Myslim, ze ani nie. Pravo je jedna z tych skol, na ktore ludia idu najma kvoli titulu a uplatneniu, ale dnes uz je vystudovanych pravnikov naozaj velmi vela. Ja som isla sice na skolu, ktora ma mensie uplatnenie ako pravo, ale zas sem ludia nechodia kvoli titulu, ale najma kvoli vztahu a laske k tomu co studuju.
podla mna to nie je az take hrozne , ak si dost dobry tak si pracu najdes a okrem toho po prave je viacej moznosti uplatnenia len je to iste tazke studium .. btw azizi co take studujes ?
Dneska je už toľko právnikov,že je ťažké sa niekde uplatniť ale vždy je dobré študovať niečo čo ťa baví a uplatnenie sa vždy nájde keď sa posnažíš Keď budeš dobrý právnik,tak budeš mať jedno či ich je veľa alebo nie
Lewin@ Systematicku biologiu a ekologiu. hmm mas pravdu, ale ak si dost dobry, tak je pravda aj to, ze si pracu najdes aj s inou skolou, resp. bez skoly.
ale oplatí, koniec koncov, ktorý odbor dnes už nie je presýtený?? a právo je užitočné, má široký záber uplatnenia... len je drina dopracovať sa až ku koncu
@enka neverim tomu, ze pravo je az tak narocne, ved sa da studovat aj externe. Na takej biologii, ci chemii je externe studium uplne vylucene, lebo by ani nebolo v ludskych silach to cele zvladat.
Neviem, baví ma dejepis, filozofia a humannejsie predmety... Neviem kam inam by som siel na vysku... ked pravo nevyjde, v najkrajnejsom pripade pojdem bud na filozoficku abo to risknem buduci rok... Neviem, co ine ist studovat, ked ma toho malo bavi :/ moj povodny ideal sa aj tak nenaplni, cize je to jedno
spoliaham sa na to, ze ano, chystam sa na dalsi rok. bavi ma to... a urcite ma to bude bavit viac , ako keby som mala ist na nejaku ekonomicku , ked matiku velmi nemusim, alebo nieco ine... ved clovek, ktory vystuduje pravo sa nemusi hned stat len pravnikom. clovek sa len musi vediet prebit v dave...
Oplati, mas aspon doklad o vzdelani, titul. Vela ludi nerobi to co ma vystudovane a teda sa v danom smere nerozvija. Mozno budes patrit medzi nich. Ale su aj lahsie skoly.
ale ano,,preco by nie..chystam sa nanho ...ved aj v dnesnej dobe ide stale o jedno z najlukrativnejsich povolani ,,a casom sa da zarobit dobry balik...pravda,,treba makat..a dlho studovat na niektorej z dobrych univerzit......ak sa chce..vsetko sa da..
Uplatniť sa určite dá, lebo právo má dosť široký záber, horšie je to už platovo, človek, ktorý vyštuduje právo nemá vysoký nástupný plat, aj keď veľa ľudí si myslí, že je to naopak.
Samozrejme, že sa človek môže aj v tejto oblasti vypracovať a zarobiť veľa peňazí, ale na začiatku to nie je najlepšie.
