Zdravím,
začnem postupne. Asi keď som mal 8 rokov mal som vysoké teploty tak som išiel spať. zobudil som sa nato, že som mal nočnú moru ako padá na mňa lopta ktorú sme mali v dome. od vtedy mám niekedy také mesiace kedy prosto akoby som mával nejaké
zachvaty.. Keď vidím nejakú činnosť alebo nejakú vec proste mi to nevadí ale keď sa nad ňou zamyslím tak mi príde zle akoby okolo mňa lietala, a mám ju stále pred očami. vtedy ma obleje pot, začne mi bušať srdce, ťahšie sa mi dýcha a roky a nohi mám studené ako ľad.. neviem čo to je ani ako sa to volá.. poriadne to ani neviem opísať je to hnusný pocit akoby sa všetky veci okolo mňa zužovali a vtedy musím ísť vonku sa nadýchať čerstvého vzduchu alebo robiť niečo aby som nato nemyslel.. v škole sa mi to nestane lebo tam mám iné povinnosti, nemyslím nato ale keď som doma (väčšinou od 5 večera) začinam mávať tieto záchvaty (ak to môžem tak nazvať) nemôžem ani spať poriadne.. zaspávam s mobilom tak, že si v mobile pustím nejakú hudbu na spanie a tak zaspím inak nie.. môže to byť od stresu ? lebo som si všimol že keď nato nemyslím tak sa mi to nestane ale ak sa čo len nad tým zamyslím tak to začne a neviem sa potom toho zbaviť... nemá niekto niečo také podobné ?
@agord snažim sa no to sa nedá to je stres.. nepretržite myslíš že čo by sa mohlo stať a potom sa to aj stane.. a keď sa mi to aj podarí potlačiť tak hneď sa zamyslím že sa mi to podarilo a následne to príde zas
Takéto stavy môžu mať viac príčin a nemusia súvisieť so životnými problémami. Spôsobuje ich nadmerná aktivácia mediátorov vyvolávajúcich úzkosť, ktoré sa dostávajú do snového podvedomia bez racionálnej kontroly vedomia.
Vyskytujú sa u psycholabilných precitlivených jedincov so sklonom k úzkostnému reagovaniu. Môžu byť symptómom depresie, úzkostnej poruchy, neurózy, ale aj iných psychických ochorení. Vyskytujú sa aj pri ochoreniach srdca či vysokého tlaku. Môžu ich vyvolať aj niektoré lieky, požitie alkoholu či drog, negatívne zážitky z filmov s hrôzostrašným obsahom, ale aj medializované správy o vraždách a iných tragédiách, ktoré citlivý človek úzkostlivo vníma. Neraz sú reakciou aj na dávnejšie zážitky sprevádzané pocitmi úzkosti a strachu, ktoré ostali v podvedomí.
Tieto stavy netreba osobitne liečiť, pretože nie sú chorobou, ale len symptómom. Treba zistiť príčinu, ktorá ich vyvoláva. V prevencii sa odporúča správna psychohygiena, uprednostniť napr. veselohru pred hororom, alebo pozitívne pôsobiaci psychologický film pred akčným filmom, nepiť alkohol, nefajčiť... Ak by sa aj napriek tomu vyskytovali, treba užívať na noc lieky, ktoré nielen tlmia úzkosť, ale celkovým relaxačným účinkom robia spánok výdatnejší a oddychovejší.
uzkosti? nedostatok niecoho? tazko povedat ci je to psychickeho alebo fyzickeho povodu
viem ti poradit len k tomu spaniu ja som mala take obdobie kedy som z viacerych dovodov nebola schopna v noci zaspat a zaspala som tak pri filme alebo telke. jedine co mi pomohlo bolo prestat sa tym stresovat a riesit to no tak som pol roka spala pri filme alebo so stuplami do usi. nijako ma to nepoznacilo a uz je vsetko v pohode
Bral som asi pred 3 týždňami 5 dní každý deň ibalgin 200 lebo ma boleli zuby..
Alebo si myslím že bude treba odstrániť ten stres.. lebo som si všimol, že posledný týždeň, dva mám vkuse stres ani neviem z čoho.. ráno v škole mám stres bolí ma brucho ale ono to prejde po hodine, dva ale nechápem prečo veď kolektívu sa nebojím mám fajn partiu toto obdobie nemáme v škole veľa učenia... vkuse mám stres aj keď som doma tak myslím nepretržite že čo sa môže stať.. Môže to byť aj zrakom ? mám jedno oko slabšie ako druhé a mám nosiť okuliare ale nenosím
ak si nebol u psychiatra, tak sa tam u svojho lekára pýtaj...
hanba, nehanba, nie si prvý ani posledný kto má takýto problém...
je potrebné bezpodmienečne stanoviť diagnózu z čoho vlastne vznikajú tieto stavy...
píšeš, že od 8. rokov máš problém, to je už dosť dlhá doba na to aby sa ti to upravilo, ale naopak tento stav pretrváva...
bude to zrejme nejaka blokácia v mozgu na nejaký zlý zážitok v skorej mladosti, ktorý sa ti zafixoval v hlave...
no a toto treba odblokovať a na to je práve vynikajúci ten psychiater...
nehanbi sa choď za ním, nebude to určite bolieť...
potrebné je ihneď konať a nenechať to plávať...
z takýmito úzkostlivými stavmi sa veľmi zle žije, to sám môžeš potvrdiť...
nehanbi sa, choď tam...
