@ladylolita k všeobecnému prehladu? stavím sa že chodíš na medicínu a preto ti to príde ako všeobecný prehľad odkiaľ to mám napr ja viedieť? v škole sme sa to neučili
Cievka je pasívny elektrotechnický prvok, ktorý je reálnou reprezentáciou indukčnosti v elektrickom obvode.
Cievka sa v elektrotechnike využíva trojako:
-pre vytvorenie magnetického poľa elektrického prúdu, pričom sa využíva vzniknutá magnetická sila, vťahujúca jadro (kotvu). Cievka slúži ako elektromagnet. Variantou je ovládanie zariadení, elektrický zvonček, elektromotor a pod.
-pre vytvorenie indukcie elektrického prúdu magnetickým poľom – cievka slúži ako induktor (nositeľ indukčnosti). Vlastnosť indukcia sa využíva v LC obvodoch, rádiotechnike a pod.
-pre transformáciu napätia v transformátoroch. Indukcia vytvorí striedavé magnetické pole v primárnej cievke, ktoré v druhej cievke transformátora (sekundárne vinutie) generuje elektrické napätie, pričom pomer napätia je priamo úmerný pomeru počtu závitov cievok.
@trdelniiiq no dobre a všeobecný prehľad nie je to čo sa ževraj učí na školách na základke? mys me sa toto neučili odkiaľ to mám vedieť? nebývam chorá a tiež som nevedela, že probiotiká treba jesť s antibiotikami....
@interrupcio aha zaujimave, suvisi to nejako s tym co som sa pytala? nemam pocit
mne to iba vyberali (teda davali mi to tam ked som bol v narkoze pocas operacie) ale potom ked mi to vyberali to dost bolelo ...hovorili ze to vraj neboli ale mna to teda bolelo
Ciekovanie patri asi tak do vseobecneho prehladu, ako zapuzdrenie, cize nijako... vygooglil som si to a nevidim jediny dovod, preco by to chlapi mali poznat? tak ako neviem co su sminky a podobne scifi vyrazy, tak som v zivote nikdy nepocul a nevidel co je cievkovanie, kedze sa ma to absolutne nijako ani okrajovo nedotyka...
@alysia nie nechodím na medicínu (aj keď rada by som).. a je to trochu téma o ktorej sa tak bežne nerozpráva to je pravda, keďže je to dosť intímne, ale je to bežný zákrok napríklad veľmi veľa žien po pôrode cievkujú.. ale hej no keď sa o to človek nezaujíma a nechodí často po lekároch asi o tom nemá kde počuť
na zakladnej sa to ucit nemusi, jednoducho su to veci, ktoré si clovek aj sam moze zistit alebo sa dovtipit.. ked viem, ze antiobiotika maju neblahy vplyv napriklad na crevnu mikrofloru, dopne mi, ze aby som to vyrovnal, musim prijimat a doplnat bakterie z ineho zdroja
@tommyhot u urologa chlapi cikajú do nádobky a baby cievkujú priamo z močového mechúra. Tiež nechápem ako som o tom mala vedieť a tá jebnutá sestrička, ktorá bola príjemná ako hovno, mi povedala k tomu ešte väčšie hovno
@trdelniiiq sorry pánBOH, na teba nemám so všeobecným prehľadom. Hm, za môj dlhý život som bola chorá len zopár krát a keď mi aj doktor dal antibiotiká v živote až teraz pred 2 mesiacmi mi povedalik, že to ničí črreváý, dosť napiču, kedže mám celiakiu. Takže ODKIAL som to mala vediet? Pokial mi o tom nikto nepovedal? Aha, mám sa dovtípiť, že keď mi sestrička povie, že idem cievkovať ( ja poznám cievku zo školy na šitie hm) tak mi ide brať moč z močovej trubice priamo? hm, asi som fakt jebnutá, lebo takúto dedukciu ako ty nemám
tak som ti to vygúglila lebo som vedela, že mi nikto neodpovie
@alysia to kvôli čomu si bola a u akého doktora aby som tam nikdy nešla nevyzerá to príjemne
inak akože ja mám bohaté skúsenosti aj s nefrológom aj urológom a poznajú ma po mene lebo som tam chodila až priveľmi často a vždy som cikala do nádobky.
