@wistingher Nehnevaj sa na mňa ale 99 percent ľudí v tomto svete trpí. Stačí sa pozrieť na nástenku birdzu. Okrem toho takéto veci môže povedať niekto kto postihnutého nevidel poriadne ani v televízore nie to ešte na živo.
@karlotiskot "Nehnevaj sa na mňa, ale 99 percent ľudí v tomto svete trpí."-Oni narozdiel od toho chorého majú na výber. (Väčšina z nich, lebo riešia kokotiny)
Choroba prináša pre samotného postihnutého, ale hlavne okolitých ľudí len bolesť a trápenie. A financie, čas. Každý má na výber, kto si dokáže vyberať. Kým som sa nenarodil, nedokázal som si vybrať či budem žiť. Rozhodol to niekto iný. Neodsudzujem niekoho kto by si také dieťa s vedomím jeho postihnutia nechal, ale ja by som bol proti.
@wistingher Len poukazujem na to ako hovoríš o trpení niekoho v stave o ktorom očividne nić nevieš.
Petuska11111 A o to ide. Okrem toho to nie je tak že ten človek z pravidla trpí nebodaj že z pravidla trpí viac ako priemerný človek čo sa narodil zdravý, netreba ich ľutovať jak keby mali automaticky rakovinu. Okrem toho ich intelektuálna výbava mi nepríde o nič menšia od výbavy väčšiny ľudí. Dawňáci sú síce náchylnejší na niektoré choroby, ale nie sme už predsa v 70 tych rokoch aby zomierala väčšina ešte v puberte.
@karlotiskot tu nejde o intelektuálnu výbavu, ale o to, že majú v podstate hovno zo života. Čo môže robiť taký človek? Jasné, sú aj výnimky, ale väčšina to šťastie nemá, celý život sú odkázaní na opateru a čo sa týka medziľudských vzťahov, tiež to nie je bohviečo.
V tomto mám dilemu obrovskú. Downov syndróm môže mať rôzne stupne, kým veľa detí sú úplne slniečka tak niektoré majú zrakové, srdcové a sluchové vady nezlúčiteľné a bežným životom. Asi by som to nedokázala riskovať. A hlavne, môj partner má voči tomuto dosť vyhradený názor a nechce takéto dieťa, čiže asi volím interupciu.
Skuste si pozriet videa ako prebieha potrat. Ako trhaju to telicko po castiach...ruku,nohu, hlavu... Ako sa cloviecik snazi ujst, vyhyba sa tomu nastroju, ale nema kam sa pohnut..zvysi sa mu srdcova cinnost a ine funkcie...no je to fakt otrasne. To dieta si to nezasluzi.
@petuska11111 Stále nevidím rozdiel s väčšinou ľudí čo sa narodili ako zdraví jedinci nehovoriac o tom, že to tak skutočne nie je ako píšeš. Ten dieti vnímajú učia sa, prežívajú veci majú svoje koníčky radosti. Ja opatrujem 30 ročnú ženu s ťažkým autizmom, narodenou s rozštepom lebky pri čom jej museli vyoperovať zadnú čas mozgu a keby je to tak že každý deň pretrpí asi by si ju jej mama nenechávala doma a nechala ju niekde na medikamentoch doźiť v ústave.
Je zaujímavé, že je pre mňa ťažšie sa rozhodnúť čo budem ráno jesť ako sa rozhodnúť, či by som si také dieťa nechala...
nie nenechala, neviem si predstaviť ten život s takým dieťaťom, neviem čo by s ním bolo keby nás prežilo a chcem zabezpečiť krásny a dobrý život nejakému človiečiku, čo si to bude vedieť užiť.
Nie človiečika, ktorý sa bude trápiť alebo o sebe nebude ani vedieť a budeme sa trápiť my.
