To by sme si museli byť istí, že máme čosi ako nemateriálna dušu, ktorá existuje mimo fyzický svet, ale keďže o ničom takom nie sú dôkazy, tak má zmysel domnievať sa, že nie. Čiže každé akože rozhodnutie, ktoré spravím, by v konečnom dôsledku malo byť iba výsledkom množstva zložitých fyzikálnych a chemických procesov, ktoré sú proste tak komplikované, že nikto nemá šancu ich predvídať.
Boh dal každému slobodnú vôľu a je na človeku ktorým smerom sa vyberie...
no osobne si myslím, že 75% ľudstva ide do záhuby...
dnešný svet je v takých sračkach, že je najvyšší čas, aby konečne prišlo vyslobodenie....
@sign
tento komediant zabudol, že Boh nám dal 10. prikázaní podľa ktorých máme žiť...
slobodná vôľa nie je či si dám zmrzlinu vanilkovú, alebo čokoládovu, slobodna vôľa sa týka či niekoho zabijem, teda mravného spôsobu života...
tento kecálko kecá a kecá a pravú podstatu slobodnej vôle nepozná...
a takýto chytráčikovia blbňu ľudstvo a odvracajú ľudi od pravej viery v Boha Stvoriteľa...
je to jedná veľká sračka čo sa deje...
Slobodnú vôlu budeme mať len vtedy ak nás nebude nič ovplyvňovať. @Marcello111 Akože nič v zlom, ale ty si človek, ktorý si myslí, napr. ak je niekto iného vierovyznania tak ide hned do pekla a neni spasený a ostatné blbosti... šak pre Boha... Skús začať uvažovať aj svojou hlavou...
@marcello111 napísal si dosť blbosť... "Slobodná vôla sa týka či niekoho zabijem" ... čiže všetko ostatné nema nič s vôlou?... Aj to, či si dám vanilkovú alebo čokoládovú zmrzku je vôla... každý človek má právo na svoju vlastnú slobodnú vôlu...
@Marcello111
komediant? Sam Harris je neurovedec ktory prednasa na Harvarde okrem ineho. Podla mna nabozenstvo ma vsetky znaky podvodu a ty si sa nechal nachytat tiez...
@hamaid
ja som bol v kome a pri tomto stave som prešiel tunelom a ocitol som sa v nebi..
nie som sám na svete, čo takýto mimotelový duchovný zážitok prekonal...
a potom som kresťan katolík, verím 10. Božím prikázaniam a správam sa podľa nich a každy kresťan má slobodnú vôľu od Boha a môže sa rozhodnúť ako sa bude chovať...
tu ide o spásu duše, ktorú dosiahne človek jedine cestou - skrze Ježiša Krista...
Kristus nás vykúpil z večného zatratenia, ten čo ho uverí bude spasený, ináč každý iný zmýšľajúci názor je cestou do pekla...
myslím si, že 98% ľudstva o Trojjedinom Bohu počuli, poznajú čo je potrebné, aby ich duša bola spasená a má teda slobodnú vôľu sa rozhodnúť...
že tak nespraví je každého vec...
Boh nikoho za nohy predsa do neba neťahá, Boh je láska, ktorá je bez násilia, je dobrovoľná a večná...
ak si neveriaci sa ti nečudujem, ale nechať sa nachytať?
a od koho?
ja mám svedomie a viem posúdiť čo je správne a čo zlé, lebo verím v Boha a dodržiavam 10 Božích prikázaní...
ak si veriaci a dokonca pokrstený, potom si kvalitne serieš do hniezda, to urýchlene konvertuj na islám a neblbní ľudí, ako tento komediant a že z harvardu, môže byť aj z tókia a materinej kravskej..., mňa nepresvedči...
to je účel a diablová taktika, aby ľudia neverili v Boha a keď uveria, že Boh neexistuje, tak neexistuje ani nebo a peklo...
no ale takto ste zrejme vy naleteli luciferovi...
no ten kto zahlasoval, že nemá slobodnú vôľu, potom patri na psychiatriu lebo je nebezpečný...
ľudia vy ste fakt tak sprostí a nerozmýšľate, čo to znamená slobodná vôľa...
@otvoreneokno
no tak jasne, ináč by človek bez problémov zabíjal, kradol, smilnil...
to je váš problém, lebo žiť v láske vám robí problém, museli by ste sa vzdať svetských "ohavnosti"...
ale keď vám niekto dá návod, ako byť šťastný v živote v Božej láske a spravodlivosti ste už pohoršení, že ste obmedzovaní...
nemaju. to nieje tema na debatu, to je prosty fakt. nase vedomie nieje nic ine, nez chemicky bordel v nasej lebke, ktory na zaklade (mimoriadne zlozitych procesov) reaguje na podnety okolia. nic viac, nic menej.
