ahojte... potrebovala by som od vás poradiť.
Chcem si kúpiť notebook ktorý budem využívať hlavne na strednú školu- prihlásila som sa na odbor grafik digitálnych médií, a vôbec netuším aký notebook by bol pre mňa dobrý, prosím poraďte mi, alebo mi napíšte
do 1000e kúpiš určite dobrý ntb.
Najprv by som to až tak neriešil, najskôr by som nastúpil do školy a spýtal sa rovno tam.
Lebo kúpiš si drahý ntb a nakoniec zistíš, že si až taký dobrý nemusela mať.
Mohla si kúpiť čosi lacnejšie a ostatné prachy ušteriť
Ten odbor ma nazov ako keby si potrebovala nejake delo , no pritom tam budete robit max s fotosopom a podobnymi programami ktore rozbehnes na 400e notebooku. Ja by som si kupil neco v cene cca 700e keby som nato mal dost penazi. Chod sa ale radsej spytat na pcforum.sk tam tomu ludia rozumeju a maju prehlad
Určite s tým počkaj kým pôjdeš do školy a tam sa vyučujúcich opýtaš tak spravis najlepšie.
Tie graficke programy rozbehnes na kazdom beznom notebooku, ale potom rozhoduje ako dlho bude projekty ten notebook spracovavat. A to bude liezť pekne na nervy keď budeš čakať dve minúty kým ti zobrazí nejakú kvalitnú fotografiu
Ale ak nechceš čakať a chceš kúpiť notebook hneď tak hľadaj taký s kvalitným processorom najlepšie intel core i7, veeeeľa pamäte ram a s dedikovanou grafickou kartou. A nekupuj si malý notebook, lebo zle sa ti bude pracovať na malom displeji, najmenší kúp s 15,6
palcovým displejom najlepšie full hd.
Ak chceš malý a ľahký, najskôr ti sekne asi 13- palcový (okolo 1,5 kg), ak ti nevadí že má menšiu obrazovku a väčšinou býva bez tej číselnej časti klávesnice a je obvykle menej výkonnejší ako ťažśie 15-palcové. Ak máš fakt strop 1000 € tak si môžeš vybrať aký sa ti páči (dokonca aj Apple, ľudia hovoria že je dobrý)
Ak s notebookom robíš často, tak si kúp drahší, ak si ale na ňom len také 2-3 hodinky denne tak sa ti moc neoplatí za ňho toľko zacvakať.
Do tej školy ti nebude treba nejaký ultravýkonný, možno by stačila aj iba integrovaná grafická karta t.j. nejaká Intel HD. Ak by si chcela nejakú silnejšiu, ak by ste v škole upravovali videá alebo ak by si na ňom chcela hrať hry, tak by ti už asi trebalo dedikovanú, t.j. nejakú grafickú kartu Nvidia alebo Ati, ale dedikované sú skôr vo väčších notebookoch Podľa mňa ale stačí integrovaná, a tým pádom menší notebook.
Len si musíš sama jasne stanoviť čo od necho chceš, kde ho chceš používať, či doma v posteli napojený na zásuvke (vhodný 15 palcový výkonný) alebo kdekade, v škole, vonku - menší, menej výkonný s dobrou životnosťou batérie.
Na heureka.sk sa dá pekne ľahko vyhľadať vhodný podľa parametrov ktoré od neho chceš.
Snáď sme poradili
@kiwka ach načo ti je taký drahý notebook stavím sa že nerozoznáš rozdiel v používaní medzi 500 eurovým a 999 eurovým notebookom ... kúp si Apple Macbook Air
ked si chces kupit nb do skoly, tak urcite nejaky lahsi ultrabook. mam 2.5 kg tehlicku a dochadzam, tak ta mi bola na nosenie tazka. teraz mam 1.6 ultrabook a je to ovela lepsie. ako grafik budes urcite pracovat s photoshopom (ktory podla mna nie je az tak narocny), pravdepodobne s gimpom, corelom.. otazka je len, ci nebude treba, aby ti viac veci bezalo naraz. teda mne moj ultrabook v pohode utiahne ps, ale keby mal dalsie 2 graficke programy, tak neviem no a mozno budes pracovat aj s nejakymi 3d programami a renderovanim, na co by uz bolo treba trosku lepsi pc, ak pri tom nechces sediet hodinu.
