Poraďte mi niečo dobré na čítanie, niečo, čo má dobrý dej. Paula Coelha nie, toho už poznám, ani nič presladené, upírovité. Niečo na zamyslenie, alebo nejaké dobré fantasy, scifi,...
dobre tipy, ja by som ti este odporucila Objavenie neba od Harryho Mulischa...sice je to velmi hruba kniha, ale stoji za to a ak ti mam poradit necitaj si o com to je, lebo v niektorych opisoch je hned prezradena cela pointa, ktora pride az na konci...
@antifunebracka od Cormaca som čítala len No country for old men a vlastne doteraz neviem, čo si mám o tom myslieť. nič to vo mne nezanechalo. tým "nič" nemám na mysli nejaké svetoborné myšlienky alebo čo... ale žiadne pocity, nič. tak nejak prázdne som sa z toho cítila. veľmi zvláštny štýl písania.
@grietusha ale cesta, bejby, cesta! to je to, co ma silu! tato krajina nie je pre starych je paradoxne pre starych americanov, ktori si tam najdu iste veci. eca budem ignorovat, bo minuly semester sme mali od neho citat filozoficky text a ja som nepochopil ani jednej jedinej vete. taxi hovorim - umberta nikdy viac. ale cital som "...a odpust nam nase viny" od r. sardoua, co je vraj tematicky dost podobne a podla mna je to uzasna kniha
@antifunebracka o Ecovi sme sa už rozprávali v TS okrem toho Eco má veľmi jednoducho koncipované teoretické texty, stačí čítať trochu pozornejšie. ale to Meno ruže naozaj odporúčam, kniha, ktorá je dokonalá vo všetkom. ten človek dokáže rozprávať dej a navodiť atmosféru milión spôsobmi, nielen slovami. v knihe. ja ho nechápem, ako to dokázal.
@grietusha fuha, dobra pamat ked ja som videl film, takze uz sa moc nehrniem to citat. navyse literatury mam nakupene a postahovane minimalne na rok, bez prehanania. ALE! chcem sa odhodlat niekedy na bratov karamazovcov, ktori su oznacovani casto za najlepsi roman na svete. tak uvidime, ci ich niekedy dam
@antifunebracka keby tá kniha bola len o deji, tak by som tú poznámku o filme prehltla
a keď sme pri dostojevskom, toto leto sa chystám prečítať minimálne polovicu jeho diela. sa priam hanbím za to, že som od neho nikdy nič nečítala. ja a ruská literatúra musíme svoj vzťah veľmi vylepšiť! (čítala som len mŕtve duše od Gogoľa a Dvanásť stoličiek od Iľfa a Petrova... hanba mi :/ )
@grietusha podla mna by nebolo odveci precitat aspon 1 dielo od kazdeho drzitela nobelovky ale ja som dost vysadeny na fantastiku, cize k tym "normalnym" romanom sa neviem dokopat:/
@grietusha a ved cyberpunk nepa3 do bele3e? cyberpunku sa teraz inak dost venujem... sice existoval len par rokov, aj to som este nebol na svete, ale vzniklo v nom par vskutku zasadnych diel. akurat som spravil chybu, ze ja debil som cital neuromancera v originale. chapal som tomu gibsonovmu slovniku asi tak na 15% a az ked som si cital na nete synopsu, naplno som pochopil, o com to naozaj bolo
@antifunebracka cyberpunk je žánrová literatúra, nepatrí do beletrie tiež robím tú chybu a snažím sa Neuromancera dať po anglicky ale asi si ho už konečne kúpim v češtine.... Ale skús ten Sníh od Stephensona, to je skvelá vec. Alebo jak vypálit Chrome, taktiež od Gibsona, to je zbierka poviedok.
