Urcite francuzsko suhlasim s @anzu a s @Grietusha. Vo Francuzsku som bol velakrat a nie na kratke obdobie, a myslim ze len malo narodov je tak nacionalistickych. Mnozstvo Francuzov odmieta anglictinu uz len z principu ako akusi konkurenciu, mnozstvo z nich absolutne nesuhlasi s poanglictovanim, medzinarodne institucie alebo zauzivane oznacenia oznacuju Francuzi po svojom. Naprikald nemaju EU ale UE ako svoje Union Europeene, nemaju OSN ale ONU, AIDS oznacuju Francuzi skratkou SIDA (trocha iny slovosled), dokonca nepouzivaju ani UFO ako Unidentified Flying object ale maju OVNI cize Objet Volant Non-Identifiable. Co som mal moznost vidiet, tak Francuzov odmala ucia doma k akemusi nacionalizmu a patriotizmu, myslim si ze je len malo Francuzov ktori ti povedia @pietro93 ze nemaju svoju domovinu radi alebo ze nikdy neuvazovali o jej vztahu k nej. Ked ide o Francuzsko, tak Francuzi si jednoducho svoju krajinu brania zubami nechtami. O tom svedci aj popularita takych politikov ako je Jean-Marie Le Pen, ktori navrhuje velmi tvrde a prisne opatrania voci imigrantom. Imigracia vo Francuzsku je velkym problemom, ale to nic nemeni na tom ze francuzi su velmi silne nacionalisticky narod. Ale aj Madari su dost nacionalisticki ked sa uz bavime v ramci statov ktore mas uvedene v ankete...kazdopadne v ramci kazdej krajiny najdes velku skupinu ludi ktori su nacionalisticky zalozeni, takze takto formulovana otazka nema spravnu odpoved. Myslim si vsak ze k spravnej odpovedi sa najviac blizi prave Francuzsko
@Murcatko Aj my mame bohatu historiu a kulturu, a jeden z najkrajsich jazykov. Na nasej skole sme mavali vymeny s mnozstvom zahranicnych studentov...anglicania, holandania, madari, francuzi. A takmer vsetkych co poznam povedali o nasom jazyku ze nadherny a je radost ho pocuvat. Podobne ako pre nas je napriklad velmi pekne pocuvat francuzstinu. Nemozeme sa s Francuzskom rovnat vojenskou a dobyvacnou historiou, svoje miesto na tomto uzemi, historiu, vynimocne osobnosti mame aj my a je ich nemalo. Nikto nie je hrdy na svoju vlast lebo je velka, ale pretoze je jeho
@Lordjogi to je síce pravda, ale z historického hľadiska sme nikdy neboli významnejšou krajinou, a je ozaj málo slovenských autorov, na ktorých som hrdý. Bolo ich síce mnoho, o ktorých sa dnes učíme, a je pravda, že vtedy zohrali ich diela dôležitú úlohu, ale po stránke umeleckej tam toho moc nevidím
Ale určite majú byť aj Slováci načo hrdí, a ja teda som hrdým Slovákom
@Murcatko Nemyslim si ze sme nikdy neboli z historickeho hladiska vyznamnejsou krajinou a ze je malo autorov ktori mali co ponuknut svetu z hladiska umenia...Velkou Moravou oficialne nazyvaju na strednych skolach ako akysi prvy stat Slovakov a Cechov. Velka Morava je vsak pomenovanie ktore tejto risi bolo dane az po jej zaniku byzantskymi kronikarmi, vacsina historikov sa dnes priklana k nazoru ze Velka Morava bola vlastne Staroslovenska risa alebo Staroslovienska risa, ktora bola silnou regionalnou mocnostou. Bohuzial, po prichode madarskych kmenov a takmer tisicrocnej madarizacie nebol vyvoj slovenskeho umenia a slovenskej kultury velmi jednoduchy, co je vsak obdivuhodne je ze sme napriek tomu, ze Slovensky jazyk ako spisovny jazyk bol kodifikovany az v roku 1843 (ak neratam predchadzajuce pokusy Bernolaka) prezili ako narod schopny samostatnej existencie. Existuje mnozstvo slovenskych autorov na ktorych mozeme byt hrdi, od Mateja Bela, Petra Benickeho, Jana Kollara, Jana Holleho, Ludovita Stura a v podstate vsetkych sturovcov, az po autorov ako P.O. Hviezdoslav ci Martin Razus a mnoho mnoho dalsich....je ich velmi vela a myslim si ze Slovensko malo toho vela co ponuknut, koniec koncov boli sme najrozvinutejsou castou Uhorska.
@Lordjogi :mňa pobavil výraz, ktorý majú na tie čokoládové sliepočky, mali sme to v učebnici. Nie som si istá, ale myslím, že to bolo la cocotte, ešte tým označujú aj nejaké iné jedlo, a ma cocotte je aj zamilované oslovenie
@Nikeboy ...nikeboy...zas? Mam za sebou francuzske bilingvalne gymnazium tak mi ver ked ti poviem ze viem preco francuzi nemaju radi anglictinu...pretoze to ide proti ich "hrdosti" a mam tam viac kamaratov francuzov takze nieco viem
@Nihili Veru ano, asi najvhodnejsi kandidat na nacionalisticku krajinu v Europe Ale rozdychala by si to, len otazkou zostava ako dlho by si to rozdychavala. Inak, ty si sa ucila francuzstinu normalne ako druhý jazyk alebo na bilingvalnom gympli?
