Techniku... jazyky viem... Slovenský, Český, Ruský, Nemecký, Anglický, Španielsky...
Tak ako mojim snom je Rusko .. lenže to by som tam zrejme musel študovať, kedže naše školy niesu medzinárodne uznane
Ja len odôvodňujem, prečo nechcem zostať veľmi v EÚ.... A aj tuto temu som vytvoril preto, aby si každý napísal, že prečo by chcel žiť... napr. v Anglicku... čo tam je atď..
@kilobbite Mas smolu... Mas 14 hej? Tak ked budes mať dajem tomu 30, a vtedy sa odstahujes niekde inde, už ´budu moslimovia aj tam.... Každý rok sa ich počet znásobuje... Más smoul, narodil si sa do doby "Moslimov"!!!
Alebo si vytvor vlastny stát pod zemou a bude...
Škandinávia je naozaj taká, menej bohatá na moslimov, dajú sa tu stretnúť, ale v porovnaní s dákym Nemeckom, Francúzskom alebo Britániou je to v pohode. všeobecne je tu dosť prisťahovalcov, ale pre tých z juhu je tu zima, skôr keď tak od nás, Češi, Poliaci a tak podobne. a minimálne do Nórska ani nie je až tak jednoduché sa vôbec dostať... ja som teraz v Nórsku, zatiaľ len cez Erasmus, ale schválne som sem šla, že sa obkukám a ak sa bude páčiť, tak sa vrátim, no a určite sa chcem vrátiť, len treba vedieť poriadne jazyk a v lepšom prípade byť Ing., takže, teraz za polrok doma sa chcem riadne drviť nórčinu, čo som tu začala a snáď sa mi ujde niečo, nie som náročná, kľudne aj v McDonalde, aj keď som tu už začula, že či mi šibe, že inžinierka v mekáči...
A k teme viem, ze nie v SR ani tu v CR, najskor pockam s tym, tajne dufam, ze nekde z takych mojci hpreferencnych krajina sa pozvadzaju zakony, co vyslovene budu v neprospech imigrantov, najlepsie moslimom a to bude rozhodujuci faktor Tiez nechcem zit v krajine, kde bude trend akceptacie moslimskej kultury ale tam, kde sa lud prebudi a voci tomu postavi.
@lenuli strašne veľa záleží od toho, aké úbytko zoženieš. na stravu a drobnosti míňam 200 eur/mesiac, za ubytovanie tu platím cca 280, ale bežná cena je okolo 400. grant som dostala 500/mesiac, ale treba rátať s tým, že človek musí kupovať aj letenku, nejaké to oblečenie do miestneho počasia (gumáky sú na nezaplatenie!), batožinu, ak nemá, mnohí vymieňajú aj starú elektroniku a podobne. čiže, aj keď strava a ubytovanie vychádzajú presne, navyše to je ešte v mojom prípade tých možno aj 1000 eur dokopy (400 letenky, 120 kufre + 50 tašky, 80 nepremokavé nohavice, asi 100-200 ďalšie oblečenie, 30 kozmetika, poistka, poplatky... nazbieralo sa to)... na druhej strane, keď to rozpočítaš na mesiac, je to tak 200 eur v mojom prípade, čo sú náklady, ktoré na mňa má cca mama aj doma, takže tak zlé to nie je. ale najviac je to o úbytku určite. treba si zistiť, koľko sa platí. kam plánuješ?
@bress to záleží podľa mňa aj od mesta. verím tomu, že v takom Osle je tiež viac kdejakých prisťahovaných, ako v Trondheime, kde som ja. vo Švédsku to zrejme bude podobne, no aj tak si nemyslím, že ich je tu v Škandinávii toľko, čo napríklad v spomínanom FR, GB a pod.
@bress hej, ale to je myslím si tým, že švédčina nie je až tak ťažký jazyk oproti fínčine a naopak do Nórska ako som spomínala nie je ani tak ľahké sa dostať, nie je v EÚ... a, hlásia sa sem do práce aj Švédi, alebo, keď ti Poľka v pohode nemá problém byť upratovačkou, tak asi radšej vezmeš ju, ako nejakú vzdialenejšiu kultúru... myslím si, že oni tu teda ani nemajú prácu...
@kitty7 ja som bol na severe Dánska a v meste ich aj bolo vidieť, no nemal som žiadnu zlú škúsenosť. Väčší problém bol s Pakistancami (to sú v podstate ako naši cigáni).