vsetko od Remarqua, osobite 3 kamarati, noc v lisabone, ale inak naozaj cokolvek od neh Roald Dahl, Stephen King, Orwell, Alberto Moravia, od capoteho Ranajky u Tiffanyho, Salinger (9 poviedok! netreba sa obmedzit na sice skvele Kto chyta v zite), Hlava XXII, Ladislav Mňačko, Jack Kerouac............aaaaa sak je toho strasne vela este
Jednoznačne poviedky o Zaklínačovi od Sapkowského Ak sci-fi, mne sa veľmi páčila prvá Duna. Ak chceš niečo, čo ti niečo dá, máš tu veľa veľmi dobrých tipov (Hlava 22, Lägerkvist, Vonnegut, Eco). Prípadne si zadeľ Cudzinca od Camusa
@grietusha no axa nemylim, bele3a zastresuje vsetky umelecke prozaicke diela, cize aj romany a poviedky. cize cyberpunkove romany pa3a do nej, ne? no ak precitas neuromancera v originali tak, ze mu aj porozumies, mas moje obrovske uznanie. mne nerobilo problem precitat povodneho simmonsa ani teraz mccartyho, ale gibsonov hyperslang je uz nad moje sily
@antifunebracka ale kyberpunkový román nepatrí do umeleckej prózy spadá pod science fiction a ani science fiction nespadá pod beletriu (s niektorými malými výnimkami, ktoré sa venujú utópii a dystopii, ako to je napríklad u Orwella)
science fiction je žánrová literatúra, rovnako ako detektívky, červená knižnica či horory.
@grietusha ale co si, ved bele3a sa rovna umelecka proza, teda vsetko okrem poezie a odbornej litiky sak potom ake su znaky umeleckej prozy ak by tam "normalne" romany pa3li, ale tie tebou menovane (detektivne romany, zenske romany, kyberpunkove) uz nie?
@antifunebracka to s tým používaním 3 myslíš úplne vážne? niežeby som bola nejaký militantný vyznávač čistého písania, ale toto úplne berie akúkoľvek váhu tvojim príspevkom
vieš čo? skús sa niekedy prejsť po kníhkupectve. a pozeraj sa na to, ako sú regály porozdeľované. prečítaj si napríklad Stephena Kinga (ktorý je majster v hororovom remesle), potom otvor napríklad Múr od Sartra a potom skús porovnať.
King je majster slova, ktorý vie vytvoriť atmosféru a vyrozprávať ti príbeh.
ale Sartre okrem toho, že ti porozpráva príbeh, tak ťa prinúti rozmýšľať, asociovať, spájať a rozoberať.
nemám nič proti žánrovej literatúre, ale proste nepatrí do umeleckej prózy. na tom, že niečo nenesie nálepku umenie, nič zlé nie je. len nechápem, prečo by všetko kreatívne malo byť označované ako umelecké.
@grietusha skracuje mi to cas, ale ok, ak ti to vadi, tak u teba bez 3jek no lenze nemozes pliest hrusky a jablka. to, akym stylom kto pise, nerozhoduje, ci patri do beletrie. proste beletria si vsima formalnu stranku (teda ci je to roman, poviedka - obe spadaju pod beletriu. navody, basne uz tam nepatria), NIE zanrovu (scifi, existencialny, socialnokriticky - vsetko je to roman a tym padom aj beletria). ved si to vygoogli, urcite mi to da za pravdu. beletria NEOZNACUJE mainstream (ako to asi chapes ty). alebo potom sa mylim ja, no k tomu potrebujem nejake dokazy
aj ja zboznujem Neuromancera, asi pred týždnom som to prvýkrát prečítala (v origináli) po tom ako som na to par mesiacov túžobne pozerala, a bolo to uplne fantastické a nemyslím ze moc naročné, na ten slang si človek po chvíli zvykne aj v angličtine. Kazdopadne super kniha, musim si od neho ešte čosi prečítať.
no a ku klasifikovaní literatury musím povedat ze suhlasim s griet. Antifunebracka mám pocit že si mýliš pojmy, beletria - teda tzv krásna literatúra alebo literary fiction je ako tomu chápem ja jedným z literárnych žánrov, a tie dalšie mozu byť napr horror, detektívka etc. A to všetko spadá pod fiction , čiže poezia a eseje tam už nepatria. Takze mam pocit že si zamienaš pojem beletria ako ho ja aj grietusha pouzivame s pojmom označujúcim fiction (prepac anglicku terminologiu, slovensku uz zabudam.) čiže literaturu podla formy a nie žánru. Dufam ze to dava zmysel.
