Čáute ľudia, chcem si kúpiť zrkadlovku. Stačí mi amatérsky foťák do 800€ aj s objektívom.
Rozhodujem sa medzi značkami Nikon a Canon. Viete mi dať nejaké rady? Neustále is pozerám recenzie, no neviem si vybrať medzi modelmi. Na aké parametre prihliadať ?
to mas v podstate fuk, či Nikon alebo Canon... keď už, tak ale pozeraj recenzie na fotostránkach a nie na e-shopoch... a hlavne potom zahod 18-55 (ak si nekúpiš najskôr len telo) a investuj do lepších objektívov... Vieš už fotiť so zrkadlom?
@salora skôr ma zaujímala skúsenosť s tými značkami. Čítam recenzie všade, no zrkadlovku som nikdy nemala a nevyznám sa v tom dobre. Momentálne si vyberám medzi dvomi a tými sú:
Nikon D5300 + Objektív 18–55 AF-P VR
Canon EOS 200D čierny + 18–55 mm IS STM
Vieš mi prosím ťa poradiť? GPS nepotrebujem, 24mpx ideal, výklopný displey určite áno a ževraj 18-55mm objektív stačí a niekedy je lepší ako 18-155 čo je na tom pravdy?
Na Nikonoch som videla objektívy s Tamron a zapáčili sa mi, len tá cena je o dosť vyššia, no a potom určite budem kupovať niečo aj na nočné fotenie. Na micro nepotrebujem.
@debbieleegrant v každom prípade pokiaľ nevieš fotiť so zrkadlom, budeš možno sklamaná zo začiatku z kvality fotogtrafií, treba sa naučiť s tým pracovať, naučiť sa, ako nastavovať parametre, ako clona, čas a fakt je to asi jedno, či Nikon alebo Canon - mám aj aj, mám aj obycajny UZ kompakt Olympus aj jedno delo, ktore ale skoro vobec nevyuzivam, chcem ho predat a nemozem sa ho zbavit
ten EOS celkom dobrá voľba, takisto ale napr. celkom dobra volba NIKON D5200 - cena porovnatelna a ak si vsimnes, pokial sa predava zrkadlovka s objektivom, skorov vzdy je to 18-55 a skoro kazdy ju velmi rychlo odloží do šuflíka ak ale nemas skusenosti, tak zatial urcite vyuzijes a potrenujes... alebo si kup samotne telo a v shope ti urcite poradia, aky objektiv podla toho, comu sa chces prioritne venovat... a si myslela asi macro, či?
@salora S tým učením je mi to jasné, preto do toho chcem ísť a hlavne si nekupovať niečo zbytočne predražené, keď môžem mať za takú istú cenu niečo lepšie (príklad). Pri tých telách ma skôr zaujímalo to rozloženie a funkcie či sa oplatí niečo viac alebo stačí základ a čo sa týka objektívov, všimla som si že každá značka používa iné značenie a to ma dosť mätie. Ano macro, prepáč.
tiče funkcie su viac menej rovnake - nastavenie parametrov+ autoamticke rezimy, video... a je to fakt jedno tak, ako budú zarytí Canonaci proti Nikonom, tak Nikonaci budu proti Canonom a pokojne si kup aj s tym setakom 18-55 a dokupis tu 200-vku a vojdes sa do 800 evry, este ti mozno aj stovka ostane na nejaky ten filter resp. clonu
Radšej telo bez seťáku...a do toho 1.8F 50mm...síce Ťa to obmedzí trošku v priestore ale získaš neskutočnú hĺbku poľa (DoF) a svetelnosť v zlých podmienkach ...a k tomu telu no...móda zrkadloviek ustupuje keďže v rovnakých (a lepších) parametroch (áno aj vo vysokej rade ak chceš porovnávať 5D IV či 1xD proti Sony Alpha III ) tlačia mirrorless telá...to oceníš hneď ako si uvedomíš že ťahať veľký hardware je blbosť...
ja tiež po 5 rokoch s lepším ultrazoomom sa chcem posunúť ďalej... rozhodol som sa, že si kúpim canon 200d ... tak si ho kúp a o mesiac mi napíš ako si spokojná, že či mám ísť do toho
@bordeauxfr daj mi pls link, kde si kúpim nový profi foťák aj s objektívom do 800€...
ak chceš kupovať z obchodu na SK aby bola ľahká pripadná reklamácia, tak podľa mňa neni šanca... jedine, že by sme mali rôznu predstavu o tom, čo je profi foťák
@salora to s tým zvykaním si na sklo mi povedz prosím. Ja 5 rokov fotím v podstate s lepším kompaktom. Normálne si sám v manuálne riešim clonu, čas expozície, ISO a niekedy aj sám ostrím a WB. Postprocessing robím v Gimpe. ... Čo je v podstate iné pri zrkadlovke? Lebo ja si to predstavujem iba to, že mám optický hladáčik namiesto displejovitého a budem vedieť meniť objektívy, zatiaľčo doteraz mám jeden na pevno..... ale napríklad keď čítam recenzie, tak všade riešia koľko bodový je autofocus, no a ja ani netuším ako funguje automatické ostrenie na tom mojom. A takisto som čítal niekde, že zrkadlovky pri fotení robia oveľa menší postprocessing, lebo sa očakáva, že každý si ho spraví už vo svojom softwéry. Tak aká je pravda? Vďaka.
