Nechcem nikoho uraziť...ale Neviem ako niekto dokáže porovnať treba obchodnú akadémiu s Treba stolárom alebo čašnikom.....
Nehovorím že odborné školy su lahké to vôbec nie...ale myslim že mať učtovníctvo, 2 jazyky, marketing, právo je tachšie ako jeden jazyk a nejake ine predmety samozrejme ako ktoré...
pokial viem, tak na kazdej skole su povinne 2 jazyky..
a to, ze napriklad na "obchodke" mas viac predmetov, neznamena ze ti dajme tomu stolari, su o nieco menej cenni.. ti maju prax a aspon vedia nieco vytvorit..
urcite su niektore skoly tachšie ako ine, a niektorym nasim birdzakom to dava riadne zabrat, az sa im potom tazko vyjadruje po slovensky a rusia nam gramatiku
ale urážaš, dovolím si povedať, že to čo študujem je oveľa ťažšie ako nejaká obchodná akadémia, hoci si každý myslí, že tam na tej škole nič nerobíme ...
stredné odborné školy môžu byť porovnateľné,to čo máš v názve sú učilištia,ak sa nemýlim, a to je určite menej náročnejšie ako OA,a mimochodom tažšie nie tachšie ja som mimochodom z Gymnázia ĽŠ
@parazita tak si rpedstav že moja kamoška ma iba jeden jazyk..ale tady ide iba o to že nemám s nov čas ist von ,pretože sa musím učiť...za to ona sa napriklad cez tyždennú prax učiť nemusí..ja sa musím učiť na každý den pretoze na obchodkách praxe nieje vela....a ja napriklad gympel by som zasa nezvládla..ale akože ja nechem nikoho urážať..iba som chclea podotknuť ze školy niesu rovnocenne v učeni....napriklad podla mna je gympel tachši nez moja obchodka..
@mcvpn tak ale proste moja škola porovnatelná nieje s školov kuchar čašnik treba... mám tažšie predmety ako ona....a kebyže si prečitaš posledný príspevok odomna som povedala že gymnázium je tažši ako obchodka...
@cocca-colla ja tiež niesom špeciálne na OA ja som na súkromnej škole podnikania ale akože osnovy s OA máme rovnaké...a všetci si myslia, že sukromkári nič nerobia, že si známky a maturitu kupujú...ale ved to nieje pravda to by som potom mala same jednotky...
toto je presne takisto, ako keď proovnávate vysoké školy. proste, ja na stredných sa profilujete a je jasné, že niekto, kto sa uči za čašníka nebude celé noci vysadávať nad obchodným právom.
je úplne jedno, čo je ľahšie a čo tažšie, jednoducho treba aj tých, čo budú mať len výčný list a prinesú kávu tomu, kto bude mať za sebou náročný deň v kancli.
ale zas, nečudujem sa, že to teraz riešite, my sme to tiež tak porovnávali.
Urážaš tak jedine seba tou gramatikou... Keď vyjdeš z OA (chodím na ňu, takže nič proti, peace), nezamestnáš sa nikde, máš holý prd a musíš ísť na výšku. Ale keď vyjdeš z priemyslovky či hotelovej, máš kvalifikáciu a môžeš sa zamestnať rovno To len tak aby si vedela...
@strikinelka Parazita mozno to s tymi jazykmi myslela, ako novelu zakona. Nie je Tvoja kamoska uz nahodou nejaka tretiacka (na SŠ), alebo tak? Lebo ked som ja nastupovala na skolu, sme tiez mali iba jeden jazyk, ale prvaci po nas uz sa ucia dva. Bohuzial to ustanovili prineskoro..
čo sa týka OA, naša OA bola masaker, ja osobne som nikdy nechápala, ako môžu porovnávať napr. priemyslovku s našou obchodkou... Hold, chyba systému Napriek tomu nechápem podstatu tejto ankety To, že je škola ťažšia ťa ešte neposúva do pozície šikovnejšieho, prípadne v budúcnosti úspešnejšieho jedinca... Mňa to vytáčalo skôr pri prijímačkách na VŠ, keď brali do úvahy známky, pretože vtedy je to naozaj o gigantických rozdieloch medzi jednotlivými druhmi škôl (o rozdieloch medzi tými istými školami v rozličných mestách hovoriť nebudem)... By the way, chváliť sa dvoma cudzími jazykmi sa samozrejme môžeš, ale až vo chvíli, keď sa poriadne naučíš ten rodný áno, tým narážam na tvoj strhujúci pravopis
to máš jedno akú máš školu... ak to berieš tak, že kde je viacej učenia / flákania tak to hej, dá sa to v tom porovnávať... ale ak to chceš brať reálne, a čo ti to do života dá tak v tom prípade sú tieto dve školy v podstate porovnateľné v tom, čo vám do života dajú... čiže nič dneska človek so sš má problémy sa uplatniť
a takisto aj vš, s jednou čo učí na vš , ako doktorantka som sa rozprával... že jej bývalí spolužiaci , terajší ING robia ako murári, bo že nenašli lepšiu robotu aj s titulom a navyše murári sú dobre platení
@psycholilithka To, že je škola ťažšia ťa ešte neposúva do pozície šikovnejšieho, prípadne v budúcnosti úspešnejšieho jedinca. - s týmto úplne súhlasím (dačo podobné som sa snažil aj ja napísať)
@houmr dovolím si nesúhlasiť. Ak ťa OA baví, a ide ti.. hoci ešte predokladám že si prvák alebo druhák.. a vieš účto..vieš sa s ním super uživiť na živnosť. A poznám ľudí, dosť ľudí, ktorí majú čisto len OA a majú sa jak prasa v žite..
