Ahojte..akurat docitavam poslednu knihu od jedneho spisovatela maximiliana matkina teda lepsie povedane autorky s muzskym pseudonymom..a kedze som uz precitala vsetky jeho knihy tak nemam co citat..a preto ktory poznate tohto spisovatela, tak nemohli by s
len to nezacni citat na tejto stranke... mozno prvu kapitolu... chod si to vypozicat, alebo kupit... lebo ked to zacnes, skoncis az na poslednej strane
Misho, je vidieť, že nevieš o čom je reč Matkin je slovenský/á spisovateľ/ka so zaujímavým štýlom písania ja mám prečítané od neho len dve knihy, ale určite chcem aj zvyšné.. Jáj a k veci - neviem ti poradiť
marla : len tak som si otvorila nahmatkovo 21.kapitolu ze si pozrem zbezne ako je to napisane alebo tak a uplne sa mi od toho tazko odrthalo aj ked som absolutne nepoznala postavy deja diky moc za radu
Muhehehe... Matkin... Mnoho rokov som mu odolával, ale pomerne nedávno som si prečítal jeho Polnočný denník... A čo povedať?
Asi toľkoto: Zbytočný humbuk. Priznám sa, dlho som Matkinovi odolával, ale napokon som sa do toho začítal v nádeji, že zistím, čo na ňom kto vidí. A veru, nič som nenašiel... Pretože mi to celé prišlo ako klasický telenovelový brak, čo sa Matkin snažil zakryť ironickým humorom (občas pobavil) a rádoby realistickou výpoveďou o súčasnom svete. A tým si to u mňa definitívne pohnojil... Pretože ak je toto realita, tak zjem kefu... Ak by autorov zámer bolo zobraziť svet s nadhľadom a satirou, pričom by na niektorých miestach úmyselne preháňal, tak nemám problém... ale takto... toto vážne nie. Miestami sa mi zdalo, akoby Matkin hľadal inšpiráciu u Bukowskeho. Ale zatiaľ čo u Bukowskeho (ktorý tiež písal o realite) zo stránok presakovala až bolestná realita, to pri Matkinovi vyzerá ako obyčajná póza, typu "Aha aký som cool! Napísal som hustú výpoveď a ešte na tom trhnem! Čo na tom, že je to len telenovela zabalená do slušného štylistického hávu! Ak budem mať šťastie, tak čitatelia, čo za svoj život prečítali maximálne rozpis MHD, to označia za knihu svojho života! A skočia mi na špek!" Takže, pán (pani?) Matkin: Ja neskočím!
7. to je niečo ako verejné tajomstvo Vie sa aj ako sa volá ale stále sa prezentuje ako tajomný Matkin a všetci hrajú podla jej scenára . Ale ked sa lepšie pozrieš na tie knihy vidíš v tom taký ženský pohlad, chlap by do niektorých vecí tak nešiel.
9. Dosť s tebou súhlasím, príjemne sa to číta ale na konci je velká klasika čo sa mi ráta a nie toto.
avatar sa rozohnil jak junák s valaškou ...dobre, takže ani nebudem čítať často ospevaného matkina, ostanem pri tom gammelovi a moooožno stihnem do letného semestra aj pratchetta...a čože ten Bukowsky? som myslela, že to je maliar, ktorý už zomrel:/ potom je ešte jeden Bukovský, taký ujo doktor s plešinou na hlave
Inak, všetkým ktorí sa chystajú na Bukowskeho odporúčam začať geniálnou skoro-autobiografiou ŠUNKOVÝ NÁŘEZ. Tá kniha sa číta skoro sama a hlavne vďaka nej pochopíte, prečo Bukowski vo svojich knihách písal tak, ako písal...