@disfrutka No oka tak ti poviem čo o nej viem ja. Viem napríklad to, že dieťa nevidí, nemá poriadne vyvinuté svalstvo a konćatiny, ale hlavne a to je aj dôvodom prečo je potrat dovolené robiť do dvanástich týžďnov tehotenstva, že ešte nemá vyvinutú šedú mozgovú kôru a nemá v tele prepojenia, ktoré by mu dokázali sprostredkovať pocit bolesti. Tak pred čím uteká dieťa ktoré ešte nemá hmat, čuch, sluch ani chuť?
deti s dawnom ziju svojim vlastnym zivotom, vo vlastnom svete a su vo vacsine pripadov stastne... a su uzasne... problem s tym maju len dospeli, ti, co nikdy takeho cloveka nestretli a nic o tom nevedia...
ako môže niekto povedať že by len trpelo? ako vie čo cíti?
myslím si že ak sa takto narodí, tak to vníma proste tak, že je to "prirodzené" a s tým žije...relativita proste
a potrat beriem proste ako vraždu (bez ohľadu na to že to hovorí Cirkev)...tak isto ako sa človek so zbraňou v ruke rozhoduje či zabije človeka na kotrého mieri, tak isto je to s potratom...a nik nemá právo rozhodovať kto bude žiť a kto nie...a obzvlášť nie, ak ide o nevinné a bezbranné dieťa
pýtam sa preto...v čom sú tí ľudia iní od nacistov, ktorí postihnutých ľudí zabíjali ako prvých?
Najblizsie k mojmu postoju ma @plavam_zivotom. Presne ako pises - Down ma rozne formy.
Rozhodujuce je, ci mutaciu s trizomiou maju vsetky bunky alebo iba cast ( mozaikove formy DS): Mozaikove formy maju lahsie postihnutie, hoci tiez variabilne. Cast z nich moze mat intelekt na spodnej hranici normy a pri dobrej starostlivosti viest scasti normalny zivot. Pracovat, mat socialne kontakty, prezivat radost a rozdavat ju navokol. Lenze to je len cast z nich a prenatalne sa neda presne odhadnut, ako to dopadne.
@karlotiskot " ...ich intelektuálna výbava mi nepríde o nič menšia od výbavy väčšiny ľudí. Dawňáci sú síce náchylnejší na niektoré choroby.."
Dovolim si nesuhlasit. Osoby s DS v kompletnej (nie mozaikovej) forme su vsetky mentalne retardovane. Castokrat tak, ze v dospelosti nevedia naradat do 5, su komplet nesamostatni, mavaju zachvaty zurivosti bez objektivnych pricin....a je to s nimi velmi tazke. Ci a do akej miery sami trpia je otazne a z nasho pohladu tazko interpretovatelne.
Samostatnou kapitolou su pridruzene ochorenia, ktore su pri kompletnych aj mozaikovych DS vyrazne castejsie ako u zdravych deti. Jedna sa o vyvojove chyby srdca, vyssi vyskyt leukemii atd. A vtedy deti trpia - bez diskusie.
K potratu - dg DS v tehotenstve sa stanovi ovela neskor ako v 12 tt. kym prebehne kompletny skrining (aj morfologia), plod je ovela starsi. Zo zdravotnej indikacie je mozne prerusit graviditu do 25 tt (ak sa to odvtedy nezmenilo) a potrat neprebieha tak, ako opisujes. Vyvola sa ako porod.
Ak by som mala odpovedat za seba - volim interrupciu. Lebo viem, o co ide.
@19 presne to napadlo aj mne
a inak, ak by to bolo včas zistené, šla by som na potrat..aj bez zdravotných obmedzení je s dieťaťom veľa starostí a je to už na celý život a nie ešte ak by mal ten syndróm..je to smútok a starostlivosť na celý život pre rodičov a to dieťa tiež nikdy nebude môcť mať plnohodnotný život
@redchevrolet To o tej inteligencii bola ironická poznámka. Ide o to že z istého hľadiska je väćšina ľudí "retardovaná" (nechytajme sa za slovíčka . Hovorím hlavne o prístupe k iným, k sebe, viere, presvedčeniu a čo všetko tomu vedia podriadiť pri tom inteligenčné kvocienty majú celkom vysoko.
Samozrejme dobrý koment a pekné argumenty. Ale ako vravím sám opatrujem autistku teraz s poškodením mozgu. Záchvaty sú bežná vec, na druhej strane ak mi niekto povie, že nemá zo života nić mi príde scestné.
O chorobách som tiež hovoril a musíš uznať v dnešnej dobe už to nie je až taký problém ako kedysi. Dnessa pri tých deťoch sústreďuje na tú prevenciu takže ten priemerný vek sa razom dvojnásobil.