@trdelniiiq ,,na zakladnej sa to ucit nemusi, jednoducho su to veci, ktoré si clovek aj sam moze zistit alebo sa dovtipit.. ked viem, ze antiobiotika maju neblahy vplyv napriklad na crevnu mikrofloru, dopne mi, ze aby som to vyrovnal, musim prijimat a doplnat bakterie z ineho zdroja" nepísal si nahodou o cievkovani? tu prvu vetu? ak nie, tak sa hlboko ospravedlnujem a budem sa ti este klanat 200 rokov. A nie nemam PMS
nemam cas a ani chut sa tu s tebou natahovat ako s malym deckom
opakujem, je to k antibiotikam, kedze sa clovek DOVTIPI, ze ak mu pouzivanie antibiotik znizuje ucinnost a zabija dobre bakterie, TAK ich musi pocas uzivania doplnat inymi zdrojmi
a viac na mna prosim ta (ak nemas co povedat k veci a rozumne), nereaguj
podla mna to vobec nema kazdy poznat. Doktor aj sestricka sa takto mozu vyjadrovat medzi sebou ale pacientovi nie. Kedze asi to je len slangovy vyraz, kedz si pod tym viem predstavit napr. cievny kateter (a mozno sa aj pri nom pouziva) alebo klasicky kateter. A do mocoveho mechura sa kateter v nemocnici zavadza celkom bezne, u zeny je to bezproblemove a bezbolestne, u muza zavadza doktor, kedze mocova trubica je dlhsia a aj ohnuta a je to neprijemne. tak sa tu nehrajte vsetci na mudrych ohladom nejakeho slangu xD
@godeye no šak taká postaršia a asi unavená z toho raidne. Lebo čo som tam bola na objednanie a na vyšetrení, tak bola milá ako hovno ešteže tam pravidelne nebudem chodiť.
Ze ked nechcu aby clovek vylucoval moc klasicky samostatne tak mu daju hadicku do mocovej rury a vrajto hnusne boli a zvykne sa to zapalit a ktovieco a robia to aj napr pri porode a potom clovek ma pri sebe nechutny priesvitny plastovy obal so svojim mocom. Je to retardovane. Fuj nikdy to nechcem, mam stastie ze som to este nikdy nepodatupila a hrozne dufam ze ani nebudem musiet. Ai v starobe ani v zdravi ci chorobe :/
@antifunebracka jaj. no otec je len jeden, druhý je ja neviem čo, ale stem ho. ty si akýýýýý agresívny dneska. fakt ti dám holú P na narodeniny a nie, nebude to moja, aby si si zase nenamýšľal
@sapphirizing neviem skade mas take informacie ale su zle
U zeny to neboli, pokym si to sama nebudes chciet vytiahnut, kedze take dlhodobe katetre maju na konci taky vacok naplnovaci vodou aby sa hadicka nevysuvala z mocooveho mechura ale ludia su si schopni vytiahnut aj to + v nemocnici a pri takychto ukonoch este viac sa maju udrziavat hygienicke zasady, ktore by mal ( aspon pri takychto procuderach ) kazdy personal dodrziavat a potom zapaly nie su nejak caste A neviem ako si predstavujes aby clovek v dlhodobej narkoze ( po uraze napr.) alebo nepohyblivy clovek, pripadne ak ma inkoninenciu ( davaju sa i plienky ) nemocil vsade naookolo
@bress ja uz fakt neviem, niekde som to pocula nieco mi vravela mama a tak vselikde...niektori ludia radi popisuju zazitky od lekara nejak nedrzim v pamati, ze odkial, ale obsah toho bol aj takyto...je to hrozne domyselne a treba uznat, ze bez toho by bolo vela veci komplikovanejsich, okej neni to retardovane...chapeme sa: ja nezazlievam zdravotnikom, ze k tomu dochadza, ale nestojim o tento zazitok mam troska hrozu, co by sa stalo, keby tam bola trocha podrazena sestra alebo ze by som si to nahodou nejaho pokazila, vies, proste...to je asi ako odber krvi. Uplne bezne mas modriny alebo odpadavas a pritom je to uplne primitivne oproti tomu co vsetko zlozite vedia uz lekari urobit...ja som napr schopna predstavit si seba, ze to zo zvedavosti vytiahnem ani by som si neuvedomila, co robim mozno pod oblbovakmi. uz len preto by mi to nemali robit a vies koho by to zaujimalo :/
@alysia len vždy ide o princíp....nech si neni milá keď Ťa objednáva abo ja neviem čo, ale keď Ti ide robiť v podstate dosť nepríjemný výkon a nie je schopná Ti vysvetliť, čo bude robiť, tak to nie je veľmi profesionálne.....ako si môžeš byť istá, že ak Ti to nevie vysvetliť, tak Ti to urobí správne?
a inak ludia, mýlite si tu cievkovanie, čo je jednorázová záležitosť, so zavedeným permanentným močovým katétrom...pri cievkovaní sa zavedie cievka do močového mechúra, odoberie sa moč, nechá sa mechúr vyprázdniť a cievka sa vyberie...to, o čom sa tu bavíte, je zavedený permanentný močový katéter, na jeho konci je balónik, ktorý sa nafúkne, aby nevypadol, na druhý koniec sa pripevní močový sáčok, do ktorého moč odteká
@godeye ono to nebolelo nejako, prijemne to nebolo to hej ale v pohode. O dve hodiny mi vypalovali bradavicu, to som aj plakala toto s močom bolo nič.