@strikinelka ono OA je dobrá škola, určite lepšie než gymnázium, lebo tam sa naučíš robiť aspoň dačo ako "remeslo", v podstate OA sú sekretárky,účtovníčky a spol. Alebo keď idú na vš tak všelijakí ekonomikári(či ako sa to píše).
Len ako vravím, že stredná škola (v podstate hocijaká) človeka poriadne nepripraví do práce, a dakedy aj ten čo má remeslo si nájde lepšie platenú prácu. Ide hlavne o šikovnosť. Napr čo ja mám pár kamošov čo skončili elektrotechnickú priemyslovku (kde je kopu učenia tak nemajú teraz robotu.. A načo im bola taká škola, keď nevedia nič robiť s elektrikou ? (dneska sa na škole toho moc nenaučíš)
Ale ak chceš porovnávať v dĺžke učenia, tak hej OA určite zaberie viacej času ako učňovka.
sa divím, že teba vôbec zobrali na obchodnú s taktouto gramatikou...
každá sš, má svoje zameranie tak je asi pochopiteľné, že sú aj rozdielne stupne náročnosti...napríklad na OA nemáš fyziku, chémiu a aj matiku máš oveľa ľahšiu ako majú gymnazisti, lýceisti, dokonca aj strojári alebo mechatronici na priemyslovke...
moja ja mám ešte ťažšiu školu než je obchodná a má rovnaké zameranie + strojárske zameranie. a vôbec si nemyslím, že napríklad taký automechanik to má ľahšie než účtovník.
takže sa rozhodni keby som mala teraz byť ako ty.
účtovníctvo, ekonomika, právo, marketing, strojárska a technická výroba, odborné kreslenie, materiály, fyzika... a je mi to jedno! úprimne!
Keby som si mala vybrať ešte raz tak sto krát som radšej ten čašník jak keby som mala trčať na vyjebanej OA s vyjebaným účtovníctvom !!! Ale.... bohužiaľ.
@strikinelka jaj ani nevies ako pises hluposti ....napr ja som chodila na stavebnu priemyslovku a mala som tiez uctovnictvo a administrativu a pod. a k tomu moje odborne predmety napr technicke vykresy stavieb, rozpocty a pod...a dva jazyky tiez .......
@magorita tak si precitaj co som pisala druhym ze ja by som bola radsej na nejakej inej skole kde som a uz vobec nehovorim ze ostatne skoly su lahke ide tady iba o to ze mam viac ucenia ako moja kamoska co ma tyzden skolu tyzden prax..bo ja prax nemam...
@strikinelka ved ja nehovorim ,ze to je take ako kuchar-casnik, alebo co ale to je učilište,ale SOŠ je o niečom inom,akože elektrotechnická,strojárina,atď... je porovnateľná úroveň podľa mňa.
@strikinelka ja som len reagovala na to co bola tema tohto fora "ze nechapes ako moze niekto porovnavat casnika s obchodnou" ale to ze casnici musia praxovat aj cez prazdniny to asi nevies ....hm??? a myslim ze prax nie je tiez len" prst v nose"
Študujem strojárstvo a okrem 5 odborných+matika,SJ,AJ a iné mám aj ekonomiku,elektriku čoby nikto nepovedal,skoro nikto mi neveril...a tak je to aj s inými, nevieš,nerozprávaj...skoro každá stredná škola je ťažká...
@40 ty si pravdepodobne prvacka nejaka hluipucka co si mysli ze na skole nc robit nebude.. a to ze tvoja kamoska ma menej sa ucit je dokazom coho? ze ma lepsiu skolu? alebo...? prepac ale tliapes somariny. na co porovnavas skoly? kazda ma ine parametre a ine obtiaznosti.
a tazke je nieco len ked sa to neucis niekomu moze prist upln elahke naucit sa uctovnictvo alebo ovladat bars aj 5 cudzich jazykov. takze si mylsim ze tato diskusia je uplne bezpredmetna a detinska
@magorita ale ja viem blbo som to sformulovala..... ale ja by som kludne brala hocico ine....ale mojej kamoske proste nejde vysvetlit ze toho mam viacej nez ona...a ze sa tomu musim venovat...akoze nic v zlom som tym nemyslela..
to isté som si hovorila, keď niekto maturuje na obyčajnom gympli len zo 4 predmetov a ešte sa sťažuje, že nestíha a podobne. A nie ako na tom našom sme museli zo 7, z čoho len 2 v slovenčine...a na VŠ potom len problémy boli...
a čo viem tak napr. taká elektrotechnická je ťažká.
