Vzhladom na to, ze podla nasich zakonov je zviera este stale vec, neviem, ci o nejakych (u nas neexistujucich) pravach zvierat nieco najdes. Nieco zaujimve s tematikou, ktora by ta podla tohto mohlo zaujimat pravdepodobne najdes pod klucovym slovom "welfare". - googli, hladaj.
A ta ochrana - co konkretne mas na mysli? Nejaku enviromentalistiku? Ekologiu???
@ryu4 Fíha, vďaka za tag, o mnohých z nich som nevedel (napr. ani o tej, ktorá nesie rovnaký znak, ako ten, kt. mám momentálne v avatare ) a čítal som len niektoré Takže, tu je môj návrh ďalších titulov, aj keď neviem, či boli preložené v úplnosti: » tvorobeznik.cz/biolfa.html... ("Ekologický fašismus" - etológ a veterinár o vivisekcii a zrušení otroctva zvierat ako takom) ; Zaujímavo je táto téma adresovaná aj v detskej knihe: » tvorobeznik.cz/Law.html... ; Taktiež trochu obšírnejšie tu (rovnaký autor): » tvorobeznik.cz/aktaF.html... ; "Vzpomínka na němé v 1. světové válce " » tvorobeznik.cz/nemi.html... ; Gary Francione - Kde je hranica medzi ľudskosťou a zvierackosťou? » www.zosity-humanistov.sk/2007/03/kde-je-... (v článku sú nejaké drobné chyby, na ktoré upozorňujem v komentári pod samotným článkom) - od tohto autora by som odporúčal kadečo, problém akurát je kritérium, že to musí byť v CZ/SK jazyku, nič dlhšie zatiaľ od neho preložené nie je...
@thrwtchr Díky moc za tú knihu od Michael W. Fox (Nelidská společnost), je veľká škoda že nie je preložená do slovenčiny alebo češtiny celá. Áno aj Tom Regan aj ďalší autori by mali byť prekladaní. V angličtine by som to čítal strašne dlho lebo neviem dobre po anglicky. Som si spomenul ešte na jednu kontroverznú knihu, ktorá bola preložená do češtiny, ale iba amatérsky, nebola vydaná oficiálne, je to fakt underground... » zemepredevsim.noblogs.org/2015/10/07/vyhl...
Dík aj za tie články, len chcel som si kúpiť ďalšie knihy do knižnice
@staphylococcus Pod ochranou zvierat zrovna veľmi nemyslím welfare - ako že pohodlie veľkofarmových zvierat. Že zväčšenie klietok o 3 cm Pod ochranou zvierat skôr rozumiem zničenie klietok proste, v cudzích jazykoch je takých kníh veľa, len či niekto čírou náhodou nepozná nejakú čo bola preložená. Neboj, googliť viem, ale nič som nevygooglil
Nie ochranou - právami. A welfare nie je len "pohodlie velkofarmovych zvierat".
V tomto prípade mám jedinú radu: nauč sa po anglicky.
Alebo čítaj blogísky vegánskych moralistov.
Ale väčšina relevantnej literatúry sa neprekladá, pretože väčšina ľudí, čo ju chce čítať ju zvláda čítať v angličtine.
@staphylococcus A čím je teda hnutie welfarizmu, ak nie je (len) snahou o lepšie podmienky (teda "pohodlie") vo veľkochovoch skrz inkrementálnu reformu?
@hayduke Vďaka, ten Bľačiaci vlk mi znie nejak povedome štýlom, tuším mi to pripomína Steve Besta... aj on dosť často húdie o vojne, vojne, vojne. Podľa mňa je to kontraproduktívne vo viacerých ohľadoch (môžem sa o nich rozpísať, ak treba), a navyše nekonzistentné s konceptom aktívneho nezasahovania/nenásilia/vegánstva samého.
@thrwtchr Screaming Wolf je pseudonym týpka čo sa volá Walter Bond, alebo ALF Lone Wolf - tiež dobrý týpek. Je to len filozofovanie, podobne ako Best. Je to v pohode na zamyslenie, nemám nič proti
@thrwtchr že hnutie
Bože chlape.
Welfare sa týka absolútne všetkých zvierat chovaných človekom, nie len tých vo velkochovoch a od niekoho ako si ty mi toto príde fakt veľmi veľmi hlúpa otázka. Wikipedia poskytuje dostatok definícií » en.m.wikipedia.org/wiki/Animal_wel...
