metan nemoze mat linearnu strukturu, lebo uhlik ma na seba naviazane 4 vodiky a tie musia byt nejak v priestore usporiadane, nemozu byt na sebe nalepene alebo co... logicky etin (co je mimochodom to iste ako acetylen) ju mat moze, kedze medzi uhlikmi je trojita vazba a na kazdom je naviazany iba jeden vodik...
@alanis ja som to na strednej tiez nikdy nechapala, az na vyske mi to bolo poriadne vysvetlene (na anorganickych zluceninach, takze neviem ci to v organike plati rovnako ale mohlo by)... tam ide o to, aby sa ten atom v zlucenine usporiadal tak, aby bolo odpudzovanie elektronovych parov a vazieb co najmensie... a v etine je to zrejme tak, aby tam bol ten uhol 180 stupnov. 1 vodik sa ti tazko usporiada do nejakej trigonalnej bipyramidy ale samozrejme to je moje vysvetlenie, ak je to zle, tak budem len rada, ak ma niekto opravi...
No, to sa pýtaš dobre... Ja študujem medicínsku chémiu na STU Je to ale takto ťažké vysvetliť, nakoľko by to chcelo minimálne papier a ceruzku. Najlepšie na túto tému si prečítať nejakú literatúru alebo sa pozrieť na web. Ale pokúsim sa ti to jednoducho vysvetliť.
Tvar molekúl je ovplyvnený rôznymi faktormi, takmer všetky majú svoju príčinu v kvantovej mechanike, ktorú tu ale nechcem rozoberať. Molekuly môžu nadobúdať celkovo 8 základných tvarov podľa toho, koľko väzbové sú. Dvojatómové molekuly sú vždy lineárne, nakoľko iná priestorová orientácia ani neexistuje. V prípade trojatómových molekúl rozhoduje mocenstvo prvku (t.j. to, že napr. uhlík má 4 väzby, nakoľko má 4 elektróny vo valenčnej sfére) a takisto aj orientácia elektrónových párov, ktoré sa na väzbe nepodieľajú. Celkovo, lineárne troj- a viac atómové molekuly sú veľmi ťažko objasniteľné. Napr. molekula oxidu uličitého, ktorá je lineárna, nakoľko má orientáciu neväzbových el. párov na kyslíkoch lineárnu. Uhlík pár nemá, takže tvar neovplyvňuje. Voda je ale napr. zalomená, lebo dva voľné el. páry na kyslíku sú orientované do priestoru a zalomujú väzbu do uhla 104,5°. Metán je tetraédrického tvaru (to je pyramída so 4 stenami, ktorá má trojuholníkovú podstavu) a nemôže byť teda lineárny. Všetky štyri vodíky sú orientované do vrcholov tohto útvaru a uhlík je v strede. Amoniak má napr. tvar klasickej pyramídy so štvorcovou podstavou. Tvary molekúl sa určujú tak, že si nakreslíš molekulu a všetky neväzbové el. páry. Tie spolu s atómami tvoria tvar molekuly, aj keď ich nie je vidieť na nákrese Ako v prípade tej vody.
Najlepšie je ale si pozrieť túto problematiku v knihe či na internete, kde sú aj pekné 3D obrázky. Napr. základy nájdeš tu:
Áno. Tvar molekúl uspokojivo objasňuje VSEPR teória - valence shell electron pair repulsion. Škoda len, že to neučia žiakov aj na gymnáziách. Aspoň by im to mohli povedať a nie učiť ich tvary naspamäť.
@9@majkl20 presne tak! na gympli sme sa to vzdy museli ucit naspamat a nikdy som nechapala, preco to je tak ako to je a vdaka VSEPR to mam teraz v malicku.
no pre slecnu, by som len odporucil nech sa to nauci naspamet, pripadne nech sa spita niekoho kto by jej to vysvetlil a nakreslil, lebo takto cez internet to tazko pochopis. Ak by som ti mal dat nejaky laicky postup, tak:
mas molekulu:
1.nakresli si "centralny" atom/i, tie na ktore je vsetko ostatne naviazane
2.ak ma, tak mu prikresli volne el pary
3.dokresli ostatne atomi tak aby vsetky vazby a el pary boli priestorovo najdalej od seba
je to preto lebo vazby aj volne el pary, su tvorene elektronmi a tie sa odpudzuju, kedze maju rovnaky naboj (-)
no pekne si to rozpisal, ale niektore vysvetlivky su trochu chaoticke.