čiže nejde o to, že porovnávať, každý, nech si vyberie, čo mu sadne...btw, máme nezladený a nespravodlivý systém stredných škôl a nadväzujúcich skúšok či prijímania na VŠ.
tak keď má prax tak možno ano....ale neverím že ty sa každý deň len čo prídeš domov,zavreš do izby a učíš do večera do desiatej...nehovorím niektoré dni hej to aj ja mám ale nie stále neverím...aspoň na dve hodinky vybehnúť na dedinu a stíham aj pohode sa učiť aj NB...ale neporovnávaj odborné školy pretože všetky sú ťažké....
@ikuto tvrdiť že stredná škola hocijaká ťa poriadne nepripraví do života by som nehovoril,alebo že škola moc nenaučí...pokiaľ človek má fakt záujem o to štúdium,venuje sa tomu,baví ho to,a má na tej strednej priamo zameranie a vie jazyk je zahojený...kamarát vyštudoval strojára,vie jazyk,dostal maturitu+výučný list išiel do zahraničia a zarába peniaze jak hovado...ale keď sa človek vykašle na tu školu skončí za pásom v Leoni a je rád...záleží to od každého ako sa k tomu štúdiu postaví a aj stredná škola ťa môže pripraviť už do roboty len treba chcieť a byť šikovný....
heh, no pekne, a teraz to akoze gympel je tazsi ako obchodna podla tejto logiky ze som tam mal predmety ktore ty nie? okrem toho nemysli si ze marketing a uctovnictvo je nejaka strasne tazka vec, u nas koluje vtip na fakulte ze nas tam nepustaju na ekonomicke skoly lebo by sme ich spravili za 2 tyzdne
Zalezi od OA... niektore maju taku uroven ako ucnovky... aj ked tam mas 3 jazyky (aspon moj kamarat tam ma AJ, NJ a taliancinu) ale ta skola ma velmi slabu uroven
Napríklad ani tá prax nie je bohviečo, keby si chodila na školu, kde je veľa praxe, predsa je ľahšie presedieť pár hodín ako niečo neustále robiť.
Ale podľa mňa je obchodná nanič, trh je z jej absolventmi presýtený, takže prácu si budeš hľadať ťažko.
A na výšku je tiež problém sa s ňou dostať. Ono to tak vyzerá, že teoreticky by si mala byť pripravená na štúdium nejakého ekonomického smeru, ale s tou biednou matikou čo tam je neurobíš ani prijímačky a ak sa aj niekde prijímačky nerobili z matiky, tak matika na takých odboroch je a veľa ľudí z obchodnej ju nezvládne.
@bugi44 hej, to čo si popísal ty ale je proste príklad človeka čo sa o to zaujíma a baví ho to... lenže to ho nenaučila škola ale on sám sa to naučil, skrz svoj záujem. ja som napr na elektrotechnickej toho nejako extra veľa nepochytil do praxe, keďže to je všetko väčšinou samá teória. Teda inak, čo z toho, že viem teóriu, keď na tej škole neučia poriadne nič do praxe. A to pritom som mal samé vyznamenania (tj fajn prospech). Ale zase mňa zaujíma informatika, a aj sa jej venujem trošku viacej
Proste si nemyslím že by stredná škola pripravovala nejako extra ľudí do roboty. To skôr v samotnej robote sa toho naučia viacej za kratší čas ako na škole. A gymnázium duplom, čo to naučí človeka do roboty ?
Ale zároveň aj súhlasím s tým, ak sa o to dakto seriózne zaujíma už počas školy, tak sa dokáže toho veľa naučiť.
@hluzar rozumný názor a podľa mňa aj správny pohľad na vec... kiežby takýto pohľad na vec mali aj dnešní politici. Lebo to čo daktorí stvárajú je priam výsmech "chudobe", proste ľuďom, čo na nich vlastne pracujú. Na ich platy.
@d170 hej, avšak daktorí sa z gymnázia na vš nedostanú. Netvrdím že takí si nenájdu robotu, ale proste zbytočne sa trápili na sš toľkým učením.
A ešte jedna vec, vlastne nikde nieje napísané že človek čo vyštuduje napr čašníka bude robiť čašníka... Môj učiteľ náboženstva na základke chodil na strednú za zámočníka alebo také dačo, presne si nepamätám
@tommyhot Myslím, že na väčšinu odborov nie na pár.
To som už písala v komente predtým, že vždy je lepšie vyštudovať napríklad gymnázium a potom ísť na ekonomickú ako mať OA a ísť na ekonomickú, lebo absolvent OA nevie skoro nič z matematiky.
Takisto je lepšie ísť napríklad na právo z gymnázia, lebo z histórie má určite gymnazista lepšie vedomosti ako niekto z odbornej školy.