@hamaid
nie je to rovnaký boh, židia a vy Ježiša Krista ako jednorodeného syna, spasiteľa - mesiáša a Trojjediného Boha neuznávate....
to ten zradca pápež dáva na jednu úroveň Boha s vaším bohom a aj s koránom...
je to najvačšia ohavnosť, ktorá skončí pre každého zle, kto neuzná Ježiša Krista ako Spasiteľa a jedinú podmienku, že iba skrze neho sa dostane k Otcovi....to vy nikdy kvoli svojej viere neurobíte...
preto budete všetci do jedného, okrem tých čo konvertovali zatratení
@Marcello111 Áno maš pravdu. Ježiša akceptujem, len ako proroka..
Ale to, že "kto neuzná Ježiša ako Spasitela bude zatratení" s tým nesúhlasím. Keď si taký dedko vševedko, tak prečo Boh vytvoril 3 naboženstva a nie jedno?
@marcello111 stačí len pochopiť, že aj ľudia, ktorí neveria v boha, majú morálne pravidlá aj hodnoty, len k tomu nepotrebujú desatoro. Nie sú automaticky zlí. Ved predsa....
@Marcello111 Pozri... Ja verîm v Boha, ty veriš v Boha, žid verí v Boha.... Prečo teda do neba by mali ist len kresťania? Každy veriaci našiel cestu k Bohu.
Zabil by som každého, kto hovorí, že nemáme slobodnú vôlu. To čo je za pičovina. Veď aj neveriaci človek musí povedať, že máme slobodnú vôľu. Veď sa môžme rozhodnúť ako máme za vhodné. To len dnešná spoločnosť nás ovplyvňuje ale my sa stále môžme rozhodnúť.
Ale ano, ale podla mna si ludia zle predstavuju definiciu pojmu "vola". Atomy kamena maju volu ostat pokope. Voda ma volu zamrznut pod urcitou teplotou pri urcitom tlaku. Strom ma volu rast a sirit svoje korene, pretoze ho k tomu zenu jeho geny.
My mame komplex casto protichodnych tuzob, vychadzajucich z geneticky zakodovanych instinktov, nasho kulturneho prostredia a nahodnych kazdodennych udalosti a impulzov, ktore prebiehaju pocas myslenia. Zaroven mame schopnost sami seba pocas dlhsej doby formovat budovanim zvykov vdaka rekurzivite nasho myslenia. Cely proces je absolutne fundamentalne nepredpovedatelny kvoli komplexite vsetkych zucastnenych faktorov.
Cize aj ked nie sme pani svojho osudu v tom zmysle, ze sme velmi formovani svojim okolim, vecami mimo nasho vplyvu a je pre nas nemozne prekrocit tien tychto vplyvov, stale je to dost na to, aby sa to slobodnou volou nazyvalo.
ja neviem ci clovek este nieco vobec ma to uz tu je vsetko iba o tom kto ma kolko penazi ake auto aky dom a podobne ale to podla mna do nejakeho dusevneho bohatsva vobec nepatri clovek ma mat hlavne zazitky a nie materialne kokotiny no a co sa tej vole tyka to s tym vlastne suvisi lebo slobodna vola neni to ze chce mat zena kabelku z krokodila alebo chlap BMW to je ludom natlacene do hlav ! v skutocnosti by sa seci chceli mat proste len dobre nic ine ! alebo teda aspon niekde v kutiku mozgu a duse im nieco take drieme no vynahradzuju si to materialnymi vecami
Podla Einsteina nemame slobodnu volu, vsetko bolo vopred dane cely vesmir je deterministicky a slobodna vola je len iluzia, vraj keby sme dokazali zistit polohy vsetkych castic v celom vesmire dokazali by sme vypocitat nasu buducnost
@xxar3s Za prvé nebol to Einstein ale Laplace a za druhé už dávno sa vie (kvantová mechanika má viac ako 100 rokov), že z princípu neurčitosti nie je možné zistiť presnú polohu častíc, čiže vesmír nie je deterministický ale pravdepodobnostný
@atropabelladona To si asi mýliš slobodnú vôľu so slobodou možností sa realizovať. Vôla by bola, možnosti jej realizácie nie. Podobne je to aj v prípade chudobných krajín Juhu, kde sú ľudia silno obmedzovaní svojou chudobou.
