máte nejakú konkrétnu knihu/knihy ktoré výrazne ovplyvnili napr. váš názor na túto realitu, spoločnosť, vnímanie samého seba atď.? ja si myslím že každá kniha dá niečo do života ale niektoré viac, že sa na ne nedá zabudnúť.
Nedá sa povedať, žeby mi niektorá kniha naozaj zmenila život. Na druhej strane veľa kníh ma prinútilo zamyslieť sa nad sebou, nad životom a mojim pohľadom na svet.
No najzásadnejšie môj pohľad zmenila kniha od Dr. Moodyho - Život po živote. Nezmenila mi život, zmenila mi len pohľad na smrť.
mne knihy davaju len zabavu a pocit, ze nie som sama, ked tam napr najdem svoj nazor, ktory v mojom okoli este nikto nevyjadril. ale nezmenila mi ziadna zivot.
nejak zasadne ziadna zatial, ktovie, mozno to pride este
ale od malicka ma formovali traja patraci a veci od karla maya...
a ako posledna taka vyznamnejsie bol hawking
žiadna ma nemenila, možno knihy od Browna spôsobili, že som sa zamyslela nad nejakou oblasťou o ktorú som sa vôbec nezaujímala ale to je všetko. keď chceš čítanie ktoré ovplyvní tvoj názor čítaj Trend.
v obdobi, ked som bol silne veriaci biblia, neskor secret a par knih od coelha. a odkedy som na vyske, v podstate vsetko co citam, mi svojim sposobom meni/pretvara zivot a pohlad nan.
bolo ich vela, ale nikdy nezabudnem na ten pocit, ked som citala Kerouacovo Na ceste.
A teraz cakam na knihu v nedohladne, na knihu, ktora prekona Hlavu XXII. Heller pisal tak, ako ja rozmyslam, jeho som absolutne pochopila do kazdeho posledneho pismena.
Potom to bola neuveritelna kopa knih, ktore ma ovplyvnili nepriamo, ked sa stali unikmi z reality, ked burali moje predsudky, ked mi formovali nazory, ked ma ucili. Ked mi ukazali, ze boli autori, ktori pisali akoby mojou rukou, ked som bola neuveritelne vdacna za pocit, ze nie som ani sama a ani nenormalna.
Je veľa rôznych kníh a z každej som si zobral niečo, každopádne komentár č. @11 ma rozsekal. Knihy sú hlavne na to, aby sme si rozšírili svoje obzory, vedomosti, slovnú zásobu, atď.
Ale medzi moje najobľúbenejšie knihy stále patrí kniha od Léona Degrella - s SS divizí Wallonie na východní frontě, ďalej Lev Nikolajevič Tolstoj - Vojna a mier a naposledy ma zaujala kniha Kurta Meyera - Granátníci.
Väčšinou čítam detektívky, fantasy a dobrodružné knihy a tie mi nič do života nedajú , možno tak návod na vraždu alebo ako prežiť na opustenom ostrove.
možno to vyznie divne, ale dosť mi dala kniha "Invazia z Galaxie" od Robina Cooka... vďaka nej som si uvedomil že láska je sebecká a takmer cela populacia majetnícka, závystlivá a neschopná spolupracovať za cielom spoločného šťastia
Dharma Bums/Dharmoví Tuláci od Kerouaca. bola to druhá kniha, ktorú som od neho čítala, prvá, ktorá ma skutočne naozajsky zaujala, bola na začiatku skvelého obdobia v živote hlavne čo sa týkalo vnútorného nastavenia, a Na Ceste mi potom prišlo ako slabý odvar
a proste tú knihu som čítala s otvorenými ústami.
@n0win0u@lojla čítali ste aj Dharma Bums? aj originál (nie po anglicky, ale bez úpravy tak jak to prvýkrát napísal) Na Ceste? príp. niečo od Cassadyovej ženy? (lebo by som rada vedela ako tie ostatné knihy pôsobia na niekoho mimo nášho krúžku obsesívnych kerouakistov )
Nemám za to, že by mi nejaká kniha zrovna zmenila život, ale mám pár kníh, ktoré sa mi zapísali hlboko vo vedomí:
Malý princ
Oblek mŕtveho
11 minút
Veronika sa rozhodla zomrieť
Lexikón nevedomosti
a z tej polky čo mám zaiaľ rozčítanú tak aj Pro blázny smrt od Puza
@unspoken ako 12rocna som si hladala na nete rokfort a nasla som rpg stranku o HP, kde som nakoniec pobudla asi 8 rokov, nasla som si tak 100+ novych kamaratov a s vyse polkou sa doteraz bavim a stretavam, medzi inymi je aj moj najlepsi kamarat terajsi. motivovalo ma to vvela pisat, aj vdaka tomu sa teraz rada venujem fantasy a opisom, a asi plno inych veci. proste HP meni zivot :ň
nie tak celkom, mám len knihu v ktorej je všetko to ako beriem život a ako ho vnímam, svojim spôsobom mi táto skúsenosť a teda potvrdenie si myšlienok zmenilo život ...
kniha sa volá : Each Moment Is the Universe: Zen and the Way of Being Time
Táto diskusia sa mi páči Pravdepodobne nikto už tieto komentáre nečíta, hlavne ak presahujú dva riadky textu.. Ale aj tak tu napíšem svoje dve vybrané knihy. V niečom úplne iné, ale obe v podstate o boji prežiť. Lebo to je ten najsilnejší pud, ktorý nás ovláda.