V minulosti bola stredná odborná prípravou na povolanie a učebné osnovy sa až tak nezmenili, takže skoro žiadna stredná odborná škola nepripraví študenta na vysokú školu a to ani vtedy ak má podobné zameranie ako vysoká na ktorú človek chce ísť.
Možno, že tie novšie odbory sú výnimka, napríklad informatika,grafika atd, tam už možno sú učebné osnovy trochu prispôsobené tomu, že väčšina ľudí ide na vysokú príbuzného zamerania.
Ale "klasické" školy ako obchodné a hotelové akadémie,dopravné, poľnohospodárske nie sú určite dobrou prípravou na vysokú školu.
@strikinelka ak mas na mysli preklep v slove neovladas, to sa velmi nerata medzi znalosti zo slovenciny ako je pisanie slov tazsie, lahsie, uzasny...alebo i/y, s/z...
súhlasím s tým čo tu už bolo povedané .... každá OA je iná... chodila som na OA do NR, v Nitre máme ešte aj jednu súkromnú školu s ktorou nás často porovnávali.. a tiež mi niekedy nebolo jedno ked niekto povedal že to je to isté... teraz nechápem ako som sa mohla nad tým rozčulovať.....
a ak mám byť úprimná... ja mám úplne u riti kto má akú školu.. ide o človeka.. či nie je hanblivý, či je slušný, trpezlivý, šikovný a či jednoducho chce... aj človek z učilišťa môže dokázať väčšie veci ako niekto kto má 3 tituly..
@jaro1991 ja mám 2 jazyky, účto, marketing, + ešte aj dopravu, ekonomiku, fyziku, a ostatné tie také povinné predmety, ako informatika, strojopis, slovenčina, matika, obcianska ..
2 dni prax - kde sa ucíme kreslit grafikony, a podobné sračky. OA je absolútne jednoduchá škola popri mojom odbore
voláme sa stredná odborná škola polytechnická, odbor komerčný pracovník v doprave..
dievka nevie čo hovorí .. ale ja jej názor neberiem.. ja mám toho napiču vela, neučím sa vôbec ( zapametám si v škole) a mám 1tky.
isto je lepšie ísť na nejaký trojročák keď máš na obchodnej mať 3-4 nebodaj aj nejaké tie opakovačky ... aby človek VEDEL to čo študuje a to je už jedno aka škola to je
JA chodím na odbornú školu!!! a v tom číselnom kode má 06 (rovnako ako obchodna) čo znama že ťažšií 4ročák , 04 je klasický 4 ročák, 02 je trojročák a dvoj tuším 00, a gymple tuším 05 ale v tom sa nevyznám...
a nemysli si že ODBORNA škola je čosi menej ako blba obchodna mama silou mocou chcela nech tma idem ale ja som radšej išla na cestovný ruch z rozšírenou výučbou cudzích jazykov. Máme tam 2 jazyky, ekon.,účko, dejiny kultúry a umenia, technologiu CR, Spoločenskú komunikáciu, strojopis, geografiu, praxe ale na nich nepraxujeme ale učíme sa a tie klasicke predmety v každom školskom balíku ale to som zatial len vd ruháku atd. atd...
a tým som chcela povedať to že nezáleží či je to ODBORNA alebo obchodna ale záleží na odbore máme tam napr. aj obchodnu rpacovníčku 4ročák a to sa z obchodnou nedá ani porovnať...zato služby v cestovnom ruchu by sa dali
čo sa týka porovnávania škôl , mam skončenú zdravotnú (masér),môj spolužiak ma čaju ktorá skončila gympeĽ a čoto čo ? ..sme na vš aj ja aj ona , tá istá fakulta ( ff upjš ke ) akurát ona je na britsko-amerických št. , ja som si zvolil dej-geo , každý to čo ho zaujíma a čo by chcel v živote robiť ... to k porovnávaniu
A ešte taká poznámka
Mám najradšej tých čo teraz nastúpili , prípadne su niekde na začiatku strednej školy , ok aj ja som bol puky ...ale také zmyšľanie šak to je na hlavu ..zdá sa mi že ich trápi len jak isť von s kamošmi , robiť somariny , či im rodičia dajú na nové tenisky nike a pod. , preberte sa ...
najväčšia facka od života aj tak príde po maturite ... po väčšine ak sa nedostaneš na výšku sú len 2 možnosti : ... ísť robiť dakde k pásu za minimum (lebo inde sa nezamestnáš) , alebo ísť von .... jedno lákavejšie jak druhé .... good luck
pamätaj ak sa ti nechce , a nestojí ti to zato aby si makal/a 4 roky na sš ...potom budeš makať celý život
bratu, je to velmi jednoduche. dnes je uz uplne jedno, ze ci mas bilingvalny gympel, popripade klasicke gymnazium alebo tu najposlednejsiu učnovku s maturitou.
