Ktoré knihy sa vám "nepodarilo" dočítať, resp. boli tak zlé (nudné), že ste to radšej vzdali? Či práve naopak, aj tie zlé ste dočítali do konca? (popíšte aj dôvody)
Alebo ste nikdy žiadnu zlú knihu nezačali čítať?
Napr. ja som zomrela od nudy po 20 stranách knihy Chrám matky božej v Paríži a asi po polovici knihy od Emile Zola - Nana.
A nedočítala som ani Franz Kafka - Premena, pretože ma spolužiačka nanútila robiť referát, a mesiac pre jeho prezentáciou som prestúpila na inú školu, tak som už nemala motiváciu to dočítať
Vela knih, ale takmer vzdy bol dovod ze som sa pocas citania tej knihy pustil do este zaujimavejsej knihy a potom dalsej a dalsej a dalsej. Vacsinu knih co som nedal do konca mam este v plane niekdy docitat.
Ale taka co sedi na tuto otazku je asi No More Mr. Nice Guy... lebo som zistil ze fakt vbc nie som cielovka
Boze, tych bolo! Citam privela knih na to, aby som si mohla dovolit docitavat kazdu sracku, co mi pride pod ruku
Nedocitala som napriklad vela YA scifi bullshitu co sa vynoril po uspechu knih ako hunger games a spol. Proste som sa v istom obdobi s perverznym potesenim prehrabavala Bckovymi shitom tohto zanru. Skoro nic sa mi nepodarilo docitat. So zahanbenim konstatujem, ze mi pridlho trvalo pochopit, ze YA dystopie su proste zle celkovo, ako zaner a vzdat to.
A teraz bojujem s poslednym dielom His dark materials, ktore som sice lubila ako decko ale teraz ked to citam, tak si proste uvedomujem, ze to priebezne zbullshitnieva a mne sa nechceeeeeee.
Kto chytá v žite - Holdena by som najradšej zabila velmi krutým a pomalým spôsobom, u mňa je to mega najviac preceňovaná kniha
Hlava XXII - fakt to nešlo ani na tri pokusy, netuším prečo
Storočný starček - po 80 stranách som sa ani raz nie že nezasmiala ale ani kútikom nepohla tak som to vzdala rovno aj s ďalšími od autora
veľa povinného čítania som nečítala ale ani som nezačala takže tie nepíšem lebo rozhodne si chcem niektoré prečítať.
@vlcica1989 Kto chytá v žite je dobrá kniha, ale tomu, kto ju prekladal do slovenčiny by mali polámať ruky, aby už radšej nikdy nič neprekladal Každý, kto to čítal v slovenčine mal na to rovnaký názor ako ty. Až keď si to ľudia prečítajú v origináli, tak zistia, v čom je čaro tej knihy
Úprimne Harry Potter. Dočítal som prvú knihu. NÁSILÍM PRINÚTENÝ. Druhu som hodil do kúta po 15 stranách lebo ma to absolútne že nebavilo. Každý to zbožňoval a zbožňuje, vždy a všade som za idiota keď poviem, že ma to nebavilo a je to sračka.
Tie americké klasiky ako The Grapes of Wrath a To kill a Mockingbird.
@tralalibang
Čítal som to v angličtine a žiadne čaro som tam nenašiel. Je to len kniha o niekom, kto sa na všetko stažuje a obviňuje zo svojich problémov ostatných ľudí aj keď si za ne môže sám. Podľa mňa je to najhoršia knižná postava.
@vlcica1989 omg, za tu vetu o holdenovi ta mam VELMI RADA @tralalibang 1. citala som ju v anglictine a z duse ju nenavidim 2. vsetky knihy prekladane v tom case su prekladane velmi podobne zle - ti ludia za to nemozu, vies, on kedysi neexistoval internet, neboli take dobre slovniky, neboli tak dobri ucitelia, nic. Ti ludia si proste vela slov museli vymyslat/domyslat, nedalo sa vygooglit alebo napisat kamosovi do ameriky ze pocuj, bro, co je toto.
(A nie, holdena fakt kokotom neurobil preklad. Holden je proste najnesympatickejsia postava aka kedy bola napisana a to beriem do uvahy existenciu 50 shades of bullshit.)
@20 omg, ako by som mohla zabudnut! Toto! A akoze, rada by som, ale at this point uz nemam motivaciu. Dnes som slubila kamke, ze si to s nou aspon pozriem.
@staphylococcus Iba tej jednej konkrétnej, lebo ten preklad je fakt zlý Ale tak čítala som už aj oveľa horší, kde bola tá kniha kvôli prekladu totálne nečitateľná a nedala sa dočítať do konca. Ale tak je pravda ,že ruky by som asi nelámala, literárny preklad je platený tak smiešne, že môžme byť radi, že sú tie preklady aspoň také, aké sú. Lebo to už sa viac oplatí robiť predavačku než prekladať knihy
@tralalibang tak ale...v tej dobe dobre prekladat z anglictiny bol fakt PROBLEM to nie je vec tejto jednej knihy. A hej, viem ako je prelozena, v ramci svojho literrneho masochizmu som presla aj slovensku verziu.
