Ahojte,
chcem sa spýtať, ako je to u vás, keď ste chorí, tak vám lekár/-ka pred nasadením antibiotík vždy spraví výter alebo nie? Robí to automaticky, či o to musíte požiadať? Tie ATB potom volí na základe výsledkov z výteru alebo na tom nezáleží?
Myslíte si, že podľa výsledkov z výteru sú presne nadviazané antibiotika alebo len tu ide o to, že podľa výsledkov zistí, či ich je vôbec vhodné nasadiť?
tak no moja to robí, keď si nie je istá, či treba antibiotiká alebo aj CRP
ale tak pokiaľ prídu výsledky z výteru, to potrvá aj pár dní a môže sa to všelijak skomplikovať, ak je to baktéria
a vie zistiť, aký typ baktérie je prítomný, čiže vie dať presne na tú baktériu potom, ale väčšinou i tak dávajú širokospektrálne
moja learka ked pridem s tym, ze som chora, tak sice vzdy robi vyter, zaroven ale vacsinou ihned nasadi antibiotka bez toho aby vedela vysledky vyteru.
Výter s antibiotikami ti môže byť často na dve veci. Výtery sa robia pre prípad prevencie. To znamená, najprv výter, rovno predpísané antibiotíka a podľa výsledku sa určí ďalšia liečba. Ak sa potvrdí pôvodná diagnóza zostáva sa pri pôvodnej liečbe, ak sa nájde nejaké virologické, alebo iné-komplikovanejšsie ochorenie pôsob liečby sa zmení.
Na základe príznakov.. Ale ja kedze som specialny pacient, tak mi vzdy najprv bud vezme krv alebo urobi vyter z nosa (mandle nemam)
No a urcite aj podla vysledkov posudi ake antibiotika, hadam neda nejake co su na tu bakteriu neucinne
Pripadne kedysi aj CRP... a ked som este mala mandle a boli totalne zapalene tak mi predpisala atb hned
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
ale tak pokiaľ prídu výsledky z výteru, to potrvá aj pár dní a môže sa to všelijak skomplikovať, ak je to baktéria
a vie zistiť, aký typ baktérie je prítomný, čiže vie dať presne na tú baktériu potom, ale väčšinou i tak dávajú širokospektrálne
No a urcite aj podla vysledkov posudi ake antibiotika, hadam neda nejake co su na tu bakteriu neucinne
Pripadne kedysi aj CRP... a ked som este mala mandle a boli totalne zapalene tak mi predpisala atb hned