No tak dufam, ze mi to spravila dobre sakra.... Ano ako hovoris, mne robila to prve, ze mi len zobrala moc
@trdelniiiq mne sestrička povedala, že ma ide cievkovať a potom mi zobrala moč. O tom tu ja celý čas hovorím, ale kedže som to počula prvý krát v živote, tak som nevedela o čom je reč
Áno viem...denne pri tom asisitujem alebo po novom už aj robím (ale iba ženám) mužov môžu cievkovať len doktory :/..nepríjemné no..ale keď treba tak treba.. no úprimne ja by som sa bránila aj keď to nie je bolestivé iba nepríjemné ale aj tak ...
@alysia tiež som doteraz netušila čo to je, a žijem, takže je asi zbytočné sa rozčuľovať, myslím že nám bolo rovnako dobre aj keď sme to nevedeli, a keď to teraz vieme tak nám to nijak výrazne v živote nepomôže
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
81 komentov
Cievka sa v elektrotechnike využíva trojako:
-pre vytvorenie magnetického poľa elektrického prúdu, pričom sa využíva vzniknutá magnetická sila, vťahujúca jadro (kotvu). Cievka slúži ako elektromagnet. Variantou je ovládanie zariadení, elektrický zvonček, elektromotor a pod.
-pre vytvorenie indukcie elektrického prúdu magnetickým poľom – cievka slúži ako induktor (nositeľ indukčnosti). Vlastnosť indukcia sa využíva v LC obvodoch, rádiotechnike a pod.
-pre transformáciu napätia v transformátoroch. Indukcia vytvorí striedavé magnetické pole v primárnej cievke, ktoré v druhej cievke transformátora (sekundárne vinutie) generuje elektrické napätie, pričom pomer napätia je priamo úmerný pomeru počtu závitov cievok.
takže s tým niečo
@interrupcio aha zaujimave, suvisi to nejako s tym co som sa pytala? nemam pocit
ale neviem co som si mala zobrat z tvojej vycerpavajucej odpvoede
na zakladnej sa to ucit nemusi, jednoducho su to veci, ktoré si clovek aj sam moze zistit alebo sa dovtipit.. ked viem, ze antiobiotika maju neblahy vplyv napriklad na crevnu mikrofloru, dopne mi, ze aby som to vyrovnal, musim prijimat a doplnat bakterie z ineho zdroja
@alysia to kvôli čomu si bola a u akého doktora aby som tam nikdy nešla nevyzerá to príjemne
inak akože ja mám bohaté skúsenosti aj s nefrológom aj urológom a poznajú ma po mene lebo som tam chodila až priveľmi často a vždy som cikala do nádobky.
ja ti neodpoviem, lebo som z toho jelen z toho pomenovania....
Nebolelo to, o dve hodiny neskor mi odrezala bradavicu ci vypalovala, tak to bolelo riadne, aj som plakala...
keby si pozorne citala, zistis, ze som vravel o antibiotikach.. kde tam pisem o dedukcii na cievkovanie, ked tam rozoberam crevnu mikrofloru?
,,na zakladnej sa to ucit nemusi, jednoducho su to veci, ktoré si clovek aj sam moze zistit alebo sa dovtipit.."
nemam cas a ani chut sa tu s tebou natahovat ako s malym deckom
opakujem, je to k antibiotikam, kedze sa clovek DOVTIPI, ze ak mu pouzivanie antibiotik znizuje ucinnost a zabija dobre bakterie, TAK ich musi pocas uzivania doplnat inymi zdrojmi
a viac na mna prosim ta (ak nemas co povedat k veci a rozumne), nereaguj
(a tiež nemám nič s medicínou, ani v nemocnici netrávim čas, ani nemám nikoho z rodiny lekára...a predsa to viem )
@alysia keď Ti tá sestra nie je schopná vysvetliť, čo Ti ide robiť, tak to nie je dobrá sestra....
@orfea2 a co este my, co mame 30cm na volnobeh=/
sa pôjdem vysťažovať otcovi mojich detí do rozkroku potom
U zeny to neboli, pokym si to sama nebudes chciet vytiahnut, kedze take dlhodobe katetre maju na konci taky vacok naplnovaci vodou aby sa hadicka nevysuvala z mocooveho mechura ale ludia su si schopni vytiahnut aj to + v nemocnici a pri takychto ukonoch este viac sa maju udrziavat hygienicke zasady, ktore by mal ( aspon pri takychto procuderach ) kazdy personal dodrziavat a potom zapaly nie su nejak caste A neviem ako si predstavujes aby clovek v dlhodobej narkoze ( po uraze napr.) alebo nepohyblivy clovek, pripadne ak ma inkoninenciu ( davaju sa i plienky ) nemocil vsade naookolo
No tak dufam, ze mi to spravila dobre sakra.... Ano ako hovoris, mne robila to prve, ze mi len zobrala moc
@trdelniiiq mne sestrička povedala, že ma ide cievkovať a potom mi zobrala moč. O tom tu ja celý čas hovorím, ale kedže som to počula prvý krát v živote, tak som nevedela o čom je reč
@trdelniiq je to kateter, ucili sme sa to asi 2 tyzdne dozadu a presne aj toto bolo pod katetrami, takze v tomto asi tazko
a nevim co to je