Chcel by som zacat pit sypane caje, ale som vcelku pohodlny clovek a ked uz je ten internet, tak by som ich rad kupoval cez internet a mozno aj vacsie mnozstva.
Mate skusenosti s nejakym eshopom, kde predavaju kvalitne caje a pripadne aj neja
Ja s tymito vecami nemam velke skusenosti, doteraz som pil tie sackove picoviny.
Btw, ake caje (konkretne) su najlepsie na srdce a potom povedzme na nejaku "dusevnu" ocistu? Kludne mozte dat aj viac druhov, planujem si kupit aj zo 10 druhov cajov.
@tommyhot tak je to správne. Buddhismus je o vnútornej sile, o viere v to, že všetko je silou teba a tvojej mysle. Skús myslieť pozitívne a budeš mať pozitívne okolie a prostredie
@sentaro tak ja zas buddhismus moc nemusim, ale hudba je pekna. Neuznavam, ziadne nabozenstvo ani ucenie, ale verim v silu Vesmiru a v silu mysle (resp v silu mozgu).
Btw ten orientlove vyzera v pohode, len oproti tej NR cajovni dost nizke ceny. A teraz neviem ci je orientlove taky lacny, alebo taky shitny? Je mi jasne, ze kazdy sypany caj je lepsi nez sackovy z tesca, ale zas uplnym shitom by som sa rad vyhol.
bože... to potom ešte začneš žrať klíčky a bude z teba taký psychopat, ako jedna inštruktorka jógy, ku ktorej nemôžem chodiť, lebo za jej nekonečne sa opakujúce "hlavne sa usmievajte" by som ju kopla do hlavy... a to je pre mňa úsmev vcelku samozrejmosť, ale hentá je posadnutá!!!!!
@tommyhot ale tie čaje sú drahé preto, lebo ich tak slovenskí predajcovia upravili, oni keď to kupujú vo veĺkom, väčšinou ich to vychádza veľmi lacno. A čo sa týka tých čajov, pozri popise, rozdeľujú sa do tried. A aj tá najnižšia trieda je asi lepšia ako tie čaje nečaje. Trošku si skús o tom naštudovať, aby si sa v tom vyznal
@matusha vcera som googlil do stvrtej rana.. v podstate som sa dostal k vsetkym eshopom, ktore tu odzneli, len som nevedel, ktory z nich aj realne expeduje, to co ma na webe...
Jediny s nejakymi referenciami a spokojnymi zakaznikmi je » www.tee.sk/...
Ten web sice vyzera hrozivo, ale vyber je velky a ceny ok.
@luc.ka to zas nie, ja mam velky bachor a ten treba poriadne krmit obavam sa, ze korieky by na to nestacili...
až taký pohodlný, že nezájdeš do mesta do čajovne? však tam by si si vybral z toľkých... na nete ani nie sú také v ponuke jak tam. Podľa mňa je tých pár minút busom omnoho lepšia alternatíva
@tommyhot@eirea@matusha No ako sa to vezme, keď aj sú možno o niečo drahšie v "kamennej" čajovni, tak sa to stále zrejme oplatí, ak nakupuješ v malom množstve, lebo platiť 4-5€ poštovné ako na niektorých e-shopoch (tee.sk, caj.sk) sa fakt neoplatí
@neith74 postovne by bolo pri mojich mnozstvach okolo 2-3 eura, v niektorych eshopoch zadarmo.. takze sa to oplati podstatne viacej ako kupovat z kamennej cajovne o 100% a viac drahsie caje..
@tommyhot No, hej, to je v pohode, ani som si to nevsimol . V doze by sa tomu nemalo nic stat, ale zalezi od caju. Napr. cierny vydrzi dlhsie ako zeleny, a ten urcite niekolko mesiacov. Zalezi aj od skladovania, vraj mu pachy a vlhko nerobia dobre
čaje na internete nekupujem kvôli jednoduchému dôvodu: mám rád atmosféru čajovní a obchodov s čajmi, zväčša sú za pokladňami vzácni ľudia, ktorí radi poradia a ktorým úsmev nie je cudzí.
pokiaľ sa nemýlim, v nitre je len jedna väčšia čajovňa a to čajovňa dobrých ľudí, ktorá je imho jedna z tých nepodarených (nechcem ohovárať, ale stav vecí je taký, že prevádzkovatelia majú radšej peniaze než čaje a tá nezištná atmosféra dobra sa akosi vytratila)
dajú sa tam kúpiť nejaké čaje a príslušenstvo... no radšej by som šiel na výlet do bratislavy.
v bratislavskom poluse je teraz otvorená výborná predajňa, kde sa za cca. 15 evri dá zaobstarať takáto užitočná japonská konvička s vtáčikom:
nie je z yixingovej hliny, teda si nepamätá chute a nádychy predošlých čajov. na začiatočné experimentovanie je viac než vhodná.
