A ešte mám jednu otázku, meria vám očný/á dioptrie aj pomocou prístroja alebo len tým čítaním písmeniek? Lebo mňa vždy nechá len prečítať nejakých 6 písmen a len podľa toho mi to určuje, ale teda nezdá sa mi to moc presné.
to mas s cilindrom?
ja som sice dalekozraka ale nosim ich stale, dioptrie mam aj s cilindrami 3,25 a 1,5 a meria mi ich cez pismenka ale ma take sklicka na to specialne a to vklada do okuliari a podla toho s ktorymi lepsie precitam (opis lvl milion )
Čítam písmená a dajaké dalšie stroje a niekedy aj také hnusné kvapky do oka a keď sa pozrieš na nejaké svetlejšie miesto tak ako keby mi rezali oči a k tomu ešte 30min musím splakamý čakať na vyšetrenie a dioptrie asi 1.5 a na druhom 1.7-2 neviem
@warble Bez cylindra.
Hej, mne to tiež s tými okuliarmi meria. Ale to vôbec nemusí byť presné, je na to taký prístroj, kde sa pozeráte 1 okom na nejaký obrázok (ten sa vám rozostruje a zaostruje) a lekár podľa toho presne vie zmerať dioptrie). Aspoň dúfam, že som to dobre opísala, tiež sa v tom moc nevyznám
Síce vlastním dioptrie, ktoré potrebujem na šoférovanie, ale absolútne nerozumiem, o čom to sakra píšete. Mám nejaké 1 a 1 a aj tak ich nenosím inde než za volantom.
@0sea Inak ale ja som doteraz mala na okuliaroch o 1 slabšiu dioptriu (1,75 namiesto 2,75) a videla som cez ne dosť zle. Už sa to nedalo vydržať, ehm A nikto to nechápal, že prečo nevidím, napriek tomu, že mám okuliare.
Ja som sa tiež pozeral do nejakého prístroja v tmavej miestnosti... až potom mi také veľké okuliare dala na oči a menila tam sklíčka, keď som nevidel na tie písmená. A potom som ešte skúmal, sivú mozaiku a musel označiť, ktorá časť má svetlejší/tmavší odtieň.
No ja mam tiez minusky ale neviem presne okolo asi okolo 2,5 a vysetruje ma tak, ze najskor citam pismenka, potom mi meria tymi pristrojmi.. na jednom je domcek a ten rozostruje a zaostruje a na druhom fukne taky vzduch do oka to je neprijemne.. a ked mi vyjdu nejake hodnoty tak idem zas na pismenka a tam maju tie okuliare kde mi dava vselijake dioptrie, ze ktore mi budu sediet, lebo darmo stroj vypluje hodnotu 2,75 ked mi realne tie dioptrie tahaju oci a boli ma z nich hlava
Aa vlastnw aj tu mozaiku mi uz tusim ukazovala a raz som musela hladat cisla v takom zhluku bodiek s podobnymi odtienmi ale to je asi na farboslepost skor
A este mi zvylne studovat oko cez taky pristroj.. proste ho prilozi k mojmu oku a cez to nieco pozera a tusim to aj svieti, a zvykne mi 1x za rok aj rozkvapkat oci a sorry za spam to by malo byt vsetko
@sheily No mne práveže dala také, čo mi dosť ťahajú oči. A o štvrť dioptrie nižšie som tiež vedela prečítať tie písmená - len pri posledných 2 som si nebola úplne istá, tak som bola ticho, no nakoniec som mala pravdu Ale už mi aj tak dala tie silnejšie. A neviem, podľa mňa to nie je fér, že mne nedáva pozerať na žiaden domček ani balónik takto mi to príde strašne odfláknuté a závislé len na tom, ako ja prečítam tie písmená...
To bolo také ako mikroskop, ale pozeral som sa do vnútra toho stroja a tam sa svietilo. Vedľa mala sestrička počítač a sledovala tam ako reagujem a púšťala tam kadejaké "cvičenia" (alebo ako to nazvať). Raz som mal stlačiť gombík keď tam blikla biela bodka, raz som sa mal pozerať len na jednu stranu... fakt neviem, dosť času som tam strávil.
No a povedala si jej to, ze ti to tie oci taha?lebo mna vzdy necha sa v tom chvilu prejst a potom jej poviem ci ni vyhovuju.. ako ci je to odflaknute neviem, nevyznam sa v tom, ale ako hovorim malokedy mi predpisala take ako vydal ten stroj..