@lordjogi neuraz sa,ale teraz si ma fakt pobavil. nejprv si zisti nieco z historie, a potom konecne pochopis aj to, preco francuzii a anglicania sa nemaju moc v laske. ako nic v zlom, ale ja tejto "problematike" trocha viac rozumiem aj ked som sa nevenoval presne anglo-franc sporom, ale iste veci, ma prinutili zaujimat sa oto.
@Nikeboy Nikeboy Niekoboy....mne je uplne jasne ze Anglicania a Francuzi boli cele starocia hlavnymi supermi...ci to bola storocna vojna, ci to uz boli napoleonske vojny alebo superenie o kolonie, je mi to vsetko jasne. Ale hovorime o sucasnych Francuzoch ktori nemaju tendenciu pozerat sa na to takto. Iste, je to urcity faktor ktory treba vziat do uvahy, ale ide najma o to ze Francuzsko je silne nacionalisticka krajina a Francuzi neoblubuje prilis cudzincov. Rodeni alebo vulgarne povedane "cisti" Francuzi nemaju radi napriklad imigrantov a cudzincov na svojom uzemi pretoze ich povazuju za zlodejov ktori im kradnu pracu a na anglictinu sa zas pozeraju ako na jazyk ktory kradne jazyk IM. Bezny Francuz nema zas taku tendenciu pozerat sa na tieto historicke udalosti, skor mu vadia sucasne trendy. Ale ano, Anglo-Francuzska rivalita v podstate pretrvava dodnes, takze v neicom pravdu mas i ty
@lordjogi tak vysvetlim aspon v kratkosti. kedysi bolo francuzko velka kolonialna velmoc, rovnako aj UK. cele starocia viedly vojny o uzemia a kolonie. (spanielsko po prehranej namornej bitke z britmi sa stiahlo zo suboja o namornu velmoc). severna amerika, ale aj afrika a azia, su oblasti o ktore sa zaujimaly francuzi aj briti. samozrejme,ako spravne typujes,briti casto krat vysly ako vytazi. hlavne v severnej amerike to bolo patrne.(aj v azii, ved briti maly celu indiu a dalsie mensie uzemia, kdesto francuz leni vietnam, a par ostrovou). viac v chystanom blogu.
@lordjogi pretrvava dodnes, v tom sa zhodneme. ale aj v sucasnosti, francuzi moc anglicanou radi nemaju. hlavne na "pripade" Quebec, to je dost vyditelne. (tam nemaju ani taku obycajnu a samozrejmu vec, akou je dopravna znacka STOP, v aj vo francuzku pouzivanej podobe. ale vo vlastnej "verzii" "ARRET/STOP".).
@Nikeboy Francuzi vlastnili Lousianu, a v podstate neskor vyhrali Americanom vojnu o nezavislost. Neboli to americania ktori britov porazili, skutocnymi vitazmi v americkej vojne o nezavislost boli prave Francuzi napriklad. Spojene staty vsak neskor Lousianu jednoducho odkupili, a boli to velmi velke uzemia. Netipujem Inak mimochodom, napriek tomu ze storocna vojna bola pre francuzov spociatku katastroficka a zazili obrovske porazky (Krescak, Azincourt) tak z nej vysli vitazne, tak isto porazili Britov ako som spominal vo vojne o Americku nezavislost a za Napoleona diktovali podmienky takmer celej Europe. Toe je komplikovane vsetko, je jasne ze obe krajiny boli v minulosti sokmi, ktore striedavo mali nadtym druhym navrch, ale ako vravim, sucasni Francuzi sa nato nepozeraju tymto stylom, skor ich zaujimaju sucastne trendy
@lordjogi ale lousianu francuzi predaly americanom, ci nie?? teda aj severnu dakotu?? ci tam niekde hore ties maly francuzi co predaly. aj ked si myslim ze po prehranej vojne sa francuzi snazili stiahnut zo severnej ameriki( aj ked nie tak celkom, dodnes pri vychodnom pobrezii kanadi su francuzke ostrovy, ktore patria dodnes francuzku,ciim je to jedine uzemie v severnej amerike kde sa platii eurom ). napriek tomu Quebec je dodnes "francuzki" (v zmysle jazyka, ciastocne aj kulturi a spolocnosti) a tam ja snaha o osamostatnenie, od zvysku "britskej" casti krajiny. samozrejme je diskutabilne, ci bi Quebec ako samostatny stat/krajina dokazal existovat. na druhej strane Quebec sa podiela velkou mierou na HDP celej krajiny/state.
@Nikeboy Ano Americanom (mimochodom Louisiana sa vola podla krala Ludovita XIV, teda vo fr. Louis XIV). Tak to neviem ako by sa im darilo kazdopadne si myslim ze k tomu nikdy nedojde
@lordjogi tak to museli mat vela penazii, ved aj aliasku kupili od rusou.
no robia kazdich par rokou tzv. referendum. dokonca v ziadosti o viza bola ista zmienka otom, nechapem ale naco aj ja si myslim ze k tomu nedojde, lebo ekonomicki a hospodarski su velmy prepojenii z celou krajinou/statom. a z toho plynucich vyhod. napr. zasoby ropy a plynu,od ktorich su zavisli aj moji neoblubenci americania
@Nikeboy Lenze Aljasku kupili Americania doslova, ak to mam tak obrazne povedat, za bednicku coca-coly, (aj ked vtedy este nebola ) cela Aljkaska ich stala asi 7 milionov dolarov co je nic... Ja si myslim ze to je len niekolko stoviek privrzencov takejto zmeny v Quebecu ktoru zviditelnuju media...taka nafuknuta bublina.