musis sa uchytit v zivote. ked skončíš strednu skolu, poprípade Vysoku, čo už tiez z ucebneho hladiska aj pre ucnovkara nie je nerealne, zistíš, ako sa ti zabuchnu dvere v pracovnom živote. v škole znamenáš niečo, v bežnom, po školskom období uplne ni. žial. je jedno či si petkár od vrchu po spodok, ked po škole horko ťažko skončenej začneš s niečím podnikat a sa ti bude darit, v tom prípade ti tlieskam
ale aby som sa teraz( odstupom času pred niekolkymi rokmi ) rokmi buchal hlavu o mur ze nemam dobre známky je uplne odveci. somarina. ser na známky. aj ked nejaka štvorečka bude ser na to. škola prejde, emocie opadnu, musiš sa uchytit a ked sa uchytiš velmi dobre, potom ti všetci možu akurat tak riť vylízať
nesúhlasím.. každá škola je pre niekoho iného.. praktický typ človeka by na obchodnej či gympli neprešiel a vo svojom remesle je úžasný.. a samozrejme naopak..
všetci sa teraz hrabú na školy.. ale o nejaký čas bude myslím kvalitná ručná práca doslova na nezaplatenie, keďže to bude naozaj robiť len pár ľudí.. ale hlavne že budeme mať veľa podnikateľov a gymplakov a samozrejme vysokoškolákov.. ale chápem.. doba je taká..
@strikinelka skola ako skola....iny je len typ uciva a narocnost...ja som mohol ist na Obchodnu akademiu ale siel som za automechanika...Preco???lebo ma to bavi...a je dolezite co ma bavi nie kde je lepsie alebo kde je viac zien alebo kde je vacsia kvalita uciva...mam 3rocnu skolu a uz robm mam peniaze a tak...no z gympla kamosi su este tam a musia ist na vysoku a ja uz zatial robim..
obchodná akadémia je taká škola, že nemáš na to aby si išla na gympel, nebaví ťa manuálne robiť, nemáš žiadne koníčky ani predstavy čo by si chcela v buducnosti robiť, tak ideš kam? na obchodnú akadémiu, veď predsa na teba snáď natrafí šťastie... to je akurád taká škola, lebo marketing a učtovnictvo a ekonomiu mas na každej SOU nazývanu aj cestovný ruch inak povedané školy o ničom...
tak čo iné zostáva??..jednine obchodná...
a možno niekto s takou nenáročnou školou, ako tvrdíš ty, zarobí v buducnosti tri krát viac ako ty a bude pracovať ovela menej ako ty...
@strikinelka vieš každý kto je na gymnáziu a obchodnej si povie to iste čo ty.. že čo to je odborná škola o proti vašej.. ale skúste si to.. mi máme okrem slovenčiny, jazyka iné teoretické predmety ..dejiny výtvarnej kultúry, technológiu a ešte pár.. a kto mu mám ešte aj okolo 12 hodín týždenne kreslenie.. tento rok končím a mám odborné maturity ešte a pre nás odborné školy nie sú upravené maturity, my musíme zvládnuť také učivo aké na gymnáziu, ale mi sme nemali toľko hodín napr..čiže toho mám dvojnásobne viac, každá škola má svoje pre aj proti..ale nedá sa porovnávať školu zameranú len na teoretiku ako je gymnázium, potom obchodná je na matematiku a odborné majú toho tiež dosť..
Ja som na OA, a podla mna to neni moc velká úroveň ,
ale k téme.
Poznám vela ludí z gymplov a z OA samozrejme , ktorý sú odost sprostejší ako niektorí ludia z učňovských škôl.... svojím spôsobom (lebo nedefinujem múdrosť, ako schopnosť nabifliť sa gymnaziálne učivo)
@strikinelka zlatko tak ja ti niečo poviem, stolár alebo ja neviem kto je stále lepší ako níekto z obchodnej akadémie, a ja ti poviem aj prečo, lebo ich je v SR plná riť.
ja chodim na bilingavlny gympel a nemam pocit ze su tam ludia inteligentnejsi ako na inych skolach... proste je tam viac ludi zanietenych do studia... ale inak skola neurcuje inteligenciu..
@stormmast3r , pekne povedané ...a inač kurva ludia je jedno aku mate strednu aj tak na slovensku nic z toho ...len otrokov budete robit ... cest vynimkam co budu mat stastie a najdu si zamestnanie za solidny plat
Ja som mal obchodnú akadémiu.. Ale určite to neznamená že je ťažká.. ani ostatné školy niesu ťažké
Ak sa dostanete na Vysokú školu, pochopíte že vám na týchto stredných školách bolo super.
Na VŠ sa učíte o 200% viac. A najviac tam majú problém tí čo sa biflili na strednej. Takže ako radu skúste sa to odnaučiť, lebo 1-2 knihy/predmet je nemožné sa nabifľovať.
Potom budete vedieť spraviť aj to, že prídete na predmet, a spravíte ho bez učenia Držím palce študenti
ja som chodila na strednú odbornú školu a v 3. ročniku sme robili skúšky a potom v 5. ročniku sme robili maturu. A zabila som tam 5. rokov a nemám s toho nič. Ale všetky odborné školy sú veľmi ťažké. Ale tú školu prestahovali na Farského. Ale ten odbor som nenávidela ba aj nenavidím s celej duše, lebo je to o ničom. A mna ani neuživí.