No tak mne jediné čo robí je, že mi dá prečítať pár písmen, fúkne do oka a pozerá tým svetlom očné pozadie (niekedy predtým aj rozkvapkáva, ale to fakt len niekedy). Tí vaši oční majú nejak veľa času, že vám aj ten farbocit merajú a neviem čo ešte
@sheily@24 Nie, ona mi to nechala asi na sekundu, kým som prečítala tie písmená. Že mi to ťahá oči som zistila až keď som už mala spravené sklá za 60 eur.
Normálne sa aj skoro hanbím napísať svoje dioptrie, mám ich vyššie ako každý, kto tu prispel k diskusií
inak @azizi k @29 Keď máš nové okuliare, chvíľu to trvá kým si zvykneš. Ale ak ti to veľmi ťahá oči, tak radšej choď znova za tou doktorkou, ak budeš mať príliš silné dioptrie, iba ti to skazí oči (a môžeš začať škúliť)
Mne očná merala asi troma prístrojmi, namerané mám jedno oko 2 a druhé 2,5. Následne mi dávala sklíčka a pozerala som písmenká a na základe toho mi obidve dioptrie znížila o polku, lebo s nimi vidím dostatočne dobre, tak aby mi silnejšie zbytočne neťahali oči.
Inak tie okuliare nosím iba na šoférovanie, inak chodím bez nich...
mám do dialky štvrť a na druhom trištvrte a na vyšetrení mi kontroluje očný tlak, pozerá pozadie. Naposledy sa jej niečo nezdalo tak som pozorovala bielu bodku - tuším sa to volá perimeter a zisťuje sa priestorové videnie. Dioptrie klasicky čítaním písmenok aj s okuliarmi kde mení sklíčka aj farebnými - zelené a červené a pýta sa pri ktorej farby vidím písmenká zretelnejšie
@nostroma Ja verím, že to prejde Len teda tiež som za to, aby sa dávali o niečo slabšie dioptrie než v skutočnosti sú, ale nevadí. Inak moja teta má -9. Tak skús
@vlcica1989 To je super, myslím, že to je fajn prístup. Aj keď teda ja som raz bola v úplne špičkovom centre, kde som za komplexné vyšetrenie zaplatila dosť vysokú sumu a vydesili ma tam s tým, že môžem mať nejaké závažné genetické ochorenie srdca, že tam vidia vážne poškodenie v oku a že budem asi potrebovať operáciu a ja neviem čo všetko a až táto očná ma upokojila, že sa ničoho takého báť nemusím. Takže mám aj názor, že niektorí lekári sú až moc svedomití asi a vidia aj vady, čo tam nie sú. Aspoň dúfam, ale už je to veľa rokov odvtedy a nič z toho sa nepotvrdilo. Ale vydesili ma zato vtedy poriadne.
-0,5 a -0,25 a jak tak pozerám na reakcie tak to mám oproti vám jak imidžovky ale bez nich je to také nafigu a neviem si predstaviť jaké nič musí vidieť niekto kto má 7 dioptrie. a hej na vyšetrení sa pozerám na balónik aj na zelenú blikajúcu bodku
-1,75 a -0,75 a tuším tiež s cylindrom..a na vyšetrení pozerám na domček v takom prístroji a potom čítam písmená
ale nenosím tie okuliare, proste mi vadia a nehodia sa mi..len na pozeranie filmov s titulkami a v škole občas..ale štve ma to, keď raz budem bohatá, tak si kúpim šošovky a konečne budem poriadne vidieť
Nemám okuliare Ja mám tupozrakosť, ktorá sa nedá liečiť ani laserovou operáciou. Keď som bol malý tak som mal nosiť takú pásku cez oko. Len to zistili až neskôršie. R.I.P moje slabé očká
Uz ani neviem kolko, radovo minus dvojky sfericke a okolo trojky cylindre, picu z toho, lebo mi proste nefunguju oci ale pojdem si dat spravit silnejsie, ci nahodou..
Btw autorefrakcia - 'ten pristroj' ti pokial viem zmeria hlbku ocnej bulvy, citanie z tabule je imho lepsie pre predpisanie dioptrii, lebo prisilne skla su prilis zakrivene po okrajoch a neprijemne + vlastna akomodacia sosovky zmiernuje zrakove chyby + ludia maju rozne hrubky rohovky.
Mám -1,25 a nosím šošovky mesačne nonstop aj cez noc....inak mne to merala cicka v Grand Optic v obchodnom centre aj mi ukazovala jak sa dávajú šošovky atď
Minule som bola riešiť nové šošovky u úplne super očného. Toľko vyšetrení a meraní rôznych mi urobil, bolo to super. Lebo inak aj ja vždy natrafím na úplne neschopných doktorov, tak toto ma potešilo
Pravé -2,25 a ľavé -2,5. Niektorí moji kamaráti majú dokonca -5 a už len moje dioptrie sú pre mňa HOROR. Nosím šošovky a jednoznačne chcem podstúpiť operáciu.