@staphylococcus Prečo bereš všetko tak vážne veď my vieme že welfare nie je len otázka veľkochovných zvierat. Tým čo som napísal, som chcel len vyjadriť, že zháňam skôr knihy ako Osvobození zvířat (Peter Singer) a nie také ako napr Chováme norky a líšky (Imrich Točka) kde riešia to aké veľké majú byť klietky, chápeš? Hľadám také knihy ktoré rozprávajú o tom, prečo zabíjanie zvierat zastaviť, nie také, ktoré riešia, ako ich zabíjať "humánnejšie".
@staphylococcus Ehm, áno. "Dostatok definícií". Presne, ako píšeš: "There are many different approaches to describing and defining animal welfare." Ja som sa pýtal Teba, a nie preto, že by som si nevedel vyhľadať súhrn definícií na wiki, ale preto, že mám záujem o diskusiu, odlišnú perspektívu od mojej a to, prečo ju niekto zastáva (teda nielen suché konštatovanie "proste s tebou nesúhlasím", alebo ad hominem útoky). Ale napokon, takáto odpoveď je pre Teba typická, čiže nie som prekvapený. Ale k veci: neviem, prečo tak pobavil pojem "hnutie" v tomto kontexte. Mňa baví hlavne preto, že klasický welfarizmus ide viac-menej s prúdom, riadi sa verejnou mienkou, takpovediac "tečie rovnobežne" so samotným priemyslom využívania zvierat. Takže ho ťažko možno vážne nazvať skutočným "hnutím" pre zvieratá - a ešte ťažšie zvierackoprávnym hnutím. Novodobý welfarizmus (ktorý si tak zriedkakedy aj hovorí a často sa maškaráduje ako zvierackoprávne hnutie, resp. apropriuje niektoré jeho idey a rétoriku) už zahŕňa širšie spektrum, ale v praxi sa od klasického zas tak nelíši. Čo sa týka môjho chápania welfarizmu, nie je to tak, že by sa nezaoberal ničím iným, než veľkochovmi. Rozhodne je to ale jeho primárny záujem - jednoducho kvôli kvantite zvierat vykorisťovaných v týchto koncentrákoch. Mnohí [welfaristi i ľudia odtrhnutí od reality v týchto zariadeniach] majú tendenciu brať tie miliardy vykorisťovaných zvierat ako akúsi štatistiku v tržnej ekonomike - "kusy", ktoré vynášajú "lepšie a kvalitnejšie" "produkty", atď., vtedy, keď majú lepšie podmienky pre život), a nie proste miliardy vnímavých bytostí, ktoré majú základné právo nebyť zneužívané vôbec (t.j. či už ide o biofarmu dodržujúcu najnovšie welfare smernice, alebo o labák nejakého výskumníka, alebo o cirkus, alebo o veľkochov). Problematika práv (teda predovšetkým základného práva: aby zvieratá neboli pokladané za tovar či zdroje pre našu spotrebu) ide mimo záujmu väčšiny welfaristov, v dôsledku čoho bežne venujú "nálepku súhlasu" (či už v podobe verbálneho schvaľovania, alebo doslova korporátnych ocenení) rôznym "výrobcom", ktorí podniknú kroky k zlepšeniu životných podmienok svojich otrokov. @Hayduke@17 pobavilo
@hayduke Sranda je, že Singerova Animal Liberation je dosť zavádzajúca už svojím názvom. Je pravdou, že Singer sa významne podieľal na reflexii zvieracích práv a speciesizmu. Najvýznamnejšie však prispel práve k propagácii zmieňovaného welfarizmu a konzekvenciálnej etiky. Samozrejme nehovorím "nečítaj Singera", ani sa nesnažím ho vymaľovať v zlom svetle. Práveže naopak, treba čítať všetko, čo máme naporúdzi. A dokonca možno primárne sa vystavovať názorom, ktoré nás nejakým spôsobom dráždia. Na FB jestvuje skupina, v ktorej som, ktorá sa venuje prekladom týchto materiálov, takže keby si niekedy mal niečo, čo by si pálčivo potreboval preložiť, môžeš sa na mňa obrátiť.
@thrwtchr nie. Ide o kvalitu života tých zvierat a mimo reality si tu jedine ty. Áno, je veľa definícií ale zrovna tá tvoja je úplne wtf. Rovnako ako slovo hnutie v tomto kontexte.