ahá, myslela som, že je to súčasný autor, tak potom nič, prepáč avatar, budúci rok sa možno k nemu dostanem, ak si spomeniem, ja sa teraz obraciam skôr na súčasných autorov, najmä tých, čo píšu fantasy, do desiatich rokov tu máme ďalšiu vlnu konkurencie, a tak by som mala byť v obraze aspoň, čo kto píše, nie preto, že by som sa vyhla tomu, čo píšu oni, však napokon som teraz zistila, že môj príbeh začína skoro ako potter prvý filmový diel , tiež sa na začiatku zjaví čarodejník, , ide mi skôr o to, aby som sa vyhla chybám, ktorí sa dopúšťajú, pripomínala si ich, našťastie som tak sčítaná, že mnohé chybičky znám, ale samozrejme nečakám, že to moje bude bezchybné a čo píšeš inak ty? aký žáner? vyzeráš byť, že to berieš vážne, aj keď mám dojem z teba, že si až príliš rázny, z toho čo som preletela tvoj profil
a drím, ty by si mohla tiež žáner, či si môj konkurent, či nie
zipporah: dalo by sa povedať, že tiež píšem sci-fi a fantasy, tak trochu na spôsob Douglasa Adamsa... Čiže moje poviedky majú väčšinou tieto znaky:
- popieranie reality
- čierny a ironický humor
- dadaistické a absurdné prvky
- uletený dej
Žánrovo však nie som príliš vyhranený, rád žánre kombinujem. Napríklad som napísal fantasy western s elfami apod., alebo sci-fi detektívku s parodickými prvkami a tak podobne ... Nedávno som tiež začal písať viac satirické diela...
Uverejňujem ich na niekoľkých literárnych stránkach, ktoré sa špecializujú na tvorbu začínajúcich autorov, neviem či o týchto weboch vieš (www.pismak.cz, www.citanie.madness.sk). Je to fajn vec, človek dostane konštruktívnu kritku...
A či to beriem vážne? No, musím povedať, že áno. Vždy som chcel byť spisovateľom a na tom nikdy nič nezmením a pôjdem tvrdo za tým...
a čo študuješ? teda akú výšku? určite masmédiá, alebo žurnalistiku, že?:/ ja som vždy chcela...
takže si staviaš aj nejaké pravidlá, čo dať, ako myslím, to čo si menoval, hmmm, no podľa mňa vieš viac než ja všetky tie -izmy už ani neviem, čo znamenajú a teda si pisateľ menších žánrov, ako vidím, ja som sa tiež snažila kedysi, ale nejde mi to (slovo poviedka mi naháňa strach), preto aj na tie stránky mi je zbytočné ísť, ale môžem tam hodiť dva blogy, ktoré som písala so všetkou vážnosťou, skúsim, nech mi dakto podá kritiku, inak kritikov ťažko zohnať, navyše som príšerne nedôverčivá, čistý paranoik
zipporah: na obidvoch vystupujem pod menom EDMUND ELAT... a aby som si ešte trochu prihrial polievčičku, musím povedať, že na citanie.madness.sk robim aj redaktora, ehm
Inak, čo sa tej VŠ týka. Žurnalistiku či masmédiá by som tiež bral. Holt, život tomu chcel inak... Študujem verejnú správu (ekonómia a také tie čuňačiny), ale už sa pripravujem na prijímačky na scenáristiku, keďže tá škola, kde študujem je... ehm... ani neviem, ako to slušne napísať ... Proste to nie je odbor, ktorému by som sa chcel venovať. Išiel som tam hlavne len preto, pretože som nemal na výber a rodičia chceli aby som išiel na HOCIAKÚ VŠ... takže tak... ale dúfam, že tá scenáristika vyjde...
