Zdravím.. som v 7. ročníku 8-ročného gymnázia, takže už začínam rozmýšľať, kam na VŠ. Rada by som sa spýtala, či je vážne štúdium medicíny také náročné, ako to každý popisuje. Myslím si, že biolu mám v malíčku, keďže máme trochu staršiu profesorku. "Ol
nie som sice medicka, ale o medine som isty cas uvazovala, aj na prijimacky sa pripravovala etc..no to je jedno. ak nemas problem s biolou a chemiou, nemas sa coho bat...samozrejme, este ti tam treba fyziku a matiku...a ucit sa treba riadne, hned od prveho semestra, priebezne (vykryvacky pocas skuskoveho ti nepomozu)..uroven UPJS nepoznam, ale pokial ako sama vravis , mas biolu a chemiu v malicku a riadne sa na tie prijimacky pripravis, malo by to byt v poriadku
Sestra ide na medinu,najprv rozmýšľaľa o UPJŠ,ale vraj to,že ťa príjmu na UPJŠ nič neznamená pretože veľa ľudí vyhadzujú Takisto tam chodí aj na doučka a povedala,že jej to nedalo nič tak neviem,rozhodla sa pre Martin a Plzeň,ale u teba to može byť iné Noa či je to náročné? Podľa mňa dosť náročné a potom aj veľká zodpovednosť
ďakujem obom za názor simi jopp byť doktorkou je riadna zodpovednosť počula som, že skôr zoberú tých, ktorí už chodia na prípravný kurz a dávajú im už za to loove najťažšie je udržať sa na výške
Hm, kamarátka je prváčka na medine v Brne a vraví, že ona nič iné nerobí, len sa učí, učí, učí :/. Naozaj, víkendy prakticky nemáva, lebo sa učí, od piatka rána do nedele večer..a ona je fak hlavička :/. Ale tak nechcem ťa strašiť, študuj to, čo ťa baví! (Len ma trošku prekvapilo-teda aj ju, že okrem bio/chem/fyz mala aj matiku, tento týždň mala skúšku, vytiahla si nejaké diferenciálne rovnice či čo to). V každom prípade, držím palce .
ja som tretiacka v BA a biola a chemia su veci, ktore ta mozu najmenej trapit...hlavne si treba zvazit, ci si ochotna obetovat vela aj volneho casu skole, leebo medicina je o tom sediet na zadku a ucit sa, ucit sa, ucit sa..kopec kamaratov bude mat davno po skuskach, kym tz sa konecne po mesiaci ucenia odhodlas ist na anatomiu etc ale ked ta to bavi, neni o com, ja som spokojna
@vitka zodpovednosť,ale aj radosť Vyliečiť niekoho a pomocť mu musí byť neskutočný pocit.Ja osobne obdivujem ľudí,ktorí sa na to dajú a tých,ktorí to vyštudujú už ani nehovorím,pretože je to príliš náročná a zodpovedná práca ale predovšetkým ti budem držať palce
@vitka Som prváčka v MT... Všetci ma strašili, aké to tu bude strašné, že sa budem furt učiť a že sa tu zbláznim a bla bla bla.... Samé keci... Aká bola skutočnosť? Celý semester bol totálne pohodový, áno občas nejaký test z chémie, z latiny, skúšanie z anatky a tak ale inak čistá pohoda... Určite to nebolo tak, že som každý deň sedela zahrabaná v knihách od rána do večera... Nemyslím si o sebe, že by som bola nejako extra inteligentná, som úplne normálna ale vôbec som nemala problém to zvládnuť... Ako pár dní bolo extrémnych... to sme si potiahli aj tak 12 hodín učenia a aj viac... ale to fakt bolo výnimočne Čo sa týka skúškového tak u nás v MT nieje Biofyzika, ktorá je hlavná v tomto semestri, braná tak ako v BA, KE alebo proste inde.... Máme to zredukované ale to neznamená, že to je ľahšie, musíme takisto vedieť kopu vecí, ale napríklad limity, integrály a iné matematické záležitosti sa u nás proste neriešia ale tak skúškové na každej normálnej škole je obtiažnejšie... ale dá sa to zvládnuť... Ja si myslím, že všetko je to iba o tom, ako veľmi chceš... Keď ťa tá škola baví, keď ťa to čo potrebuješ vedieť zaujíma, tak nemáš problém... Stačí mať dostatočnú motiváciu a pevnú vôľu Mala som kráásny semester, plný zážitkov a nových ľudí, napriek tomu, že som na "strašnej" medicíne... A na skúšku som nešla skúsiť, ale dať ju A dokonca, napriek tomu, že som nesedela nonstop v knihách, moje známky sú viac než uspokojujúce
Nedaj sa vystrašiť rečami, zvládla to kopa ľudí pred tebou, tak prečo by si to nemala zvládnuť ty?
