Koľko toho viem o vlastnej hlave (a koľko z toho je používam)
Ľudia s poruchami i bez nich. Do akej miery poznáte vlastný mozog a jeho procesy? Poznáte stavy v ktorých sa váš mozog može nachádzať, na akom princípe fungujú halucinácie, či znížené vnímanie, ako v ňom vznikajú závislosti atď...?
niečo poznám, baví ma neuroveda napr. sny, podvedomie, psychopatizmus a vlastnosti ich mozgu, psycho-neuro-imunológia, lebo mám s týmto osobné skúsenosti a pod., čo momentálne skúšam, tak kresliť pravou hemisférou-metódou Betty Edwards a celkom fajn cvičenia sú na to len ten začiatok toho skúmania hemisfér bol na epileptikoch, ktorým medzi nimi nervy presekli, noo odvaha toto, to im musela byť tučná suma zaplatená.. a stavy?? noo halucinácie a mozgovú hmlu som zažila, kvôli nedostatku spánku, viróze, ale závislosť nie nikdy, jedine ak od Rafaello guličiek a celkovo od sladkého ale čo je úplne hnusná vec, tak uzamknutie, minule som to videla v Dr. Housovi
@karlotiskot mno, predovšetkým "a" na konci nicku neznamená, že sa za ním musí skrývať žena a svojmu mozgu sa venujem len natolko, aby mi sluzil na to, na co ho potrebujem... nemože byt kazdy psychiater, psycholog ci zaoberat sa vyzkumom neuronov, mozgu ako celku, ci uz svojho alebo cudzieho, zavislosti, preco vznikaju a pod. Halušky som v zivote nemal, znizene vnimanie iba ak po nejakom dobrom raute (raz za uhorsky rok) a zavislosti mam len tri a tie mi naprosto vyhovuju a nemienim sa ich vzdat.... a preco ich mam, to je mi uplne jedno
asi nerozumiem otazke ... nakolko poznam konkretne reakcie mojho mozgu na bežné aj nebežné veci ? o to ide ?
lebo ak hej tak na vela, mam naštudovaných dosť vplyvov rôznych látok na moje vnímanie, alebo spoločenských situácií z nich vyplyvajucich emocií a podobne .. asi najbežnejšia vec ktora ma sem tam prekvapuje je že stratim po dlhšom čase života s ľudmi ostražitosť a som im viac otvorený, tým sa dostávam do ohrozenia a vačšinou ma vtedy niečo aj sklame alebo sa ma teda niečo dotkne , ale to je moja chyba a neviem tomu až tak dobre zabraniť
@melancholik práve toto by som za chybu nepovažoval... je to prirodzené, že po istom čase začne človek ludom, s ktorymi je v castom styku, viac doverovat... a nehovori sa, ze clvek berie priatela takeho, aky je? aj s jeho chybami a neodstatkami?
@karlotiskot
nemyslím, že nejako extra aktívne sa venujem, len čo ma práve napadlo a čo je zaujímavé čo som v poslednej dobe čítala, resp. zažila noo a ja nebojujem nijako proti halucináciam, lebo ich nemám, to len raz sa mi stalo a to vplyvom nedostatku spánku, čo tiež bolo spôsobené chorobou, inač spím až moc dobre a už nikdy viac a závislosti idú mimo mňa, mne nikto nechce veriť, že som nikdy ani jednu cigaretu nemala v hubke
@melancholik Hmmm páči sa mi, že ťa to nejak úplne neodosobňuje od tej všeobecnej reality a vačšinovej spoločnosti Aspoň dostávam ten dojem z teba ak je inak kľudne ma oprav.
Ja mám čím ďalej problém vyjadriť sa prijateľne empaticky, trebárs občas mám problém kedy aj ten človek s ktorým sa bavím a ktorému vyjadrujem empatiu, nechápe že som na jeho strane lebo aj to postavenie sa na jeho stranu vlastne beriem z veľmi obecného, alebo vecného hladiska.
@salora občas to chyba je, lebo podľa mňa je nutné byť stále v strehu, nech nás spoločnosť a moderný spôsob života akokolvek učí že môžme byť v klude a všetko sa zjednodušuje, treba mať vedomie nastražené lebo z každej strany každu chvilu niečo hrozí ... kolaps, chaos, akekolvek ohrozenie .. a na to občas zabúdam a necham sa utápať v príjemnom pohodlnom ,,bezpečí,, ktoré moderná spoločnosť ponúka
mysel je iluzia,premieta myslienky,raz minulost,raz buducnost,bytosti su ovladane tymito myslienkami,pritom staci zit pre pritomny okamih a odosobnit sa od ega,ake jednoduche byt stastnym
Pochopenie mi pripadá preceňované. Niektoré úskalia svojho mozgu poznám a mám na ne páky. Aj keď možno celkom nerozumiem príčinám, nezdá sa mi to ani dôležité
Ok, išla.som sa hrať na múdru a písať drísty, ako že vždy keď dačo príde snažím sa prísť na to prečo a bla bla.