@thrwtchr moja argumentácia bola v každom prípade konštruktívnejšia, než tvoja odpoveď na ňu.
A vlastne než všetko, čo si kedy napísal, pretože všetky tvoje fantasmagórie sú založené buď na "ja si myslím že" alebo "môj rovnako vegánsky a rovnako pomýlený kamoš/známy/idol si myslí že".
@staphylococcus OK. Moja otázka: "A čím je teda hnutie welfarizmu, ak nie je (len) snahou o lepšie podmienky (teda "pohodlie") vo veľkochovoch skrz inkrementálnu reformu? " Tvoja odpoveď: "Ide o kvalitu života tých zvierat a mimo reality si tu jedine ty. " OK. Vďaka. Netušil som, že je až taký priepastný rozdiel medzi podmienkami života a kvalitou života. Mohlo to ísť ale aj bez tých sraníc okolo, ktoré som si dovolil z tohto sumáru vypustiť.
@thrwtchr tú časť o Tom, že ide, kurvapiča, o všetky človekom chované zvieratá, NIE LEN O TIE VO VELKOCHOVOCH si stratil v kope brokolice, alebo kde, do boha?!
Ale jasné, prekrúcaj čo poviem, oberajú ma o čas zbytočnými komentármi v štýle "už fakt nemám čo povedať tak zo seba vypudím prvú kokotinu, čo mi na môj zdegenerovaný rozum príde" keď si nemáš kde honiť ego,kľudne.
Ale ja už ti na to jebem, toto je ako snažiť sa priklincovať huspeninu o stenu, keď nie si dostatočne inteligentný na to, aby si pochopil, že človek je z biologického hľadiska všežravec, a že tebe síce môže tvoj lifestyle vyhovovať, ale všeobecne je to pičovina, tak ako by si mohol chápať čokoľvek z toho, čo píšem?
Čau.
Aj by som ti zaželala pekný večer, ale nerada klamem.
Duševný život zvierat The adventurous vegetarian od Jane Hughes alebo Vegetarian for the new generation od Liana Krissoff. Posledné 2 knihy sú síce skôr o vegetarianských receptoch, ale sú v nej uvedené aj konkrétne príklady prečo nieje nevyhnutné zabíjať a jesť zvieratá. Keďže tieto knihy stoja cca od 20-30€, tak sa ti asi oplatí využiť tieto akcie do martinusu » www.kuponyzdarma.sk/martinus-sk/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
A ta ochrana - co konkretne mas na mysli? Nejaku enviromentalistiku? Ekologiu???
Dík aj za tie články, len chcel som si kúpiť ďalšie knihy do knižnice
V tomto prípade mám jedinú radu: nauč sa po anglicky.
Alebo čítaj blogísky vegánskych moralistov.
Ale väčšina relevantnej literatúry sa neprekladá, pretože väčšina ľudí, čo ju chce čítať ju zvláda čítať v angličtine.
Bože chlape.
Welfare sa týka absolútne všetkých zvierat chovaných človekom, nie len tých vo velkochovoch a od niekoho ako si ty mi toto príde fakt veľmi veľmi hlúpa otázka. Wikipedia poskytuje dostatok definícií » en.m.wikipedia.org/wiki/Animal_wel...
A vlastne než všetko, čo si kedy napísal, pretože všetky tvoje fantasmagórie sú založené buď na "ja si myslím že" alebo "môj rovnako vegánsky a rovnako pomýlený kamoš/známy/idol si myslí že".
sorry OP
Ale jasné, prekrúcaj čo poviem, oberajú ma o čas zbytočnými komentármi v štýle "už fakt nemám čo povedať tak zo seba vypudím prvú kokotinu, čo mi na môj zdegenerovaný rozum príde" keď si nemáš kde honiť ego,kľudne.
Ale ja už ti na to jebem, toto je ako snažiť sa priklincovať huspeninu o stenu, keď nie si dostatočne inteligentný na to, aby si pochopil, že človek je z biologického hľadiska všežravec, a že tebe síce môže tvoj lifestyle vyhovovať, ale všeobecne je to pičovina, tak ako by si mohol chápať čokoľvek z toho, čo píšem?
Čau.
Aj by som ti zaželala pekný večer, ale nerada klamem.