Akoze ja chapem rozhorcenie nad prekladmi, sama mam oblubene knihy, ktore su prekladane fakt zle a tym prekladatelom prajem same sle veci v zivote, ale pri tychto vykopavkach to proste beriem inak. A navyse tuto hejtim uz original
@staphylococcus Ale veď ja vieeem, ale zase, toto nie je až taká vykopávka, to vydanie vyšlo v roku 2000, vtedy bol už aj internet a slovníky. Ako, neboli rôzne prekladateľské tooly a softvér, ale v tej dobe to už nebolo ani také hrozné. Keby to bol preklad z 1975 dajme tomu, to už by som brala inak, lebo vtedy to bolo fakt ťažké a tiež neexistovala ešte translatológia ako veda, takže sa tí ľudia ani nemali od čoho odpichnúť.
@tralalibang ahaaaaaa okay, to je o inom. my sme totizto mali na strednej v ucebnici/nejak inak som vyhrabala (bolo davno, nepamatam) nejake mega stare vydanie s mega bizarnymi slovami (akoze level prekladatel nevie, co su to rifle), to urcite z roku 2000 nebolo.
Young adult knihy, mam pocit, že sa autori nechyju pohltiť trendom očom píšu iní a ak to ma úspech tak píšu podobné. Podľa mňa je cítit keď knihu píšeš od srdca a keď chceš na nej zarobiť.
Myslela som si, že mi nič nenapadne. A ani mi nenapadlo, ale dvaja ste tu už spomenuli dve knihy, čo som nedočítala. Tá prvá mi napadla pri prvom komentári teba - autorka, a to Franz Kafka - Proces. A ešte @12 , Justin Cronin - Priechod. Ale fakt sa ich chystám dočítať. A dúfam, že to stihnem do smrti. Proces ma nebavil a celú dobu som sa snažila to čítať, ale strašne mi vadil spôsob písania. Takže asi po sto stranách som to vzdala. Pri tej druhej som to vzdala na 31. strane, lebo mi fakt dlho trvá, kým sa dokopem k nejakej knihe. A chcenie čítať vždy prichádza s Harrym Potterom. Potom mám chuť čítať, takže keď ho teraz dočítam, tak snáď sa do nejakej pustím. Jaj a ešte som nedočítala Atramentové srdce. Teda tie zvyšné dve časti. Marí sa mi, že jednotku som dočítala... Sorry za vyčerpávajúci komentár.
Nejake som nedocital lebo nejako ma nejako extra nezaujali a zaujalo ma nieco ine alebo som musel robit nieco ine a nemal cas na citanie a zabudol som na ne ze ich mam rozcitane. Co som precital a nevim preco bolo 1Q84 od Murakamiho. Nebola zla ale strasne zbytocne roztiahnuta.
aktuálne mám 2 rozčítané ktoré nie a nie dočítať.. a to Annu Kareninu a Zločin a trest.. medzitým som prečítala už asi 7 iných kníh..ale tieto dve.. no nekonečný príbeh
Chram matky bozej v parizi, dej bol super, ale tie nekonecne opisy chramu ma zabijali. No mam plan to na dochodku precitat, len tie opisy budem preskakovat A jj, Mein Kampf. Polovicu som musela docitat kvoli skole, ale keby nemusim, tak asi po par stranach to vzdan, lebo ako Hetfield pisal je to tak nenormalne nudna sracka a tak z toho srsi Hitlerov komplex menejcennosti a snaha pohladkat si sam ego, ze by clovek grcal aj keby to bol neznamy autor.
A este jednu mam, co som zacala citat v nemocnici a potom sa narodil maly, no k tej sa chcem urcite vratit, ked bude cas.
Jaaaaaj, jasne a Kodziki! Tu uz roky citam na etapy, ale ta krkolomna cestina fakt neprispieva k tuzbe docitat to a to som tu knihu velmi velmi chcela :/ Je mi jasne, ze ten preklad je taky, lebo urcite je krkolomnou japoncinou pisany aj original, kedze je to stare stovky rokov, ale ale aj to na dochodku urcite docitam!
omg, a este Tak vravel Zarathustra.. ta kniha je super, ale uprostred citania som ju pozicala bratovi a ten ju mal potom roky u seba a teraz je u mojich rodicov, ale ked sa ku mne konecne vrati, tak s radostou ju uz precitam od zaciatku do konca
Osamelost prvocisel
Podla deja to mala byt super kniha a ono hla, taku nudu som v zivote nezazila.
Ale patrim tiez k tym, ktorym to neda a docitaju vsetko
Hlava XXII...ale to raz dam!