@dreamagall a ty studujes niekde v zahranici abo sa venujes nejak anglictine hlbsie? bo ja som s tym mal hrozne problemy. no uz ste na mna 2, tak mozno mate pravdu. ale teraz som googlil a nasiel som: "Beletria je spoločný názov či pomenovanie prozaických umeleckých diel. Sú to: román, novela, črta, poviedka a umelecká reportáž." cize kazdy roman bez ohladu na zaner by mal byt beletria. nvm mas nejaky link, ktory by z nej jasne vylucoval kyberpunk? alebo nejaku inu definiciu? ja sa nechcem hadat, ale tak nejaky zdroj pre tvoje tvrdenie by mi prisiel vhod
Hej študujem anglicku literaturu na University of Glasgow, uz druhy rok.
Tú definiciu máš z wikipedie že? Tak skús čítať trochu pozornejšie a pozri aj na druhú vetu " Výrazom beletria sa v minulosti označovala celá umelecká literatúra (krásna literatúra), dnes sa význam zúžil len na umeleckú prózu." čo je vlastne temou mojho predchadzajuceho príspevku.
hadam pomoze, lepšie definicie som nenašla a pravdupovediac, už mám po skúškach tak sa mi eseje na tuto temu písať nechcu. Ale ak ta to zaujíma skus si vyhladať nejaké knihy o literárnej teorií, ktoré sa venuju otazkam ako čo je literatura a ako ju kritizovať a rozoberať.
"Literary fiction is a term that came into common usage during the early 1960s. The term is principally used to distinguish "serious fiction" which is a work that claims to hold literary merit, in comparison from genre fiction and popular fiction (i.e., paraliterature). In broad terms, literary fiction focuses more upon style, psychological depth, and character.[1][2] This is in contrast to Mainstream commercial fiction, which focuses more on narrative and plot." takže voilá táto definicia odlučuje beletriu od mainstreamu a žanrov ako je kyberpunk a detektívka. Sry ale dostatočne dobru slovensku definiciu sa mi nájst nepodarilo.
@dreamagall ale ved vsetko, co si sem dala, len potvrdzuje moju teoriu. cize vlastne to beriem tak, ze mam pravdu. nie, to heslo nemam z wiki, ale z filozofickeho slovnika, ten je seriozny. umelecka proza je aj scifi a fantasy, ci chces povedat, ze ta nevyuziva fikciu a fantaziu? a ten posledny link si si zle precitala, lebo tam sa opat pise, ze kyberpunk tam moze pa3t: "Literary is not precisely defined and it might be difficult to state whether Science fiction works like, The Time Machine, Neuromancer, or The War of the Worlds are or are not literary fiction." cize vlastne vsetko mi tu dava za pravdu
okej, tvoja teoria je že všetky prozaické texty patria pod beletriu, moja je že pod beletriu spadá len umelecká literatúra, ktorej definícia nie je absolútne definovaná. čo to nechať tak?
Okrem toho to že sa tam spomínaju niektoré texty sciece fiction, eg. the war of the worlds... neznamená že automaticky všetká science fiction spadá pod beletriu ale len niektoré významné diela. Napríklad je kazdemu jasné že napríklad taká Jana Eyerová ktora by mohla byť zaradená aj pod romantickú fikciu je na uplne inej urovni ako knihy danielle steelovej alebo takej evity. A o tom to je.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
alebo potom Kafku, Hlavu XXII, Doriana Graya a veľa iných
A možno ešte Harryho Pottera
Ale asi nie každého zaujmú.
... špičková kniha
a mám veľmi rada Meno ruže od Umberta Eca, Raňajky u Tiffanyho od Trumana Capote... a čokoľvek od Jacka Kerouaca.
či vyššie odporúčaný Roald Dahl alebo Pär Lagerkvist.
a! Neal Stephenson - Snowcrash (do češtiny preložené ako Sníh) je megadobrý kyberpunk.
a dokonalá kniha je predsa Meno ruže!
a keď sme pri dostojevskom, toto leto sa chystám prečítať minimálne polovicu jeho diela. sa priam hanbím za to, že som od neho nikdy nič nečítala. ja a ruská literatúra musíme svoj vzťah veľmi vylepšiť! (čítala som len mŕtve duše od Gogoľa a Dvanásť stoličiek od Iľfa a Petrova... hanba mi :/ )
» nobelprize.org/nobel_prizes/li...
mňa beletria baví najviac. a potom cyberpunk.
(nečítal som to, lebo to nikde neviem zohnať, tak aspoň šírim posolstvo..)