Neviem čo rátaš pod profi foťák. Ale pre mňa profi foťak je už aj Nikon D5300, keďže určit profi a amater foťák je scestné, keďže výsledna fotka len v malom % záleží od foťaku. Aj tak 3/4 fotiek užívateľov sa upravuje a dolaďuje.
Babe by stačil 300€ foťak na začiatok.
Debbie ak by si chcela foťák, mám ja momentálne na predaj svoj. Momentálne mám Sony a68 a Sony a58.
@lafiziq to by si zistil, keby si zacal zrazu fotit zrkadlovkou ja som fotil aj na kinofilm, otec mal staru Praktiku aj Flexaret takze ma naucil vsetk tieto manualne nastavenia ale aj tak som bol vydeseny z prvych fotiek dig. zrkadlovkou niektore kompakty maju aj nastavenie tychto parametrov, hlavne pokial ide o clonu, ISO, prip. cas... na zrkadlovke je toho viac, aj ked zrkadlovky tiez maju autom. rezimy... ale tam mozes nastavit v podstate vsetko, mozes ostrit rucne, pouzivat (alebo nepouzivat) stabilizator na objektive, mozes fotit do RAW a potom vsetko dosoftit, urobit prevod na jpg, rucne ovladanie blesku, histogram, vyssie hodnoty ISO, dolezity je snimac v tele atd. no a samozrejme menitelna optika kvoli ohniskovej vzdialenosti... na jednej strane je fakt, ze mnohe funkcie maju aj lepsie kompakty a na druhej strane zase fakt, ze dnes celkom zacinaju ficat bezzrkadlovky takze pokial ti ale vyhovuje tvoj kompakt, no problem... casto urobi s nim clovek lepsiu foto ako so zrkadlom
@bordeauxfr Určite pôjdem do niečoho nového ako z druhej ruky. Ďakujem. A rátam s tým, že sa budem musieť naučiť ho nastavovať a následne upravovať v PC. @lafiziq No určite pôjdem do toho, len ešte premýšľam nad setom alebo rovno telo + nejaký objektív. Do Vianoc ak ešte stále bude prijateľná cena kupujem.
Neviem, ja osobne by som zrkadlovku nekupoval kým s ňou neviem robiť. prihlásil by som sa na kurz. Možno by som začal profi foťákom. Aj na fotenie potrebuje človek talent a každý rád fotí niečo iné. nejestvuje špičkový všeobecný fotograf. Buď sú to ľudia, pohyb, makro, alebo ČB. Najskôr by som sa sústredil na tento fakt a podľa toho volil. No profesionálny foťák ešte nezaručí profesionálne fotky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
» www.outdoorfilmy.sk/clanky/canon-al...
Nikon D5300 + Objektív 18–55 AF-P VR
Canon EOS 200D čierny + 18–55 mm IS STM
Vieš mi prosím ťa poradiť? GPS nepotrebujem, 24mpx ideal, výklopný displey určite áno a ževraj 18-55mm objektív stačí a niekedy je lepší ako 18-155 čo je na tom pravdy?
Na Nikonoch som videla objektívy s Tamron a zapáčili sa mi, len tá cena je o dosť vyššia, no a potom určite budem kupovať niečo aj na nočné fotenie. Na micro nepotrebujem.
ten EOS celkom dobrá voľba, takisto ale napr. celkom dobra volba NIKON D5200 - cena porovnatelna a ak si vsimnes, pokial sa predava zrkadlovka s objektivom, skorov vzdy je to 18-55 a skoro kazdy ju velmi rychlo odloží do šuflíka ak ale nemas skusenosti, tak zatial urcite vyuzijes a potrenujes... alebo si kup samotne telo a v shope ti urcite poradia, aky objektiv podla toho, comu sa chces prioritne venovat... a si myslela asi macro, či?
ak chceš kupovať z obchodu na SK aby bola ľahká pripadná reklamácia, tak podľa mňa neni šanca... jedine, že by sme mali rôznu predstavu o tom, čo je profi foťák
Babe by stačil 300€ foťak na začiatok.
Debbie ak by si chcela foťák, mám ja momentálne na predaj svoj. Momentálne mám Sony a68 a Sony a58.
3/4 ludi si kupi fotak nad 500 a foti na automat.
@lafiziq No určite pôjdem do toho, len ešte premýšľam nad setom alebo rovno telo + nejaký objektív. Do Vianoc ak ešte stále bude prijateľná cena kupujem.
» mynovohrad.sme.sk/c/20643208/mydl...