@lordjogi 20 000$(vtedajsich) a este daco k tomu ,sa mi zda. no, je tam ich viac, kedze aj v parlamente maju vlastnu stranu. a boly tam kedysi v minulosti demonstracie, ked sa to tak da nazvat. no rozhodne by to nebolo dobre, lebo kopec firiem je z Quebecu, a zase tie firmi ale aj samotny Quebec je zavysli na zvysku krajiny. dokonca aj v europe mas firmu priamou z Quebecu-Bombardier Transportation.(ktora ma sice "zakladnu" v nemecku, a patri priamo pod firmu Bombardier Inc.)
neviem, vsetci tu klabosite o francuzsku.. bol som tam, ale tak ja som taketo veci neskumal..ale ked uz..tak za nacionalisticky stat by som povazoval asi nemecko, oni su tak zvrchovani, snad uz len amerika je vacsi fanatik, tam keby aj mimozemstania pristali a vyvrazdili pol statov, tak rozvinu vlajku, vsetci sa hrdo postavia, zaspievaju si hymnu a vsetko bude dobre ( im to tam podla mna dobre zajebava za velkou mlakou )..a fakt si myslim, ze nemecko je v tomto vacsi extrem ako francuzsko, to, ze si nemci o sebe myslia fakt az prilis vela, velakrat historicky podtrhli..
@N0win0u To je tiez mozne, ale zas poznam dost ludi ktori v Nemecku ziju uz velmi dlho a tvrdia ze Nemecko take naiconaliticke nie je...Nemci su skor taky zvlastny typ disciplinovaneho a poslusneho naroda, tazko povedat. A tou druhou castou s tebou suhlasim, ale myslim ze sme sa predtym bavili o krajinach v ramci Europy
@N0win0u Samozrejme bavime sa o sucasnych Nemcoch...ale mas pravdu ani nemusime ist daleko do historie aby sme nasli nacionalistickych Nemcov ktori sa dokonca povazuju za nadradenu rasu...nebola to len 2. svetova vojna ale uz dlho predtym ich politika "vyboj na vychod" v ramci ktorej germanizovali a vrazdili mnozstvo Slovanov...Nemci boli dost agresivnym a vybojnym narodom v minulosti, ale neviem ci by sme dnesnych Nemcov mohli oznacit za silne nacionalistickych...ale zas s Nemcami v podstatie ziadne skusenosti nemam a ani som v Nemecku nebol, takze je to dost mozne...ty hovoris podla svojich vlastnych skusenosti?
Osobne si myslim, ze najviac nacionalisticki v Europe su Francuzi. No vychadzam predovsetkym z osobneho pocitu, pretoze ak by sme brali do uvahy vysledky nacionalistickych stran vo volbach, tak popredne miesta by obsadili Madari (Jobbik, ciastocne Fidesz, Rakusania (FPO, BZO) a prave Francuzi (NF).
Nemecky nacionalizmus v prvej polovici 20 st. bol spätý s pruskym militarizmom a slo skor o sovinizmus ako o nacionalizmus. Po WWII to ustalo, ale i dnes sa najdu hlavne medzi starsimi Nemcami a Rakusanimi zvelebovatelia Hitlera.
Ad Srbi: Boje pri rozpade Juhoslavie a nepokoje v Kosove neboli len vysledkom jednostranneho nacionalizmus srbskeho, ale aj chorvatskeho, albanskeho...
@Tomas71 Suhlasim s tebou povacsinou akl zas nemecky nacionalizmus ma ovela starsie a hlbsie korene ako WWII. Hitlerovo rozpinanie a ziskavanie "zivotneho priestoru" pre Nemcov, plany na osidlenie a ponemcenie vychodu neboli nicim novym pod slnkom...podobne myslienky nosil so sebou uz Rad Nemeckych Rytierov, nie len Hitler. Ta idea je ovela starsia...
@Tomas71 ano ved som povedal ze balkanske narody ako celok ale tie balkanske vojny 90tych rokov zacalo hlavne Srbsko vtedy este Juhoslavia ked sa napadli Slovinsko a Chorvatsko po tom ako vyhlasili nezavislost a vsetky najvacsie masakre tej vojny maju na svedomi oni,Sarajevo,Srebrenica...Kosovo je iny pribeh tam boli Srbi v prave
@Lordjogi hej, moja teta zije v nemecku uz asi 10rokov, v nemecku som bol parkrat aj na dlhsiu dobu ( pol roka ) a celkovo, moja rodina je dost orientovana cudzojazycne k nemcom ( mama vystudovana nemcinarka, otec robieval preklady pre firmu, v ktorej robil, chodieval do nemecka na sluzobky a pod.. ) tento pocit mam, a myslim, ze nemci su taktiez velmi disciplinovani, ale z toho plynie aj ich neskutocna hrdost..