@strikinelka a ty aj zo slovenciny mas jednotku? , tak to je kupena
mam vystudovany CR (bohuzial) a akosi by som nepovedala, že to bol nejak extra inteligentny odbor - brali tam aj tych co mali 4ky na ZS... takže si viete predstavit tie mudre hlavy v triede... no ale ide o to, že dnes je každy na takej skole, podla coho sa ucil na zakladne... ti co sa im chcelo ucit, ti su na gymploch a ti ostatni su od obchodnych až po odborne... takže to este neznamena, že ti co maju dajme tomu gymnazium su viac ako ti co maju obchodne a sou, a dokonca to neznamena ani to, že ty z obchodnej si viac ako ti odborni (sou)... ako vidime, ani pisat nevies, tak sa tu nevystrkuj ... a ti soukari narozdiel od odbornych aj nieco vedia robit, maju nejaku prax... ja mam len plno nastudovaneho marketingu a manazmentu co nikdy nevyuzijem
@sandy114 ani by som nepovedala, že každý je na takej škole podľa toho ako sa učil na základke.. ..Moja príprava na základnej vyzerala asi tak že som si ráno premenila veci do školy a išla... A drvivá väčšina mojich spolužiakov bola na tom tak isto ..myslím že záleží hlavne na tom na akej zákkladnej si, či sa na teba niečo nalepí aj keď nechceš..
nic v zlom ale ja studujem na hotelovej akademii a tam sa ucime casnictvo a varenie iba preve dve roky a potom od tretieho do piateho je podnikanie a hotelovy manazment ked otom neviete ta nepiste somariny :!!! a co sa tika cudzych jazykov meme iba na vyber aj a nj najtiachsie ake su a nie rustinu a francuzstinu ako vy!!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
103 komentov
a to, ze napriklad na "obchodke" mas viac predmetov, neznamena ze ti dajme tomu stolari, su o nieco menej cenni.. ti maju prax a aspon vedia nieco vytvorit..
A je dolezitejsie mat okrem 1 000 000 pravnikov a 500 000 lekarov aj nejakych eletrikarov, podlaharov, kurenarov, atd.
je úplne jedno, čo je ľahšie a čo tažšie, jednoducho treba aj tých, čo budú mať len výčný list a prinesú kávu tomu, kto bude mať za sebou náročný deň v kancli.
ale zas, nečudujem sa, že to teraz riešite, my sme to tiež tak porovnávali.
A inak @3
a takisto aj vš, s jednou čo učí na vš , ako doktorantka som sa rozprával... že jej bývalí spolužiaci , terajší ING robia ako murári, bo že nenašli lepšiu robotu aj s titulom a navyše murári sú dobre platení
Len ako vravím, že stredná škola (v podstate hocijaká) človeka poriadne nepripraví do práce, a dakedy aj ten čo má remeslo si nájde lepšie platenú prácu. Ide hlavne o šikovnosť. Napr čo ja mám pár kamošov čo skončili elektrotechnickú priemyslovku (kde je kopu učenia tak nemajú teraz robotu.. A načo im bola taká škola, keď nevedia nič robiť s elektrikou ? (dneska sa na škole toho moc nenaučíš)
Ale ak chceš porovnávať v dĺžke učenia, tak hej OA určite zaberie viacej času ako učňovka.
každá sš, má svoje zameranie tak je asi pochopiteľné, že sú aj rozdielne stupne náročnosti...napríklad na OA nemáš fyziku, chémiu a aj matiku máš oveľa ľahšiu ako majú gymnazisti, lýceisti, dokonca aj strojári alebo mechatronici na priemyslovke...
za to máš účtovníctvo ekonomiku...
nechápem ako to môžeš porovnávať...
takže sa rozhodni keby som mala teraz byť ako ty.
účtovníctvo, ekonomika, právo, marketing, strojárska a technická výroba, odborné kreslenie, materiály, fyzika... a je mi to jedno! úprimne!
aj marketing a a aj prax, kuchár čašník, atď ...no všeeetko
a tazke je nieco len ked sa to neucis niekomu moze prist upln elahke naucit sa uctovnictvo alebo ovladat bars aj 5 cudzich jazykov. takze si mylsim ze tato diskusia je uplne bezpredmetna a detinska
a čo viem tak napr. taká elektrotechnická je ťažká.
čiže nejde o to, že porovnávať, každý, nech si vyberie, čo mu sadne...btw, máme nezladený a nespravodlivý systém stredných škôl a nadväzujúcich skúšok či prijímania na VŠ.
@58 pekne, pekne
Napríklad ani tá prax nie je bohviečo, keby si chodila na školu, kde je veľa praxe, predsa je ľahšie presedieť pár hodín ako niečo neustále robiť.