ďalej tam majú fajné čajové more, no to je už trošku pokročilejšie príslušenstvo. no odkedy ho mám, počet fľakov na stolíku sa výrazne znížil.
taktiež tam nájdeš rôzne malé a stredné misky. základ by bol.
> Btw, ake caje (konkretne) su najlepsie na srdce a potom povedzme na nejaku "dusevnu" ocistu? Kludne mozte dat aj viac druhov, planujem si kupit aj zo 10 druhov cajov.
preferujem japonské zelené (sencha, shincha, gyokuro, tamaryokucha a niekedy nejaké iné japonské zelené).
zdá sa mi (a nielen mne, ale aj iným popíjačom a dokonca aj výskumníkom), že sú všeobecne užitočné. obsahujú najviac teínu, ktorý podporuje tvorbu alfa vĺn v modzgu (áno, to sú tie frekvencie, ktoré vznikajú napr. aj po gandžapárty). osobne by som každý neduh riešil zeleným čajom.
navyše, väčšinou majú príjemne neurčito horkú chuť. pozdáva sa mi teória, ktorá hlása, že stravovanie nemusí byť extrémne zložité - stačí ani málo, ani veľa, chutí sladkých, slaných, štipľavých, kyslých a horkých (horké chute podľa starých domnienok východných mudrcov napomáhajú práve činnosti srdca).
uf, zdá sa mi, že som napísal viac, než by som mal. ak ťa oslovila myšlienka zelených čajov, daj vedieť a podelím sa o akési poznatky. v iných ako japonských zelených čajoch nemám prehľad, tak sa nechcem zbytočne rozpisovať.
@sentaro ja len toľko, že nevedno,o čom buddhizmus je. no rozhodne nie je "o vnútornej sile, o viere v to, že všetko je silou teba a tvojej mysle". o tom je leda ak sentarinov buddhizmus, ktorý nezavrhujem, ale ani nepodporujem.
ak chceš mať po jednej hromade o každom čaje napísané niečo, na čo je dobrý, tak cho)d na www.dobromila.sk a určite najlepší e-shop na čaje a aj príslušenstvo je caj.sk
@alpynus dik za vycerpavajucu radu. Hej o cajovni dobrych ludi mi aj znamy hovoril, ze uz to beru len ako biznis a maju tazko v pici. Cajove more si urcite casom kupim, i ked stolovanie by som riesil na ciernom stole, ktory mam v izbe, takze tam by pripadne flaky nevadili.
yixingova hlina je teda v zasade zla, hlavne ked chcem pit viacej druhov cajov (zelene, cierne, biele, rooibos atd)?
ta japonska konvicka je pekna, ale skor by som uprednostnil nieco na takyto styl aj so sitkom » caj.sk/index.php?page=...
@tommyhot yixingová hlina je dobrá vtedy, keď budeš gurmán a keď budeš mať nejaký obľúbený konkrétny čaj, ktorý si budeš nalievať len do tej jednej konvičky. potom sa preukáže jej výhoda: taký čaj má potom o kúsok silnejšiu chuť. skúšal som do svojej konvičky, v ktorej sa preliala už hromada gyokura, dať len teplú vodu a kupodivu z nej vyplávalo niečo, čo pripomínalo slabučký nálev.
tá japonská konvička má vnútri geniálne a veľké sitko, ktoré sa neupcháva, použitý čaj sa z nej dáva preč veľmi ľahko. mávajú objem okolo 200ml, pre jedného až dvoch ľudí akurát.
predpokladám, že väčšinou budeš popíjať sám alebo s jedným človekom. tá hnedá, ktorú si linkol, je až príliš veľká. kvalitné čaje sa pripravujú inak ako sáčkové čaje.
