podla mňa v 1. vej ... si viac vtiahnutá do deja ... pretože ak je v tretej stojí medzi tebou a dejom ešte akoby rozprávač, nevravím že je to zlé ... ale radšej mám 1. ... a nie je na škodu to šikovne obmieňať
to je dost blba otazka, zavisi od obsahu, hlavnej postavy/postav a podobne
plus mozno sa s tym citatel lahsie zzije ak je to v prvej, ale zase, dost vela knih v prvej osobe posobi trapne, ked napr. postava v mysli lamentuje nad tym, ako jej je hrozne smutno a bla bla bla
ale tiez som asi citala viac dobrych v tretej
obidva sú dobre, ak to autor vie použiť. napr. neznášam keď je kniha v 1. osobe a hlavná postava opisuje svoj vzhľad ktorý je úplne dokonalý, a potom je odrazu tá istá postava vykreslená ako plachá (akože...upracte si svoj bordel) alebo keď niekto píše v 3. osobe a potom tam má milión päť opisov prírody, všetkých postáv, ich vzhľad, charakter, takmer celú históriu (najlepšie ak v jednooom dlhom odseku), opisy miest, podľa ktorých by sa mohla nakresliť mapa, a pod. (čiže dôvod prečo som GoT čítala tak dlho). a inak, ja píšem v 2. osobe, a zatiaľ som na to počula fajn ohlasy, to je asi len sila zvyku a vkus čitateľa
Záleží na tom čo to má byť, ako rád čítam knihy radšej v 3. osobe, lebo je to také, okay fajn a do deja ma vtiahne dej a nie spisovateľ nanúti. 1. osoba mi nevadí až tak, len s tým treba vedieť robiť. A 2. osobu som nečítal, takže... eh. Ja som za 3.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
doesn't matter tho
(btw. existujú knihy aj v 2. osobe, napr. Dolores od S. Kinga)
ale vo všeobecnosti som čítala viac zlých kníh, čo boli v prvej osobe, ako tretej
plus mozno sa s tym citatel lahsie zzije ak je to v prvej, ale zase, dost vela knih v prvej osobe posobi trapne, ked napr. postava v mysli lamentuje nad tym, ako jej je hrozne smutno a bla bla bla
ale tiez som asi citala viac dobrych v tretej
viac sa mi páči er-forma - rozprávač v 3. osobe
ale väčšina kníh, ktoré čítam majú 3. osobu
inak aj ja som čítala jednu knihu v 2. osobe Half bad a to sa mi tak desne nepáčilo, že to radšej nech nikto neskúša