@Lordjogi to je zaujimave aj pre mna,za Tita boli akekolvek prejavy nacionalizmu ci uz srbskeho alebo chorvatskeho zakazane a chodilo sa za to aj do basy,ale medzi tymi narodmi bolo napatie vzdy a korunu tomu nasadili chorvati v druhej svetovej ked ustasovci systematicky vyvrazdovali srbov,prve trhliny v Juhoslavii sa objavili hned po Titovej smrti
@Lordjogi Asi si ma nepochopil. Ja som nehovoril o koreňoch nemeckého nacionalizmu, ale o najvýznamnejšom prejave jeho agresívnej stránky. Ak máme hovoriť o Lebensraume, tak samozrejme nešlo v žiadnom prípade o Hitlerovu originálnu myšlienku. Myslím, že v 20-tych rokoch minulého storočia niečo podobné propagoval aj Hans Grimm v knihe Volk ohne Raum. Ba dokonca možno povedať, že Hitlerove myšlienky v Mein Kampf sú ústupkom voči podobným plánom z obdobia WWI., keď ľudia ako napr. nemecký kancelár Bethman-Hollweg plánovali obsadiť aj niektoré územia na západe, kam Hitler zasahovať nechcel (a táto myšlienka Lebensraumu má hlbšie korene). Rád nemeckých rytierov nebol reprezentantom nemeckého nacionalizmu v žiadnom prípade. Je to niečo podobné, ako keby si povedal, že rozpínanie Uhorska na Balkáne za vlády Ľudovíta I. súviselo s uhorským nacionalizmom. Nesúviselo, pretože nacionalizmus v takej podobe ako ho poznáme dnes ešte neexistoval. Aj keď samozrejme Nemci sa už dokázali identifikovať ako príslušníci svojho etnika. Šlo len o klasický boj o moc, územia...
@Hetfield Áno, ale bola tu aj operácia Búrka pod vedením Gotovinu a tiež akcie N. Oriča pred masakrou v Srebrenici, ktoré vybičovali napätie na oboch stranách. Ide mi len o to aby sme si neidealizovali jednu zo strán ako tých dobrých a druhú ako záporákov. Každopádne prejavy nacionalizmu na oboch stranách boli brutálne.
Samozrejme rozsah zločinov, ktoré mal spáchať Gotovina je menší ako rozsah zločinov, kt. sa údajne dopustil Mladič. Ale počtom obetí predsa nemôžme merať veľkosť nacionalizmu.
S Karadžičom by som bol opatrný, pretože trestnoprávna zodpovednosť sa ľahšie dokazuje vojenským veliteľom ako politikom. Čo však nezmenšuje jeho politickú zodpovednosť a rovnako metafyzickú vinu, kt. nesú tak všetci Srbi ako aj Chorváti.
@Grietusha No neviem... Bol som vo Francuzsku aj v inych zapadnych krajinach.. Ty si mozno bola v inych koncinach ako ja...
Ja som bol v Marseiile, ale iba na 4 dni, nie poznavaci pobyt. Kazdy den sme 2x jazdili cez jednu velku domovu stvrt a na jednej ulici bolo asi 15 domov, v ktorych byvali imigranti (tie domy vyzerali ako u nas na Slovensku niekde v osade). Okolo nich boli asi 4 opustene domy, odkial sa bieli odstahovali. A ziaden biely tam neprechadzal ani som tam nikde nevidel ziadnych typickych nackov ani nic podobne.
To je len moj postreh (mozno mylny). Ale taketo veci ma zaujimaju uz dlhsi cas, a co som pocul tak zapadni obyvatelia Europy su taki, ze sa radsej odstahuju, akoby mali s tym nieco zrobit.. A medzi nich patria aj Francuzi. Neviem, vsade to moze byt ine.
@Tomas71 Ale trocha zle si pochopil aj ty mna, ale ja som sa zle vyjadril Ano je jasne, ze nacionalizmus za cias radu nemeckych rytierov neexistoval v takej podobe ako ho pozname a rozumiemu mu dnes, ci pocas svetovych vojen. Neslo mi o nacionalizmus samotny, ale o myslienky ktore nacionalisti maju, a tieto samotne myslienky su velmi stare a ich korene najdeme zapustene v ovela starsich dobach. Myslim si ze ako tieto myslienky vznikali a niesli sa dobou, postupne sa spajali a vznikli nove ideologie, myslienkove smery a podobne, a tak isto vznikol aj nacionalizmus ako to pozname dnes. Hitler sa vo svojich recnickych prejavoch casto odvolaval na akusi pravlast Nemcov, na Germaniu a casto sa niekdedy sa odvolaval aj na rad nemeckych rytierov. Myslim si, ze kazda vojna je vo svojej podstate vojnou o moc, peniaze, uzemia. Nemecki rytieri svoje uzemia rozsirovali pod zamienkou pokrestancovania, papezi vyhlasovali krizove vypravy pod zamienkou oslobodenia svatej zeme spod sil diabla, prva svetova vojna bola vysledkom politicky velmi komplikovanej a nestabilnej Europy a ako zamienka posluzil atentat na Frantiska Ferdinanda d´Este atd atd....vo svojej podstate ide vzdy o moc, peniaze, uzemia. Panovnici, papezi ci vojvodovia vedeli vzdy co je podstatou vojny, ale pesiak si vzdy myslel ze ide o nieco viac...ze sa bojuje za ideologiu, nabozenstvo...pretoze ho primeli k tomu verit v nieco taketo.
V predhcazajucom komente som sa vyhlasil nepresne, mas pravdu ze nacionalizmus neexistoval v takej podobe ako ho pozname dnes...len mi islo o to povedat ze niektore "nacionalisticke myslienky", to co my dnes chapeme ako nacionalisticke myslienky maju svoje korene uz v ovela davnejsej historii.
K tym Nemcom, podobne myslienky ukazali napriklad aj pri prilezitost oslavi 300. vyrocia Lutherovych 95 tez v roku 1817 (Zaujimave je, ze Luther ktory zil v 16. storoci mal silne antizidovske nazory, dokonca navrhoval vypalenie synagog a podobne...)
k A.H. - ano odvolavanie sa na Germániu a Hyperboreu bolo bežné, ale to ešte neznamená, že jeho úvahy mali racionálny základ (myslim, že Ahnerbe SS hladali mýtickú krajinu niekde na Ukrajine). Okrem toho je bežné, že niektorí nacionalisti si vytvárajú vlastné veľké dejiny (toto robili Škóti, Rusi, niektorí naši národovci v 19st. a Maďari to robia dodnes) a robil to aj tento pán z rakúsko-nemeckého pohraničia.