ja si zovretú prefiltrovanú vodu (používam filtračnú konvicu, pretože je obrovský rozdiel medzi vodou z vodovodu, ktorá dodžube chuť aj najlepšieho čaju a vodou čírou) dávam do termosky. z termosky nalejem asi 100ml do džezvi ( » caj.sk/index.php?page=... ). chvíľku počkám, kým v nej teplota vody klesne na cca. 55°-70°(neskoršie nálevy by mali mať horúcejšiu vodu). túto vodu nalejem do tej japonskej konvičky s čajom (dávam si zhruba 4-7g), minútku (neskôr trošku dlhšie, odhad sa získa veľmi rýchlo) počkám a už len vstrebávam výsledok.
takto si pripravím niekedy až sedem vždy sýtych a čerstvých nálevov. ak by som všetok čaj zalial pol litrom vody, tak by nálevy boli menej intenzívnejšie (pochopiteľne, väčšie množstvo vody riedi čaj viac) a posledné nálevy by boli chladnejšie a menej chutnejšie.
je to taká celovečerná činnosť. veľmi som si ju obľúbil.
iné postupy prípravy sú taktiež legitímne, no lepšie zelené čaje by som pripravoval radšej takto, pedantnejšie.
btw, neviem, či ten caj.sk je zvlášť drahý eshop, no túto tao konvicu som kúpil túto jar v čajovej predajni v centro nitra (v tom nákupnom centre na chrenovej blízko agrokomplexu) asi za 15e.
@tommyhot to sitko je pravdepodobne nerezové. ale nemusíš mať obavy, na účinky ani chuť čaju nemá žiadny vplyv. japonci ho používajú už nejaký ten rôčik. ak by bolo pochybné, určite by vymysleli niečo lepšie.
vodu ohrievam v rýchlovarnej konvici, neplastovej. keďže používam iba filtrovanú vodu, nemám starosti s vodným kameňom.
sungiitové pyramídy? o takom niečom som nepočul. pokiaľ odstráni z vody chlór a iné nepotrebné ostatky, nech sa páči.
rád som týmto spôsobom pomohol. s čajmi som začínal ako samouk, veľa čajov som znehodnotil, kým som zistil, ako k nim pristupovať. tak dúfam, že tvoje ruky nepokazia veľa lístkov : )
medzi rečou, dnes som si v bratislavskej čajovni my a mama zaobstaral tieto tri kúsky, možno ťa inšpirujú:
@alpynus ja ti neviem. Nebude to ako s nerezovymi nozmi, ze pri krajani to "nici" vitaminy?
Neviem co je na tom pravdy, ale okrem eshopov, ktore predavaju tieto pyramidy, resp sungit sam o sebe aj wikipedia spomina jeho "cistiace" ucinky » cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ungi...
Dik za tip na caje, ale zatial to skusim s lacnejsimi, kym sa s tym naucim robit.
@tommyhot skôr nie ako áno, ešte som o takom niečom nepočul. určite by som bol spokojnejší, ak by tam tá nerez nebola. avšak to sitko je veľmi jemné, malé a tenké, takže veľa škody nenapácha aj keby bola tvoja teória pravdivá.
zrovna včera som si v tej japonskej konvičke pripravil yamachu. bol to jeden z najlepších čajov, aké som kedy pil. ani si neviem predstaviť, že by mohlo existovať ešte niečo delikátnejšie, takže s tým sitkom to až také strašné nebude.
btw, nedávno otvorili v nitre novú čajovňu - » sk-sk.facebook.com/staromestskacaj... . možno si o nej počul, možno nie. každopádne dnes večer ju prvýkrát navštívim, tak ak by si nemal nič lepšie na práci, môžeš sa zastaviť : )
@tommyhot nie, kúpil som ju v bratislavskom poluse. ako som spomenul vyššie, cez internet si čajové veci nezaobstarávam.
z nitry som, ale len pôvodom, vyskytujem sa tam zriedkavejšie ako dážď. nech ti teda pivo ide dole krkom. dám vedieť, keď budem v nitre, voľakedy inokedy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
V nitre mame vcelku schopnu cajovnu a maju aj eshop. Nikto odtial nenakupoval? » www.e-tea.eu/e-shop_cajovna/...
Ja s tymito vecami nemam velke skusenosti, doteraz som pil tie sackove picoviny.