nechaj si ekonómiu, aj sapkowski bol ekonomik hehe, no si ešte mladý, tak ešte môžeš jeden rok hore dole preskočiť inde, ja som nemohla, mňa postihla ta najhoršia školská generácia, takže nevymýšľam radšej, ani peniaze nie sú, našla som ťa tam už, stránka je v pohode, vytkla by som len komentátorské príspevky, ktoré sú v strašnom neporiadku (a to sa tu niekto sťažuje, že birdz fórum nie je prehľadné, to nie je pravda!); viem, že tam je určite veľa dobrých budúcich spisovateľov, medzi ktorých ja patriť nebudem, neviem, či tam budem chodiť tak často, ešte tam hodím teda dve básne, čo som aj sem dala, tie aj mienim vydať, takže to bude mať väčší zmysel...úryvky z príbehu, ktorý by som mala písať hodne dlho ešte na net nemôžem dávať v žiadnom prípade, ostáva mi robiť si sebakritika, dadadandan ma pochválil, že si viem aj sama zhodnotiť , čo napíšem, čo je dobré, nie? byť sebakritikom je ťažko vydobytá cnosť, za tie roky som sa ním rozhodne stala, aj keď nie vždy tak vystupujem
vmiesim sa vám do rozhovoru, ktorý prudko odbočil od matkina
no zippy, neviem či ti budem konkurentka ale do fantasy žánra som velmi nezabrdla, napísala som jedno scifi/fantasy ale to je dosť hrozne aj ked pokúsim sa s tým niečo urobiť. Moje ostatné veci sa pohybujú skor v rozpatí realizmu a literárnej fikcie na ktorú by som chcela ašpirovať. Tiež píšem skor velké veci, aj ked mám aj zopár poviedok.
Inak zipporah, ak chceš možem sa ti pozrieť na tvoju vec ak chceš, myslím že viem podať konštruktívnu kritiku. Aj ked nie všetkým sa moje rady páčia, a tiež mám precítaných zopár "pravidiel"
inak cítanie poznám, za čias ked tam bol ešte ten starý dizajn zo sovičkou som tam niekedy chodila aj každý den, no už ma to prešlo .
Dosť zaujímavé že vačšina spisovatelov a umelcov študovali niečo iné ako chceli robiť, podobne ako vy dvaja. Aj ked to je jedna z výhoda spisovatelstva, človek k tomu vlastne nič špeciálne nepotrebuje . A ja sa chystám študovať literatúru, ak by to dakoho zaujímalo
Podla mňa je matkin oddychové čítanie, prirovnal by som to k slovenskej verzii televízneho seriálu priatelia... nejaké tie milostné zápletky, absurdné chovanie postáv, afekt...ale stále humor na ktorom sa veľké masy zabávajú.
No môžem ti odporučiť Pavla ,,Hiraxa" Baričáka knihu Kým nás láska nerozdelí, a mimochodom odkiaľ máš ten ,,fakt" , že Matkin je žena? Nikto to zatiaľ nepotvrdil, len špekulácia To len tak sa pýtam, neber ako nejaký útok Matkin je inak môj naj autor, nejak sa odmlčal, tak snáď nás prekvapí niečím tak kvalitným, ako sú jeho staršie diela...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
len to nezacni citat na tejto stranke... mozno prvu kapitolu... chod si to vypozicat, alebo kupit... lebo ked to zacnes, skoncis az na poslednej strane
ale skus si precitat napriklad toto: Lubo Dobrovoda: Ja malkáč...a ďalšia sa volá Ja velkáč.... je to vtipna kniha..no to treba precitat
Asi toľkoto: Zbytočný humbuk. Priznám sa, dlho som Matkinovi odolával, ale napokon som sa do toho začítal v nádeji, že zistím, čo na ňom kto vidí. A veru, nič som nenašiel... Pretože mi to celé prišlo ako klasický telenovelový brak, čo sa Matkin snažil zakryť ironickým humorom (občas pobavil) a rádoby realistickou výpoveďou o súčasnom svete. A tým si to u mňa definitívne pohnojil... Pretože ak je toto realita, tak zjem kefu... Ak by autorov zámer bolo zobraziť svet s nadhľadom a satirou, pričom by na niektorých miestach úmyselne preháňal, tak nemám problém... ale takto... toto vážne nie. Miestami sa mi zdalo, akoby Matkin hľadal inšpiráciu u Bukowskeho. Ale zatiaľ čo u Bukowskeho (ktorý tiež písal o realite) zo stránok presakovala až bolestná realita, to pri Matkinovi vyzerá ako obyčajná póza, typu "Aha aký som cool! Napísal som hustú výpoveď a ešte na tom trhnem! Čo na tom, že je to len telenovela zabalená do slušného štylistického hávu! Ak budem mať šťastie, tak čitatelia, čo za svoj život prečítali maximálne rozpis MHD, to označia za knihu svojho života! A skočia mi na špek!" Takže, pán (pani?) Matkin: Ja neskočím!