Pravdou je, že veľa vecí, čo mi moja myseľ stvára, proste akceptujem. Napr. halucinácie beriem už viac menej vpohode. Ako keby to nebolo nič nezvyčajné, ako keby tie bytosti naozaj existovali... Vnímam to, ale nechávam to na pokoji. Nedávam tomu svoju pozornosť. Viac ako mozgu sa skôr zaoberám vlastnou myslou. A veľa toho čo viem, čo som sa o nej naučila mi pomáha žiť vyrovnane a lepšie. Svoju myseľ považujem za ego, s ktorým sa ale nestotožňujem. To mi dáva priestor vnímať ju oddelene od samej seba a teda nenechať sa ňou ovládať ale naopak. Už to mám automaticky, keď sa napr. nahnevám, hneď to zastavím a poviem si wtf o čo vlastne ide? A to mi dáva akúsi moc nad svojou myslou, myšlienkami a zároveň nad emóciami nimi vyvolanými. A stále sa učím viac, pokiaľ sa dá. Ono ako aj pri tých haluškách ide o to nenechať sa tým strhnúť. Mala som silné depresie dakedy, po tom čo som sa naučila pracovať so svojou myslou tak viem to zastaviť skôr, ako vôbec začne. A pokial viem toto, tak riešiť neurologické problémy je zbytočné. Akurát keď sme pri mozgu znova, tak na ten mám vo volných chvílach stiahnutý program kde precvičuješ rôzne kognitívne schopnosti ako pamëť, rýchlosť myslenia, vizualizácie a podobne... Takže asi tak..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
A touto korektúrou by som zároveň rád obohatil otázku o tento rozmer
Bez urážky, nie si prvá ani posledná
Ale napríklad ma zaujíma prečo ťa nezaujíma vlastný mozog, keď sa od neho odvíja všetko čo v živote zažívaš, po čo túžiš a pocity ktoré prežívaš
Aj ti inak pomáhajú tie vedomosti? Napríklad nepodliehanie halucináciám?
Ja som práve veľmi ohľadom závislostí skúmavý a ťažkých psychyckých porúch.
lebo ak hej tak na vela, mam naštudovaných dosť vplyvov rôznych látok na moje vnímanie, alebo spoločenských situácií z nich vyplyvajucich emocií a podobne .. asi najbežnejšia vec ktora ma sem tam prekvapuje je že stratim po dlhšom čase života s ľudmi ostražitosť a som im viac otvorený, tým sa dostávam do ohrozenia a vačšinou ma vtedy niečo aj sklame alebo sa ma teda niečo dotkne , ale to je moja chyba a neviem tomu až tak dobre zabraniť
nemyslím, že nejako extra aktívne sa venujem, len čo ma práve napadlo a čo je zaujímavé čo som v poslednej dobe čítala, resp. zažila noo a ja nebojujem nijako proti halucináciam, lebo ich nemám, to len raz sa mi stalo a to vplyvom nedostatku spánku, čo tiež bolo spôsobené chorobou, inač spím až moc dobre a už nikdy viac a závislosti idú mimo mňa, mne nikto nechce veriť, že som nikdy ani jednu cigaretu nemala v hubke
Ja mám čím ďalej problém vyjadriť sa prijateľne empaticky, trebárs občas mám problém kedy aj ten človek s ktorým sa bavím a ktorému vyjadrujem empatiu, nechápe že som na jeho strane lebo aj to postavenie sa na jeho stranu vlastne beriem z veľmi obecného, alebo vecného hladiska.
Pravdou je, že veľa vecí, čo mi moja myseľ stvára, proste akceptujem. Napr. halucinácie beriem už viac menej vpohode. Ako keby to nebolo nič nezvyčajné, ako keby tie bytosti naozaj existovali... Vnímam to, ale nechávam to na pokoji. Nedávam tomu svoju pozornosť. Viac ako mozgu sa skôr zaoberám vlastnou myslou. A veľa toho čo viem, čo som sa o nej naučila mi pomáha žiť vyrovnane a lepšie. Svoju myseľ považujem za ego, s ktorým sa ale nestotožňujem. To mi dáva priestor vnímať ju oddelene od samej seba a teda nenechať sa ňou ovládať ale naopak. Už to mám automaticky, keď sa napr. nahnevám, hneď to zastavím a poviem si wtf o čo vlastne ide? A to mi dáva akúsi moc nad svojou myslou, myšlienkami a zároveň nad emóciami nimi vyvolanými. A stále sa učím viac, pokiaľ sa dá. Ono ako aj pri tých haluškách ide o to nenechať sa tým strhnúť. Mala som silné depresie dakedy, po tom čo som sa naučila pracovať so svojou myslou tak viem to zastaviť skôr, ako vôbec začne. A pokial viem toto, tak riešiť neurologické problémy je zbytočné. Akurát keď sme pri mozgu znova, tak na ten mám vo volných chvílach stiahnutý program kde precvičuješ rôzne kognitívne schopnosti ako pamëť, rýchlosť myslenia, vizualizácie a podobne... Takže asi tak..