Btw, ake caje (konkretne) su najlepsie na srdce a potom povedzme na nejaku "dusevnu" ocistu? Kludne mozte dat aj viac druhov, planujem si kupit aj zo 10 druhov cajov.
A mate skusenosti aj s takymito haluzami?
» www.mysticshop.sk/kategoria/sungi...
Uz par hodin pocuvam buddhisticku hudbu a preplo mi v bedni a nejako chcem zacat zit zdravo a v harmonii s vesmirom
viac k tomu nemam co dodat
Btw ten orientlove vyzera v pohode, len oproti tej NR cajovni dost nizke ceny. A teraz neviem ci je orientlove taky lacny, alebo taky shitny? Je mi jasne, ze kazdy sypany caj je lepsi nez sackovy z tesca, ale zas uplnym shitom by som sa rad vyhol.
tj, nepreháňaj to
Jediny s nejakymi referenciami a spokojnymi zakaznikmi je » www.tee.sk/...
Ten web sice vyzera hrozivo, ale vyber je velky a ceny ok.
@luc.ka to zas nie, ja mam velky bachor a ten treba poriadne krmit obavam sa, ze korieky by na to nestacili...
@tommyhot Jáj, nevedel som že tak veľa čaju chceš kupovať ..
tee.sk ma nahodou vcelku lacne postovne 2.79 nad 10 eur objednavku...
čaje na internete nekupujem kvôli jednoduchému dôvodu: mám rád atmosféru čajovní a obchodov s čajmi, zväčša sú za pokladňami vzácni ľudia, ktorí radi poradia a ktorým úsmev nie je cudzí.
pokiaľ sa nemýlim, v nitre je len jedna väčšia čajovňa a to čajovňa dobrých ľudí, ktorá je imho jedna z tých nepodarených (nechcem ohovárať, ale stav vecí je taký, že prevádzkovatelia majú radšej peniaze než čaje a tá nezištná atmosféra dobra sa akosi vytratila)
dajú sa tam kúpiť nejaké čaje a príslušenstvo... no radšej by som šiel na výlet do bratislavy.
v bratislavskom poluse je teraz otvorená výborná predajňa, kde sa za cca. 15 evri dá zaobstarať takáto užitočná japonská konvička s vtáčikom:
nie je z yixingovej hliny, teda si nepamätá chute a nádychy predošlých čajov. na začiatočné experimentovanie je viac než vhodná.
ďalej tam majú fajné čajové more, no to je už trošku pokročilejšie príslušenstvo. no odkedy ho mám, počet fľakov na stolíku sa výrazne znížil.
taktiež tam nájdeš rôzne malé a stredné misky. základ by bol.
> Btw, ake caje (konkretne) su najlepsie na srdce a potom povedzme na nejaku "dusevnu" ocistu? Kludne mozte dat aj viac druhov, planujem si kupit aj zo 10 druhov cajov.
preferujem japonské zelené (sencha, shincha, gyokuro, tamaryokucha a niekedy nejaké iné japonské zelené).
zdá sa mi (a nielen mne, ale aj iným popíjačom a dokonca aj výskumníkom), že sú všeobecne užitočné. obsahujú najviac teínu, ktorý podporuje tvorbu alfa vĺn v modzgu (áno, to sú tie frekvencie, ktoré vznikajú napr. aj po gandžapárty). osobne by som každý neduh riešil zeleným čajom.
navyše, väčšinou majú príjemne neurčito horkú chuť. pozdáva sa mi teória, ktorá hlása, že stravovanie nemusí byť extrémne zložité - stačí ani málo, ani veľa, chutí sladkých, slaných, štipľavých, kyslých a horkých (horké chute podľa starých domnienok východných mudrcov napomáhajú práve činnosti srdca).
uf, zdá sa mi, že som napísal viac, než by som mal. ak ťa oslovila myšlienka zelených čajov, daj vedieť a podelím sa o akési poznatky. v iných ako japonských zelených čajoch nemám prehľad, tak sa nechcem zbytočne rozpisovať.
yixingova hlina je teda v zasade zla, hlavne ked chcem pit viacej druhov cajov (zelene, cierne, biele, rooibos atd)?
ta japonska konvicka je pekna, ale skor by som uprednostnil nieco na takyto styl aj so sitkom » caj.sk/index.php?page=...