Pokiaľ sa nemýlim, Nórsko má niečo cez 4 milióny obyvateľov s tým, že posledný milión im vraj expresne pribudol vďaka prisťahovalcom a aj preto sprísnili podmienky pre residence permit a pracovné povolenie (CPR v DK, neviem ako sa to volá u vás).
Nórsko mám v rebríčku krajín na 1. mieste, ale skôr kvôli prírode ako peniazom takže mne by stačilo mať možnosť precestovať krajinu a vydať sa "niekam ďalej"
Každopádne späť k tým moslimom, v DK aj vo SE už bolo veľa anti-moslimských protestov tak to asi čaká aj Nórsko, len to tam asi nie je až tak zlé.
@bress ak sa nejaká krajina začne brániť proti prisťahovalcom prečo si myslíš, že ty budeš na zozname vítaných? Väčšinou si pre miestnych stále imigrant bez ohľadu na to odkiaľ si.
ah jaj... to sú problémy... ja neviem či je kresťanstvo jediné náboženstvo ktoré neakceptuje iné náboženstvá alebo to je skôr ľuďmi... lebo terorista je jedna vec...druhá vec je moslim...
Japonsko... alebo Amerika.. problém je že sám by som tam asi šiel jedine v sne lebo nemám odvahu takto sám cestovať ani len po východnom Slovensku nie to ešte cez more letieť
@Lucasso lebo doktorov nie je nikde dost.... @Kitty7 vsetko je lahsie ako finstina ono tamtie jazyky maju celkom vela spolocne s anglictinou alebo nemcincou alebo mix, takze sa da na nieco nadviazat ale finstina je otras Tak mna skor zaujima dopredu aby som sa naucil jazyk.
@lucasso no ja som tu už tiež pár stretla, ale skôr keď tak je tu napríklad dosť černochov, aziatov, tých moslimov fakt skôr vzácne, ale to bude asi naozaj len polohou, verím tomu, že v takom Osle je to inak, ale to by som sa musela spýtať kamarátov, ktorí sú odtiaľ.
k tomu pobytu, ja neviem úplne presne, ako to je, nezaujímala som sa ešte veľmi o to, iba teda poslúchla, čo mi bolo povedané a dostavila sa na políciu s potvrdením o návšteve školy... v lepšom prípade sa mi podarí zohnať robotu skôr, ako sa sem vrátim a tým pádom nebude nejaký vážny problém s pobytom...
inak čo sa týka Nórska, ono sa zas kvôli peniazom sem neoplatí ísť, pretože sú tu vyššie životné náklady. je pekné, že priemerná mzda je tu okolo 4500€, ale keby si vedel, koľko z toho vrazíš len do bývania, jedla, cestovného a podobne, tak sa ti to zas až tak neoplatí... ono je to skôr na dlhodobý život, nie, ak si chce človek zarobiť na budúcnosť, to by som odporučila potom napr. skôr to Švédsko...
a, študujem environmentálne inžinierstvo
@bress hej, učím sa po nórsky, tá angličtina človeku hodne pomôže... akurát tie nešťastné členy... tie neviem poriadne ani v AJ, nieto ešte v nórčine... hádam sa to raz naučím, len mi treba snakkovať ostošesť...
