Akoze celkovo mi to uz aj zacina byt jedno z toho hladiska, ze ked chcu ti 50+ rocni neockovani ist do toho rizika, tak nech, je to ich život. Co mi ale jedno nie je, ze kvoli nim sa v tom marazme budeme placat este velmi dlho a odnesu si to najma zdravotníci v skafandroch a ludia s inymi diagnozami. A ze sa im na liecbu budeme skladat vsetci, ale to nie je az tak podstatne.
Nemame tak spickovy zdravotnicky system a dost zdravotnikov, aby to nemocnice ustali. Preto ockovanie pre ludi 50+ alebo 60+ by malo byt rozhodne povinne. Takto je to cista beznadej a rutime sa do kolapsu nemocnic. Ale to ich absolutne nezaujima.
Citim taku bezmocnost z celej tej situacie. Neviem ako proti tym dezinformaciam bojovat. Mnohi z nich su hluchi a slepi pred akymkolvek inym nazorom ako je ten ich. Nepocuvaju vycerpanych zdravotnikov a ich upenlive prosby a apel.
Ja sa ani tak nehnevam na ludi, ktori uveria dezinformaciam a majú jednoducho strach (asi maju nizke vzdelanie, IQ, nevedia pracovat s informaciami, su v zlej socialnej bubline a negatívne na nich vplýva okolie atd.). Mne hlavne vadia ti, ktori tie dezinformacie vedome siria pre vlastny prospech a ludia s nizsim vzdelanim ci inteligenciou tymto bludom nasledne uveria.
Fico s kotlebovcami sa na tom len prizivuju, je to zvratene. Vezmime si takeho Kotlebu, on nie je hlupy. Vymysla si rozpravky o čipoch a vodke s bromhexinom zamerne a zneuziva tak hlupost niektorych ludi a svojich volicov. Fico v sukromi hovori, ze "to je strašná choroba, strašná" ale usporaduva antiruskove protesty, kde sa nasledne nakazi mnoho jeho volicov. Je to zvrátené.
Som obcan SR so vsetkymi pravami a povinnostami bez ohladu nato ci som ockovany, alebo neockovany. Kto mi moje prava berie, tak robi v rozpore s mojou ludskou podstatou, a robi v rozpore s niecim co je mi celym svetom priznane, teda OSN, EU a ustavou SR. Nikto nema pravo ma nutit do niecoho do coho nechcem, a robit ma niecim cim nie som. Som legitimny obcan aj keby som nebol ockovany. A to co robim, tak robim s plnym vedomim zodpovednosti pred sebou, ale aj zodpovednosti pred inymi, takze akekolvek zasahy proti mojej osobe su zasahom proti ludskym pravam a slobodam. Je to navrat k totalitnej moci, ktorej nezalezalo na ludoch a ich nazoroch.
@mezomus@3 Tiež si myslim, že najlepšie riešenie je, že si budú liečbu na covid hradiť sami. Hneď si to vacsina z nich velmi dobre rozmyslí, keďze je to mimoriadne drahá liečba. Ale to sa určite nestane, tak je zbytočné o tom polemizovať. Povinné očkovanie pre starých ľudí, zdravotníkov a opatrovateľov je však si myslím stále v hre, síce nie teraz, ale časom na to asi krajiny s nizkou zaockovanostou budu musieť pristúpiť.
nie, priečia sa mi zákazy a nariadenia, obzvlášť, keď sa týkajú tvojho vlastného tela.
každopádne, vyvodzovala by som dôsledky z rozhodnutia, že sa jedinec dobrovoľne rozhodol riskovať ťažký priebeh covidu a pobyt na pľúcnej ventilácii.. čím väčší rizikový faktor (vek, ďalšie ochorenia), tým vyšší príplatok k zdravotnému poisteniu.
@azizi@5 Mohla by si to spoplatniť jedine v prípade 100 ?ektivity vakcíny a v prípade zavazku, ze to nebude mat neziaduce ucinku. Noale sam vyrobca Corminaty pise, ze za vysledok neruci a reakcia sa moze clovek od cloveku lisit. Priroda sa neda absolutizovat.
bud plati "my body my choice", a v tom pripade nie, nemalo by byt ockovanie povinne.
alebo plati "zaujem spolocnosti je dolezitejsi ako zaujem jedinca", a v tom pripade moze byt ockovanie povinne, pokial spolu s tym bude zavedeny zakaz potratov.
