Onedlho pôjdem na operáciu krčných mandlí, doktorka mi povedala, že si mám vybrať či chcem celkovú alebo lokálnu anestézu. Viete mi niekto poradiť, čo by bolo lepšie? Máte stým nejaké skúsenosti?
lokálna - netreba sa na ňu nejak zvláštne pripravovať, trvá menej
mínusy - si pri tom takpovediac "hore" vnímaš takmer všetko velakrát je vraj nedokonalá.
celková - niečo s tým že nesmieš byť predtým nejaký čas chorá ale to asi platí aj pri lokálnej, nesmie sa brať pár týždňov pred ňou HAK, plusy - necítiš nič keďže si v "spánku", po prebudení ti chvíľu trvá sa zorientovať.
vieš čo? ja som si vybrala celkovu a mala som len lokalnu...
ale kazdy doktor ti povie, ze je lepsie lokalna, je ovela praktickejsie ed spolupracujes, v celkovej to je zlozite... a neboj sa, all in all ta to tie dni potom bude boliet ako kurva tak ci tak
pri celkovej je najhoršie to, že tie metabolity narkozy sa ešte dosť dlho dostavaju z tela, neprijemne močenie hlavne - moja skusenosť..vždy by som chcel radšej lokálnu, teda ak zakrok nieje na dolnej časti tela
lokálna..... 1. celková narkóza je prílišná záťaž pre telo - rôzne riziká + sa človek dlhšie z toho spamätáva, 2. po zákroku je človeku horšie pri celkovej - pri celkovej máš vedenú cez ústa až do dýchacích ciest hadicu, ktorá ti to hrdlo dráždi + rozdráždené od výberu = katastrofa... opuchnuté hrdlo, pocit na kašlanie - vtedy sa nemôže .. väčšia bolesť.... 3. pri lokálnej sa človek kontroluje či krv prehĺta alebo nie.. kdežto pri celkovej sa ti ľahko dostane do žalúdka = bolesť brucha až zvracanie - vieš si predstaviť cez to boľavé hrdlo zvracať??? ... 4. po výbere mandlí hrozia zrazeniny krvi ... pri celkovej máš viac násobné riziko týchto zrazenín... ktoré sa odstraňujú dosť nechutne a bolestivo - celé zotavovanie sa predĺži a bude nepríjemnejšie.........
...... ja som bola v lokálnej, v tom istom čase kamarátka v celkovej tak viem porovnať.......
takto som sa rozhodovala tak rok a pol dozadu. rozhodla som sa pre celkovu. celkova je sice vacsia zataz pre telo, ale ak sa nieco skomplikuje, zacnes velmi krvacat alebo co, tak to vedia rychlejsie riesit, si na trubicke atd, nepanikaris a pod. a ja som ani nemala odvahu na lokalnu. proste byt pritom, ako mi operuju v krku a citit, jak steka krv az do zaludka a pod.... blah
mňa sa tuším ani nepýtali hneď mi dali celkovú a som celkom šťastný, keďže zážitky z lokálnej by ma asi pripravili aj o ten posledný kúsok zdravého rozumu
zacni sa liecit alternativne a mandle si vyberat nenechaj.. je to dolezity organ v tele.. ktory tam ma svoju dolezitu ulohu...
mne vyberali mandle pred pol rokom.. kedze som mal dlhodobejsie problemy.. a vysledky krvi som mal po vybrati este horsie... doktori len skusaju co by mohli urezat aby vyliecili cloveka..
keby som mal tie informacie pred pol rokom co mam teraz urcite by som si ich nedaval vyberat..
vsetko sa da liecit.. a ked to nevie klasicka medicina.. skus liecitelov.. homeopatiu.. ajurvedu.. cokolvek ...
ja dufam ze si budem moct vybrat,a ak hej tak si dam celkovu. pretoze ja zvraciam pri uplne vsetkom,takze ani len ta ihla do krku na umrtvenie by sa bez toho asi neobisla
No bola som sa objednať na operáciu, pýtala som sa či mám teda na výber celkový alebo lokálnu anestéziu a doktorka mi povedala že nie že keďže mám 17 rokov patrím ešte medzi deti takže deťom to robia len celkovou anestéziou tak držte palce nech prežijem.
@strawberrywii ujo Google mi práve vygooglil toto fórum a síce vidím, že to bolo pred nejakým rokom a pol, tak ja sa práve nachádzam v rovnakej situácii (tiež mám práve 17 ako ty vtedy), ako ti to nakoniec dopadlo? Lebo ja dosť stresujem aj ohľadom tej anestézy, otorinolaryngológ mi odporučil celkovú anestézu, detská veľmi nesúhlasí. Tak neviem. Ako si to vlastne celé zvládala? Vďaka!
