neochránia, ty ochrániš s celkom slušnou pravdepodobnosťou iných predtým aby si ich nakazil, kedze tvoj biologicky material sa zachyti na to rúško, nerozprskne sa do vzduchu malými čiastočkami ktoré nevidíš ... možno len na ruku pri tele kamoša s ktorým sa bavíš a stojí oproti to dopadne niečo mikro..., a on si tým utrie čelo, alebo sa pohrabe vo vlasoch...
A BUM
Na komplet ochranu potrebuješ okuliare, respirátor s filtrom alebo masku, a rukavice ktorymi sa nebudeš dotykať pokožky. ... A oblečenie potom vždy vyzliecť a vyžehliť. (alebo aj vyprať pred žehlením ) ... samozrejme najlepšie by boli skafandre... ale stači ti normalne oblečenie a takyto postup aj to už mi pripada dosť dôkladné a ked to takto bude robiť aspon 1% Slovenska tak to asi preháňam.
@Hetfield Lepšie jak vôbec neísť von? Lebo vonku kopa ľudí, hlavne, že majú rúška. Keď sa tak boja, prečo neostanú doma? Nech si každý nakúpi konzervy a sedí doma na riti. Nie, že keď ja si idem pre zásoby, tak na mňa zazerajú, že nemám rúško. No nemám, lebo som si nekúpil žiadne, lebo nechodím po vonku zbytočne jak niektorý. @wistingher A ty to tak robíš?
Môžeš si dať aj skafander, ale rúška sú dostatočné, ak ich bude nosiť väčšina ľudí, vírus sám preletí cez rúško, lebo je strašne malý, ale väčšinou je nalepený na baktériách alebo v kvapôčkach, a tie už rúško zachytí. Prednostne je ale rúško vhodne pre všetkých nakazených, aj tých, čo nemajú žiadne príznaky, lebo neroznášajú to ďalej, kľudne môžeš mať koronavírus aj ty a ani o tom nevieš.
Oni sa neboja o seba, ale sú natoľko ohľaduplní (resp. nie sú totálne egoistické hovädá), že nechcú náhodou nakaziť ostatných ľudí, ak by oni boli infekční.
@kenjiden tak hlavne tie obyčajné, čo sú len rovná látka nič moc, tie lepšie čo kopírujú tvár už viac. Aj obyčajná rúška dokáže podľa kvality vyhotovenia odfiltrovať 15-80% vírusov. A úprimne, ani zníženie šance ochorenia o 15% mi nepríde ako zanedbateľné percento. Takže aj tá polovica ľudí má pravdu v podstate.
V každom prípade, ja tiež nosím rúško, ale to práve preto, aby som ja nikoho nenakazil, ak by som náhodou bol nositeľom vírusu bez toho, aby som mal príznaky.
samozrejme ze nie virus ma ovela mensiu velkost nez su "diery" v tej textilii, je to len kvoli tomu, aby ked rozpravame aby sme ozaj vsade neprskali kvapocky slin okolo..
a vacsina ludi ani nema sajnu o aseptickom pristupe, takze aj keby rusko pomahalo tak im nepomoze. ono je velmi tazke sa nenakazit, virusy sa drzia na povrchoch a vsade kde sa chytis/obtres to mozes dostat na ruky a saty. a z ruk a siat si to roznesies vsade po sebe.. napravis si okuliare, prehrnies si vlasy, pretres si oci, napravis si saty/nohavice, vsade si to rozotieras, roznasas.. ako pre zvysenie ucinnosti je moznost vsetky veci co si mal vonku zakazdym vyzliect hodit do pracky a cely sa dlhou horucou sprchou aspon trochu dekontaminovat. vsetok tovar co si kupil vydezinfikovat lebo nevies kto to chytil, kto na to prskol atd.. a uplne idealne vytvorit si "cistu zonu" napr cely byt okrem chodby a kontaminovanu chodbu a vsetko ostatne vonku, auto atd... a pri presune z kontaminovanej zony vsetko dat dole (sprchovat sa v chodbe jasne ze neda lebo tam clovek nema sprcju) vsetko dezinfikovat a potom ist dnu.. ale to je extrem a je to tak trochu aj zbytocne..
skor ci neskor kazdy jeden z nas pride do styku s tymto virusom.. ide len o to, spomalit to, aby neboli vsetci naraz chori, lebo to by bola katastrofa...
nie je problém si vyrobiť lepšie, ako tie jednorázové, ktoré aj tak nie sú... resp. mozes pokojne nosit namiesto neho šálu alebo napr. buffku, je to dokonca lepšie, ako jednorazove rusky... a okrem toho - ma to ochrániť hlavne ostatnych pred tvojim kaslom. A samozrejme nositaj rukavice... Ak ti toto nedochádza, tak radsej fakt nikam nevychadzaj, tlac doma konzervy a sed na riti medzi styrmi zaprdenymi stenami... alebo si zozen toto
@semhamforas hej jasne, vidime tu ohladuplnost slovenskeho nadora v beznom zivote mimo korony ... netreba si klamat, vacsina sa domnieva, ze rusko je pre nich superhero ochranny stit ... nehovorim, ze par malo jednotlivcov to nema z toho presvedcenia, aby neohrozovali druhych ...