@zajkousko od 8 rokov sa mi to robí ale nie pravidelne.. teraz sa mi to deje asi po 3. krát za posledné roky.. také mesiace sú... myslím že to bude dajaká blokácia v mozgu na nočnú moru čo som mal ako malý, lebo to je akoby som mal nočnú moru ale nespím.. len naňu myslím a nedá sa prestať .. a kvôli tomu mám úzkostné stavy
Ja by som skúsil zobrať nožík a rozpárať tú loptu, poprípade ju spáliť, alebo ju inak zničiť, aby som spommstil a akosi "vyrovnal dlh" nikdy nevieš ako to tvoj mozog berie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
@lacius vyjadri sa !
Ďakujem za normálne odpovede
nemám nič podobné tomuto
*nohy
To je prípad pre psychológa, keď to tak čítam!
Vyskytujú sa u psycholabilných precitlivených jedincov so sklonom k úzkostnému reagovaniu. Môžu byť symptómom depresie, úzkostnej poruchy, neurózy, ale aj iných psychických ochorení. Vyskytujú sa aj pri ochoreniach srdca či vysokého tlaku. Môžu ich vyvolať aj niektoré lieky, požitie alkoholu či drog, negatívne zážitky z filmov s hrôzostrašným obsahom, ale aj medializované správy o vraždách a iných tragédiách, ktoré citlivý človek úzkostlivo vníma. Neraz sú reakciou aj na dávnejšie zážitky sprevádzané pocitmi úzkosti a strachu, ktoré ostali v podvedomí.
Tieto stavy netreba osobitne liečiť, pretože nie sú chorobou, ale len symptómom. Treba zistiť príčinu, ktorá ich vyvoláva. V prevencii sa odporúča správna psychohygiena, uprednostniť napr. veselohru pred hororom, alebo pozitívne pôsobiaci psychologický film pred akčným filmom, nepiť alkohol, nefajčiť... Ak by sa aj napriek tomu vyskytovali, treba užívať na noc lieky, ktoré nielen tlmia úzkosť, ale celkovým relaxačným účinkom robia spánok výdatnejší a oddychovejší.
viem ti poradit len k tomu spaniu ja som mala take obdobie kedy som z viacerych dovodov nebola schopna v noci zaspat a zaspala som tak pri filme alebo telke. jedine co mi pomohlo bolo prestat sa tym stresovat a riesit to no tak som pol roka spala pri filme alebo so stuplami do usi. nijako ma to nepoznacilo a uz je vsetko v pohode
Bral som asi pred 3 týždňami 5 dní každý deň ibalgin 200 lebo ma boleli zuby..
Alebo si myslím že bude treba odstrániť ten stres.. lebo som si všimol, že posledný týždeň, dva mám vkuse stres ani neviem z čoho.. ráno v škole mám stres bolí ma brucho ale ono to prejde po hodine, dva ale nechápem prečo veď kolektívu sa nebojím mám fajn partiu toto obdobie nemáme v škole veľa učenia... vkuse mám stres aj keď som doma tak myslím nepretržite že čo sa môže stať.. Môže to byť aj zrakom ? mám jedno oko slabšie ako druhé a mám nosiť okuliare ale nenosím
hanba, nehanba, nie si prvý ani posledný kto má takýto problém...
je potrebné bezpodmienečne stanoviť diagnózu z čoho vlastne vznikajú tieto stavy...
píšeš, že od 8. rokov máš problém, to je už dosť dlhá doba na to aby sa ti to upravilo, ale naopak tento stav pretrváva...
bude to zrejme nejaka blokácia v mozgu na nejaký zlý zážitok v skorej mladosti, ktorý sa ti zafixoval v hlave...
no a toto treba odblokovať a na to je práve vynikajúci ten psychiater...
nehanbi sa choď za ním, nebude to určite bolieť...
potrebné je ihneď konať a nenechať to plávať...
z takýmito úzkostlivými stavmi sa veľmi zle žije, to sám môžeš potvrdiť...
nehanbi sa, choď tam...
je to v tvojom záujme a čim skvôr tým lepšie, tu ti nepomôže nikto na birdzi...