@bress nechap ma zle len cisto teoreticky ak sa zacne krajina branit proti pristahovalcom tak je to najme z dovodu ze im imigranti beru pracovne miesta, stlacaju priemernu mzdu nadol a cucaju socialne davky... ak sa teda nieco take deje a krajina sa proti tomu zacne branit, brani sa zakonom a ten uz asi nebude specifikovat "nikto okrem doktorov, tych nam treba"
@kitty7 medzi Nórskom a Dánskom nie je zas veľký rozdiel čiže ja si to veľmi dobre predstaviť viem keďže som v DK rok žil. Zarobiť do budúcna nezarobíš nikde Všade tie peniaze chtiac či nechtiac pustíš, každá krajina to má nastavené. Niekde za bývanie, inde za poistku na auto atď. Ale ak nechcem makať ako otrok a žiť dôstojne tak jednoznačne DK, SE alebo NO.. mesačne som utrácal niečo okolo 500-600€ a to som veľmi nešetril takže človek aj ušetrí keď nerozhadzuje.. ach.. už mi sever chýba
@lucasso no rozdiel aj je, hlavne preto, že Nórsko nie je v EÚ. ceny sú tu potom síce podstatne vyššie, ale rovnako je tu oveľa vyššia kvalita. proste, NO nie je pomätené kapitalizmom. taký malý príklad: bola som nakupovať vo Švédsku, že ušetrím... áno, kúpila som kuracie prsia podstatne lacnejšie, ale na druhú stranu to aj bol celkom slušný humus. radšej tu zaplatím za 300g v prepočte skoro 5€, ale viem, že to kura behalo po tráve
tým do budúcna som nemyslela, že sa vrátiš po 5 rokoch a už nemusíš pracovať, samozrejme, ale za ušetrené peniaze určite kúpiš celkom dobré auto a rozostaviaš dom a myslím si, že v SE alebo DK proste ušetríš viac, ako v NO, to je všetko, čo som tým chcela povedať... ja tu miniem tých 500€ mesačne, ale ja mám úplne lacné bývanie na intráku, čo idú demolovať keby som si tu chcela prenajať normálny byt (bez spolubývajúcich) a vozila sa autobusom, tak mám hneď náklady minimálne 3x také
Rozhodujem sa medzi Australiou a Kanadou. Tu to nema cenu. Tento stat možem akurat tak je...t ... Vláda je otrasná , drží sa tam iba kvoli dochodcom a ciganom . Kotleba je posledné šanca. Dostane sa do parlamentu , takže dufam , že niečo zmení. Ak nie , tak dovi dopo.
@kitty7 tak ti teda prajem nech sa ti dari kapanek ti to Norsko zavidim neskutocne by som si tu krajinu chcel pozriet... prave Trondheim a potom prirodu ktora je tam UCHVATNA! mala si aj moznost vidiet Northern lights ?
@lucasso však príď. Trondheim sa určite oplatí vidieť, je to kráľovské mesto s naozaj bohatou históriou príroda je tu síce podobná, ako tá naša, ale fjordy sú úžasné, veľmi známe sú napr. Lofoty na severe, je to tam vraj čarovné (nedostala som sa tam ešte, ale mám to v pláne). na northern lights som bohužiaľ mala smolu... aj tu boli, ale nestihla som ich, alebo boli ráno a podobne... ale hádam sa sem vrátim a dobehnem to, ak sa teraz v priebehu dvoch týždňov náhodou nevyjasní a nebudem mať konečne na to šťastie... a ďakujem, tiež prajem, nech sa darí a zakotvíš niekde tu na severe
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
ale mám aj strašnú chuť ísť do Ruska sa pozreť, čo vo mne zanechá
Inak, USA.
Ak chceš v zahraničí kľudný a bezpečnejší život tak sa vyhýbaj veľkomestám... takisto ťa vonku môže sundať moslim ako ťa môže dokopať partia poliakov, cigánov, rusov alebo aj domáci atď.
V EU (Európa, nie únia) sú asi najlepšie na tom Nóri, Dáni, Švédi, Fíni, Nemci, Švajčiari, Rakúšania, Island, Benelux... nasleduje Veľká Británia a Írsko (kde som aj ja) spolu s Francúzskom, Talianskom a tak ďalej.
Záleží od toho aký jazyk ovládaš (aj keď ani ten niekedy netreba) a čo od života čakáš. Nikde vonku to nie je prechádzka ružovou záhradou! Začiatky bez práce, spočiatku pocit eufórie z kopy nových vecí, neskôr strach z neistoty keď sa prácu dlhšie nedarí nájsť. Ak sa aj podarí, začne chýbať domov a tak ďalej a tak ďalej.
Opýtaj sa sám seba aký jazyk ovládaš, čo dokážeš (remeslo, programovanie alebo fabrika), kde by sa ti páčilo, zisti si kde je ako draho v porovnaní s minimálnou mzdou (nezabudni na dane), aké povolenia (napr. residence permit, víza) potrebuješ pre život a možnosť pracovať v krajine a hlavne v akej ekonomickej situácii sa krajina nachádza a či je šanca sa na trhu práce uplatniť.
Je toho fakt hodne veľa, ale v podstate to nie je zložité, len treba mať šťastie nájsť si prácu (opatrne s agentúrami) a byť spokojný so životom na mieste na ktorom žiješ, lebo potom ani tie peniaze nemajú zmysel
Ja som momentálne v Írsku, ale mojim snom je Nórsko (aj keď zimu nemusím, ale krajina je to úžasná) a Nový Zéland & Austrália a každá iná časť sveta do akej budem mať možnosť nazrieť. Aj keď.. v skutočnosti je mojim snom dôstojný život na Slovensku, no ten je v nedohľadne.
