@amorko čo tak napísať na čo ho chceš využívať aký máš budget a len tak mimochodom telo ti je na hovko foto za milión s tým nespravíš kým nemáš poriadny objektív
vyskusaj ako ti sedi ovladanie, tvar, rozlozenie ovladacich prvkov, prostredie menu...vystupom to bude asi podobne... setove objektivy vrzgajuce plastaky, nic extra, ale funguju...tela male, plastaky...
vraj canon ma lepsie rieseny rezim videa, ale to som iba cital...
@soreljulien lens sa dá dokupiť podľa potreby, planujem kúpiť so základným 18-55mm a neskor dokupiť vyšší,skor som sa pýtal na viditelný rozdiel medzi jednotlivými foťakmi.
@amorko no tak to znamená že sa tomu chceš venovať tak si kúp Nikon D800 však ten je lepší a budeš si naň môcť zarobíť tým naspäť že budeš môcť mať aj ateliér a podobne
@soreljulien mm a fotit sa nauci len tak, z neba mu padne do lona dar bozi
asi by to chcelo nejaku postupnost
@amorko ver mi, ze kazdemu vyhovuje nieco ine...ked ti poviem, ze keby bolo telo Olympusu E-510 naplnene cipom ako ma Pentax k5II a mohol by som nan nahodit ojazdeny Zuiko 14-54, 2.8-3.5 tak skacem po plafon?
@amorko Ja ti poviem tak. Pri výbere z týchto dvoch značiek je veľmi neisté rozhodovanie. Ak si kúpiš napr. Canon, má iné výhody ako Nikon. Zas to isté platí ak si kúpiš Nikon. Tak nejaké pozitíva k Nikonu. Nikon má dobre pogumované telo a dobrý grip, protišmykový ale pre ľudí s veľkými rukmi ako som ja je dosť malý, ďalej pozitívum je aj dobrý snímač a primerane pixelov, 14MPx ti bohato postačia, teda ak niesi profesionál Ďalším pozitívom ale aj negatívom zároveň je to, že Nikon D3100 nemá v tele zabudovaný motorček, to znamená, že musíš kupovať objektívy s motorčekom, čiže je to aj o niečo drahšie ako kupovať objektívy na Canon. Negatíva tam v podstate až tak niesú, nakoľko je Nikon D3100 asi najlepšia voľba pri výbere "entry level" zrkadlovky. Canon som síce neskúšal, ale videl som ho poviem ti, vyzerá tak plastovo, že sa bojíš, že sa ti rozletí v rukach ale v kombinácií s inými, lepšími objektívmi, môžeš dosiahnuť kvalitné, skoro profesionálne výsledky. To isté samozrejme platí aj u Nikonoch. Samotné telo ti nevyrieši nič. Ty musíš hlavne správne skombinovať objektív so správnym telom a hľadať kvalitné svetelné podmienky, pretože kvalitný foťák a drahý objektív nieje všetko, na ceste k dobrej fotografii
@relativelysarcastic ve´d je to ešte mladoň onehdy ke´d ja som bol taký mladý využíval som krúžky a prax s odborníkmi - to predsa môže využiť aj on a síce školy z duše nenávidím normálne by som odporučil to ísť študovať
@amorko V podstane pri "entry level" je to skoro jedno, avsak vela ludi hovori, ze s cannonom sa jednoduchsie pracuje a celkovo ma cannon lepsie video ako nikon, i ked tento fakt nemusi platit pri "entry level". Vyber si to, co bude pre teba vyhodnejsie, ci uz po cenovej, dizajnovej, alebo funkcnej stranke a ako bolo vyssie spominane, dobre telo nerovna sa dobra fotka.
dokonca ani dobre sklo nerovná sa dobrá fotka neviem, co presne chces fotit, ale zakladom dobrej foto je predovsetkym kompo, ktoru treba riesit pred cvaknutim spuste ale Nikon či Canon, ak zacinas so zrkadlovkou, je to v podstate jedno, zo zaciatku budes sklamany... a postupne viac a viac nadseny... zabudni na setak, ten kazdy odlozi za chvilu do preč... A ak su pre teba prvoradé fotky (NIE video), tak začni Canonom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
vraj canon ma lepsie rieseny rezim videa, ale to som iba cital...
asi by to chcelo nejaku postupnost
@amorko ver mi, ze kazdemu vyhovuje nieco ine...ked ti poviem, ze keby bolo telo Olympusu E-510 naplnene cipom ako ma Pentax k5II a mohol by som nan nahodit ojazdeny Zuiko 14-54, 2.8-3.5 tak skacem po plafon?
skus pozriet Pentax K30, K500 z druhej ruky
» go-elektro.sk/2017/05/11/niko...