Poznáte ho niekto? Ja som si jeho asi najznamejsie dielo Obraz Doriana Graya prečítala asi pred 4 rokmi a odvtedy sa stal jedným z mojich najoblubenejsich umelcov.....
Sheena205 - je to smutné že ozajstných umelcov ľudia nevedia oceniť a tak žijú vo veľkej chudobe a väčšinou umierajú na jednoduché choroby - a umeleckú hodnotu ich diel si uvedomia až po smrti - čo je už neskoro.
asi tak....teraz sa k nemu angličania hlásia, v Londýne su jeho sochy napriklad a tak, ale boli to práve oni kto ho teoreticky vyhostili z Anglicka a uplne ho znicili......
prave mam doma od neho vyber z jeho diela, doteraz som citala len happyho princa a dalsie rozpravky...ale kym sa k tomu dostanem, musim najskor precitat thomasa hardyho
prave ma nieco napadlo, ako si napisala, ze je jeden z naj...spisovatelov
samozrejme, pravdepodobne reagujem este pod vplyvom dostojevskeho sveta a komunikujem s knihou ako sa zmienili v doslove...malo to svoj vplyv, ved popri citani som sa pozerala na ludi ovela hlbsie a v duchu si ich rozoberala viac a viac a viac
tak mi teraz napada pri tejto otazocke, ako je mozne to presvedcenie, ze je nieco naj, ked sme toho neprecitali z nasej a svetovej literatury ani zamak? mam pocit, akoby som si zaväzovala oči, uzavrela dohodu s rozumom, ze toto je naj a dalej sa presviedcat nebudem, nie, nepresvedci ma Cechov, ze je lepsi ako Shakespeare, Timrava, ze ma lepsie opisy ako Urban, atd atd, asi mi drbe, to je to, ked sa citaju knihy, obcas drbne a potom sa to napravi , radsej koncim, asi sa zamotavam ako frodo do pavuciny
jeej, jeden z mojich najoblúbenejších spisovatelov, jeho obraz doriana graya ma úplne uchvátil, fantastická kniha.
Ešte ked som bola malá tak som čítala štastného princa a dalšie rozprávky ktoré sa mi páčili viac ako čokolvek iné čo som vtedy čítala vdaka svojej magickej kráse a smútku.
Je smutné že vobec nebol uznany a skončil ako skončil, aj koli tomu že bol gay.
súhlasím zo zipporah, že vačšinou hovoríme tento je najlepší ale pritom sme toho sami prečítali len málo. Ale každopádne Wildea považujem za jedného z najlepších.
no ale ja som napisala ze je jeden z mojich najoblubenejsich , nie najlepsi ale máte pravdu i ked ja som toho precitala pomerne dost....ale tak ci tak to nie je ani percento z celej svetovej kniznice
Wilde-a mozem dobre som sa zasmiala aj na The importance of being Earnest (u nas prelozene ako Je dolezite mat Filipa). dorian bol dobry ale sem tam som bola znudena tym opisom jeho zbierky tie gobeliny ci co to vsetko mal atd
Citali ste alebo poculi ste niekto od Lady Fuckingham ktoru vraj tiez napisal Wilde? Co si o nej myslite? Portret Doriana G(r)aya prave citam, napisem potom tu ako sami to pacilo.
jj wildea poznam, mam doma knihu s jeho poviedkami, ktoru som mimochodom dostala ako 3tiacka(!!!) od skoly vtedy ma to vobec nebavilo, v kazdej poviedke niekto umrel.ae teraz som tomu prisla na chut
Lady Fuckhingam je taká maličká knižočka s bohovsky farbistými opismi sexu. Skladá sa to z dvoch poviedok. Jedna je o Lady Beatrice, ktorá nadobudla prvé sexuálne skúsenosti v trinástich.
Práve som presne v polovici Doriana a dosť ma to baví Aj Importance of being Earnest je super. A z Lady Fuckingham si pamätám len útržky, čítali sme to raz v noci na koncoročnej triednej chatovici a rozhodne to bolo zaujímavé
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
pawlo: no asi mas pravdu....len ziadny iny dramatik asi nedopadol tak biedne jak on
samozrejme, pravdepodobne reagujem este pod vplyvom dostojevskeho sveta a komunikujem s knihou ako sa zmienili v doslove...malo to svoj vplyv, ved popri citani som sa pozerala na ludi ovela hlbsie a v duchu si ich rozoberala viac a viac a viac
tak mi teraz napada pri tejto otazocke, ako je mozne to presvedcenie, ze je nieco naj, ked sme toho neprecitali z nasej a svetovej literatury ani zamak? mam pocit, akoby som si zaväzovala oči, uzavrela dohodu s rozumom, ze toto je naj a dalej sa presviedcat nebudem, nie, nepresvedci ma Cechov, ze je lepsi ako Shakespeare, Timrava, ze ma lepsie opisy ako Urban, atd atd, asi mi drbe, to je to, ked sa citaju knihy, obcas drbne a potom sa to napravi , radsej koncim, asi sa zamotavam ako frodo do pavuciny
Ešte ked som bola malá tak som čítala štastného princa a dalšie rozprávky ktoré sa mi páčili viac ako čokolvek iné čo som vtedy čítala vdaka svojej magickej kráse a smútku.
Je smutné že vobec nebol uznany a skončil ako skončil, aj koli tomu že bol gay.
súhlasím zo zipporah, že vačšinou hovoríme tento je najlepší ale pritom sme toho sami prečítali len málo. Ale každopádne Wildea považujem za jedného z najlepších.
v angličtine lebo v slovenčine som to nezohnala
ja teraz pojdem do divadla na hru od neho, ideálny manžel.
Celkom si ma pobavila tým gayom aj ked Wilde to musel mať dosť ťažké..