A ešte čo sa týka UPJŠ... V živote nikdy, utekaj odtiaľ Ak na Slovensko tak len MT... Samozrejme, aj z iných škôl vychádzajú dobrí doktori... Aj z BA aj z KE... Ale Martin je kvalita a nehovorím to len preto, že tam chodím Som strašne, straaaaaašne spokojná, nikdy by som ho nevymenila ani za miliardu Sme taká mini fakulta, v porovnaní s inými a to je brutálna výhoda Pekne sa nám venujú, máme kvalitné vybavenie, skvelých profesorov, ktorý sa zaujímajú, perfektný intrák(taká rodinná atmoška
Ale určite aj v Košiciach je to fajn, len to už nemôžem povedať ja, ale niekto kompetentný sa určite ozve
A ešte k tej spomínanej chémii... Tu u nás je chémia dosť ťažká, je to taký strašiak prvých dvoch rokov, ale tiež sa to dá... Treba chcieť a snažiť sa
No a kým to pridám tak čo sa týka medicíny v Česku...Tam je to určite náročnejšie, tie požiadavky tam sú oveľa vyššie, treba sa učiť rozhodne viac
Prajem veľa šťastia pri rozhodovaní a prepáč za gramatické chyby už sa mi to nechce opravovať
Ahoj lady222 ak by som sa mohol spytat, tak z akych knih si sa pripravovala na prijimacky do Martina ? Martin nema svoje vlastne knihy ani kurzy na pripravu vsak? Momentalne som tretiak idem maturovat z BIO a CHE ktore ma bavia a chcel by som ist do Martina.
Predám vypočítané priklady z podkladov na prijmacie skúšky na lekarsku fakultuvUPJS do Košíc ( podklady (vydané roku 2007) a priklady na lekarsku fakultu Un. Komenského v Bratislave. Príklady su v pc, zaslaním na mail, cena dohodou. mail? julinka.julinka@centrum.sk
Ahoj Chcem sa spytat ake je to v martine na UK. aky je pristup profesorov... a je toho tak vela, v porovnani s BA, alebo je to o nieco lahsie??? dakujem.
chodim do mt, teraz zacnem 4.rocnik...TAKZE - na PRISTUP vyucujucich sa nestazujeme, samozrejme, nie je to uplne idealne a mohlo by to byt aj lepsie, niektori su milsi, niektori nie, ale prevazuju skor ti mili....
UCIVO- narocnost by som porovnala s BA aj KE , co som si pozerala otazky na skusku, maju takmer to iste...mozno sa lisi asi len BIOFYZIKA- u nas nebrana tak vazne ako v ke a kazdemu ju nakoniec daju, zase CHEMIA je u nas tazsia, ale nakoniec sa z nej i tak nevyhadzuje, len nas vytrapili na testoch a seminaroch...a hlavne sme sa ju (nasa generacia)nemali z coho ucit,lebo nebola kniha ,kt.by zodpovedala poziadavkam daneho ustavu to iste biochemia...tazka, ale nevyhodia zo skoly kvoli nej...horsie je to s ANATOMIOU- rozsah az taky nemame ako trebars v ke , alestale je to strasna davka uciva a ja osobne som v den D na skuske bola vyrovnana s tym,ze to asi neurobim, proste som nevedela vsetky otazky, hoci som sa ich ucila a normalne pribezne , skusa prevazne len jedna osoba , niekedy naladova, velmi si zaklada na svojich poznamkach , ale inak je fajn...no ludia letia ,ked ju nezvladnu aj zo skoly ...to su take prvacke predmety najviac zatazujuce(ovsem skuska z anatky je az v 2.roc, ale zatazi aj v lete v 1.)...este tam je anglictina 2 semestre, latina 1 , prvy rocnik je velmi, naozaj velmi pohodovy, to som vsak vtedy netusila....2.rocnik je prelomovy, ked clovek neurobi anatomiu, tak az v auguste a to je uz velmi tazke pri tej skusajucej ...a v skratke 3. rocnik- co sa lisi medzi BA a Mt- mikrobiologia- u nas v poslednych rokoch skuska len formou testu , co je omnoho lahsie ako ustna ...a v BA tym vedia zneprijemnit zivot...my zas mame ,dovolim si tvrdit, velmi tazku patologicku anatomiu ......CELKOVO KED TO ZHRNIEM- 1.lahky2.velmi vycerpavajuci 3. zima- pohodova, nieco ako prvak , leto -brutalne, 3 skusky, 2 tazke a 1 taka stredna...