9. Dosť s tebou súhlasím, príjemne sa to číta ale na konci je velká klasika čo sa mi ráta a nie toto.
» en.wikipedia.org/wiki/Charles_Bu...
a drím, ty by si mohla tiež žáner, či si môj konkurent, či nie
zdravstvuje zipporah
- popieranie reality
- čierny a ironický humor
- dadaistické a absurdné prvky
- uletený dej
Žánrovo však nie som príliš vyhranený, rád žánre kombinujem. Napríklad som napísal fantasy western s elfami apod., alebo sci-fi detektívku s parodickými prvkami a tak podobne ... Nedávno som tiež začal písať viac satirické diela...
Uverejňujem ich na niekoľkých literárnych stránkach, ktoré sa špecializujú na tvorbu začínajúcich autorov, neviem či o týchto weboch vieš (www.pismak.cz, www.citanie.madness.sk). Je to fajn vec, človek dostane konštruktívnu kritku...
A či to beriem vážne? No, musím povedať, že áno. Vždy som chcel byť spisovateľom a na tom nikdy nič nezmením a pôjdem tvrdo za tým...
takže si staviaš aj nejaké pravidlá, čo dať, ako myslím, to čo si menoval, hmmm, no podľa mňa vieš viac než ja všetky tie -izmy už ani neviem, čo znamenajú a teda si pisateľ menších žánrov, ako vidím, ja som sa tiež snažila kedysi, ale nejde mi to (slovo poviedka mi naháňa strach), preto aj na tie stránky mi je zbytočné ísť, ale môžem tam hodiť dva blogy, ktoré som písala so všetkou vážnosťou, skúsim, nech mi dakto podá kritiku, inak kritikov ťažko zohnať, navyše som príšerne nedôverčivá, čistý paranoik
Inak, čo sa tej VŠ týka. Žurnalistiku či masmédiá by som tiež bral. Holt, život tomu chcel inak... Študujem verejnú správu (ekonómia a také tie čuňačiny), ale už sa pripravujem na prijímačky na scenáristiku, keďže tá škola, kde študujem je... ehm... ani neviem, ako to slušne napísať ... Proste to nie je odbor, ktorému by som sa chcel venovať. Išiel som tam hlavne len preto, pretože som nemal na výber a rodičia chceli aby som išiel na HOCIAKÚ VŠ... takže tak... ale dúfam, že tá scenáristika vyjde...
no zippy, neviem či ti budem konkurentka ale do fantasy žánra som velmi nezabrdla, napísala som jedno scifi/fantasy ale to je dosť hrozne aj ked pokúsim sa s tým niečo urobiť. Moje ostatné veci sa pohybujú skor v rozpatí realizmu a literárnej fikcie na ktorú by som chcela ašpirovať. Tiež píšem skor velké veci, aj ked mám aj zopár poviedok.
Inak zipporah, ak chceš možem sa ti pozrieť na tvoju vec ak chceš, myslím že viem podať konštruktívnu kritiku. Aj ked nie všetkým sa moje rady páčia, a tiež mám precítaných zopár "pravidiel"
inak cítanie poznám, za čias ked tam bol ešte ten starý dizajn zo sovičkou som tam niekedy chodila aj každý den, no už ma to prešlo .
Dosť zaujímavé že vačšina spisovatelov a umelcov študovali niečo iné ako chceli robiť, podobne ako vy dvaja. Aj ked to je jedna z výhoda spisovatelstva, človek k tomu vlastne nič špeciálne nepotrebuje . A ja sa chystám študovať literatúru, ak by to dakoho zaujímalo