Je kopa kníh, ktoré u mňa podnietili zamyslenie. Nie je ale veľa tých, pri ktorých si pamätám dôvod aj chod mojich myšlienok. Jedna z nich je Hlava XXII, lebo som pri nej prišla na veľa vecí a obohacuje ma vždy, keď ju čítam. Zakaždým si v nej nájdem niečo, čomu som pretým nevenovala takú pozornosť a udiví ma, ako mi to mohlo uniknúť. S Hlavou je to tak, buď ju človek miluje, alebo nenávidí... lebo jej nerozumie.
Z tých novších kníh sú to asi Hry o život, ktoré ma donútili uvedomiť si, že niekedy nepomôže jednoducho nič. Ani snaha, nejaká láska a vôbec nie spravodlivosť. Keď sa zbavíme jedného "druhu zla" príde iné. Z toho som si ale vzala aj nádej, že to funguje aj naopak. Keď sa minú tí správni a dobrí ľudia, musia sa objaviť v našom okolí ďalší.
maxim e matkin polnocny dennik, coelho the alkimist, jedna kniha o drogach uz sa nepamatam na nazov, jane austen pride and prejudice, dostoyewski zlocin a trest
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
u mna to bude asi sila pritomneho okamihu od eckharta a tao-te-ting - lao-c a dali mi novy zaujimavy pohlad na vnimanie reality, dali mi nadhlad
No najzásadnejšie môj pohľad zmenila kniha od Dr. Moodyho - Život po živote. Nezmenila mi život, zmenila mi len pohľad na smrť.
A možno ešte kedysi dávno Detská vedecká encyklopédia.
Alebo ešte predtým Das Deutschmobil?
-Cesta pokojneho bojovnika
ale od malicka ma formovali traja patraci a veci od karla maya...
a ako posledna taka vyznamnejsie bol hawking
A teraz cakam na knihu v nedohladne, na knihu, ktora prekona Hlavu XXII. Heller pisal tak, ako ja rozmyslam, jeho som absolutne pochopila do kazdeho posledneho pismena.
Potom to bola neuveritelna kopa knih, ktore ma ovplyvnili nepriamo, ked sa stali unikmi z reality, ked burali moje predsudky, ked mi formovali nazory, ked ma ucili. Ked mi ukazali, ze boli autori, ktori pisali akoby mojou rukou, ked som bola neuveritelne vdacna za pocit, ze nie som ani sama a ani nenormalna.
Ale medzi moje najobľúbenejšie knihy stále patrí kniha od Léona Degrella - s SS divizí Wallonie na východní frontě, ďalej Lev Nikolajevič Tolstoj - Vojna a mier a naposledy ma zaujala kniha Kurta Meyera - Granátníci.
a proste tú knihu som čítala s otvorenými ústami.
Revolúcia vedomia
Robiť ťažké veci.
Thriteen Reasons Why
Malý Princ
Moc nášho podvedomia
Narnia
Dracula
Malý princ
Oblek mŕtveho
11 minút
Veronika sa rozhodla zomrieť
Lexikón nevedomosti
a z tej polky čo mám zaiaľ rozčítanú tak aj Pro blázny smrt od Puza
Objevte a naplňte své sny
Mesačník Zem a Vek
A tisíce citátov známich aj neznámich autorou
@lourinne
@kittyboo
kniha sa volá : Each Moment Is the Universe: Zen and the Way of Being Time
Je kopa kníh, ktoré u mňa podnietili zamyslenie. Nie je ale veľa tých, pri ktorých si pamätám dôvod aj chod mojich myšlienok. Jedna z nich je Hlava XXII, lebo som pri nej prišla na veľa vecí a obohacuje ma vždy, keď ju čítam. Zakaždým si v nej nájdem niečo, čomu som pretým nevenovala takú pozornosť a udiví ma, ako mi to mohlo uniknúť. S Hlavou je to tak, buď ju človek miluje, alebo nenávidí... lebo jej nerozumie.
Z tých novších kníh sú to asi Hry o život, ktoré ma donútili uvedomiť si, že niekedy nepomôže jednoducho nič. Ani snaha, nejaká láska a vôbec nie spravodlivosť. Keď sa zbavíme jedného "druhu zla" príde iné. Z toho som si ale vzala aj nádej, že to funguje aj naopak. Keď sa minú tí správni a dobrí ľudia, musia sa objaviť v našom okolí ďalší.
zmenili v zmysle toho, že mi pripomínajú, aká dôležitá je fantázia a sny a že veci nie sú len čierne a biele
Neskutocna kniha,neviem sa dostat spat do reality neskutocnu silu ma v sebe