Tak ja by som chcel študovať Farmáciu, Ekonomiku alebo Techniku... jazyky viem... Slovenský, Český, Ruský, Nemecký, Anglický, Španielsky...
Tak ako mojim snom je Rusko .. lenže to by som tam zrejme musel študovať, kedže naše školy niesu medzinárodne uznane
chcem ist dansko/norsko/svedsko/finsko/island ^__^
Ja len odôvodňujem, prečo nechcem zostať veľmi v EÚ.... A aj tuto temu som vytvoril preto, aby si každý napísal, že prečo by chcel žiť... napr. v Anglicku... čo tam je atď..
Alebo si vytvor vlastny stát pod zemou a bude...
A k teme viem, ze nie v SR ani tu v CR, najskor pockam s tym, tajne dufam, ze nekde z takych mojci hpreferencnych krajina sa pozvadzaju zakony, co vyslovene budu v neprospech imigrantov, najlepsie moslimom a to bude rozhodujuci faktor Tiez nechcem zit v krajine, kde bude trend akceptacie moslimskej kultury ale tam, kde sa lud prebudi a voci tomu postavi.
ale žiť asi v australii
Pokiaľ sa nemýlim, Nórsko má niečo cez 4 milióny obyvateľov s tým, že posledný milión im vraj expresne pribudol vďaka prisťahovalcom a aj preto sprísnili podmienky pre residence permit a pracovné povolenie (CPR v DK, neviem ako sa to volá u vás).
Nórsko mám v rebríčku krajín na 1. mieste, ale skôr kvôli prírode ako peniazom takže mne by stačilo mať možnosť precestovať krajinu a vydať sa "niekam ďalej"
Každopádne späť k tým moslimom, v DK aj vo SE už bolo veľa anti-moslimských protestov tak to asi čaká aj Nórsko, len to tam asi nie je až tak zlé.
PS: čo študuješ ?
a ja by som šla do Kanady alebo do Švajčiarska
@Kitty7 vsetko je lahsie ako finstina ono tamtie jazyky maju celkom vela spolocne s anglictinou alebo nemcincou alebo mix, takze sa da na nieco nadviazat ale finstina je otras Tak mna skor zaujima dopredu aby som sa naucil jazyk.
k tomu pobytu, ja neviem úplne presne, ako to je, nezaujímala som sa ešte veľmi o to, iba teda poslúchla, čo mi bolo povedané a dostavila sa na políciu s potvrdením o návšteve školy... v lepšom prípade sa mi podarí zohnať robotu skôr, ako sa sem vrátim a tým pádom nebude nejaký vážny problém s pobytom...
inak čo sa týka Nórska, ono sa zas kvôli peniazom sem neoplatí ísť, pretože sú tu vyššie životné náklady. je pekné, že priemerná mzda je tu okolo 4500€, ale keby si vedel, koľko z toho vrazíš len do bývania, jedla, cestovného a podobne, tak sa ti to zas až tak neoplatí... ono je to skôr na dlhodobý život, nie, ak si chce človek zarobiť na budúcnosť, to by som odporučila potom napr. skôr to Švédsko...
a, študujem environmentálne inžinierstvo
@kitty7 medzi Nórskom a Dánskom nie je zas veľký rozdiel čiže ja si to veľmi dobre predstaviť viem keďže som v DK rok žil. Zarobiť do budúcna nezarobíš nikde Všade tie peniaze chtiac či nechtiac pustíš, každá krajina to má nastavené. Niekde za bývanie, inde za poistku na auto atď. Ale ak nechcem makať ako otrok a žiť dôstojne tak jednoznačne DK, SE alebo NO.. mesačne som utrácal niečo okolo 500-600€ a to som veľmi nešetril takže človek aj ušetrí keď nerozhadzuje.. ach.. už mi sever chýba
tým do budúcna som nemyslela, že sa vrátiš po 5 rokoch a už nemusíš pracovať, samozrejme, ale za ušetrené peniaze určite kúpiš celkom dobré auto a rozostaviaš dom a myslím si, že v SE alebo DK proste ušetríš viac, ako v NO, to je všetko, čo som tým chcela povedať... ja tu miniem tých 500€ mesačne, ale ja mám úplne lacné bývanie na intráku, čo idú demolovať keby som si tu chcela prenajať normálny byt (bez spolubývajúcich) a vozila sa autobusom, tak mám hneď náklady minimálne 3x také