Ahojte, len taká otázka na fotografov, máte niekto Nikon D5100 18-55mm? A ako sa vám s ním pracuje? Pomaly sa mi blížia narodky a za zarobené peniaze by som si ho rada kúpila, tak ak ho niekto má, tak by mi mohol povedať svoje skúsenosti
mohla by si mi len nejakú fotku poslať? na nete nič poriadne nie je, teda je, ale s inými objektívmi... bola by som vďačná, už si chcem len nejakú fotku lepšie prezrieť môžem ti do TS-ky nejaký kontakt dať
Ja ho mám, som spokojná, objektív 18-55 by mi určite nestačil a nestačí mi ani 18-105, ktorý som s telom kúpila ja, ale keďže máš s fotením skúsenosti už trochu ako umelec, určite vieš sama veľmi dobre, aké objektívy pre svoju tvorbu potrebuješ.
A nedá mi, musím podotknúť - na nete je množstvo fotiek, urobených týmto modelom, nechápem, ako to, že ich nemôžeš nájsť Rovnako sú prístupné aj rozsiahle recenzie s fotkami špeciálne poukazujúcimi na technické schopnosti prístroja v rôznych podmienkach...
mne by nateraz stačil, potom by som si neskôr dokúpila 18-200 mm, pretože prechádzam z kompaktu, aj keď som už mala veľa príležitostí fotiť so zrkadlovkou...
Tie recenzie mám dobre prečítané, mňa skôr zaujíma osobný názor, ako recenzie. Taktiež aj keď som hľadala fotky s objektívom 18-55 mm, nakoniec to nebolo fotené s tým objektívom...
@thegoodlucy keď sa orientuješ na umeleckú fotografiu, prečo je pre teba tak dôležitý "zoom"? Toto ma dosť zaujalo, lebo zatiaľ som sa nestretla s umeleckým fotografom, ktorý by neuprednostňoval predovšetkým dobrú svetelnosť, pevný objektív, ale ktorý by plánoval práveže "dlhé sklo"
... recenzia je osobná podľa mňa dosť... však recenzent musí recenzovanú vec veľmi dobre poznať, aby bol o nej kompetentný písať, navyše musí byť schopný konfrontovať ju s inými produktmi toho druhu. Mne osobne prídu profesionálne fotorecenzie lepšie ako informácie od ľudí, ktorí nemajú toľko vedomostí porovnať dotyčný model s mnohými inými
Jednoduché, 18-55 vážne nie je primárny objektív na portréty teda aspoň nie na nejaké vážnejšie (Samozrejme nechcem povedať, že by sa aj so seťákom nedal dobrý portrét spraviť) ale s dobrým pevným sklom to bude vždy jednoduchšie a tak nejako efektnejšie, keď za všetko spomeniem len ostrosť a bokeh.
Na krajinky a prírodu prečo nie, portréty skôr niečo svetelnejšie, napr. 50ka Nikkor sa pohybuje v celkom slušných cenách.
Ale k tvojej otázke, od nikonu nečakaj, že by sa ti objektív rozpadol, ale to zrejme ani nečakáš, čakaj však súdok na 18 a ostrosť na vyšších clonových číslach.
@thegoodlucy mam v albume sfotenu svoju mačku s tým objektívom
a inač je to obyčajny seťak, ak by som mohla hneď my som si kúpila nový objektív, ale na to nemám momentálne financie, čiže mi musí stačiť tento. Na začiatok je podľa dobrý, tiež som prešla z kompaktu na tento nikon.