Ako si správne napísal peniaze, územia a moc. A keďže prvé 2 sú zhmotnením 3, ide vždy len o jedno. Ale tiež si musíme uvedomiť, že motiváciou pešiakov Rádu NR nebol nacionalizmus, ale tebou spomenutá snaha o pokresťančenie a možno snáha dostať sa vyššie v hierarchií rádu.
Predpokladám, že to, čo ty myslíš pod koreňmi nacionalistických myšlienok ja chápem ako proces sebauvedomovania sa národa, ktoré však až v určitom bode prerástlo do nacionalizmu (čo je btw mimoriadne široký pojem, kt. niektorí politici a ľudia úmyselne znejasňujú). Napr. už český kráľ v 14. st. nemal také postavenie ako ostatní nemeckí kurfirsti, pretože nebol Nemec.
Protižidovské postoje boli v tej dobe úplne bežné v celej Európe - napr. inkvizícia v Španielsku, prvé ghetto, kt. si nevytvorili židia dobrovoľne v BEnátkach... Protižidovské postoje neboli vždy inherentné s nacionalizmom.
@pietro93 a na základe toho súdiš, že to nie je národ s nacionalistickou povahou? rovnako ako @lordjogi mám za sebou francúzsky gympel, veľa francúzskych kamarátov a vo Francúzsku som bola vždy prijatá len preto, že rozprávam plynule ich rečou.
akýkoľvek aziat, černoch alebo hockto, kto sa vo Francúzsku narodil, ti bude tvrdiť, že je Francúz, tak to v nich dokáže to prostredie zakoreniť. zo svojho jazyka vyhadzujú všetky anglické výrazy a nahrádzajú ich svojimi, aj keby malo ísť len o opisné štvorslovné spojenie (na toto urobil perfektnú paródiu Albert Uderzo v jednom z dielov Astérixa). medzi seba neprijmú len tak niekoho, je ťažké sa nasťahovať do Francúzska a udržať si vlastnú slovenskú identitu. musíš sa zžiť s tou ich. inak ostaneš niekde na pokraji. a pokiaľ možno, tak ťa vždy s radosťou preskúšajú, čo všetko z ich kultúry poznáš (nie raz som odpovedala na otázky o Voltairovi, Vianovi a podobne). aj keď sa k tebe budú správať s úsmevom hostiteľa, stále to bude len úsmev hostiteľa. a aj ten bude silený a neúprimný, pokiaľ im neukážeš, že zbožňuješ Francúzsko. potom ti o ňom budú rozprávať. sťažujú sa síce na mnohé veci vo Francúzsku, ale v konečnom dôsledku aj tak oni, Francúzi, vedia všetko najlepšie. a všetko majú najlepšie, samozrejme.
poznám snáď len pár Francúzov, ktorí hovoria, že Francúzsko je nahovno. dvaja z nich žijú na Slovensku. jeden ma učil, je to presvedčený komunista (ale inak fakt skvelý človek, aj keď sme sa často kvôli politickým názorom hádali až do krvi) a napriek všetkému sa rád vracia do Francúzska a odmieta rozprávať inou rečou ako svojou alebo slovenskou. a ešte po španielsky (lebo španieli sú ešte väčší trúdi na jazyky než francúzi). druhý miluje anglickú kultúru, rock´n´roll a svoju slovenskú priateľku. a predsa na ňom tiež vidím, ako sa rád vracia do Francúzska.
oni aj keď na Francúzsko nadávajú, tak v podstate majú v sebe silno zakorenenú tú lásku k nemu. učia ich tomu.
@Grietusha Ja do Trencina...pocul som ze Zilina je o dost lepsia, svojho casu tam prestupilo od nas dost ludi
Inak zabavne bolo sledovat, neviem ci ste aj vy mali vymenny pobyt s francuzmi, ako prisli sem a cudovali sa ze vsetci sme mali mobilne telefony, televizie, fungujuce kupelne a tecucu vodu
@Tomas71 ano to som chcel este dodat ale vynechal som to...antizidovske postoje boli naozaj v historii velmi castym javom. Hitler bol jednoducho sialenec, ale mal nadanie, bol skvelym a vynimocnym recnikom...situacia v povojnovom Nemecku bola velmi komplikovana a v podstate dokazal dostat vdaka tomuto talentu lud na svoju stranu (vinu za prehru nemcov v prvej svetovej vojne daval bolsevikom, zidom, oznacoval ich za zradcov ktori vpichli Nemecku do chrbta dyku ked boli "na hrane vitazstva", pretoze Nemci sa v podstate nevzdali na svojom vlastnom uzemi, ale vo chvili ked kapitulovali boli 50km od Pariza, takze tak povediac Nemci mu to zhltli...a tazko povedat on bol podla mna tak chory clovek ze tomu mozno sam veril. Nutno vsak prizvukovat ze H.itler bol vsetkym len nie hlupym, pretoze hlupy clovek by jednoducho nemal sancu dostat sa v spolocnosti tak vysoko).
A v ostatnom s tebou tiez suhlasim, velmi dobre si vsetko povedal
@lordjogi jj, do piataku k nám dvaja od vás prestúpili. a aj keď som sa na festivaloch frankofónneho divadla stretávala s Trenčanmi, tak akože naša franina bola niekde inde. nechcem tým uraziť tvoju školu, ale jednoducho som z toho mala taký pocit
tomu sa čuduje každý, nám sa už aj Mexičan (!!!!) čudoval, že sa sprchujeme. nepozastavujem sa nad tým.
