robim referát a v jednom zdroji mi dáva že Spojené kráľovstvo je konštitučná v druhom že parlamentná a učebnici že konštitučná znamená parlamentná ? pomôžte mi prosím bo ja som taký jeleň hlavatý autom zrazený z toho
Diktatúra proletariátu je keď vládu vezme do rúk tzv. robotnícka trieda, resp. nižšia vrstva, nie rozumovo ale fyzicky zdatní ľudia.
A diktatúra vodcu je snaď jasná. Absolútna moc jedného človeka (resp. nejakej skupiny...) Typický je úplný štátny prevrat, obmedzovanie ľudských práv, obmedzovaná sloboda tlače, názoru..
@ps102 Inak pozerám to aj ja ale my sme sa to učili ako konštitučnú na škole, i keď parlamentná dáva väčšiu logiku... A ako pozerám na milión zdrojoch je tiež konštitučná... školstvo slovenské...
A parlamentná monarchia je napr. v Holandsku Lipový čaj... Tak si zisti, kto je tam monarcha, priznám sa, že neviem.
@paulieevans To sú dva rôzne prívlastky, ktoré neznamenajú to isté. Pozri si dole mapku, kde sú uvedené konštitučné monarchie. Tie čo sú zároveň parlamentné sú tmavozelené. Takže nejaký rozdiel tam je, len sa mi to nechce natoľko študovať » en.wikipedia.org/wiki/Constituti...
@ps102 mnohi casto opakuju omyl ze UK je konstitucna monarchia. az na to ze UK nema ziadnu ustavu (Constitution) ma len Magna chartu co neni ustava v pravom zmysle slova, takze nemoze byt konstitucnou monarchiou.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska je zasazen v rámci konstituční monarchie, v níž je hlavním představitelem státu panovník a předseda vlády Spojeného království je hlavou vlády. toto mi našlo na wiki čiže konštitučná?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
A diktatúra vodcu je snaď jasná. Absolútna moc jedného človeka (resp. nejakej skupiny...) Typický je úplný štátny prevrat, obmedzovanie ľudských práv, obmedzovaná sloboda tlače, názoru..
A parlamentná monarchia je napr. v Holandsku Lipový čaj... Tak si zisti, kto je tam monarcha, priznám sa, že neviem.
» en.wikipedia.org/wiki/Constituti...