@bornin1997 ahoj, ako som uz pisala mala som celkovu anesteziu a cakala som ze to budem znasat ovela lepsie. Z anestezii som sa zobudila o 3hodiny neskor, moji rodicia z toho dostali skoro infarkt, pretoze ziadny lekar im nevedel nic povedať. Po prebudeme mi bola hrozna zima a nasledujuce 4hodinu som len vzracala krv, bolo to hrozne no nechcem ta strasit, kazdy to ma inak ja som najhorsie niesla asi len to ako som bola na tej operacnej sale, u nas v Nitre vyzera strasne ako v horore ... hrozne ma to bolelo, bez Flektoru som nevedela existovat. Ale ma to pozitivne stranky, vytrpela som si mesiac bolesti, no odvtedy byvam ovela menej chora, skoro vobec
@strawberrywii Vďaka ti! :happy:
Dnes mám svoj tretí pooperačný deň a... no, žijem. Mala som celkovú anestézu a dopadlo mi to dobre, obišla som sa bez zvracania a iných komplikácií po anestéze, teda okrem toho, že som im tam v ten večer odkväcla na chodbe. Ale tak viac ako deň bez jedla, bez vody, ešte k tomu po celkovej anestéze... Nemôžem sa čudovať. Teraz ma už len trápi, aby sa mi to pri tom odstraňovaní tých fibrínových povlakov znova neotvorilo a nerozkrvácalo.
Ale ďakujem ti za tvoju pomoc, vďaka tvojim fóram o krčných mandliach som na to bola o dosť lepšie pripravená. Plus som načerpala celkom skvelé zážitky z prebúdzania z narkózy aj z tej krátkej doby, kedy som ešte bola pri vedomí na operačnej sále! V Poprade je to totiž pekné a vynovené, radosť tam byť operovaná.
Vďaka.
neviem na co nam vlastne narastli asi na okrasu
neviem ti presne odpovedat asi ani zapadna medicina skor by vedela odpovedat tradična činska medicina predpokladam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
mínusy - si pri tom takpovediac "hore" vnímaš takmer všetko velakrát je vraj nedokonalá.
celková - niečo s tým že nesmieš byť predtým nejaký čas chorá ale to asi platí aj pri lokálnej, nesmie sa brať pár týždňov pred ňou HAK, plusy - necítiš nič keďže si v "spánku", po prebudení ti chvíľu trvá sa zorientovať.
ale kazdy doktor ti povie, ze je lepsie lokalna, je ovela praktickejsie ed spolupracujes, v celkovej to je zlozite... a neboj sa, all in all ta to tie dni potom bude boliet ako kurva tak ci tak
...... ja som bola v lokálnej, v tom istom čase kamarátka v celkovej tak viem porovnať.......
Veľa šťastia
ale príde mi to naozaj zbytočné, vzhľadom na to, aká je to pre telo záťaž...
ja by som si dala celkovu ale to kvoli tomu ze sa bojim doktorov
mne vyberali mandle pred pol rokom.. kedze som mal dlhodobejsie problemy.. a vysledky krvi som mal po vybrati este horsie... doktori len skusaju co by mohli urezat aby vyliecili cloveka..
keby som mal tie informacie pred pol rokom co mam teraz urcite by som si ich nedaval vyberat..
vsetko sa da liecit.. a ked to nevie klasicka medicina.. skus liecitelov.. homeopatiu.. ajurvedu.. cokolvek ...
to len moj nazor..
Akė blahodarné funkcie majú v tele mandle, keď sú také dôležité? Hm?
ja dufam ze si budem moct vybrat,a ak hej tak si dam celkovu. pretoze ja zvraciam pri uplne vsetkom,takze ani len ta ihla do krku na umrtvenie by sa bez toho asi neobisla
Dnes mám svoj tretí pooperačný deň a... no, žijem. Mala som celkovú anestézu a dopadlo mi to dobre, obišla som sa bez zvracania a iných komplikácií po anestéze, teda okrem toho, že som im tam v ten večer odkväcla na chodbe. Ale tak viac ako deň bez jedla, bez vody, ešte k tomu po celkovej anestéze... Nemôžem sa čudovať. Teraz ma už len trápi, aby sa mi to pri tom odstraňovaní tých fibrínových povlakov znova neotvorilo a nerozkrvácalo.
Ale ďakujem ti za tvoju pomoc, vďaka tvojim fóram o krčných mandliach som na to bola o dosť lepšie pripravená. Plus som načerpala celkom skvelé zážitky z prebúdzania z narkózy aj z tej krátkej doby, kedy som ešte bola pri vedomí na operačnej sále! V Poprade je to totiž pekné a vynovené, radosť tam byť operovaná.
Vďaka.
no asi pre telo nie je
neviem na co nam vlastne narastli asi na okrasu
neviem ti presne odpovedat asi ani zapadna medicina skor by vedela odpovedat tradična činska medicina predpokladam
mne vyberali ako malej nosne mandle v lokalnej,
dotetaz mam matne spomienky, tusim 4 ma držali
oproti tomu krcne boli nic v lokalnej