@Grietusha Ano je to tak...ved ja sam som chodil do Trencina od primy po sextu...ako mal som v podstate same jednotky vzdy ale stalo to za nic. Vsetky predmety ktore sa vyucovali zastupoval len jeden ucitel...to znamena ze napriklad ked nasa biologicka bola chora, alebo mala chore decko, tak sme mesiac nemali biologiu, lebo nikto iny ju po francuzsky neucil....takze som sa nato vyklaslal a prestupil som na slovenske gymnazium kde tento rok maturujem klasicky. Vobec tym moj ubyvalu skolu neurazas, ja si o nej myslim to iste koniec koncov preto som odtial isiel prec
Ja som sa nad niecim pozastavoval ked som bol minuly rok v anglicku...boli tam aj ini zahranicni studenti z Ruska ci Ukrajiny a fakt si o nas myslia ze zijeme v dobe kamennej dokedy sem neprideme...a pritom casto v zahranci vidim ze chudoba vo Francuzsku a Anglicku je tiez uplne beznym javom a mnohe oblasti vyzeraju horsie ako Lunik IX v Kosiciach
Hej tiež som si všimla že francúzi sú dosť nacionalistický, tie ich vlajky sú všade. Aj ked nie všetci sú taký, napr ked som si v reštike po francuzsky objednala jedlo čašník mi odpovedal po anglicky čo ma mierne iritovalo.
@Grietusha "akýkoľvek aziat, černoch alebo hockto, kto sa vo Francúzsku narodil, ti bude tvrdiť, že je Francúz, tak to v nich dokáže to prostredie zakoreniť."
Nie je to len prostredím, ale aj ústavnoprávnou skutočnosťou, že každý občan Francúzka je Francúz- to hovorí priamo dikcia ústavy a o to sa opierajú aj imigranti.
Táto posledná vlna pofrancúšťovania všetkých slov má korene v 50 tych rokoch, pretože po druhej svetovej vojne sa do frj dostalo veľmi veľa cudzích slov z angličtiny a vyvolalo to široký ohlas predovšetkým u fr. inteligencie a politikov, kt. iniciovali prijatie opatrení na zníženie počtu cudzích slov až to nakoniec dopadlo tak ako si povedala.
@Lordjogi Súhlasím. Hitler bol nepochybne inteligentný človek a mal fenomenálnu pamäť. Údajne dokázal citovať celé strany zo Schopenhauera a práve vďaka skvelej pamäti a výrečnosti si získal obdiv aj u politikov, kt. ho vzdelaním prevyšovali.
ťažko povedať, kt. tvrdeniam veril a kt. nie. Napr. to, čo napísal v MK boli veci, kt. veril, ale na druhej strane propagandisti ako napr. Dr. Goebels sú veľmi inteligentní ľudia, kt. málokedy veria vlastným lžiam. Takisto silno pochybujem, že americkí propagandisti verili, že sa Ho či min vylodí s kanoe v Kalifornií, alebo, že Irán na niekoho vypáli atómovku.
@tomas71 najme (rite, nemám tu prehlasované e a nechce sa mi gúgliť ) sú na to hrdí, to som chcela dodať. že to neberú len ako fakt, že Francúzmi sú, hrdia sa tým.
@grietusha To mi uz trosku pripomina USA, ktora s nacionalizmom ma spolocne NIC. Alebo mi to pripomina trosku (umele) vlastnectvo, ktore je od nacionalizmu daleko.
Ale dokazala si ma presvedcit, no .
Ked zoberieme v uvahu, ze krajina riadena nacionalisticky je nieco uplne ine ako dnesna demokracia. Tu mozme vidiet rozdiel medzi nacionalistami a liberalnymi obcanmi.
Agresívny nacionalizmus sa, ako dôsledok nezvládnutej prisťahovaleckej politiky vo veľkom rozmáha v takmer všetkých krajinách západnej európy (francúzsko, nemecko, holandsko, VB - bolo to viditeľné po voľbách o EP, v každej z týchto krajín získali mandáty aj strany aké sa dajú označiť za extrémistické). Stredná európa sa naďalej lopotí so svojimi historickými komplexmi a 50 ročným "rómskym" problémom, ktorý nám tu zanechali fašisti a komunisti (násilné usadzovanie rómov, potom ich segregácia, násilné vytváranie giet - potom sa čudujme, že sa s tým stalo, čo sa s tým stalo) a nadväzuje na dianie v ZE, takže nacionalizmus (ktorý tu bol nezmyselne silný vždy) opäť naberá na sile. (Maďarsko-Jobbik, Česko-Dělnícká strana, Slovensko-SNS).
Tak či onak, NIKDE v európe nie je agresívny nacionalizmus tak silný, ako vo východnej E a na balkáne, a najväčšie extrémy rozhodne dosahuje v Rusku. Každý, kto si myslí opak, je asi slepý. V Rusku sú úplne bežným javom vraždy, streľba, znásilnenia, masové pochody náckov, majú vytvorenú silnú stranu a oficiálnej moci to pomerne dobre hrá do karát. Stačí si zadať zopár kľúčových slov do youtube a vyhodí vám to ruských sopliakov ktorí prepadávajú "nemiestne" dôchodkyne, zmlátia ich a vezmú im všetky doklady, vyjadrenie členky nacistickej strany, ktorá "súhlasí s vraždou 6-ročnej Sashe, lebo tým dosiahli čo cceli-jej rodičia sa odsťahovali späť na kaukaz", stretnutie sympatizantov v lese, kde prisahajú vernosť matičke rusi pod červenou zástavou
s hákovým krížom... a ešte mnoho iného, čo nemá nikde vo svete obdobu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
150 komentov
Inak, Francuzsko asi tazko... Staci tam zajst a pozriet, co robia pristahovalci domacim, a vidno aki su velki nacionalisti....
