Ja by som bol za zrušenie tringeltov a nech majú normálnu mzdu ako každý iný. Kedysi sa aj autobusárom platilo flaškou alkoholu, ale to bolo pred 89 ...
V Alze majú také, že spokojnosť so službami, a označíš tam na dotykovom tablete smajlíka podla farby, možno aj takto by sa dalo, a na základe toho získavať bonusy k výplate. Alebo inak...
No pracoval som ako predavač v obchode špcializovanom na PC a techniku tomu podobnú a ak prišiel zákazník niekedy si mu radil aj 20 min a nedostal si tringelt ani cent...
Určite by to nemala byť žiadna povinnosť, ale inak nemám problém dať tringelt, alebo pozvať čašníka/barmana na drink. Príde mi to slušné, vzhľadom na to že to sú ľudia, od ktorých často vyžadujeme aj aby s nami komunikovali nejak nad rámec bežných pracovných povinností.
Dávam ich, ak som spokojný s obsluhou, ale nemali by sa dávať. Čiže dávam len preto, že je to spoločenská norma a cítil by som sa ako "socka", ak by som nedal, hoc mi je jasné, že nemal by som sa prečo. Je to šedá ekonomika, z ktorého nemá nikto, okrem nich žiaden prospech ale logické odôvodnenie.
To, že im dáva zamestnávateľ nízky plat, to nie je argument. To je problém zamestnanca, že má prácu s nízkym platom. Ani pani upratovačke, čo mi chodí upratovať kanceláriu nedávam peniaze navyše, hoc má určite biedny plat a zaslúžila by si peniaze navyše. Tak isto ani pracovníci vo fastfoodoch určite nemajú taký veľký plat, že by ich tringelt nepotešil.
Ja nechápem prečo toto ľudia vôbec riešia, väčšina tringeltov je dobrovoľná, pokiaľ to nie je podnik kde ti ten tringelt vyložene naúčtujú... Ešte sa mi nestalo že by si odomňa niekto tringelt vyslovene pýtal. Tak o čo ide? Kto chce dať, dá, kto nie, nie.
Podľa mňa je to strašná volovina a nikdy žiaden nedávam. Ale keď už sa ma čašník v Prahe pýtal, či mu nechcem dať tringelt, keď som platila kartou a na moje veľkorysé tri koruny povedal, že si to mám radšej nechať...
Kedze som studentka, davam relative malo (6-15) korun, tam kde som s obsluhou spokojna. Keby som bola financne zabezpecena, urcite by som davala viac, ak by som bola spokojna.
Ťažko povedať... Každopádne práca s ľuďmi je ťažká, ja by som veru čašníčku robiť nechcela keď by som musela byť na každého vkuse vysmiata a príjemná, na to nemám povahu, radšej budem robiť vo fabrike, kde sa môžem vyzúriť na neživých predmetoch
Vacsinou nerobia nic navyse, ked je to nejaka restauracia na urovni a je vidno urcity leve spravania alebo specialne servirovanie-napr ryby, steaky ze na stole ti to este nejak specialne naserviruje ze vidno ze je to sikovny casnik, ale tie bratislavske ze baba v ciernych priesvitnych leginach iba polozi na stol to co som si vybrala a to je cele tak neviem co treba ocenit navyse
predovšetkým by mali slušne zarábať, pretože práca s ľuďmi je jedna z najnamáhavejších a najnevďačnejsích... aby nemuseli byť na nejaké tringelty odkázaní. Na druhej strane by sa mali k zakaznikovi aj patricne spravat... no a maju fixny plat, tak nevidim vo vacsine pripadov dovod davat nejaky tringelt, mozno tak na par centov zaokruhlit cenu... Tu v Belgicku napr. je couvert (teda v ramci neho aj tringelt) zahrnuty v cene a casnici maju vo vacsine podnikov zakazane brat tringelty a to aj v puboch, nie len v lepsich restauraciach...
Akože ja čašníkov trochu obdivujem, že za ten smiešny plat behajú hore-dole, nonstop multitasking, nestíhanie, toto treba zrobiť, tu utrieť riad, tam pán vrieska, prečo to ešte nemá na stole, keďže to ešte ani nie je dovarené, nepríjemní zákazníci, nonstop kontakt s ľuďmi, nonstop komunikovať a ešte byť milý (vo väčšine prípadov) a ešte keď je 30 stupňov a väčšina ľudí sedí vonku a len tak beháte hore-dole hodiny a hodiny ja to celkom odceňujem, takže tringelty dávam nie je to nič obrovské, väčšinou do tých 70 centov... ale... neviem mne to príde hlúposť im to zatrhnúť, veď to nie je nútené
Je to dobro volne. Ja davam tringelt. Ked som spokojna. Davam aj kurierom. Dlhe roky som to robila a poviem vam, bez tringeltov by som to nerobila. Ale v uk je ine system. Bud je v ucte servos charge alebo date tringelt.... Tu doma davam sprepitne, podla toho ako sa mi pacilo, ale vacsinou dam. Hlavne kde chodim casti a poznam tych ludi a obsluha je mila a napomocna...... A robi nadramec toho ze dobry co donesiem. A servis na Sr sa Veeelmi zlepsil. Pred 10 rok I bolo vynimocne ze som dala tringelt. Teraz je to pravidelne
A kto nechc e davat nech nedava. Ja sa napriklad vzdy citim super ked je obsluha tip top a ptm I'm mozem dat tringelt. Ale stalo sa mi ze obsluha bola neprijemna, kaslali na nas a nedali sme a casnik bol urazeny.... Takze asi tak
Nebuďte skupáni ľudia Napríklad za počúvanie tých dementov v baroch a za niekedy vážne divné otázky/ požiadavky od zákazníka si tie drobné aj zaslúžia...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
V Alze majú také, že spokojnosť so službami, a označíš tam na dotykovom tablete smajlíka podla farby, možno aj takto by sa dalo, a na základe toho získavať bonusy k výplate. Alebo inak...
okrem toho si nie som uplne ista ako by kto chcel/vedel zakazat tringelty
To, že im dáva zamestnávateľ nízky plat, to nie je argument. To je problém zamestnanca, že má prácu s nízkym platom. Ani pani upratovačke, čo mi chodí upratovať kanceláriu nedávam peniaze navyše, hoc má určite biedny plat a zaslúžila by si peniaze navyše. Tak isto ani pracovníci vo fastfoodoch určite nemajú taký veľký plat, že by ich tringelt nepotešil.