okolie - vela zelene, mesto o nicom...na studium ako stvorene, ale ja osobne by som sla radsej do blavy, mt som si vybrala len preto,ze to mam blizsie domov a ze tu neni take sito.....apropo sito- mozno to znie nelogicky , ale podla mna naroky na studentov nie su priamo umerne tomu,kolko ludi zo skoly vyhadzuju......v mt je to fajn, ze ma clovek pocit ,ze vsetko je len na nom, ze skusajuci ho nevyhodi len tak ,lebo ma predpisane ,ze musi vyhodit tolko a tolko studentov....a myslim si,ze v mt su vacsi makaci a ucia sa poctivo aj cez semester aj cez skuskove a si netrufnu ist na tazku skusku po 2 tyzdnoch ucenia,ale pekn po mesiaci , exoti idu tak po 3 tyzdnoch tym nechcem povedat,ze ba a ke sa neucia, ale mam pocit ,ze aj tym vyberom miesta studia je vela naznacene, niekto chce hlavne studovat, niekto aj zabavat sa - preto si vyberie velke mesto...a co som pocula spoluziacky z ke , tak vravia, ze tam su aj flakaci a taki co sa ucit zacnu az cez skuskove tak poriadnejsie...a este dodam,ze mam znamu co prestupila z ke k nam a ma take zvyky asi z kosic, ze isla na tazku skusku po 10 dnoch ucenia, co ja som sa ucila 25...a mala stastie,lebo vytiahla take otazky,kde mohla tahat aj z predchadzajucej skusky (patologicka anatka a patfyz sa v niecom prekryvali)...takze urobila...takze mozno sla len na blind a vyslo...ked sme robili na zaciatku 3.rocnika tzv.retencne testy, mala velmi malo bodov ( retencne testy robia medici po 2.a 5. roc. ,cize tam sa prejavili jej vedomosti nabrate z kosic) , my sme mali o dost viac...tak ja len tolko...hej a este odporucam ist do mt pre to,lebo je tu intrak na slusnej urovni a v jedalni dobre varia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
a ano zrejme bude taka TAZKA ako vsetci hovoria ked od nich zavisia zivoty inych ludi... boze moj
Nedaj sa vystrašiť rečami, zvládla to kopa ľudí pred tebou, tak prečo by si to nemala zvládnuť ty?