A odkiaľ všetci maju/mate tie jednorazove ruska? Veď sa nedajú zohnať. Ja mam 3, ale doteraz som používala len jedno, aby som si ich ušetrila. Co je teda (pre človeka, ktorý ho používa) este horšie, akoby ho nemal vôbec.
@marjy77 Tak hlavne to trochu obmedzí počet nakazených. Ale aj tak aj to rúško je väčšinou jednorazové a pochybujem že si to ľudia za každým perú, alebo používajú nové.
@salora Tak to aj robím. Šál a do neho si ešte dám toaleťák. A nechodím von, keď nemusím. Načo? Nechcem to dostať a keby sa tak správa každý, tak to prečkáme bez zbytočných úmrtí a nákazí sa menej ľudí. To je dôležité. Treba myslieť hlavne na starých ľudí, pre ktorých je to veľmi rizikové ochorenie a zabrániť šíreniu ako sa dá.
@rebarboe Len ovcu zaujma názor stáda. Čo je lepšie rozhodovať sa z vlastnej hlavy a rozhodovať sa správne, alebo sa nechať donútiť robiť to, čo od teba očakáva väčšina, bez ohľadu na to, čo si myslíš a či je to správne?
@azizi Ja nemám. Lebo nechodím zbytočne von. A nemienim stáť v rade na rúška, kde to môžeš dostať kvôli tomu, že je tam kopa ľudí ktorý môžu byť nakazený. Vyrob si vlastnú ochranu ako píše Salora. Šál, arafatku... A nezabudni vždy vyprať všetko čo si mala na sebe, keď si bola vonku.
@rebarboe Nie je správne robiť niečo len preto, že to väčšina vyžaduje. Človek tým stráca seba samého, svoju identitu, názor, slobodné rozhodnutie a možnosť voľby.
@staphylococcus Ináč na druhej strane to nemusí byť dobré, lebo keď si myslia že ich rúško ochráni tak viac chodia von a menej sa boja a sú menej opatrný. A tak sa vystavujú riziku lebo si myslia, že sú v pohode za vodou a že vírus na nich nemôže. Ale vlastne sú z nich iba ďalší nakazený prenášači.
Ten vírus v podstate robí aj inteligenčnú čistku, aj keď len málo z tých tupcov, čo ho ignorujú zomrie. Nie že by som to niekomu prial. Ja si len prajem aby ľudia začali rozmýšľať. Tí ktorí na to majú bunky.
@bassmack Nemusíš byť doktor aby si vedel pochopiť základné veci. A informácie sú voľne dostupné nie len na internete. Niekto sa informuje, niekto ignoruje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
A BUM
Na komplet ochranu potrebuješ okuliare, respirátor s filtrom alebo masku, a rukavice ktorymi sa nebudeš dotykať pokožky. ... A oblečenie potom vždy vyzliecť a vyžehliť. (alebo aj vyprať pred žehlením ) ... samozrejme najlepšie by boli skafandre... ale stači ti normalne oblečenie a takyto postup aj to už mi pripada dosť dôkladné a ked to takto bude robiť aspon 1% Slovenska tak to asi preháňam.
@wistingher A ty to tak robíš?
@Semhamforas Jedna časť. Tá druhá si myslí že rúško odháňa choroby jak čerta svätená voda
V každom prípade, ja tiež nosím rúško, ale to práve preto, aby som ja nikoho nenakazil, ak by som náhodou bol nositeľom vírusu bez toho, aby som mal príznaky.
a vacsina ludi ani nema sajnu o aseptickom pristupe, takze aj keby rusko pomahalo tak im nepomoze. ono je velmi tazke sa nenakazit, virusy sa drzia na povrchoch a vsade kde sa chytis/obtres to mozes dostat na ruky a saty. a z ruk a siat si to roznesies vsade po sebe.. napravis si okuliare, prehrnies si vlasy, pretres si oci, napravis si saty/nohavice, vsade si to rozotieras, roznasas.. ako pre zvysenie ucinnosti je moznost vsetky veci co si mal vonku zakazdym vyzliect hodit do pracky a cely sa dlhou horucou sprchou aspon trochu dekontaminovat. vsetok tovar co si kupil vydezinfikovat lebo nevies kto to chytil, kto na to prskol atd.. a uplne idealne vytvorit si "cistu zonu" napr cely byt okrem chodby a kontaminovanu chodbu a vsetko ostatne vonku, auto atd... a pri presune z kontaminovanej zony vsetko dat dole (sprchovat sa v chodbe jasne ze neda lebo tam clovek nema sprcju) vsetko dezinfikovat a potom ist dnu.. ale to je extrem a je to tak trochu aj zbytocne..
skor ci neskor kazdy jeden z nas pride do styku s tymto virusom.. ide len o to, spomalit to, aby neboli vsetci naraz chori, lebo to by bola katastrofa...
Ten vírus v podstate robí aj inteligenčnú čistku, aj keď len málo z tých tupcov, čo ho ignorujú zomrie. Nie že by som to niekomu prial. Ja si len prajem aby ľudia začali rozmýšľať. Tí ktorí na to majú bunky.