Jasne, ze oplati. Dokonca viac ako kedykolvek predtym. Vsetko je o prave. Nevies zakony nevies nic. Na vsetko uz treba pravnika, pri podpise zmluvy aj takej na oko jasnej, vzdy sa najde niekto kto ta bude chcet oklamat. Vsetky sluzby a tvoje prava i povinnosti su zalozene na jednom blbom prave a ked si chces byt isty musis platit velke peniaze pravnikom. Tak aspon budes nim sam, nemusis nic platit a mas sa cim zivit. Studium prava vsak nie je med lizat
Nechcem ti ho zakazovať študovať veď ani nemôžem Ale podľa mňa ak to chceš študuj aj právo dnes možno sa neoplatí ale ty nemôžeš pozerať na dnešok ale na budúcnosť. Ale ja osobne by som to neštudoval pokiaľ nemáš rodiča právnika že už máte meno v rodine zbytočne budeš študovať 5 rokov a najhoršie je že ešte po štúdiu musíš mať 2 ročnú prax u nejakého právnika aby si mal skúsenosti a neviem ako dnes ale do nedávna bolo že dotyčný právnik ťa nemusí platiť ak nechce alebo ti dá almužnu nejakú si myslím že je to dosť na nič byť vyštudovaný a aby ťa museli ešte furt podporovať rodičia. Určite si nemysli že je to neviem aké báječné zamestnanie je to ako každé iné na začiatku trápenie lebo ako začínajúci právnik určite si nebudeš žiť na vysokej nohe lebo prípady budeš skôr dostávať od štátu to sú tie keď si odsúdený nemôže dovoliť právnika tak mu budeš ty pridelený a mal by ťa štát vyplatiť ale len asi pred 2 mesiacmi som videl na Markíze reportáž v Lampárni že jednej takejto právničky dlhuje štát asi 800 000 Sk čiže a je to právnička ktorá ma 40 rokov čiže približne s 15 ročnou praxou a ešte vždy je podradná právnička nie ako niektorý ktorím sa platí majland to sú len tí najlepší pamätaj ak si myslíš tak skús možno budeš raz naj právnik na Slovensku kto ho vie risk je zisk a to platí v dnešnej dobe aj o VŠ lebo dnes vôbec neznamená že ak vyštuduješ VŠ že aj budeš neviem kto jedine ak máš známosti alebo už dobré meno po rodičov čiže aj peniaze. Osobne poznám VŠ vzdelaných ľudí ktorý robia manuálnu prácu lebo sa nevedeli uplatniť alebo niektorý vyštudovali ale nemajú ani šajnu o tom čo sa učili taký sú na nič lebo dnes len titul nestačí dobré časy pre takých už skončili vtedy keď padol socializmus (vyštudovali že mali "s pekla štestí" alebo bohatého strejdu).
právo je kravina. všade sú len samí právnici a samí budúci právnici a pokiaľ neučia na VŠ tak sa nevedia ani poriadne uživiť... fakt jedine cez nejaké kontakty.
treba si preštudovať v akom odbore je stále nedostatok ľudí, minulý rok čo som počula je vraj stále málo informatikov, ekonómov a stavbárov. a tiež učiteľov matematiky a fyziky... psychológov a doktorov je tiež celkom málo, ale teraz sa to tiež stalo lukratívnym odborom a zamestnať sa je ťažké...
v každom prípade právo by som nikdy nešla študovať, už dosť že ho mám tento semester na škole ak tak ľúbiš právo vyber si odbor, na ktorom budeš to právo mať a potrebovať, ale nie právo samotné.
je dosť náročné a že sa dá externe študovať? no povedzme, že taká chémia ako hovoríš sa nedá možno preto, že je to prakticky asi trocha nemožnejšie na samoštúdium, lebo ext. je na tom väčšina stavaná, tých pár sústredení v semestri môže ťažko naučiť dobre takú chémiu, vlastne si to myslím aj o ext. práve, ale to je väčšonou tak či tak stavané na príšerne vela učive, ktoré sa každý musí sám naučiť...
@enka Ved presne to pises v podstate, co si aj ja myslim tazko je sa naucit chemiu, ci biologiu sam, odhliadnuc od toho, ze este zasadnu cast studia tvoria prave kazdodenne povinne labaky a cvika.
