@veroniqa3210 Ako iste vieš celoštátne kolo má dve časti. Prvá je zamerená na modelovú situáciu a jej rozbor. Funguje to takým spôsobom, že ti dajú zadanie a určitý čas na prípravu. Tvojou úlohou je analyzovať modelovú situáciu a vyjadriť sa k akým porušenia z hľadiska ľudských práv došlo. Ja som mal napríklad modelovú situáciu, ktorá spočívala v tom, že pani XY chcela v reštitúcií majetok, ktorý bol jej rodine odobratý v rámci znárodňovania majetku.Plus táto modelová situácia obsahovala zmienku o ťahaniciach v súdnych sporoch. Druhá časť je obhajoba práce, ktorú si napísala (nemám poňatia, aké boli tento rok témy). Keď som bol na celoštátnom kole mal som prácu o holokauste. Tvojou úlohou bolo zdôvodniť výber témy, podľa možnosti ju referovať a priniesť k nej svoje stanovisko+ odpovedať na otázky komisie. Prvá i druhá časť sa konajú v menších skupinách pred odbornou komisiou.
Ako je to náročné je pomerne subjektívna otázka. Ja som tam bol v treťom a štvrtom ročníku. Zakaždým preto, že nemal z našej školy kto ísť. V treťom som som skončil tuším 20. na kraji a vo štvrtom ročníku som bol 8. v celoštátnom kole. A problematiku ľudských práv som mal naštudovanú hlavne z materiálov od profesorky. Výhodou je, ak sa chystáš maturovať z NoS-ky. Pretože na seminároch z NoS-ky sa rozoberá i táto problematika. Ja som maturoval z chémie a biológie, takže som mal trochu nevýhodu.
Krajské kolá boli zamerané skôr faktograficky, kým celoštátne bolo zamerané hlavne na analýzu danej situácie, ktorú ti dajú a obhajobu tvojej práce.
@9 Jáj, a ešte sa posťažujem. Lebo som tam vyhral zájazd do Bulharska, čo zrušili pre nedostatok financií a pobyt pri mori chceli nahradiť jednodňovým výletom do Viedne a návštevy sídla OSN vo Viedni.(tu by bol emotikon ťukajúci si na hlavu)
A stretneš tam celú kopu budúcich právnikov. Takmer všetci čo tam budú sa hlásia na právo.
@veroniqa3210 Krajské kolo má takisto dve časti. Prvou je písomný test. Tento test pozostáva z konkrétnych otázok typu: na čele OSN stojí od roku toho a toho kto? a pochádza z krajiny? Ale môžu tam dať pokojne i nejakého významného ľudskoprávneho aktivistu.Ďalej z krátkych textov a tvojou úlohou bolo vyjadriť či došlo alebo nedošlo k porušeniu/je alebo nie je to diskriminujúce a podobne. Ústna časť pozostáva z toho, že budeš rozoberať určitú oblasť ľudských práv. Napríklad sa budeš venovať právam a povinnostiam pri organizovaní verejného zhromaždenia. A to sa deje pred trojčlennou komisiou. Na záver sa celé kolo vyhodnotí spriemerovaním výsledkov z oboch častí.
ja idem tento rok na celoštátne kolo..a celkom sa bojím tých modelových situácií Keď som si prečítala tvoj komentár, myslím, že som dostala asi menší šok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Ako je to náročné je pomerne subjektívna otázka. Ja som tam bol v treťom a štvrtom ročníku. Zakaždým preto, že nemal z našej školy kto ísť. V treťom som som skončil tuším 20. na kraji a vo štvrtom ročníku som bol 8. v celoštátnom kole. A problematiku ľudských práv som mal naštudovanú hlavne z materiálov od profesorky. Výhodou je, ak sa chystáš maturovať z NoS-ky. Pretože na seminároch z NoS-ky sa rozoberá i táto problematika. Ja som maturoval z chémie a biológie, takže som mal trochu nevýhodu.
Krajské kolá boli zamerané skôr faktograficky, kým celoštátne bolo zamerané hlavne na analýzu danej situácie, ktorú ti dajú a obhajobu tvojej práce.
A stretneš tam celú kopu budúcich právnikov. Takmer všetci čo tam budú sa hlásia na právo.
ja idem tento rok na celoštátne kolo..a celkom sa bojím tých modelových situácií Keď som si prečítala tvoj komentár, myslím, že som dostala asi menší šok