Nie ale mohli by platit vyssie odvody alebo nech si pockaju ... ftw ... smutne mi pride, ze vela ludi sa proste kvoli nedostatku kapacit nedostane na bezne operacie ci prehliadky
Plati aj pre dalsich co hlasovali za nie a vidia to podobne triezvo... no ale reagujem teraz len na tych ktori sa aj vyjadrili normalne zrozumitelne v komente
@458katka@11 samozrejme! Co ak by tvoje potratene dieta bola osoba ktora v poslednej sekunde pred katastrofou spravi rozhodnutie ktore zachrani stovky ludi
@kolosko keby mali ľudia dostatok rozumu, tak by ich nikto nemusel nútiť do očkovania a podobných vecí a urobili by to sami dobrovoľne...btw, ja mám tiež právo nebyť ohrozovaný na zdraví antivaxermi, antiruškármi...používaš v aute brzdy, svetlá, pásy? dá sa aj bez týchto veci fungovať, ale ohrozuješ seba a aj druhých...a aj tak to máš zákonom nanútené...čiže sme totalita?
ja tiež nesúhlasím, aby nás niekto do niečoho nútil, ale na druhej strane bol by som za to, aby si ľudia sami uvedomili, že je to užitočné a prinesie nám to skôr predcovidový stav...takto nakoniec budú všetci "zaočkovaní" skôr či neskôr...niekto vakcínou a niekto priamo vírusom s tým rozdielom, že skôr ti vírus doserie celoživotne zdravie alebo pripraví ťa o život ako vakcína...zbytočne sa len naťahuje čas...keď to chytí tvoj dedko, babka, mama a už ostalo len 20 ventilácií podľa dnešných správ, tak čo spravíš, keď sa o nich nebude mať kto postarať v nemocnici? na koho sa budeš hnevať? tento vírus skratka prešťal naše zdravotné poistenie...ani v jednej krajine nie je viac zdravotníkov ako bežných občanov...
@onetouch@18 "zbytočne sa len naťahuje čas" Tvoje tvrdenie je založené na falošnom predpoklade. Zbohom koronavírusu by sme mohli dať, ak by hladina protilátok v našich telách bola konštantná, a ak by vírus nemutoval. Lenže vírus mutuje - z alfa je delta plus a protilátky vydržia za súčasných predpokladov pol roka až 9 mesiacov. Čiže tí, čo sa očkovali vakcínou na pôvodnú variantu vírusu pred letom majú akú zásobu protilátok na celé zimné obdobie ? Napr. v Česku za posledný mesiac (16.10.2021-16.11.2021) zomrelo 1089 ľudí, z toho 480 ľudí - 44,08 % bolo zaočkovaných dvomi dávkami. Takže aké je riešenie ? Tesne po lete, septembri, najneskôr októbri zaočkovať všetkých imunokompromitovaných ľudí nad 65 rokov na základe odporúčania lekára, lebo tí tvoria vyše 90 % všetkých hospitalizovaných. Očkovanie musí prebiehať vždy zaktualizovanou vakcínou, nie pôvodnou. Hromadné podujatia v zimnej sezóne môžu byť, ale treba všetkých testovať PCR testami aj zaočkovaných aj nezaočkovaných. Nesmie sa robiť rozdiel nakoľko obe skupiny môžu prenášať vírus, aj keď sa predpokladá, že očkovaní menej, ale tá možnosť tam je. A samozrejme, čo sa týka vstupu do zdravotníckych zariadení, tam by mal byť tiež všetkým robený PCR test. Určite nespoliehať na antigénové testy, hladinu protilátok alebo očkovanie ako zábranu prenosu.
Pri stave nášho zdravotníctva to je jediný spôsob, ako nespôsobiť kolaps.
Tam, kde majú bohaté nemocnice, unlimited level prístrojov a pomôcok, kvantum kvalifikovaných zamestnancov ktorých dokážu zamestnať a dokážu im dať slušný plat ktorý si zaslúžia tak hold nech sa neočkujú tí čo nechcú - rozhhodujú sami o svojom živote.