@azizi ten prístroj, kde kukáš napr. na balónik čo sa rozostruje nameria asi vždy o niečo vyššie hodnoty ako máš mať a v konečnom dôsledku je aj tak rozhodujúci tvoj subjektívny pocit.....
inak ja mám len "imidžovky" na ľavé oko -0,5 cyl, takže ich nosím občas keď som dlhšie pri nb a bolia ma oči, alebo keď vonku fúka a nesvieti slnko- aby mi vietor ešte viac nevysúšal oči- mám syndróm suchého oka....
čo sa týka vyšetrenia najskôr vždy čítam, potom nasleduje ten prístroj aby zmerala hodnoty, potom odmeria očný tlak, posvieti mi do očí a ja mám s nimi v tedy gúľať ako nakáže a potom v prípade potreby zase čítam a už skúša sklíčka.... a raz mi dávala skúšať, myslím že sa to volá amslerova mriežka
ja som okuliare už donosila, mala som ich uplne od malička s velmi vysokymi dioptriami dokonca s velkym rozdielom na oboch očiach, teraz sa mi to zlepšilo a ako piše dievča vyššie tiež sa chystam poistiť to operáciou porozmyšlaj aj ty alebo si prečitaj viac o tom skus tu velmi seriozni su: » www.cornea.sk/...
Ja mam okolo 2,5 @ericca tiež mám ten istý problém a okuliare využívam len v nevyhnutných prípadoch. Ja som už začal uvažovať o operácií krátkozrakosti. Nemáte s tým niekto skúsenosť ? Pozeral som na nejaké stránky ako » www.iclinic.sk/kratkozrakost... alebo veľa som toho našiel na zľavových portáloch. Poraďte mi ešte niečo overené, radšej si priplatím za kvalitu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
ja som sice dalekozraka ale nosim ich stale, dioptrie mam aj s cilindrami 3,25 a 1,5 a meria mi ich cez pismenka ale ma take sklicka na to specialne a to vklada do okuliari a podla toho s ktorymi lepsie precitam (opis lvl milion )
Hej, mne to tiež s tými okuliarmi meria. Ale to vôbec nemusí byť presné, je na to taký prístroj, kde sa pozeráte 1 okom na nejaký obrázok (ten sa vám rozostruje a zaostruje) a lekár podľa toho presne vie zmerať dioptrie). Aspoň dúfam, že som to dobre opísala, tiež sa v tom moc nevyznám
inak mi meria tym pristrojom ale ked sa mi zda ze nevidim tak to riesime na zaklade tej tabule ze ci sa budu dioptrie menit alebo nie
inak @azizi k @29 Keď máš nové okuliare, chvíľu to trvá kým si zvykneš. Ale ak ti to veľmi ťahá oči, tak radšej choď znova za tou doktorkou, ak budeš mať príliš silné dioptrie, iba ti to skazí oči (a môžeš začať škúliť)
Inak tie okuliare nosím iba na šoférovanie, inak chodím bez nich...
ale nenosím tie okuliare, proste mi vadia a nehodia sa mi..len na pozeranie filmov s titulkami a v škole občas..ale štve ma to, keď raz budem bohatá, tak si kúpim šošovky a konečne budem poriadne vidieť
Btw autorefrakcia - 'ten pristroj' ti pokial viem zmeria hlbku ocnej bulvy, citanie z tabule je imho lepsie pre predpisanie dioptrii, lebo prisilne skla su prilis zakrivene po okrajoch a neprijemne + vlastna akomodacia sosovky zmiernuje zrakove chyby + ludia maju rozne hrubky rohovky.
Nonstop ich mas v ociach aj počas spánku?
inak ja mám len "imidžovky" na ľavé oko -0,5 cyl, takže ich nosím občas keď som dlhšie pri nb a bolia ma oči, alebo keď vonku fúka a nesvieti slnko- aby mi vietor ešte viac nevysúšal oči- mám syndróm suchého oka....
čo sa týka vyšetrenia najskôr vždy čítam, potom nasleduje ten prístroj aby zmerala hodnoty, potom odmeria očný tlak, posvieti mi do očí a ja mám s nimi v tedy gúľať ako nakáže a potom v prípade potreby zase čítam a už skúša sklíčka.... a raz mi dávala skúšať, myslím že sa to volá amslerova mriežka