u nas na skole teraz tento odbor otvaraju (kam ides?) a tam sme pracovali aj s blenderom. lenze skola by ti, samozrejme, mala poskytnut fungujuci pc, cize ten tvoj nb by bola len taka hracka, nie nevyhnutna vec (to neber v zlom).
ako grafik by si mala mat minimalne 13 palcovu masinku s dobrym rozlisenim a fajn vykonom. ja mam lenovo yoga 2 13, ale nemozem povedat, ze som uplne najviac na svete spokojna. pokial mas ale limit do 1000, tak za to schopnu vec najdes urcite. ramku by som odporucila 8GB, kedze win 8 aspon mne dost zerie. aj ked terajsi vyber.. skoda reci.
no ale ako pozeram tak pozeram, nic sa mi tam nepaci. mozno toto je este akceptovatelne » www.alza.sk/lenovo-thinkpad...
ale vazi to 2kg.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Najprv by som to až tak neriešil, najskôr by som nastúpil do školy a spýtal sa rovno tam.
Lebo kúpiš si drahý ntb a nakoniec zistíš, že si až taký dobrý nemusela mať.
Mohla si kúpiť čosi lacnejšie a ostatné prachy ušteriť
Tie graficke programy rozbehnes na kazdom beznom notebooku, ale potom rozhoduje ako dlho bude projekty ten notebook spracovavat. A to bude liezť pekne na nervy keď budeš čakať dve minúty kým ti zobrazí nejakú kvalitnú fotografiu
Ale ak nechceš čakať a chceš kúpiť notebook hneď tak hľadaj taký s kvalitným processorom najlepšie intel core i7, veeeeľa pamäte ram a s dedikovanou grafickou kartou. A nekupuj si malý notebook, lebo zle sa ti bude pracovať na malom displeji, najmenší kúp s 15,6
palcovým displejom najlepšie full hd.
Ak s notebookom robíš často, tak si kúp drahší, ak si ale na ňom len také 2-3 hodinky denne tak sa ti moc neoplatí za ňho toľko zacvakať.
Do tej školy ti nebude treba nejaký ultravýkonný, možno by stačila aj iba integrovaná grafická karta t.j. nejaká Intel HD. Ak by si chcela nejakú silnejšiu, ak by ste v škole upravovali videá alebo ak by si na ňom chcela hrať hry, tak by ti už asi trebalo dedikovanú, t.j. nejakú grafickú kartu Nvidia alebo Ati, ale dedikované sú skôr vo väčších notebookoch Podľa mňa ale stačí integrovaná, a tým pádom menší notebook.
Len si musíš sama jasne stanoviť čo od necho chceš, kde ho chceš používať, či doma v posteli napojený na zásuvke (vhodný 15 palcový výkonný) alebo kdekade, v škole, vonku - menší, menej výkonný s dobrou životnosťou batérie.
Na heureka.sk sa dá pekne ľahko vyhľadať vhodný podľa parametrov ktoré od neho chceš.
Snáď sme poradili
u nas na skole teraz tento odbor otvaraju (kam ides?) a tam sme pracovali aj s blenderom. lenze skola by ti, samozrejme, mala poskytnut fungujuci pc, cize ten tvoj nb by bola len taka hracka, nie nevyhnutna vec (to neber v zlom).
ako grafik by si mala mat minimalne 13 palcovu masinku s dobrym rozlisenim a fajn vykonom. ja mam lenovo yoga 2 13, ale nemozem povedat, ze som uplne najviac na svete spokojna. pokial mas ale limit do 1000, tak za to schopnu vec najdes urcite. ramku by som odporucila 8GB, kedze win 8 aspon mne dost zerie. aj ked terajsi vyber.. skoda reci.
no ale ako pozeram tak pozeram, nic sa mi tam nepaci. mozno toto je este akceptovatelne
» www.alza.sk/lenovo-thinkpad...
ale vazi to 2kg.
ja mam zase toto
» www.alza.sk/lenovo-ideapad-...
ale to ma "len" 4GB ram. a kedze netusim, ci ti nebude treba viac..
no stoka je to tento rok
grafika integrovana= Intel HD graphics 4000 1.7gb
ram= 4gb
hravam na tom GTA 4 a v pohode neseka
NTB stal 500€