Hmmm, tak napriklad George R. R. Martin - Song of Fire and Ice
Alebo Zaklinac od Sapkowskeho, Husitska trilogia (tiez od neho)
Johnatan Strange a Pan Norrel je tiez celkom uchadzajuci
@kachie *thumbs* Nádherná kniha
science fiction je žánrová literatúra, rovnako ako detektívky, červená knižnica či horory.
vieš čo? skús sa niekedy prejsť po kníhkupectve. a pozeraj sa na to, ako sú regály porozdeľované. prečítaj si napríklad Stephena Kinga (ktorý je majster v hororovom remesle), potom otvor napríklad Múr od Sartra a potom skús porovnať.
King je majster slova, ktorý vie vytvoriť atmosféru a vyrozprávať ti príbeh.
ale Sartre okrem toho, že ti porozpráva príbeh, tak ťa prinúti rozmýšľať, asociovať, spájať a rozoberať.
nemám nič proti žánrovej literatúre, ale proste nepatrí do umeleckej prózy. na tom, že niečo nenesie nálepku umenie, nič zlé nie je. len nechápem, prečo by všetko kreatívne malo byť označované ako umelecké.
@grietusha
aj ja zboznujem Neuromancera, asi pred týždnom som to prvýkrát prečítala (v origináli) po tom ako som na to par mesiacov túžobne pozerala, a bolo to uplne fantastické a nemyslím ze moc naročné, na ten slang si človek po chvíli zvykne aj v angličtine. Kazdopadne super kniha, musim si od neho ešte čosi prečítať.
no a ku klasifikovaní literatury musím povedat ze suhlasim s griet. Antifunebracka mám pocit že si mýliš pojmy, beletria - teda tzv krásna literatúra alebo literary fiction je ako tomu chápem ja jedným z literárnych žánrov, a tie dalšie mozu byť napr horror, detektívka etc. A to všetko spadá pod fiction , čiže poezia a eseje tam už nepatria. Takze mam pocit že si zamienaš pojem beletria ako ho ja aj grietusha pouzivame s pojmom označujúcim fiction (prepac anglicku terminologiu, slovensku uz zabudam.) čiže literaturu podla formy a nie žánru. Dufam ze to dava zmysel.
Hej študujem anglicku literaturu na University of Glasgow, uz druhy rok.
Tú definiciu máš z wikipedie že? Tak skús čítať trochu pozornejšie a pozri aj na druhú vetu " Výrazom beletria sa v minulosti označovala celá umelecká literatúra (krásna literatúra), dnes sa význam zúžil len na umeleckú prózu." čo je vlastne temou mojho predchadzajuceho príspevku.
proza
Rozlišuje sa próza náuková (próza odborná), próza rétorická (próza rečnícka), próza dokumentárna (listiny, korešpondencia), próza publicistická (žurnalistická a popularizačná), próza umelecká (všetka neveršovaná epika) » ii.fmph.uniba.sk/~filit/fvp/proz...
umelecká literatúra - beletria, vychadza z reality ale pri jej stvarnení vyuziva fikciu, fantaziu autora jej zamerom je vytvarať estetické hodnoty
» www.slovina.szm.com/pdf/litslovnik....
hadam pomoze, lepšie definicie som nenašla a pravdupovediac, už mám po skúškach tak sa mi eseje na tuto temu písať nechcu. Ale ak ta to zaujíma skus si vyhladať nejaké knihy o literárnej teorií, ktoré sa venuju otazkam ako čo je literatura a ako ju kritizovať a rozoberať.
"Literary fiction is a term that came into common usage during the early 1960s. The term is principally used to distinguish "serious fiction" which is a work that claims to hold literary merit, in comparison from genre fiction and popular fiction (i.e., paraliterature). In broad terms, literary fiction focuses more upon style, psychological depth, and character.[1][2] This is in contrast to Mainstream commercial fiction, which focuses more on narrative and plot." takže voilá táto definicia odlučuje beletriu od mainstreamu a žanrov ako je kyberpunk a detektívka. Sry ale dostatočne dobru slovensku definiciu sa mi nájst nepodarilo.
Okrem toho to že sa tam spomínaju niektoré texty sciece fiction, eg. the war of the worlds... neznamená že automaticky všetká science fiction spadá pod beletriu ale len niektoré významné diela. Napríklad je kazdemu jasné že napríklad taká Jana Eyerová ktora by mohla byť zaradená aj pod romantickú fikciu je na uplne inej urovni ako knihy danielle steelovej alebo takej evity. A o tom to je.