Ale podľa mňa je obchodná nanič, trh je z jej absolventmi presýtený, takže prácu si budeš hľadať ťažko.
A na výšku je tiež problém sa s ňou dostať. Ono to tak vyzerá, že teoreticky by si mala byť pripravená na štúdium nejakého ekonomického smeru, ale s tou biednou matikou čo tam je neurobíš ani prijímačky a ak sa aj niekde prijímačky nerobili z matiky, tak matika na takých odboroch je a veľa ľudí z obchodnej ju nezvládne.
- na ludi, ktori sa postarali o nabytok v mojej izbe
- na ludi, ktori vstavaju o stvrtej rano, aby do obchodov priniesli cestvy chlebik
- na ludi, ktori ho v noci upecu
- na ludi, ktori sa staraju o to, aby nam to tu nesmrdelo tym enormnym mnozstvom odpadkov, ktore svojim konzumnym zivotom vyraba,e
- na ludi, ktori nas odvezu rano do skoly, alebo kedykolvek kam potrebujeme
- na ludi, ktori nam postavili domy v ktorych zijeme
- na ludi , ktori sa staraju, aby nase pracoviska boli v cistote (upratovacky)
- na ludi ..............
SA NEMAM PRAVO POZERAT Z VRCHU !
A ty tiez nie
ale myslim že mať učtovníctvo, 2 jazyky, marketing, právo je tachšie ako jeden jazyk a nejake ine predmety samozrejme ako ktoré...
VS.
ja som na odbornej, a mám účto v tretom ročníku ktoré na OA berú štvrtáci .. a navyše maturuješ všade rovnako
Proste si nemyslím že by stredná škola pripravovala nejako extra ľudí do roboty. To skôr v samotnej robote sa toho naučia viacej za kratší čas ako na škole. A gymnázium duplom, čo to naučí človeka do roboty ?
Ale zároveň aj súhlasím s tým, ak sa o to dakto seriózne zaujíma už počas školy, tak sa dokáže toho veľa naučiť.
Ale súhlasím s tým, že ani iné školy nepripravia človeka do praxe, skôr je tam kopa zbytočnej teórie.
A ešte jedna vec, vlastne nikde nieje napísané že človek čo vyštuduje napr čašníka bude robiť čašníka... Môj učiteľ náboženstva na základke chodil na strednú za zámočníka alebo také dačo, presne si nepamätám
Síce v tejto dobe mu to nepomôže, lebo s robotou je to ťažké, ale nie je problém sa rekvalifikovať na nejaké povolanie ak má človek ukončenú strednú.
Ale v prvom rade je to príprava na vysokú, nie na povolanie.
To som už písala v komente predtým, že vždy je lepšie vyštudovať napríklad gymnázium a potom ísť na ekonomickú ako mať OA a ísť na ekonomickú, lebo absolvent OA nevie skoro nič z matematiky.
Takisto je lepšie ísť napríklad na právo z gymnázia, lebo z histórie má určite gymnazista lepšie vedomosti ako niekto z odbornej školy.
V minulosti bola stredná odborná prípravou na povolanie a učebné osnovy sa až tak nezmenili, takže skoro žiadna stredná odborná škola nepripraví študenta na vysokú školu a to ani vtedy ak má podobné zameranie ako vysoká na ktorú človek chce ísť.
Možno, že tie novšie odbory sú výnimka, napríklad informatika,grafika atd, tam už možno sú učebné osnovy trochu prispôsobené tomu, že väčšina ľudí ide na vysokú príbuzného zamerania.
Ale "klasické" školy ako obchodné a hotelové akadémie,dopravné, poľnohospodárske nie sú určite dobrou prípravou na vysokú školu.
@hluzar @66 pekny komentar!
@hluzar
a ak mám byť úprimná... ja mám úplne u riti kto má akú školu.. ide o človeka.. či nie je hanblivý, či je slušný, trpezlivý, šikovný a či jednoducho chce... aj človek z učilišťa môže dokázať väčšie veci ako niekto kto má 3 tituly..
2 dni prax - kde sa ucíme kreslit grafikony, a podobné sračky. OA je absolútne jednoduchá škola popri mojom odbore
voláme sa stredná odborná škola polytechnická, odbor komerčný pracovník v doprave..
dievka nevie čo hovorí .. ale ja jej názor neberiem.. ja mám toho napiču vela, neučím sa vôbec ( zapametám si v škole) a mám 1tky.