A ešte čo sa týka UPJŠ... V živote nikdy, utekaj odtiaľ Ak na Slovensko tak len MT... Samozrejme, aj z iných škôl vychádzajú dobrí doktori... Aj z BA aj z KE... Ale Martin je kvalita a nehovorím to len preto, že tam chodím Som strašne, straaaaaašne spokojná, nikdy by som ho nevymenila ani za miliardu Sme taká mini fakulta, v porovnaní s inými a to je brutálna výhoda Pekne sa nám venujú, máme kvalitné vybavenie, skvelých profesorov, ktorý sa zaujímajú, perfektný intrák(taká rodinná atmoška
Ale určite aj v Košiciach je to fajn, len to už nemôžem povedať ja, ale niekto kompetentný sa určite ozve
A ešte k tej spomínanej chémii... Tu u nás je chémia dosť ťažká, je to taký strašiak prvých dvoch rokov, ale tiež sa to dá... Treba chcieť a snažiť sa
No a kým to pridám tak čo sa týka medicíny v Česku...Tam je to určite náročnejšie, tie požiadavky tam sú oveľa vyššie, treba sa učiť rozhodne viac
Prajem veľa šťastia pri rozhodovaní a prepáč za gramatické chyby už sa mi to nechce opravovať
UCIVO- narocnost by som porovnala s BA aj KE , co som si pozerala otazky na skusku, maju takmer to iste...mozno sa lisi asi len BIOFYZIKA- u nas nebrana tak vazne ako v ke a kazdemu ju nakoniec daju, zase CHEMIA je u nas tazsia, ale nakoniec sa z nej i tak nevyhadzuje, len nas vytrapili na testoch a seminaroch...a hlavne sme sa ju (nasa generacia)nemali z coho ucit,lebo nebola kniha ,kt.by zodpovedala poziadavkam daneho ustavu to iste biochemia...tazka, ale nevyhodia zo skoly kvoli nej...horsie je to s ANATOMIOU- rozsah az taky nemame ako trebars v ke , alestale je to strasna davka uciva a ja osobne som v den D na skuske bola vyrovnana s tym,ze to asi neurobim, proste som nevedela vsetky otazky, hoci som sa ich ucila a normalne pribezne , skusa prevazne len jedna osoba , niekedy naladova, velmi si zaklada na svojich poznamkach , ale inak je fajn...no ludia letia ,ked ju nezvladnu aj zo skoly ...to su take prvacke predmety najviac zatazujuce(ovsem skuska z anatky je az v 2.roc, ale zatazi aj v lete v 1.)...este tam je anglictina 2 semestre, latina 1 , prvy rocnik je velmi, naozaj velmi pohodovy, to som vsak vtedy netusila....2.rocnik je prelomovy, ked clovek neurobi anatomiu, tak az v auguste a to je uz velmi tazke pri tej skusajucej ...a v skratke 3. rocnik- co sa lisi medzi BA a Mt- mikrobiologia- u nas v poslednych rokoch skuska len formou testu , co je omnoho lahsie ako ustna ...a v BA tym vedia zneprijemnit zivot...my zas mame ,dovolim si tvrdit, velmi tazku patologicku anatomiu ......CELKOVO KED TO ZHRNIEM- 1.lahky2.velmi vycerpavajuci 3. zima- pohodova, nieco ako prvak , leto -brutalne, 3 skusky, 2 tazke a 1 taka stredna...
okolie - vela zelene, mesto o nicom...na studium ako stvorene, ale ja osobne by som sla radsej do blavy, mt som si vybrala len preto,ze to mam blizsie domov a ze tu neni take sito.....apropo sito- mozno to znie nelogicky , ale podla mna naroky na studentov nie su priamo umerne tomu,kolko ludi zo skoly vyhadzuju......v mt je to fajn, ze ma clovek pocit ,ze vsetko je len na nom, ze skusajuci ho nevyhodi len tak ,lebo ma predpisane ,ze musi vyhodit tolko a tolko studentov....a myslim si,ze v mt su vacsi makaci a ucia sa poctivo aj cez semester aj cez skuskove a si netrufnu ist na tazku skusku po 2 tyzdnoch ucenia,ale pekn po mesiaci , exoti idu tak po 3 tyzdnoch tym nechcem povedat,ze ba a ke sa neucia, ale mam pocit ,ze aj tym vyberom miesta studia je vela naznacene, niekto chce hlavne studovat, niekto aj zabavat sa - preto si vyberie velke mesto...a co som pocula spoluziacky z ke , tak vravia, ze tam su aj flakaci a taki co sa ucit zacnu az cez skuskove tak poriadnejsie...a este dodam,ze mam znamu co prestupila z ke k nam a ma take zvyky asi z kosic, ze isla na tazku skusku po 10 dnoch ucenia, co ja som sa ucila 25...a mala stastie,lebo vytiahla take otazky,kde mohla tahat aj z predchadzajucej skusky (patologicka anatka a patfyz sa v niecom prekryvali)...takze urobila...takze mozno sla len na blind a vyslo...ked sme robili na zaciatku 3.rocnika tzv.retencne testy, mala velmi malo bodov ( retencne testy robia medici po 2.a 5. roc. ,cize tam sa prejavili jej vedomosti nabrate z kosic) , my sme mali o dost viac...tak ja len tolko...hej a este odporucam ist do mt pre to,lebo je tu intrak na slusnej urovni a v jedalni dobre varia