U Downa je to niekde až 40 týźdeň, je to aj v tom videu vyššie, tam je to podané trochu bez kontextu, keďže práve kvôli tomu je to, že sa dá určiť až neskôr. Bežne je to tušim 24 lebo od toho 24 sa vyvíja mozog a tvoria sa nervové spoje až do 26, v 26 je plod schopný plne cítiť bolesť. To boli hlavne reakcie na tú slečnu čo tvrdila ako pri výškrabe dieťa uteká pred nástrojom s čím teda nesúhlasím.
Inak samozrejme záleží to od formy, len ma trochu zaráža ako to vśetci berú automaticky ako chorobu pri ktorej človek automaticky trpí tým, že bude mať znížený intelekt a chce sa pasovať do nejakej role toho čo mu vlastne pomôže, bez nejakých bližších vedomostí.
@karlotiskot
Dakujem za reakciu. Ironia mi usla, sorry
Suhlasim v tom na 100%, ze z pohladu nas ako zdravych je naozaj tazke odhadnut, do akej miery postihniti ludia trpia a citia sa nestastni. Samozrejme, ak nemaju bolesti, narocnu liecbu a pod.
Zaroven ta obdivujem a vzdavam hold za opatrovanie pani - autistky. Tu vsak musim doplnit, ze je velky rozdiel niehoho opatrovat (neviem, ako casto to robis) a starat sa kontinualne o svoje chore dieta. Ono starat sa o deti nie je celkom lahke ani ked su zdrave Rodicia zvladajuci chore dieta to maju tak tazke, ze si to nezainteresovani nedokazu predstavit.
Na scenu prichadzaju aj pragmaticke situacie - vypadne prijem jedneho z rodicov, co sa stara o dieta. Ako situaciu zvladne vztah, co ostatne deti, ak nemaju, trufnu si na dalsie...?
Su tu skratka okolnosti, co nemusia byt hned zrejme a clovek na ne vopred nemysli a nepripravi sa.
@redchevrolet Tak samozrejme a momentálne vypomáham svokre s tým že tu bývam takže sme na ňu dvaja čo je zvládnuteľné pre oboch. Ona bola pred tým v ústave a doslova ju tam zmrzačili telesne. Teraz je už živšia, ale zostala jej došramotená motorika a rozprávala vraj pred tým omnoho lepšie, teraz rozpráva ťahavo, pomaly a kráča akoby pred tým padla z niekadiaľ, takže každý krok došlapuje a chodí večne skrčená. Proste ju tam očividne len pchali liekmi aby s ňou mali čo najmenej starostí takže ju tam nemohla nechať a aj v tom najlepšom ústave proste je to naprd keď nevieś čo s tým človekom robia. A je to pravda ako strašne veľa vecí sa môže objaviť s ktorými je nakoniec obrovský problém. Ona mala napríklad nedávno problém so zubom že ju bolel a široko ďaleko nebolo zubára čo by ju zobral. Vyčúrať sa vie a tak ale na noc potrebuje plienky, čo je tiež peńazí ako maku, lieky a hlavne čas to sú veľké investície a slovensko zrovna v tomto nie je veľmi vstriecne. Teraz sa ide sťahovať tak ideme rovno prerábať sprchový kút na vaňu keďže ona to neustojí kým sa osprchuje a hrozí že to bude odmietať a chytať záchvaty kvôli tomu, že to bude iné ako pred tým. Ako proste je to zamestnanie za ktoré dostane ćlovek almužnu ale je to jej dieťa a za nič by ho nedala nech je aké chce pretože zasa väčšinu času má dobré nálady, kváka, pozerá si obrázky v knižkách robíme s ňou kadejake vtipy ako že ju naučíme tancovať na techno, teraz jej švagor spravil "herecký kurz" a vie zahrať všetko od smiechu, cez hnev až po plač, svokra ju zas riekanky učí, ona sama sa na zvieratká rôzne pýta na obrázky v knižkách čo je zač a to sú také chvíle že nech je to ako chce ťažké, nie je to ani náhodou, len ťažké.
