Ak je niekto jednoducho v medziľudskom kontakte debil, najlepšie podľa mňa bude jednoducho ignorovať ...
A naivne verím, že otázka na pomstu nejakých ozaj svinstiev nie je úplne aktuálna, ale tam, ak by to nevedeli vyriešiť orgány, ktoré to majú na starosti, neviem, či je ozaj najlepšie riešenie nechať, aby to človeku prešlo ...
Ale osobne by som oko za oko, zub za zub asi nepraktizoval.
Je to podľa mňa neproduktívne, aj keď si myslím, že človek na pomstu rovnakým spôsobom môže mať niečo ako "morálny nárok"
oko za oko zub za zub ... kto preferuje tento nazor jeho inteligencia nieje vyssia ako u primatov. ano je tazsie pochopit a zmenit sa na zaklade prezitej udalosti ale zato je to efektivnejsie vzhladom k zivotu ... ak vykonavas pomstu neskodis tomu dotycnemu ale hlavne sebe ak si toto clovek neuvedomuje tak je umna hlupak
A okrem ineho myslim, ze kazdemu sa vsetko zle aj tak niekedy spocita (aj dobre), takze je celkom jedno, ci sa o to pricinim prave ja, alebo niekto iny... Zaklad harmonie.
Skôr ako pomsta by ma zaujímalo aby sa to čo stalo, neopakovalo. Či sa to dosiahne tím že sa čin vráti rovnako, dvojnásobne alebo nejakou obkľukou, či presvedčivím morálnym výlevom už zaleží na situácií a veci. (s tej vety som zmetená aj sama takže si daáme) Príklad: niekto ti dá facku a ty namiesto aby si mu inštinktívne jednu vrátil porozmýšľaj či mu vrátiš jednu, dve, zbiješ ho do nemoty alebo daruješ cukráreň že "tu máš horu sladkostí tak už nikoho nefackuj" dôležite je aby dotyčný naozaj nikoho nefackoval. v postate zabrániť aby sa situácia opakovala. zaujímave je že toto sa obyčajne dosiahne tým že dotyčný skúsi na vlastnej koži čo robil druhým a to robí pomstu (oko za oko, zub za zub) .. správnou. Takže vracať ako sa dáva je správne ale je dôležite aj s akým úmyslom. A že niečo väčšinou platí a zaberá neznamená vždy.
Lenže čo je účelom pomsty? aby dotyčný za svoj čin pykal alebo náprava (jeho či/aj činu?)
A čakať kým sa za mňa pomsti niekto iný (alebo niečo) je hlúposť možno sa aj pomsti ale urobí tak z vlastného popudu a so mnou to nemusí nič mať.. a čo keď to ani nebude efektívne.
Pomsta takto sama o sebe nie je podľa mňa správna... Ale keď sa ku tebe správa niekto ako k nejakej handre, prečo by si sa mal ty k nemu správať jak keby to bol sám Pán Boh??? Záleží to od merítka veci...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Áno pomsta je správna.
A naivne verím, že otázka na pomstu nejakých ozaj svinstiev nie je úplne aktuálna, ale tam, ak by to nevedeli vyriešiť orgány, ktoré to majú na starosti, neviem, či je ozaj najlepšie riešenie nechať, aby to človeku prešlo ...
Ale osobne by som oko za oko, zub za zub asi nepraktizoval.
Je to podľa mňa neproduktívne, aj keď si myslím, že človek na pomstu rovnakým spôsobom môže mať niečo ako "morálny nárok"
Lenže čo je účelom pomsty? aby dotyčný za svoj čin pykal alebo náprava (jeho či/aj činu?)
A čakať kým sa za mňa pomsti niekto iný (alebo niečo) je hlúposť možno sa aj pomsti ale urobí tak z vlastného popudu a so mnou to nemusí nič mať.. a čo keď to ani nebude efektívne.