@p5ka už som si všimla, no aj ja si musím najskôr zarobiť, preto sa zatiaľ s tým uspokojím lebo by nemalo význam kupovať len telo, ak by som dlho čakala na nový objektív
@thegoodlucy ja ho mám ale tiež som za ten názor že viac ti pomôže recenzia od profesionála ako my tu . im prešlo cez ruky určite viac foťákov a vedia to lepšie zhodnotiť . no a k objektívu : seták mám síce aj ja ale určite by som ho znovu nekupovala . na zvieratá to nestačí preto som kúpila 55-300 ale keď chceš fotiť portréty tak jednoznačne 50mm 1.4 na ten práve šetrím
@nattalie 3000??? vážne? to radšej zainvestujem do drahšieho a kvalitnejšieho zrkadla, akoby som si mala kupovať za 2 roky nové... ja myslím dopredu
@cerstvydospelak ty si fakt vykradol banku mám pocit a ja krvopotne Kaufland roznášam a ešte aj peniaze za foťák budem splácať starým rodičom hmm ja rozmýšľam nad 50mm to je cenovo prístupnejšie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
@p5ka
mohla by si mi len nejakú fotku poslať? na nete nič poriadne nie je, teda je, ale s inými objektívmi... bola by som vďačná, už si chcem len nejakú fotku lepšie prezrieť môžem ti do TS-ky nejaký kontakt dať
A nedá mi, musím podotknúť - na nete je množstvo fotiek, urobených týmto modelom, nechápem, ako to, že ich nemôžeš nájsť Rovnako sú prístupné aj rozsiahle recenzie s fotkami špeciálne poukazujúcimi na technické schopnosti prístroja v rôznych podmienkach...
mne by nateraz stačil, potom by som si neskôr dokúpila 18-200 mm, pretože prechádzam z kompaktu, aj keď som už mala veľa príležitostí fotiť so zrkadlovkou...
Tie recenzie mám dobre prečítané, mňa skôr zaujíma osobný názor, ako recenzie. Taktiež aj keď som hľadala fotky s objektívom 18-55 mm, nakoniec to nebolo fotené s tým objektívom...
@ress díky
... recenzia je osobná podľa mňa dosť... však recenzent musí recenzovanú vec veľmi dobre poznať, aby bol o nej kompetentný písať, navyše musí byť schopný konfrontovať ju s inými produktmi toho druhu. Mne osobne prídu profesionálne fotorecenzie lepšie ako informácie od ľudí, ktorí nemajú toľko vedomostí porovnať dotyčný model s mnohými inými
nie len na umelecké fotografie... krajinky, prírodu a tak... samozrejme, že rozmýšľam aj nad objektívmi na portréty...
profesionálne recenzie mám už dávno za sebou, teraz ma zaujíma osobný názor... či sa niečo nekazí a ako sa s ním pracuje..
Na krajinky a prírodu prečo nie, portréty skôr niečo svetelnejšie, napr. 50ka Nikkor sa pohybuje v celkom slušných cenách.
Ale k tvojej otázke, od nikonu nečakaj, že by sa ti objektív rozpadol, ale to zrejme ani nečakáš, čakaj však súdok na 18 a ostrosť na vyšších clonových číslach.
a inač je to obyčajny seťak, ak by som mohla hneď my som si kúpila nový objektív, ale na to nemám momentálne financie, čiže mi musí stačiť tento. Na začiatok je podľa dobrý, tiež som prešla z kompaktu na tento nikon.
ale ak si uuplny začiatočník tak ti postačí aj 3000ka
@dragonfly1 ale kdeže na to som ešte nedorástol ja len skromne 1.8g
d7000ku mám , a 5100 som už tiež mala v rukách takže viem o čom vravím
@cerstvydospelak keby si doplatíš už len tisícku tak máš 1.4 vidíš to ?
akože ja vás obidvoch chápem, len som to asi blbo napísala
@cerstvydospelak tisícka sa hodí asi skoro všade .. no tak to aby si začal šetriť
@dragonfly1 veru veru ale zase potom ten pocit pobehovať po scéne s 200vkou nie je na zahodenie
@cerstvydospelak ty si fakt vykradol banku mám pocit a ja krvopotne Kaufland roznášam a ešte aj peniaze za foťák budem splácať starým rodičom hmm ja rozmýšľam nad 50mm to je cenovo prístupnejšie