@karlotiskot nesnažím sa nič vnútiť...tá otázka mi napadla práve pri tomto fóre keď som písal reakciu a ľudia sa tu vyjadrovali že trpelo by dieťa, príbuzní by mali len starosti a trápenie a bla bla bla...skrátene bolo by im na príťaž dá sa povedať...
tak preto to vo mne evokuje tie nacistické praktiky
a to "rozhodovanie/nerozhodovanie" stále myslím tak ako som napísal...ak sa už počalo, tak by sa malo narodiť... rodičia sa už predsa rozhodli že ho chcú (ak neplánovali, tak je to ich demencia..nejdem do tejto témy zachádzať)...takže ak bude nepohodlné tak by ho mali odstrániť? a opäť je tu otázka s tými praktikami
@magick55 Lenže pozri ja sopm za to aby si ho skúsili nechať ale nie je také jednoduché. Ono mňa irituje že niekto si myslí ako to dieťa bude s downom automaticky trpieť len za to že bude mať zníženú inteligenciu. Že by nič nemalo zo života a tak. Ale s tým dieťaťom samozrejme môžzu ať len trápenie. Nie je to žiadna veľká výnimka že postihnuté dieťa zruinuje rodinu a život matke.
No a to hovorím že si protirečíš.. Ak nechceš ab niekto rozhodoval nad životom a smrťou nesnaž sa hovoriť kedy majú koho nechať žiť. Anatómia je jasne v tomto. Nehovoriac o tom že sú aj horšie veci ako neplánované rodičovstvo nejakého páru. Hovoríš že bez ohľadu cirkvi to berieš ako vraždu. Lenže ty zabijáš zhluk buniek. Žiadna duša nejestvuje a kým plod necíti bolesť nejde ani o žiadnu otázku morálky. Aj nádor v mozgu je zhluk buniek. Rozhodujúce je vedomie ak hovoríme o ľudskej bytosti. Zhľuk buniek je stále súčasťou matky a jej tela a ona jediná má právo rozhodnúť či pôjde alebo nepôjde na potrat. Síce sami to ako mužovi nepáči, že by mala moja priaateľka právo rozhodnúť o našom dieťati ale toto právo sa musí ženám priznať.
@mobscene_69@34 veru mobscénka múdro píše. ani keby čakám zdravé dieťa, tak už by som si to nenechala. aj to jedno je luxus a to je zdravé! ...s chorým dieťaťom by to bolo veľmi ťažké..nielen pre mňa a rodinu, ale aj pre to samotné dieťa.
@karlotiskot
Rozdiel medzi tvojim pribehom a otazkou v tomto fore je ten, ze tvoja svokra v tejto suvislosti (pravdepodobne) nemala na vyber. Vtedy sa clovek snazi upnut na tie pekne momenty, ktore su ciastocnou naplastou za vsetku bolest a rodic a okolie si ich velmi vazia.
Tu vsak moznost volby existuje. A ja som v tomto ohlade pragmaticky typ.
Kazdopadne, tvoja priatelka moze byt na teba hrda a drzim vam palce obidvom.
Zas na jednej strane si treba uvedomit, ze podozrenie na DS ma vela deti ktore su nakoniec uplne v poriadku. Neviem, az tak sa do toho nevyznam, ale keby to dieta malo velmi velku pravdepodobnost na DS, tak by som to radsej ukoncila. Ono milion ludi vam povie ake su tie deti vdacne, super a neviem co, ale pre mna ma moj zivot a moje pohodlie vacsiu hodnotu ako dieta, ktore by nikdy nezilo normalny zivot a stale by bolo na niekoho odkazane, resp. hlavne na mna.
Mozno casom s vekom zmenim nazor, clovek nikdy nevie.
asi najprv by som si o tom viac zistila a poradila sa s lekárom.. ale tak ja nechcem mať deti, čiže preto ani nejdem hlasovať. Každopádne ak by to bolo nejaké iné postihnutie, že by sa nemohlo povedzme hýbať tak to by som neváhala
Viete,aké strašné to musí byť pre tú matku,ktorá zabije svoje nevinné dieťa?S týmto vedomím vstáva aj zaspáva.Po čase už určite je smutná a chcela by to dieťa naspäť.A to ako zdravé ,tak ja choré.Práve postihnuté deti utužujú rodinu a dávajú rodičom radosť,áno,je ťažké starať sa o takéto dieťa,no ono za nič nemôže,chce Vás urobiť šťastnými.
Tak ja volím potat, pretože si myslím že je lepšie ísť na potrat a mať nejaké výčitky, ako žiť celý život s tým že neviem dať takému dieťatu dostatok lásky, nehy, opatery, času, atď.
JA by som to nezvladla. Ja neviem dať dostatol lásky ani sebe.