mimochodom Amoniak nie je pyramida so stvorcovou podstavou ale trigonalna pyramida (vrchol je dusik na nom elekronovy paro a dole v kazdom z troch rozkov pri zakladni je jeden vodik)
---> Zamidari: áno, máš pravdu, sekol som sa s tým azánom
Inak, snažil som sa to zrnúť do pár viet, ale očividne sa to nedá... Nechcel som, aby to pôsobilo chaoticky, ale zrejme som dosiahol opak... Som hovoril, že pre toho, kto to chce vysvetliť, je potrebný minimálne papier a pero.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Tvar molekúl je ovplyvnený rôznymi faktormi, takmer všetky majú svoju príčinu v kvantovej mechanike, ktorú tu ale nechcem rozoberať. Molekuly môžu nadobúdať celkovo 8 základných tvarov podľa toho, koľko väzbové sú. Dvojatómové molekuly sú vždy lineárne, nakoľko iná priestorová orientácia ani neexistuje. V prípade trojatómových molekúl rozhoduje mocenstvo prvku (t.j. to, že napr. uhlík má 4 väzby, nakoľko má 4 elektróny vo valenčnej sfére) a takisto aj orientácia elektrónových párov, ktoré sa na väzbe nepodieľajú. Celkovo, lineárne troj- a viac atómové molekuly sú veľmi ťažko objasniteľné. Napr. molekula oxidu uličitého, ktorá je lineárna, nakoľko má orientáciu neväzbových el. párov na kyslíkoch lineárnu. Uhlík pár nemá, takže tvar neovplyvňuje. Voda je ale napr. zalomená, lebo dva voľné el. páry na kyslíku sú orientované do priestoru a zalomujú väzbu do uhla 104,5°. Metán je tetraédrického tvaru (to je pyramída so 4 stenami, ktorá má trojuholníkovú podstavu) a nemôže byť teda lineárny. Všetky štyri vodíky sú orientované do vrcholov tohto útvaru a uhlík je v strede. Amoniak má napr. tvar klasickej pyramídy so štvorcovou podstavou. Tvary molekúl sa určujú tak, že si nakreslíš molekulu a všetky neväzbové el. páry. Tie spolu s atómami tvoria tvar molekuly, aj keď ich nie je vidieť na nákrese Ako v prípade tej vody.
Najlepšie je ale si pozrieť túto problematiku v knihe či na internete, kde sú aj pekné 3D obrázky. Napr. základy nájdeš tu:
» heylottka.blog.cz/0801/tvary-mole...
» heylottka.blog.cz/0801/tvary-mole...
alebo:
» volejnik.tym.cz/03a_principy_me...
takisto aj na veľa anglických článkoch.
napr. v etíne je hybridný stav uhlíka sp čo je vždy lineárny tvar.
v metáne je to sp3, čo je v tomto prípade tetraedrálny tvar
v anorganike aj organike platia absolutne tie iste zakony, to si len ludia tak rozdelili. a v etine ta trojita vazba sposobuje odpudzovanie vodikov
no pre slecnu, by som len odporucil nech sa to nauci naspamet, pripadne nech sa spita niekoho kto by jej to vysvetlil a nakreslil, lebo takto cez internet to tazko pochopis. Ak by som ti mal dat nejaky laicky postup, tak:
mas molekulu:
1.nakresli si "centralny" atom/i, tie na ktore je vsetko ostatne naviazane
2.ak ma, tak mu prikresli volne el pary
3.dokresli ostatne atomi tak aby vsetky vazby a el pary boli priestorovo najdalej od seba
je to preto lebo vazby aj volne el pary, su tvorene elektronmi a tie sa odpudzuju, kedze maju rovnaky naboj (-)
no pekne si to rozpisal, ale niektore vysvetlivky su trochu chaoticke.
mimochodom Amoniak nie je pyramida so stvorcovou podstavou ale trigonalna pyramida (vrchol je dusik na nom elekronovy paro a dole v kazdom z troch rozkov pri zakladni je jeden vodik)
Inak, snažil som sa to zrnúť do pár viet, ale očividne sa to nedá... Nechcel som, aby to pôsobilo chaoticky, ale zrejme som dosiahol opak... Som hovoril, že pre toho, kto to chce vysvetliť, je potrebný minimálne papier a pero.