@jantebont V podstate taký istý, ako aj pred prečítaním knihy- ani glorifikačný, akým sa prezentujú najzarytejší komunisti, a ktorý by sa podľa mňa nemal vytvárať okolo žiadneho politika, ten kult osobnosti a nedotknuteľnosť, ale ani ten démonizačný postoj, aký má k nemu pravica. Odvážny bojovník počas SNP, budovateľ (narozdiel od ponovembrových rúcačov a rozkrádačov), ale bohužiaľ aj ústredná postava normalizácie pod vplyvom ZSSR.
Páči sa mi, že sa Maláček dôkladne venoval príprave tej knihy, niekoľko rokov študoval Husákov život od detstva až po starobu. Je to dosť objektívna kniha, vyhýbajúca sa jednému či druhému extrému, teda spomínanej glorifikácii či démonizácii, snažil sa na veci dívať v kontexte tej doby, čo si myslím že je pri životopisných knihách dosť podstatné, nedívať sa nato z pohľadu súčasného človeka, ale preniesť sa do tej doby.
@riddler .. ja som tú knihu nečítal (zatiaľ) ale poznám Husákov životopis s rôznych diskusií, dokumentov a článkov. Musím priznať že ma dosť fascinuje jeho životopis. A vnímam ho skôr pozitívne ako negatívne. Ale nie na základe racionálneho úsudku. Ale na základe mojích emocií. Teba tiež asi Husák zaujíma, keď si čítal jeho životopis? Alebo s akým motívom si čítal knihu?
Pozeral som na Youtube nejaký rozhovor, v ktorom bol Michal Maláček a rozprával o tej knihe, ako sa na ňu dôkladne pripravoval, navštívil archívy myslím že aj v Rusku, a pôsobil na mňa dosť odborným, serioznym a nezaujatým dojmom, mal som z toho taký dojem, že to bude skutočne dobrá kniha, nie nejaký povrchný hejt ani propagandistický chválospev.
• Priama akcia / nakladateľstvo Bod zlomu: Pozor, anarchista! – Augustin Souchy
• Alexander Dubček: Z pamätí – Nádej zomiera posledná
• Henry McDonald: Colours – Ireland from Bombs to Boom
• Åsne Seierstad: One of Us – The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway
@riddler Tak nejakú industrializáciu a rast životnej úrovne (ktoré inak aj za normalizácie rástli trocha pomalšie než predtým) mali aj v niektorých vojenských diktatúrach podporovaných Amerikou, k tým sa staviaš rovnako? Z takých by sa normalizačné Československo btw dalo prirovnať k Južnej Kórei po masakre v Kvangdžu v 80-tych (čo aj bol na počet obetí zhruba ekvivalent okupácie v '68).
@waagbistritz69 No mne ide hlavne o tie výhody pre bežných, obyčajných ľudí, ktoré neviem či mali v tých krajinách, ktoré spomínaš- dostupné bývanie pre všetkých, výstavba domov aj bez toho, aby si človek zavesil na krk na 30 rokov závažie v podobe hypotéky, zamestnanecké byty do bezplatného prenájmu aj pre robotníkov, nie iba pre menežment, bezplatné, dostupné zdravotníctvo. To, čo Husákov režim dal obyčajným ľudom, im súčasní politici nedokážu ani sľúbiť. To nebola iba ,,nejaká industrializácia", ale vybudovanie celého národného hospodárstva. Samozrejme, s tým režimom boli spojené aj zlé, odsúdeniahodné veci, treba si fakt prečítať tú knihu, ktorá tú dobu celkom dobre vystihuje, vzťahy v komunistickej strane, preniká do hlbky tak politických záležitostí, ako aj samotného Husáka.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
a páčila sa mi aj kniha Open od Agassiho
Páči sa mi, že sa Maláček dôkladne venoval príprave tej knihy, niekoľko rokov študoval Husákov život od detstva až po starobu. Je to dosť objektívna kniha, vyhýbajúca sa jednému či druhému extrému, teda spomínanej glorifikácii či démonizácii, snažil sa na veci dívať v kontexte tej doby, čo si myslím že je pri životopisných knihách dosť podstatné, nedívať sa nato z pohľadu súčasného človeka, ale preniesť sa do tej doby.
My deti zo stanice ZOO
Nikdo to tu neprežije (Jim Moririson)
Waging heavy peace (Neil Young)
• Alexander Dubček: Z pamätí – Nádej zomiera posledná
• Henry McDonald: Colours – Ireland from Bombs to Boom
• Åsne Seierstad: One of Us – The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway