Ale vážne, seriózne ma zaujíma, kto sa o všetkých troch vyjadruje v ženskom rode, lebo ja som dlho dlho nevedela o tom, že Olomouc a Paríž sú ženského rodu...
@grietusha ja neviem, nie som jazykovedec, len som sa dneska rozprávala s pár ľuďmi, a kamarátka čo je zhodou náhod Slovenka mi tvrdila že je to všetko ženského tak reku, že spravím prieskum, ako sa to reálne používa, pretože podľa mňa aj tak väčšina hovorí v mužskom
ale podľa mňa, ak je Olomouc české mesto a ženského rodu, tak by malo byť ženského všade, ale to s tým asi nemá súvis
ten Pariz, ten Olomouc a ta Sibir, ale viem, ze v cestine a v rustine je to ta Pariz, ta Sibir .. neviem ako Olomouc, seriozne som sa nad tym nikdy nezamyslala
@grietusha To s tou češtinou je pravda Ja som si napr. vždy myslela, že sú tie Lednice, ale je to tá Lednice. Sranda, že kúsok odtiaľ sú zas tie Valtice.
No inak, kedysi som Sibír používala mužský rod, teraz tak rôzne, ale ono to obvykle znie rovnako v ženskom aj mužskom, takže to nejak neriešim. Slovo Olomouc ani nepoužívam a Paríž používam mužský.
ja som tak vedela že Paríž je v slovenčine v mužskom rode ale češi tomu dávajú ženský rod ...ale aj tak je to všetko pre mňa ten aj ked viem že Sibir je tá ale preboha to kto tak vymyslel?
@marleymt a ešte Příbram, Chrudim atď
s jednou mojou kolegyňou v Prahe smr sa nikdy nevedeli zhodnúť na tom, kto má pravdu takže tetaz sa takýmto diskusiám vyhýbame
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
olomouc viem, ze je zenskeho rodu v cestine, neviem ako u nas.
a myslim, ze sibir.je rovnaky pripad ako pariz, ale nie.som si ista
cestina ma dementne rody. maju napriklad.dve.mesta, co sa.volaju susice a tie v cechach su zenskeho rodu a tie.na.morave pomnozne cislo. demence.
ale podľa mňa, ak je Olomouc české mesto a ženského rodu, tak by malo byť ženského všade, ale to s tým asi nemá súvis
viem ze nad Sibirou/m som sa uz niekedy zamyslal, nad ostatnymi dvoma mi to nikdy nenapadlo, chvalim!
jebnuta gramatika, nech si to kazdy pouziva ako sa mu raci, kto to bude riesit take zvasty
s jednou mojou kolegyňou v Prahe smr sa nikdy nevedeli zhodnúť na tom, kto má pravdu takže tetaz sa takýmto diskusiám vyhýbame
ale ja vsetkym hovorim v muzskom