Neviem, ak by to bolo nejake postihnutie, pri ktorom dieta len lezi a nevnima napr., tam by som asi nerozmyslala, nezvladla by som sa starat o take dieta
Pri Downovom neviem, asi by som skor rozmyslala nad potratom
A myslim si, ze veci sa pre nieco deju a ak mam mat take dieta aby ma nieco naucilo v zivote, tak sa mu moze stat nieco po tom ako sa narodi zdrave alebo mi to zivot "inak vrati"
@eccehomo
Pripady, ked narodenie postihnuteho dietata utuzi rodinu, su obdivuhodne, ale zaroven extremne raritne.
Vacsinou je scenar uplne iny. Matka sa musi venovat vascinu casu choremu dietatu, travit s nim dlhe intervaly v nemocnici. Nevenuje sa muzovi, inym detom a chodu rodiny celkovo (o zamestnani a konickoch nehovoriac). Vypadne jeden prijem, zivotna uroven rodiny poklesne.
Chlap to nevydrzi a najde si frajerku. Bezprizorne deti sa daju do zlej partie. Nastava rozvrat dovtedy funkcnej rodiny.
Takto to opisuje moj znamy - lekar z kardiocentra DFN. Pretoze uz nejde o idealisticke predstavy, ale realny zivot a realne problemy.
čo chces počuť? nechaj si decko, vybav si na neho invalidny dochodok a do konca života mas o prijem vystarane. ak sa o decko nedokažeš postarať, daj ho do ústavu, tam sa ľudia o neho s láskou postaraju, dostanu za to samozrejme ešte aj zaplatene. a bude mať takto profesionalnu opateru 24 hodin. to nie je hanba.
@wistingher Pracujem profesionálne s postihnutými deťmi. Keď by ste sa ich spýtali (detí čo sú postihnuté od "útleho" detstva) či by chceli zomrieť, tak nepoznám žiadne, ktoré by povedalo, že áno. Na rozdiel od mnohých zdravých, kde som sa často stretával s tým, že uvažujú nad samovraždou. Zrovna čo sa týka Downovho, sú metódy, ktoré v súčasnosti vedia spraviť zázraky. Takýto ľudia sú schopní prežiť šťastní život a spraviť ho takým aj svojmu okoliu. Stačí zagoogliť...
@kuko1965 nehovorím že oni ako jedinci nemôžu byť šťastní. Nehovorím že celá tá obeta okolo takého človeka nemôže v konečnom dôsledku u rodičov a okoliu vzbudzovať pozitívny pocit. Ale je to tak kvôli tomu že tú chorobu má. Tiež by si priali aby tú chorobu nemal. Tiež by si priali aby naňho nepozerali všetci kvôli tomu, neohovárali ho kvôli tomu, aby sa mohol normálne zamestnať a žiť. Nehovorím že tí čo majú tento syndróm sú iba nešťastní a iba trpia. Sú si toho vedomí, a preto si život užívajú, nemajú predsudky, zábrany ako obyčajní ľudia. Hovorím však, že ja by som také dieťa nechcel, nie preto že by som sa nedokázal oňho postarať, nie preto že by som ho kvôli tomu nezniesol. Ale preto, že si to nezaslúži. Nezaslúži si dieťa prísť na svet handicapované, a sťažovať psychiku, peňaženku ostatným.
Keď sa to stane, každý to musí akceptovať a mať to dieťa rád, ak je to zodpovedný človek. Ale keď sa spýtate rodičov, či by neboli radšej, keby sa narodil zdravý syn/dcéra , tak na 100% by povedali ÁNO. Ale starajú sa, majú ho radi, robia čo sa dá aby bolo dieťa štastné.
A inak... choroba/postihnutie sa u dieťaťa dá predpovedať v tak skorom štádiu, že je možné ísť ešte na potrat? ... mne sa to nezdá, ale neviem.
Jedno rozhodnutie ovplyvní celý život desiatky rokov, "pretvarovania sa", neustálej snahy, trápenia. Trápenia psychického, Rodičov, a tu sa bavíme o nás teda o potencionálnych rodičoch. Takže moja odpoveď znova. -som pre potrat.