@smajlo18 vdaka za opravu konecne niekto vzdelanejsi ako ja vedel by si mi k tomu poslat odkazy na nejaku literaturu? Dik. O tom principe neurcitosti som uz cital ale nie som fyzik a moje chabe vedomosti v oblasti fyziky zatial nestacia na to aby som to cele pochopil. Btw preco sa o determinizme vedu diskusie aj dnes ked uz je vyvrateny?
@james98 človek má slobodnú vôľu ak všetky rozhodnutia, ktoré urobí, vyplývajú z jeho vlastného vedomia a nie z donútenia a nátlaku. napr. otrok nemá vlastnú vôľu, resp. sa jej musí vzdať ak chce prežiť.
@xxar3s nemám k tomu primárne zdroje ako sú vedecké články, ale aj tak hľadáš niečo iné, napr. v Hawkingovej knihe "Vesmír v orechovej škrupinke" je práve determinzmu a predpovedaniu budúcnosti venovaná celá kapitola.
V podstate skoro všetky "zvláštnosti" kvantovky vychádzajú z princípu neurčitosti - nedokážeme poznať presnú polohu a rýchlosť častice naraz. Ale determinizmus možno môže byť z časti prítomný vo forme vlnovej funkcie...
@xxar3s Veď tomu rozumiem - ale snažil som sa oddeliť definíciu vôle od definície slobody. Máš v prvom rade pozitívnu a negatívnu slobodu (slobodu K a slobodu Od). V našej spoločnosti, pokiaľ nemáš dostatok prostriedkov atď. si stále v medziach negatívnej slobody. Ale stále je tam ten faktor vôle - ako psychologický faktor. Teda chcenie, snaha, želanie atď. Slobodnou vôľou kreuješ svoj život neobmedzene - v určitých situáciách sa nejako rozhoduješ - napr. koho si vezmeš, komu ublížiš, ako sa zachováš v konkrétnej situácii atď. Je to o to komplikovanejšie, že si prešiel nejakou kultúrnou a sociálnou indoktrináciou, ktorá ta učí, aké rozhodnutie je v danej situácii správne. Ako správne zareagovať. Ale stále máš priestor na rozhodovanie. A ešte komplikovanejšie to bude, keď sa zaráta faktor spomínanej negatívnej slobody - ekonomickej determinácie - alebo faktor nejakého totalitného zriadenia, kedy by si chcel napr. vycestovať, ale hranice sú uzatvorené atď. Ale ak chápeme slobodnú vôľu v jej hĺbke - tak sa slobodne rozhodneš, či napr. na túto reakciu odpovieš alebo nie. A takto sa rozhoduješ každú chvíľku.
@marcello111 ako ci maju ludia slobodnu volu? Mozno vo svojom vnutri ano, ale vela ludi to navonok neprejavi. Preco?? Lebo mozno by ho okolie bralo za chuja lebo by sa netocili kolo stereotypu ktore pachne okolo, mozno by si tym len narobil pojeb alebo mozno len mu to tak vyhovuje, ci ma clovek slobodnu volu nech sa vsetci pytaju seba, kazy by mal najlepsie vediet aky je, lebo teraz je velmi dolezite sa prejavt a neskakat tak ako hraju ludia okolo. Ps. Sorry za nadavky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
no osobne si myslím, že 75% ľudstva ide do záhuby...
dnešný svet je v takých sračkach, že je najvyšší čas, aby konečne prišlo vyslobodenie....
tento komediant zabudol, že Boh nám dal 10. prikázaní podľa ktorých máme žiť...
slobodná vôľa nie je či si dám zmrzlinu vanilkovú, alebo čokoládovu, slobodna vôľa sa týka či niekoho zabijem, teda mravného spôsobu života...
tento kecálko kecá a kecá a pravú podstatu slobodnej vôle nepozná...
a takýto chytráčikovia blbňu ľudstvo a odvracajú ľudi od pravej viery v Boha Stvoriteľa...
je to jedná veľká sračka čo sa deje...
komediant? Sam Harris je neurovedec ktory prednasa na Harvarde okrem ineho. Podla mna nabozenstvo ma vsetky znaky podvodu a ty si sa nechal nachytat tiez...
ja som bol v kome a pri tomto stave som prešiel tunelom a ocitol som sa v nebi..
nie som sám na svete, čo takýto mimotelový duchovný zážitok prekonal...
a potom som kresťan katolík, verím 10. Božím prikázaniam a správam sa podľa nich a každy kresťan má slobodnú vôľu od Boha a môže sa rozhodnúť ako sa bude chovať...
tu ide o spásu duše, ktorú dosiahne človek jedine cestou - skrze Ježiša Krista...