Žiaľ na Slovensku to tak nefunguje a tým, že sa nechrániš, nerozhoduješ len o svojom živote ale rozhoduješ aj o mojom živote, o živote mojich rodinných príslušníkov tým, že vyblokuješ naše už pred pandémiou kolabujúce nemocnice a pracovníkov ktorých je málo a pracujú za almužnu.
@kolosko@4 tak ako pises, si obcan so svojimi pravami aj povinnostami.. ak by sa zaviedlo povinne ockovanie, bola by to proste dalsia z tvojich povinnosti, takze uz tu si argumentacne zlyhal
k teme - som proti.. ja mam nastastie zaockovanu celu svoju blizku rodinu aj fakt vsetkych kamosov (posledny sa k tomu dokopal len nedavno), ale ako povinnost by som to nezavadzal... V principe som tiez uvazoval nad mezomusovou myslienkou, ale to by sme potom museli aj fajciarov nechat platit si zdravotne naklady na ich liecbu, obeznych a nezdravo sa stravujucich detto a dalo by sa pokracovat... malokto ma tak vzorny zivotny styl, ze by za danych podmienok mohol byt lieceny "bezplatne".
@aidenn@25 povinne ockovanie musi byt v sulade ustavou, zakonom aj garantovane medzinarodnymi a vnutroštatnymi dokumentami a chartou OSN!
V tom pripade suhlasim ze je to povinnost! Ale ked to vymysli nejaky hlupak Mikas ako povinnost tak vtedy nesuhlasim! Pretoze Mikas by mal byt postaveny pred organy cinne v trestnom konani za zneuzitie pravomoci verejneho cinitela.
@aidenn@25 slovo povinne neznamená takmer nič, aj dane su povinne a kopec ludí ich neplatí a v base nesedia, pokuta za odmietnutie povinneho očkovania je 330€ čo mile rada zaplatím aj 3 razy pokial bude treba. Jak tu niekto spomínal pásy v aute povinné, kopec ludí ich nemá. Slovo povinne je síce pekné ale prax hovorí o inom
Povinné očkovanie tu máme na našom území od 1837. Len sa aktualizuje zoznam proti čomu sa očkuje.
A buď budeme striktne nechávať nezaočkovaných umierať na covid doma aby nebrali miesto v nemocniciach pre ľudí napr. so srdcovociecnymi problémami alebo ich budeme musieť, čo najviac zredukovať - teda rozšíriť povinné očkovanie aj na covid mi príde ako logický krok.
Ono to očkovanie bude aj tak časom povinné. Ideálne by podľa mňa bolo zaviesť finančnú spoluúčasť neočkovaných na nemocničnej liečbe covidu. Niekto v bolestiach čaká mesiace na endoprotézu, potom mu to odložia kvôli tomu, že potrebujú prístroje a doktorov z ARO v covidáriách no a ten človek to kľudne môže dopracovať k invalidnému dôchodku, pretože nedostal včas liečbu. A kvôli komu? Kvôli prvokovi s IQ mrazenej brokolice, ktorý je naviac často agresívny a očkovanie odmieta aj po mesačnom pobyte na ventilátore. Škoda peňazí, fakt.
@peculiar@34 to mi nemusíš hovoriť, ja to všetko viem, len princíp odmietania prevencie a vlastnej zodpovednosti za ochorenie je tam prinajmenšom podobný
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Nemame tak spickovy zdravotnicky system a dost zdravotnikov, aby to nemocnice ustali. Preto ockovanie pre ludi 50+ alebo 60+ by malo byt rozhodne povinne. Takto je to cista beznadej a rutime sa do kolapsu nemocnic. Ale to ich absolutne nezaujima.
Citim taku bezmocnost z celej tej situacie. Neviem ako proti tym dezinformaciam bojovat. Mnohi z nich su hluchi a slepi pred akymkolvek inym nazorom ako je ten ich. Nepocuvaju vycerpanych zdravotnikov a ich upenlive prosby a apel.
Ja sa ani tak nehnevam na ludi, ktori uveria dezinformaciam a majú jednoducho strach (asi maju nizke vzdelanie, IQ, nevedia pracovat s informaciami, su v zlej socialnej bubline a negatívne na nich vplýva okolie atd.). Mne hlavne vadia ti, ktori tie dezinformacie vedome siria pre vlastny prospech a ludia s nizsim vzdelanim ci inteligenciou tymto bludom nasledne uveria.