--------------------
A za dieťa zodpovedajú rodičia, je to ich potomok, takže ak sa ho rozhodnú "zabiť" ísť na potrat, je to ich voľba, oni na to majú právo do toho určitého týždňa tehotenstva. Takže žiadne že vražda a neviem čo ... keby som videl ako robia zo zvierat jedlo tiež by mi z toho bolo zle... ale asi ťažko by som odolal nejakému dobrému jedlu...
@wistingher
Keď píšeš, že "Nezaslúži si dieťa prísť na svet handicapované, a sťažovať psychiku, peňaženku ostatným." - tak koho tým myslíš že si "nezaslúži"? To dieťa - či tí rodičia? Keď dieťa - tak zaslúži si radšej zomrieť? A keď rodičia - tak život dieťaťa je menej ako ich psychika či peňaženka?
Keď hovoríš že zabiť dieťa je vec rodičov, prečo to obmedzuješ len "do určitého týždňa"? Veď dieťa, vrátane jeho mozgu sa ešte vyvíja aj po narodení. Nemali by potom mať rodičia možnosť rozhodovať o jeho živote až dajme tomu do puberty? Alebo do kedy? A potom od puberty alebo daného času by mohlo zas mať právo dieťa na eutanáziu rodičov. Veď sú to jeho rodičia. Či? Nech nezaťažujú jeho psychiku a peňaženku, či?
A čo keby sa umožnilo rozšíriť potraty aj na ľudí, ktorí sú škaredí a preto si ťažko v živote zoženú zamestnanie? Možno budú mať nešťastní život. Tak by rodičia rozhodli za nich a hodili ich do koša. Veď súčasná pseudokultúra uznáva len pekných, silných a bohatých. Či?
Alebo čo tak vykántriť všetkých chlapov? Veď majú o jeden chromozóm menej ako ženy. Ó, teda, pardón. Ten Y. Ale s ním nemôžu moc vyskakovať. Je skoro prázdny... no ale koľko psychickej újmy tí chlapi spôsobili a ich hranie sa na vojačikov koľko peňazí vyťahuje z peňaženky. Nebol by krásny svet bez chlapov? Bol by plný spokojných tučných žien...
Kde sú hranice?
@disfrutka
Správne! Dnes ľudia idú na všetko beštiálne racionálne, beštiálne pragmaticky, beštiálne s výpočtom. A takýchto ľudí sa trochu bojím a snažím sa od nich dištancovať. A sú všade, aj medzi najbližšími, aj medzi lekármi. No najhoršie je počúvať kritiku, teda kritiku na ponechanie dieťaťa v takom prípade, od najbližších.
Ináč stávalo sa, že sa lekárskym rozborom zistil Downov syndróm a pritom sa dieťa narodilo zdravé. Opatrne aj s lekármi, lebo sa musia riadiť, system im káže, len číslami.
@kuko1965 -Ani dieťa si to nezaslúži, a ani rodičia si to nezaslúžia.
- chceš meniť zákony spoločnosti či štátu ? Do toho. Aj tak si niektorí robia po svojom.
- pretože potrat je možný len do určitého týždňa? Žeby preto???
- za tú eutanáziu samozrejme som. Ale tak to aj funguje bežne v iných štátoch, keď je pacient vážne chorý, konzultuje sa to s ním prípadne s rodinou. Súhlas, želanie všetkých priamych rodinnych prislušníkov a nevidím problém.
- Áno ty vieš určiť výzor človeka predtým než príde na svet? Alebo chceš akože zabíjať ľudí ja neviem v 15 roku pretože sú škaredí? --> A nie si ty úplne retardovaný???
-Nefilozofuj, pretože trepeš sprostosti. Si čítaj čo píšeš kks
@kuko1965 - Ani dieťa si to nezaslúži, ani rodičia si to nezaslúžia.
Alebo tvrdíš že si to zaslúžia ? Že si dieťa zaslúži byť na posmech od narodenia?
- pochopil. Na ironické poznámky tu nie je priestor. Nerozumiem čomu nerozumieš.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
načo by mi bolo dieťa
by trpelo pri mne
a ja pri ňom
všetci by trpeli
Za mňa nie, a môžeš sa aj na hlavu postaviť.