Orwell 1984...ale tu som nestihla docitat,lebo som ju musela vratit spoluziacke ale tiez si ju raz poziciam a docitam
Nejaku Coelhovku som nedocitala,ale uz nvm krota to bola.picovina. takisto nejakeho Hiraxa som.nedocitala
no a co som docitala,alw chcela sa zabit bola kniha Petrohrad-Andrej Belyj. ako za trest
Pomaly všetky knihy som nedočítal, teda až na encyklopédie, ak boli zaujímavé ...priznám sa, že ešte aj do čitateľských denníkov som zneužíval, že som to nečítal ani poriadne alebo ma to prestalo baviť a stiahol si o čom je obsahovo to dielo a skomolil ho tak, aby to učka nespoznala
Hlava XXII - nakoniec som ju dočítal ale bol to mordor, úplná nuda
Stopárov sprievodca galaxiou - rovnaký mordor ako Hlava XXII
Teraz čítam Sto rokov samoty a tiež to vidím na dlho
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
A nedočítala som ani Franz Kafka - Premena, pretože ma spolužiačka nanútila robiť referát, a mesiac pre jeho prezentáciou som prestúpila na inú školu, tak som už nemala motiváciu to dočítať
naposledy outlander, to bola hrozna sracka
Ale taka co sedi na tuto otazku je asi No More Mr. Nice Guy... lebo som zistil ze fakt vbc nie som cielovka
Nedocitala som napriklad vela YA scifi bullshitu co sa vynoril po uspechu knih ako hunger games a spol. Proste som sa v istom obdobi s perverznym potesenim prehrabavala Bckovymi shitom tohto zanru. Skoro nic sa mi nepodarilo docitat. So zahanbenim konstatujem, ze mi pridlho trvalo pochopit, ze YA dystopie su proste zle celkovo, ako zaner a vzdat to.
A teraz bojujem s poslednym dielom His dark materials, ktore som sice lubila ako decko ale teraz ked to citam, tak si proste uvedomujem, ze to priebezne zbullshitnieva a mne sa nechceeeeeee.
Hlava XXII - fakt to nešlo ani na tri pokusy, netuším prečo
Storočný starček - po 80 stranách som sa ani raz nie že nezasmiala ale ani kútikom nepohla tak som to vzdala rovno aj s ďalšími od autora
veľa povinného čítania som nečítala ale ani som nezačala takže tie nepíšem lebo rozhodne si chcem niektoré prečítať.
100ročný starček čo skočil z okna
@tralalibang
Čítal som to v angličtine a žiadne čaro som tam nenašiel. Je to len kniha o niekom, kto sa na všetko stažuje a obviňuje zo svojich problémov ostatných ľudí aj keď si za ne môže sám. Podľa mňa je to najhoršia knižná postava.
@tralalibang 1. citala som ju v anglictine a z duse ju nenavidim 2. vsetky knihy prekladane v tom case su prekladane velmi podobne zle - ti ludia za to nemozu, vies, on kedysi neexistoval internet, neboli take dobre slovniky, neboli tak dobri ucitelia, nic. Ti ludia si proste vela slov museli vymyslat/domyslat, nedalo sa vygooglit alebo napisat kamosovi do ameriky ze pocuj, bro, co je toto.
@20 omg, ako by som mohla zabudnut! Toto! A akoze, rada by som, ale at this point uz nemam motivaciu. Dnes som slubila kamke, ze si to s nou aspon pozriem.
Akoze ja chapem rozhorcenie nad prekladmi, sama mam oblubene knihy, ktore su prekladane fakt zle a tym prekladatelom prajem same sle veci v zivote, ale pri tychto vykopavkach to proste beriem inak. A navyse tuto hejtim uz original
@montgomery chcem konkretne priklady.
A este jednu mam, co som zacala citat v nemocnici a potom sa narodil maly, no k tej sa chcem urcite vratit, ked bude cas.
Jaaaaaj, jasne a Kodziki! Tu uz roky citam na etapy, ale ta krkolomna cestina fakt neprispieva k tuzbe docitat to a to som tu knihu velmi velmi chcela :/ Je mi jasne, ze ten preklad je taky, lebo urcite je krkolomnou japoncinou pisany aj original, kedze je to stare stovky rokov, ale ale aj to na dochodku urcite docitam!
Podla deja to mala byt super kniha a ono hla, taku nudu som v zivote nezazila.
Ale patrim tiez k tym, ktorym to neda a docitaju vsetko
Orwell 1984...ale tu som nestihla docitat,lebo som ju musela vratit spoluziacke ale tiez si ju raz poziciam a docitam
Nejaku Coelhovku som nedocitala,ale uz nvm krota to bola.picovina. takisto nejakeho Hiraxa som.nedocitala
no a co som docitala,alw chcela sa zabit bola kniha Petrohrad-Andrej Belyj. ako za trest
Stopárov sprievodca galaxiou - rovnaký mordor ako Hlava XXII
Teraz čítam Sto rokov samoty a tiež to vidím na dlho