@wera55555 dik, urcite si to prestudujem.
tá japonská konvička má vnútri geniálne a veľké sitko, ktoré sa neupcháva, použitý čaj sa z nej dáva preč veľmi ľahko. mávajú objem okolo 200ml, pre jedného až dvoch ľudí akurát.
predpokladám, že väčšinou budeš popíjať sám alebo s jedným človekom. tá hnedá, ktorú si linkol, je až príliš veľká. kvalitné čaje sa pripravujú inak ako sáčkové čaje.
ja si zovretú prefiltrovanú vodu (používam filtračnú konvicu, pretože je obrovský rozdiel medzi vodou z vodovodu, ktorá dodžube chuť aj najlepšieho čaju a vodou čírou) dávam do termosky. z termosky nalejem asi 100ml do džezvi ( » caj.sk/index.php?page=... ). chvíľku počkám, kým v nej teplota vody klesne na cca. 55°-70°(neskoršie nálevy by mali mať horúcejšiu vodu). túto vodu nalejem do tej japonskej konvičky s čajom (dávam si zhruba 4-7g), minútku (neskôr trošku dlhšie, odhad sa získa veľmi rýchlo) počkám a už len vstrebávam výsledok.
takto si pripravím niekedy až sedem vždy sýtych a čerstvých nálevov. ak by som všetok čaj zalial pol litrom vody, tak by nálevy boli menej intenzívnejšie (pochopiteľne, väčšie množstvo vody riedi čaj viac) a posledné nálevy by boli chladnejšie a menej chutnejšie.
je to taká celovečerná činnosť. veľmi som si ju obľúbil.
iné postupy prípravy sú taktiež legitímne, no lepšie zelené čaje by som pripravoval radšej takto, pedantnejšie.
(v práci si zalievam bežnú senchu asi pollitrom vody, používam túto nádobku - » caj.sk/index.php?page=... )
btw, neviem, či ten caj.sk je zvlášť drahý eshop, no túto tao konvicu som kúpil túto jar v čajovej predajni v centro nitra (v tom nákupnom centre na chrenovej blízko agrokomplexu) asi za 15e.
Vodu varis v com?
Ja chcem na "filtrovanie" vody pouzivat sungitovu pyramidu. Vraj vie pekne ocistit vodu od vsetkych sraciek. Takze uvidime.
Dik konecne mam ako taku predstavu ako to cele funguje.
vodu ohrievam v rýchlovarnej konvici, neplastovej. keďže používam iba filtrovanú vodu, nemám starosti s vodným kameňom.
sungiitové pyramídy? o takom niečom som nepočul. pokiaľ odstráni z vody chlór a iné nepotrebné ostatky, nech sa páči.
rád som týmto spôsobom pomohol. s čajmi som začínal ako samouk, veľa čajov som znehodnotil, kým som zistil, ako k nim pristupovať. tak dúfam, že tvoje ruky nepokazia veľa lístkov : )
medzi rečou, dnes som si v bratislavskej čajovni my a mama zaobstaral tieto tri kúsky, možno ťa inšpirujú:
» www.tea.cz/cajovna/index.p...
prekvapilo ma, že v kamennom obchode sú ceny zreteľne nižšie ako na webe. ktožehovie, čím to je.
Neviem co je na tom pravdy, ale okrem eshopov, ktore predavaju tieto pyramidy, resp sungit sam o sebe aj wikipedia spomina jeho "cistiace" ucinky » cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ungi...
Dik za tip na caje, ale zatial to skusim s lacnejsimi, kym sa s tym naucim robit.
zrovna včera som si v tej japonskej konvičke pripravil yamachu. bol to jeden z najlepších čajov, aké som kedy pil. ani si neviem predstaviť, že by mohlo existovať ešte niečo delikátnejšie, takže s tým sitkom to až také strašné nebude.
btw, nedávno otvorili v nitre novú čajovňu - » sk-sk.facebook.com/staromestskacaj... . možno si o nej počul, možno nie. každopádne dnes večer ju prvýkrát navštívim, tak ak by si nemal nič lepšie na práci, môžeš sa zastaviť : )
noo dnes uz idem na pivo (manana cafe) ale ak si z nitry volakedy tam mozme skocit..
z nitry som, ale len pôvodom, vyskytujem sa tam zriedkavejšie ako dážď. nech ti teda pivo ide dole krkom. dám vedieť, keď budem v nitre, voľakedy inokedy.
» www.caje-online.sk/...