Francuzsko mozno aj, ale velmi davno .
V minulosti Svajciari cudzich imigrantov palili a vesali na hraniciach.
Ale co tvoja reakcia? Skus si ju precitat este raz po sebe...
Ale ak sa má nacionalizmus rovnať len tomu, či prijmú cudzincov, alebo nie, tak asi to Švajčiarsko.
Ale určite majú byť aj Slováci načo hrdí, a ja teda som hrdým Slovákom
ale beztak je škoda, že tam chýba v možnostiach francúzsko...
no robia kazdich par rokou tzv. referendum. dokonca v ziadosti o viza bola ista zmienka otom, nechapem ale naco aj ja si myslim ze k tomu nedojde, lebo ekonomicki a hospodarski su velmy prepojenii z celou krajinou/statom. a z toho plynucich vyhod. napr. zasoby ropy a plynu,od ktorich su zavisli aj moji neoblubenci americania
Nemecky nacionalizmus v prvej polovici 20 st. bol spätý s pruskym militarizmom a slo skor o sovinizmus ako o nacionalizmus. Po WWII to ustalo, ale i dnes sa najdu hlavne medzi starsimi Nemcami a Rakusanimi zvelebovatelia Hitlera.
Ad Srbi: Boje pri rozpade Juhoslavie a nepokoje v Kosove neboli len vysledkom jednostranneho nacionalizmus srbskeho, ale aj chorvatskeho, albanskeho...
@N0win0u Ano to si myslim aj ja...taky zvlastny narod su ti Nemci
S Karadžičom by som bol opatrný, pretože trestnoprávna zodpovednosť sa ľahšie dokazuje vojenským veliteľom ako politikom. Čo však nezmenšuje jeho politickú zodpovednosť a rovnako metafyzickú vinu, kt. nesú tak všetci Srbi ako aj Chorváti.
Ja som bol v Marseiile, ale iba na 4 dni, nie poznavaci pobyt. Kazdy den sme 2x jazdili cez jednu velku domovu stvrt a na jednej ulici bolo asi 15 domov, v ktorych byvali imigranti (tie domy vyzerali ako u nas na Slovensku niekde v osade). Okolo nich boli asi 4 opustene domy, odkial sa bieli odstahovali. A ziaden biely tam neprechadzal ani som tam nikde nevidel ziadnych typickych nackov ani nic podobne.
To je len moj postreh (mozno mylny). Ale taketo veci ma zaujimaju uz dlhsi cas, a co som pocul tak zapadni obyvatelia Europy su taki, ze sa radsej odstahuju, akoby mali s tym nieco zrobit.. A medzi nich patria aj Francuzi. Neviem, vsade to moze byt ine.
V predhcazajucom komente som sa vyhlasil nepresne, mas pravdu ze nacionalizmus neexistoval v takej podobe ako ho pozname dnes...len mi islo o to povedat ze niektore "nacionalisticke myslienky", to co my dnes chapeme ako nacionalisticke myslienky maju svoje korene uz v ovela davnejsej historii.
K tym Nemcom, podobne myslienky ukazali napriklad aj pri prilezitost oslavi 300. vyrocia Lutherovych 95 tez v roku 1817 (Zaujimave je, ze Luther ktory zil v 16. storoci mal silne antizidovske nazory, dokonca navrhoval vypalenie synagog a podobne...)
k A.H. - ano odvolavanie sa na Germániu a Hyperboreu bolo bežné, ale to ešte neznamená, že jeho úvahy mali racionálny základ (myslim, že Ahnerbe SS hladali mýtickú krajinu niekde na Ukrajine). Okrem toho je bežné, že niektorí nacionalisti si vytvárajú vlastné veľké dejiny (toto robili Škóti, Rusi, niektorí naši národovci v 19st. a Maďari to robia dodnes) a robil to aj tento pán z rakúsko-nemeckého pohraničia.
Ako si správne napísal peniaze, územia a moc. A keďže prvé 2 sú zhmotnením 3, ide vždy len o jedno. Ale tiež si musíme uvedomiť, že motiváciou pešiakov Rádu NR nebol nacionalizmus, ale tebou spomenutá snaha o pokresťančenie a možno snáha dostať sa vyššie v hierarchií rádu.
Predpokladám, že to, čo ty myslíš pod koreňmi nacionalistických myšlienok ja chápem ako proces sebauvedomovania sa národa, ktoré však až v určitom bode prerástlo do nacionalizmu (čo je btw mimoriadne široký pojem, kt. niektorí politici a ľudia úmyselne znejasňujú). Napr. už český kráľ v 14. st. nemal také postavenie ako ostatní nemeckí kurfirsti, pretože nebol Nemec.