Kristus nás vykúpil z večného zatratenia, ten čo ho uverí bude spasený, ináč každý iný zmýšľajúci názor je cestou do pekla...
myslím si, že 98% ľudstva o Trojjedinom Bohu počuli, poznajú čo je potrebné, aby ich duša bola spasená a má teda slobodnú vôľu sa rozhodnúť...
že tak nespraví je každého vec...
Boh nikoho za nohy predsa do neba neťahá, Boh je láska, ktorá je bez násilia, je dobrovoľná a večná...
pre teba platí to isté @12
ak si neveriaci sa ti nečudujem, ale nechať sa nachytať?
a od koho?
ja mám svedomie a viem posúdiť čo je správne a čo zlé, lebo verím v Boha a dodržiavam 10 Božích prikázaní...
ak si veriaci a dokonca pokrstený, potom si kvalitne serieš do hniezda, to urýchlene konvertuj na islám a neblbní ľudí, ako tento komediant a že z harvardu, môže byť aj z tókia a materinej kravskej..., mňa nepresvedči...
to je účel a diablová taktika, aby ľudia neverili v Boha a keď uveria, že Boh neexistuje, tak neexistuje ani nebo a peklo...
no ale takto ste zrejme vy naleteli luciferovi...
ľudia vy ste fakt tak sprostí a nerozmýšľate, čo to znamená slobodná vôľa...
si mi neodpovedal si veriaci, alebo ateista...
no tak jasne, ináč by človek bez problémov zabíjal, kradol, smilnil...
to je váš problém, lebo žiť v láske vám robí problém, museli by ste sa vzdať svetských "ohavnosti"...
ale keď vám niekto dá návod, ako byť šťastný v živote v Božej láske a spravodlivosti ste už pohoršení, že ste obmedzovaní...
žite si svoje biedne životy a tak aj dopadnete
nie je to rovnaký boh, židia a vy Ježiša Krista ako jednorodeného syna, spasiteľa - mesiáša a Trojjediného Boha neuznávate....
to ten zradca pápež dáva na jednu úroveň Boha s vaším bohom a aj s koránom...
je to najvačšia ohavnosť, ktorá skončí pre každého zle, kto neuzná Ježiša Krista ako Spasiteľa a jedinú podmienku, že iba skrze neho sa dostane k Otcovi....to vy nikdy kvoli svojej viere neurobíte...
preto budete všetci do jedného, okrem tých čo konvertovali zatratení
a to platí aj pre budhistov, hinduistov a neviem koho všetkého...
Ale to, že "kto neuzná Ježiša ako Spasitela bude zatratení" s tým nesúhlasím. Keď si taký dedko vševedko, tak prečo Boh vytvoril 3 naboženstva a nie jedno?
My mame komplex casto protichodnych tuzob, vychadzajucich z geneticky zakodovanych instinktov, nasho kulturneho prostredia a nahodnych kazdodennych udalosti a impulzov, ktore prebiehaju pocas myslenia. Zaroven mame schopnost sami seba pocas dlhsej doby formovat budovanim zvykov vdaka rekurzivite nasho myslenia. Cely proces je absolutne fundamentalne nepredpovedatelny kvoli komplexite vsetkych zucastnenych faktorov.
Cize aj ked nie sme pani svojho osudu v tom zmysle, ze sme velmi formovani svojim okolim, vecami mimo nasho vplyvu a je pre nas nemozne prekrocit tien tychto vplyvov, stale je to dost na to, aby sa to slobodnou volou nazyvalo.
^^
"vynahradzuju si to materialnymi vecami"
no a ty si to zas vynahradzuješ čučkom
V podstate skoro všetky "zvláštnosti" kvantovky vychádzajú z princípu neurčitosti - nedokážeme poznať presnú polohu a rýchlosť častice naraz. Ale determinizmus možno môže byť z časti prítomný vo forme vlnovej funkcie...
Samo, že, božský.....
ani sám boh nevie z čoho je to čučo vyrobené
no konečne slušný chalan čo mi nenapísal kkot...
si potešil
a aký je tvoj názor na túto tému?
rád si prečítam
K téme- verím, že máme slobodnú vôľu, hoci nie vždy ju môžme uplatniť.