jasné, práve.. ale osobne si neviem predstaviť ext. štúdium ani práva, nejako moc ext. neuznávam.. a dokážem sa viac naučiť priamo z hodín a chodenia tam, hoci je to časovo náročné, to mi ver, každý deň skoro do večera, no niet nad denné
Ked sme uz pri tom prave , ma zmysel / sanca na uplatnenie studovat medzinarodne vztahy ? Manualna pracovat viem ale som skor ten recnicky typ mam rad dejiny , nosku , geo a tak , vcelku dobry vseobecny prehlad a celkovo ma to myslim bavi ... je tu niekto na medzinarodnych ? co myslite , oplati sa to ?diiks
@Pa3cek Absolutny suhlas s tebou, len som nechcel mat dlhy koment aj tak to nikto potom necita a napisal si to dobre. Kazdy si mysli, ze ak mas titul z vysokej skoly tak si niecim viac, si lepsim clovekom. Taka chujovina az ma trha ked to pocujem. Vobec nic to neznamena este. Ani svoj titul si nejak nevazim a nenadsadzujem sa nad kamosmi co maju "len" maturitu a podobne. A co sa tyka prava viem o tom dost, pretoze pochadzam z pravnickej a lekarskej rodiny. Ani jedno ani druhe ma netaha a je mi to proti voli a som jediny co z rodiny nenasleduje tento smer. Ako vzdy ja idem svojou cestou a nikto ma nebude k nicmou nutit. Pravnik je na zaciatku nic a velmi tazko sa presadzuje. Je to jedno z povolani, kde je nutna prax,len tak sa vylepsis. Pokym nemas znamosti, tak dlho budes dole. Nuz ale mozes mat aj stastie. Dalsia vec, dnes uz je skoro kazdy pravnik alebo sa tak prezentuje
dobrých právnikov je stále málo, nestačí niečo len vyštudovať a čakať, že nám úspechy a peniaze budú padať do lona, treba sa tomu proste venovať
lebo to by sa potom dalo povedať o každej profesii, že či sa to oplatí študovať a povedala by som, že ak je niekto fakt šikovný, ani nepotrebuje študovať
Podla toho na ake pravo sa chces zamerat...trestne a obchodne pravo je uplne zbytocne studovat, lebo tam ide kazdy - peniaze, cize je tym padom mensia sanca sa presadit, na tvojom mieste by som si ine prave ako tieto dve, napr. medzinarodne a potom ti uz len zazelal vela stastia lebo je mala sanca sa presadit u nas, vzhladom na to, ze vacsina dobrych pravnikov a sudcov su "rodinka" a moc medzi seba nikoho nepustia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Samozrejme, že sa človek môže aj v tejto oblasti vypracovať a zarobiť veľa peňazí, ale na začiatku to nie je najlepšie.
treba si preštudovať v akom odbore je stále nedostatok ľudí, minulý rok čo som počula je vraj stále málo informatikov, ekonómov a stavbárov. a tiež učiteľov matematiky a fyziky... psychológov a doktorov je tiež celkom málo, ale teraz sa to tiež stalo lukratívnym odborom a zamestnať sa je ťažké...
v každom prípade právo by som nikdy nešla študovať, už dosť že ho mám tento semester na škole ak tak ľúbiš právo vyber si odbor, na ktorom budeš to právo mať a potrebovať, ale nie právo samotné.
je dosť náročné a že sa dá externe študovať? no povedzme, že taká chémia ako hovoríš sa nedá možno preto, že je to prakticky asi trocha nemožnejšie na samoštúdium, lebo ext. je na tom väčšina stavaná, tých pár sústredení v semestri môže ťažko naučiť dobre takú chémiu, vlastne si to myslím aj o ext. práve, ale to je väčšonou tak či tak stavané na príšerne vela učive, ktoré sa každý musí sám naučiť...
jasné, práve.. ale osobne si neviem predstaviť ext. štúdium ani práva, nejako moc ext. neuznávam.. a dokážem sa viac naučiť priamo z hodín a chodenia tam, hoci je to časovo náročné, to mi ver, každý deň skoro do večera, no niet nad denné
lebo to by sa potom dalo povedať o každej profesii, že či sa to oplatí študovať a povedala by som, že ak je niekto fakt šikovný, ani nepotrebuje študovať