Protižidovské postoje boli v tej dobe úplne bežné v celej Európe - napr. inkvizícia v Španielsku, prvé ghetto, kt. si nevytvorili židia dobrovoľne v BEnátkach... Protižidovské postoje neboli vždy inherentné s nacionalizmom.
akýkoľvek aziat, černoch alebo hockto, kto sa vo Francúzsku narodil, ti bude tvrdiť, že je Francúz, tak to v nich dokáže to prostredie zakoreniť. zo svojho jazyka vyhadzujú všetky anglické výrazy a nahrádzajú ich svojimi, aj keby malo ísť len o opisné štvorslovné spojenie (na toto urobil perfektnú paródiu Albert Uderzo v jednom z dielov Astérixa). medzi seba neprijmú len tak niekoho, je ťažké sa nasťahovať do Francúzska a udržať si vlastnú slovenskú identitu. musíš sa zžiť s tou ich. inak ostaneš niekde na pokraji. a pokiaľ možno, tak ťa vždy s radosťou preskúšajú, čo všetko z ich kultúry poznáš (nie raz som odpovedala na otázky o Voltairovi, Vianovi a podobne). aj keď sa k tebe budú správať s úsmevom hostiteľa, stále to bude len úsmev hostiteľa. a aj ten bude silený a neúprimný, pokiaľ im neukážeš, že zbožňuješ Francúzsko. potom ti o ňom budú rozprávať. sťažujú sa síce na mnohé veci vo Francúzsku, ale v konečnom dôsledku aj tak oni, Francúzi, vedia všetko najlepšie. a všetko majú najlepšie, samozrejme.
poznám snáď len pár Francúzov, ktorí hovoria, že Francúzsko je nahovno. dvaja z nich žijú na Slovensku. jeden ma učil, je to presvedčený komunista (ale inak fakt skvelý človek, aj keď sme sa často kvôli politickým názorom hádali až do krvi) a napriek všetkému sa rád vracia do Francúzska a odmieta rozprávať inou rečou ako svojou alebo slovenskou. a ešte po španielsky (lebo španieli sú ešte väčší trúdi na jazyky než francúzi). druhý miluje anglickú kultúru, rock´n´roll a svoju slovenskú priateľku. a predsa na ňom tiež vidím, ako sa rád vracia do Francúzska.
oni aj keď na Francúzsko nadávajú, tak v podstate majú v sebe silno zakorenenú tú lásku k nemu. učia ich tomu.
tu nejde o to, koľko náckov vidíš na ulici
Inak zabavne bolo sledovat, neviem ci ste aj vy mali vymenny pobyt s francuzmi, ako prisli sem a cudovali sa ze vsetci sme mali mobilne telefony, televizie, fungujuce kupelne a tecucu vodu
A v ostatnom s tebou tiez suhlasim, velmi dobre si vsetko povedal
tomu sa čuduje každý, nám sa už aj Mexičan (!!!!) čudoval, že sa sprchujeme. nepozastavujem sa nad tým.
Ja som sa nad niecim pozastavoval ked som bol minuly rok v anglicku...boli tam aj ini zahranicni studenti z Ruska ci Ukrajiny a fakt si o nas myslia ze zijeme v dobe kamennej dokedy sem neprideme...a pritom casto v zahranci vidim ze chudoba vo Francuzsku a Anglicku je tiez uplne beznym javom a mnohe oblasti vyzeraju horsie ako Lunik IX v Kosiciach
Nie je to len prostredím, ale aj ústavnoprávnou skutočnosťou, že každý občan Francúzka je Francúz- to hovorí priamo dikcia ústavy a o to sa opierajú aj imigranti.
Táto posledná vlna pofrancúšťovania všetkých slov má korene v 50 tych rokoch, pretože po druhej svetovej vojne sa do frj dostalo veľmi veľa cudzích slov z angličtiny a vyvolalo to široký ohlas predovšetkým u fr. inteligencie a politikov, kt. iniciovali prijatie opatrení na zníženie počtu cudzích slov až to nakoniec dopadlo tak ako si povedala.
@Lordjogi Súhlasím. Hitler bol nepochybne inteligentný človek a mal fenomenálnu pamäť. Údajne dokázal citovať celé strany zo Schopenhauera a práve vďaka skvelej pamäti a výrečnosti si získal obdiv aj u politikov, kt. ho vzdelaním prevyšovali.
ťažko povedať, kt. tvrdeniam veril a kt. nie. Napr. to, čo napísal v MK boli veci, kt. veril, ale na druhej strane propagandisti ako napr. Dr. Goebels sú veľmi inteligentní ľudia, kt. málokedy veria vlastným lžiam. Takisto silno pochybujem, že americkí propagandisti verili, že sa Ho či min vylodí s kanoe v Kalifornií, alebo, že Irán na niekoho vypáli atómovku.
Ale dokazala si ma presvedcit, no .
Ked zoberieme v uvahu, ze krajina riadena nacionalisticky je nieco uplne ine ako dnesna demokracia. Tu mozme vidiet rozdiel medzi nacionalistami a liberalnymi obcanmi.
Preco si myslis, ze som na takom omyle?
Tak či onak, NIKDE v európe nie je agresívny nacionalizmus tak silný, ako vo východnej E a na balkáne, a najväčšie extrémy rozhodne dosahuje v Rusku. Každý, kto si myslí opak, je asi slepý. V Rusku sú úplne bežným javom vraždy, streľba, znásilnenia, masové pochody náckov, majú vytvorenú silnú stranu a oficiálnej moci to pomerne dobre hrá do karát. Stačí si zadať zopár kľúčových slov do youtube a vyhodí vám to ruských sopliakov ktorí prepadávajú "nemiestne" dôchodkyne, zmlátia ich a vezmú im všetky doklady, vyjadrenie členky nacistickej strany, ktorá "súhlasí s vraždou 6-ročnej Sashe, lebo tým dosiahli čo cceli-jej rodičia sa odsťahovali späť na kaukaz", stretnutie sympatizantov v lese, kde prisahajú vernosť matičke rusi pod červenou zástavou
s hákovým krížom... a ešte mnoho iného, čo nemá nikde vo svete obdobu.
Toľko názor študenta politológie.