Akú najlepšiu knihu ste čítali? ..mám na mysli knihu ktora vo vás niečo zanechala..viete mi niečo odporúčiť? Mám rád knihy podla skutočnej udalosti, z obdobia 2.sv.vojny-koncentracne tábory ale aj detektívky + by som chcel nejaku knihu v angličtine,,ale n
potkan kráľ bol perfektný, aj zlodejka kníh. z detektívok klasika sherlock, christie - tie sa dajú zohnat aj dvojjazyčné alebo z novších nesbo alebo r. galbraith (a.k.a. JK rowling) tie by nemali byť moc náročné
Ja si plánujem prečítať ''Chlapec v pásikavom pyžame'', sú na to dobré ohlasy. A je to z obdobia druhej svetovej.
A keď chceš niečo po anglicky, tak ja odporúčam niečo, čo si už čítal po slovensky. Ja som sa dala na Harryho Pottera a ide mi to dobre
z obdobia 2.sv.vojny sa mi páčil historcký román Medaile za ztraceného Boha( Markowitz) , Hlava 22 ( Heller), Osud človeka (Šolochov), Mor (Camus ) bol zaujimavý, ak chceš niečo slovenské tak Kolíska (Bednár). A z angličtiny ak niečo úplne lahké tak od Macmillian Readers (Wuthering heights, Tom Sawyer... napríklad k tomu máš aj cd )
Jednoznacne Hlava XXII od Josepha Hellera, ta kniha mi otocila pohlad snad na vsetko. Je to z obdobia druhej svetovej vojny, kde hlavny hrdina bojuje na zapadnom fronte v bombardovacej letke, no jeho hlavnym nepriatelom nie su nemci, ale byrokraticka vojenska masineria, nezmyselne nariadenia a predpisy a karieristicky plukovnik veliaci celej letke, ktory je ochotny riskovat zivoty svojich chlapov aby si splhol u svojich nadriadenych. Je to taka tragikomedia, cita sa to nie prave jednoducho, no da sa to precitat aj 5x a zakazdym v tom clovek najde nieco nove a neolutuje ze to neprestal citat po narocnom zaciatku.
Inak rovnako odporucam od Hellera knihu Zaverecna, volne pokracovanie Hlavy, kde ten isty protagonista, ktoremu sa podarilo prezit druhu svetovu bojuje s dochodkovym vekom, strachom z tento krat prirodzenej smrti a tym, ako mu pomaly umieraju jeho rovesnici. Je to snad este narocnejsie citanie ako Hlava, ale odporucam to rovnako.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
A keď chceš niečo po anglicky, tak ja odporúčam niečo, čo si už čítal po slovensky. Ja som sa dala na Harryho Pottera a ide mi to dobre
bohuzial, autor je slovak, je to z prostredia slovenska v rokoch 1987-1989 a tak, ale je to true story