Kniha, pretože vždy keď si prečítam najprv knihu, pekne si to v hlave predstavím podľa seba. Vo filmoch vám tlačia ich predstavu do hlavy, to sa mi nepáči. A nikdy sa moje ponímanie príbehu nezhodlo s tým filmovým, preto to nemám rada.
napriklad taka kniha/film Posli to dalej, je ovela lepsi vo filmovej podobe ako v kniznej, v kniznej je to dost blbo napisane, i ked zaver filmu je uplne iny ako bol v knihe
Každé má svoje výhody a nevýhody - čítala som knihy, ktoré sa jednoducho nedajú spracovať do filmovej podoby a zase sú občas vo filmoch scény, ktoré keď aj človek napíše, tak proste nikdy nebudú mať na človeka taký účinok, ako v tom filme.
Ale pokiaľ ide o veci ktoré boli spracované knižne aj filmovo, tak určite vyhráva kniha...
Film musi zakonite sklamat..... a neobvinujem z toho tvorcov pretoze citatel si pri citani vzdy predstavuje vsetko tak, ako sam chce, ako mu to najviac vyhovuje. Veci, ktore v knihe nie su opisane (vsetko do detailu sa proste opisat neda) si dotvara vlastnou fantaziou a tym sa pre neho putavy pribeh stava dokonaly.
Dvaja citatelia tej istej knihy nikdy nepreziju ten isty zazitok......
A film nikdy nebude spraveny tak, ako by ste si ho zelali vy a ked ano, je to obrovska nahoda.
kniha bola, je a bude. bola pred tým než vznikol film, má estetickú, inteligenčne vysokú hodnotu, nie je staromódne ani kockaté ich čítať, cvičí sa gramatika, výslovnosť, cudzie slová, slovná zásoba, zaháňa nudu a povzbudzuje predstavivosť,
nepoznám nikoho komu sa viac páči film ako kniha... vo filme sa nedajú zobraziť hlavne tie pocity a zmýšlanie ale celkovo človek si to rpedstaví vo svojej hlave a potom keď díva film je často sklamaný
Kniha, iba v jednom prípade sa pre mňa film začínal doťahovať na knihu a to v Lovely Bones. Ináč filmy stoja za veľké guľové, narozdiel od ich knižných sestier
@lintu29 Stephen King je môj obľúbený autor a jediné čo dosiahol je, že ma prinútil sa báť, prinútil ma hltať stránku za stránkou, ale v žiadnom prípade nie zľaknúť sa...
väčšinou tu čítam svoj vlastný názor. kniha je oveľa lepšia, pretože si ten dej a postavy predstaviť podľa seba. vo filme to mám už dané. a z filmu nemám nikdy ten zážitok ako z knihy... ale určite ak nejakú knihu sfilmujú, tak si ho pozriem. a tiež súhlasím, že horrory sú oveľa lepšie vo filmoch.
niekedy je kniha na nič a zase film skvelý, inokedy je zase film na nič spravený, ale pri tom kniha skvelá, inokedy je zase kniha blbo napísaná a aj film blbo spracovaný alebo oboje je skvelé... Taká je moja teória
určite si najskôr prečítam knihu.. podporuje to fantáziu človeka... a po prečítaní si pozriem film, ak sú dobré recenzie.. a ak nie, neskazím si filmom dojem z knihy
kniha je vždy lepšia ako film....Ale ludia preferuju racej film, pretože si ho len pozru a nemusia čítať (dnes malokto číta)...V knihe si človek všetko predstavý podla seba a je to aj napínavejšie ako vo flme...
Pripájam sa k názorom na knihu Stalo sa mi dokonca pri filme Prelet nad kukučím hniezdom, ktorý som videl skôr, než prečítal predlohu, že sa mi film po prečítaní knihy páčil menej než predtým. A film je to btw výborný
poznam vela takych pribehov, sfilmovanych aj kniznych... sesterstvo putovnych dzinsov, dennik preinceznej, sofiin svet, notebook, narnia, anna zo zeleneho domu, winnetou,.....ale myslim, ze kazde z nich ma svoje caro.
film moze byt dobre spracovany, dobre herecke vykony, dobre obsadenie a efekty, a aj tie sceny, kde sa nerozprava, ale da sa vycitit ta atmosfera....
knihu si zase mozeme kdekolvek so sebou zobrat a okrem toho moze byt ten dej aj viac popisany, napriklad ked niekto dostane list, tak tam mozu napisat cely obsah listu, a ked je tam na tabuli nieco napisane, tak to tam jasne napisu, vo filme by sme si to nemuseli vsimnut....
ale zase napriklad detektivky su lepsie ako film, lebo vo filme mozu na chvilu ukazat cervene zavesy a my si povieme, ze su to len obycajne zavesy a v nejakej farbe byt museli, aj ked je to pre vyriesenie zahady nevyhnutne....ale pri knihe nam napisu, ze su v miestnosti cervene zavesy a tym si uz hned mozeme mysliet, ze to bude asi podstatne....takze z hladiska vacsieho napatia by som radsej odporucala film.....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
ale predsa len, filmy mi ničia knižné predstavy
FILM
kniha je iná ako film
pri knihe si môžem predstavovať
pri filme to robiť nemôžem - a to je na oboch to ohromné.
obvykle robím oboje a je len náhoda, k čomu sa dostanem skôr.
napriklad taka kniha/film Posli to dalej, je ovela lepsi vo filmovej podobe ako v kniznej, v kniznej je to dost blbo napisane, i ked zaver filmu je uplne iny ako bol v knihe
u mňa jednoznačne kniha...
pri filme ti iba režisér určuje čo vidíš..
pri knihe si to predstavuješ, a je to podľa teba.
Ale každému sa páči niečo iné, ak si po celom dni unavenáá a nechce sa ti nič robiť, ani čítať, zapneš telku a proste pozeráš..
no a filmy sú výhodné hlavne pri hororoch ... tam tie ľakačky bože pri knihe sa nedá zľaknúť, preto sú pri hororoch lepšie filmy.
Ale pokiaľ ide o veci ktoré boli spracované knižne aj filmovo, tak určite vyhráva kniha...
Dvaja citatelia tej istej knihy nikdy nepreziju ten isty zazitok......
A film nikdy nebude spraveny tak, ako by ste si ho zelali vy a ked ano, je to obrovska nahoda.
Lebo kazdy z nas ma inu fantaziu.
ešte nejaké pindy máte?
ale tak každý má to svoje
...kedysi som citala pottera a potom mi niektore veci chybali vo filme ale teraz ma citat nebavi takze len vynimocne..
film moze byt dobre spracovany, dobre herecke vykony, dobre obsadenie a efekty, a aj tie sceny, kde sa nerozprava, ale da sa vycitit ta atmosfera....
knihu si zase mozeme kdekolvek so sebou zobrat a okrem toho moze byt ten dej aj viac popisany, napriklad ked niekto dostane list, tak tam mozu napisat cely obsah listu, a ked je tam na tabuli nieco napisane, tak to tam jasne napisu, vo filme by sme si to nemuseli vsimnut....
ale zase napriklad detektivky su lepsie ako film, lebo vo filme mozu na chvilu ukazat cervene zavesy a my si povieme, ze su to len obycajne zavesy a v nejakej farbe byt museli, aj ked je to pre vyriesenie zahady nevyhnutne....ale pri knihe nam napisu, ze su v miestnosti cervene zavesy a tym si uz hned mozeme mysliet, ze to bude asi podstatne....takze z hladiska vacsieho napatia by som radsej odporucala film.....