Fico s kotlebovcami sa na tom len prizivuju, je to zvratene. Vezmime si takeho Kotlebu, on nie je hlupy. Vymysla si rozpravky o čipoch a vodke s bromhexinom zamerne a zneuziva tak hlupost niektorych ludi a svojich volicov. Fico v sukromi hovori, ze "to je strašná choroba, strašná" ale usporaduva antiruskove protesty, kde sa nasledne nakazi mnoho jeho volicov. Je to zvrátené.
mojmu liberalnemu srdiecku sa bridi vsetko povinne-statom urcene.
ja by som napriklad dal podpisat kazdemu neockovancovi, ze ho nikto na koronu liecit nebude(a ak hej, tak urcite nie zadarmo) a mame po probleme.
každopádne, vyvodzovala by som dôsledky z rozhodnutia, že sa jedinec dobrovoľne rozhodol riskovať ťažký priebeh covidu a pobyt na pľúcnej ventilácii.. čím väčší rizikový faktor (vek, ďalšie ochorenia), tým vyšší príplatok k zdravotnému poisteniu.
alebo plati "zaujem spolocnosti je dolezitejsi ako zaujem jedinca", a v tom pripade moze byt ockovanie povinne, pokial spolu s tym bude zavedeny zakaz potratov.
Plati aj pre dalsich co hlasovali za nie a vidia to podobne triezvo... no ale reagujem teraz len na tych ktori sa aj vyjadrili normalne zrozumitelne v komente
ja tiež nesúhlasím, aby nás niekto do niečoho nútil, ale na druhej strane bol by som za to, aby si ľudia sami uvedomili, že je to užitočné a prinesie nám to skôr predcovidový stav...takto nakoniec budú všetci "zaočkovaní" skôr či neskôr...niekto vakcínou a niekto priamo vírusom s tým rozdielom, že skôr ti vírus doserie celoživotne zdravie alebo pripraví ťa o život ako vakcína...zbytočne sa len naťahuje čas...keď to chytí tvoj dedko, babka, mama a už ostalo len 20 ventilácií podľa dnešných správ, tak čo spravíš, keď sa o nich nebude mať kto postarať v nemocnici? na koho sa budeš hnevať? tento vírus skratka prešťal naše zdravotné poistenie...ani v jednej krajine nie je viac zdravotníkov ako bežných občanov...
Tam, kde majú bohaté nemocnice, unlimited level prístrojov a pomôcok, kvantum kvalifikovaných zamestnancov ktorých dokážu zamestnať a dokážu im dať slušný plat ktorý si zaslúžia tak hold nech sa neočkujú tí čo nechcú - rozhhodujú sami o svojom živote.
Žiaľ na Slovensku to tak nefunguje a tým, že sa nechrániš, nerozhoduješ len o svojom živote ale rozhoduješ aj o mojom živote, o živote mojich rodinných príslušníkov tým, že vyblokuješ naše už pred pandémiou kolabujúce nemocnice a pracovníkov ktorých je málo a pracujú za almužnu.
k teme - som proti.. ja mam nastastie zaockovanu celu svoju blizku rodinu aj fakt vsetkych kamosov (posledny sa k tomu dokopal len nedavno), ale ako povinnost by som to nezavadzal... V principe som tiez uvazoval nad mezomusovou myslienkou, ale to by sme potom museli aj fajciarov nechat platit si zdravotne naklady na ich liecbu, obeznych a nezdravo sa stravujucich detto a dalo by sa pokracovat... malokto ma tak vzorny zivotny styl, ze by za danych podmienok mohol byt lieceny "bezplatne".
V tom pripade suhlasim ze je to povinnost! Ale ked to vymysli nejaky hlupak Mikas ako povinnost tak vtedy nesuhlasim! Pretoze Mikas by mal byt postaveny pred organy cinne v trestnom konani za zneuzitie pravomoci verejneho cinitela.
A buď budeme striktne nechávať nezaočkovaných umierať na covid doma aby nebrali miesto v nemocniciach pre ľudí napr. so srdcovociecnymi problémami alebo ich budeme musieť, čo najviac zredukovať - teda rozšíriť povinné očkovanie aj na covid mi príde ako logický krok.