JA chodím na odbornú školu!!! a v tom číselnom kode má 06 (rovnako ako obchodna) čo znama že ťažšií 4ročák , 04 je klasický 4 ročák, 02 je trojročák a dvoj tuším 00, a gymple tuším 05 ale v tom sa nevyznám...
a nemysli si že ODBORNA škola je čosi menej ako blba obchodna mama silou mocou chcela nech tma idem ale ja som radšej išla na cestovný ruch z rozšírenou výučbou cudzích jazykov. Máme tam 2 jazyky, ekon.,účko, dejiny kultúry a umenia, technologiu CR, Spoločenskú komunikáciu, strojopis, geografiu, praxe ale na nich nepraxujeme ale učíme sa a tie klasicke predmety v každom školskom balíku ale to som zatial len vd ruháku atd. atd...
a tým som chcela povedať to že nezáleží či je to ODBORNA alebo obchodna ale záleží na odbore máme tam napr. aj obchodnu rpacovníčku 4ročák a to sa z obchodnou nedá ani porovnať...zato služby v cestovnom ruchu by sa dali
A ešte taká poznámka
Mám najradšej tých čo teraz nastúpili , prípadne su niekde na začiatku strednej školy , ok aj ja som bol puky ...ale také zmyšľanie šak to je na hlavu ..zdá sa mi že ich trápi len jak isť von s kamošmi , robiť somariny , či im rodičia dajú na nové tenisky nike a pod. , preberte sa ...
najväčšia facka od života aj tak príde po maturite ... po väčšine ak sa nedostaneš na výšku sú len 2 možnosti : ... ísť robiť dakde k pásu za minimum (lebo inde sa nezamestnáš) , alebo ísť von .... jedno lákavejšie jak druhé .... good luck
pamätaj ak sa ti nechce , a nestojí ti to zato aby si makal/a 4 roky na sš ...potom budeš makať celý život
musis sa uchytit v zivote. ked skončíš strednu skolu, poprípade Vysoku, čo už tiez z ucebneho hladiska aj pre ucnovkara nie je nerealne, zistíš, ako sa ti zabuchnu dvere v pracovnom živote. v škole znamenáš niečo, v bežnom, po školskom období uplne ni. žial. je jedno či si petkár od vrchu po spodok, ked po škole horko ťažko skončenej začneš s niečím podnikat a sa ti bude darit, v tom prípade ti tlieskam
ale aby som sa teraz( odstupom času pred niekolkymi rokmi ) rokmi buchal hlavu o mur ze nemam dobre známky je uplne odveci. somarina. ser na známky. aj ked nejaka štvorečka bude ser na to. škola prejde, emocie opadnu, musiš sa uchytit a ked sa uchytiš velmi dobre, potom ti všetci možu akurat tak riť vylízať
chápeš
všetci sa teraz hrabú na školy.. ale o nejaký čas bude myslím kvalitná ručná práca doslova na nezaplatenie, keďže to bude naozaj robiť len pár ľudí.. ale hlavne že budeme mať veľa podnikateľov a gymplakov a samozrejme vysokoškolákov.. ale chápem.. doba je taká..
obchodná akadémia je taká škola, že nemáš na to aby si išla na gympel, nebaví ťa manuálne robiť, nemáš žiadne koníčky ani predstavy čo by si chcela v buducnosti robiť, tak ideš kam? na obchodnú akadémiu, veď predsa na teba snáď natrafí šťastie... to je akurád taká škola, lebo marketing a učtovnictvo a ekonomiu mas na každej SOU nazývanu aj cestovný ruch inak povedané školy o ničom...
tak čo iné zostáva??..jednine obchodná...
a možno niekto s takou nenáročnou školou, ako tvrdíš ty, zarobí v buducnosti tri krát viac ako ty a bude pracovať ovela menej ako ty...
vela šťastia...
ale k téme.
Poznám vela ludí z gymplov a z OA samozrejme , ktorý sú odost sprostejší ako niektorí ludia z učňovských škôl.... svojím spôsobom (lebo nedefinujem múdrosť, ako schopnosť nabifliť sa gymnaziálne učivo)
a k téme ..buď pokojná ,horšie je porovnávať gymnázium s niečím iným
Ak sa dostanete na Vysokú školu, pochopíte že vám na týchto stredných školách bolo super.
Na VŠ sa učíte o 200% viac. A najviac tam majú problém tí čo sa biflili na strednej. Takže ako radu skúste sa to odnaučiť, lebo 1-2 knihy/predmet je nemožné sa nabifľovať.
Potom budete vedieť spraviť aj to, že prídete na predmet, a spravíte ho bez učenia Držím palce študenti
mam vystudovany CR (bohuzial) a akosi by som nepovedala, že to bol nejak extra inteligentny odbor - brali tam aj tych co mali 4ky na ZS... takže si viete predstavit tie mudre hlavy v triede... no ale ide o to, že dnes je každy na takej skole, podla coho sa ucil na zakladne... ti co sa im chcelo ucit, ti su na gymploch a ti ostatni su od obchodnych až po odborne... takže to este neznamena, že ti co maju dajme tomu gymnazium su viac ako ti co maju obchodne a sou, a dokonca to neznamena ani to, že ty z obchodnej si viac ako ti odborni (sou)... ako vidime, ani pisat nevies, tak sa tu nevystrkuj ... a ti soukari narozdiel od odbornych aj nieco vedia robit, maju nejaku prax... ja mam len plno nastudovaneho marketingu a manazmentu co nikdy nevyuzijem
ona si vybrala takú školu, ja tiež..čo mám riešiť ktorá je ťažšia?