Petuska11111 A o to ide. Okrem toho to nie je tak že ten človek z pravidla trpí nebodaj že z pravidla trpí viac ako priemerný človek čo sa narodil zdravý, netreba ich ľutovať jak keby mali automaticky rakovinu. Okrem toho ich intelektuálna výbava mi nepríde o nič menšia od výbavy väčšiny ľudí. Dawňáci sú síce náchylnejší na niektoré choroby, ale nie sme už predsa v 70 tych rokoch aby zomierala väčšina ešte v puberte.
nie nenechala, neviem si predstaviť ten život s takým dieťaťom, neviem čo by s ním bolo keby nás prežilo a chcem zabezpečiť krásny a dobrý život nejakému človiečiku, čo si to bude vedieť užiť.
Nie človiečika, ktorý sa bude trápiť alebo o sebe nebude ani vedieť a budeme sa trápiť my.
myslím si že ak sa takto narodí, tak to vníma proste tak, že je to "prirodzené" a s tým žije...relativita proste
a potrat beriem proste ako vraždu (bez ohľadu na to že to hovorí Cirkev)...tak isto ako sa človek so zbraňou v ruke rozhoduje či zabije človeka na kotrého mieri, tak isto je to s potratom...a nik nemá právo rozhodovať kto bude žiť a kto nie...a obzvlášť nie, ak ide o nevinné a bezbranné dieťa
pýtam sa preto...v čom sú tí ľudia iní od nacistov, ktorí postihnutých ľudí zabíjali ako prvých?
Rozhodujuce je, ci mutaciu s trizomiou maju vsetky bunky alebo iba cast ( mozaikove formy DS): Mozaikove formy maju lahsie postihnutie, hoci tiez variabilne. Cast z nich moze mat intelekt na spodnej hranici normy a pri dobrej starostlivosti viest scasti normalny zivot. Pracovat, mat socialne kontakty, prezivat radost a rozdavat ju navokol. Lenze to je len cast z nich a prenatalne sa neda presne odhadnut, ako to dopadne.
@karlotiskot " ...ich intelektuálna výbava mi nepríde o nič menšia od výbavy väčšiny ľudí. Dawňáci sú síce náchylnejší na niektoré choroby.."
Dovolim si nesuhlasit. Osoby s DS v kompletnej (nie mozaikovej) forme su vsetky mentalne retardovane. Castokrat tak, ze v dospelosti nevedia naradat do 5, su komplet nesamostatni, mavaju zachvaty zurivosti bez objektivnych pricin....a je to s nimi velmi tazke. Ci a do akej miery sami trpia je otazne a z nasho pohladu tazko interpretovatelne.
Samostatnou kapitolou su pridruzene ochorenia, ktore su pri kompletnych aj mozaikovych DS vyrazne castejsie ako u zdravych deti. Jedna sa o vyvojove chyby srdca, vyssi vyskyt leukemii atd. A vtedy deti trpia - bez diskusie.
K potratu - dg DS v tehotenstve sa stanovi ovela neskor ako v 12 tt. kym prebehne kompletny skrining (aj morfologia), plod je ovela starsi. Zo zdravotnej indikacie je mozne prerusit graviditu do 25 tt (ak sa to odvtedy nezmenilo) a potrat neprebieha tak, ako opisujes. Vyvola sa ako porod.
Ak by som mala odpovedat za seba - volim interrupciu. Lebo viem, o co ide.
a inak, ak by to bolo včas zistené, šla by som na potrat..aj bez zdravotných obmedzení je s dieťaťom veľa starostí a je to už na celý život a nie ešte ak by mal ten syndróm..je to smútok a starostlivosť na celý život pre rodičov a to dieťa tiež nikdy nebude môcť mať plnohodnotný život
Samozrejme dobrý koment a pekné argumenty. Ale ako vravím sám opatrujem autistku teraz s poškodením mozgu. Záchvaty sú bežná vec, na druhej strane ak mi niekto povie, že nemá zo života nić mi príde scestné.
O chorobách som tiež hovoril a musíš uznať v dnešnej dobe už to nie je až taký problém ako kedysi. Dnessa pri tých deťoch sústreďuje na tú prevenciu takže ten priemerný vek sa razom dvojnásobil.
U Downa je to niekde až 40 týźdeň, je to aj v tom videu vyššie, tam je to podané trochu bez kontextu, keďže práve kvôli tomu je to, že sa dá určiť až neskôr. Bežne je to tušim 24 lebo od toho 24 sa vyvíja mozog a tvoria sa nervové spoje až do 26, v 26 je plod schopný plne cítiť bolesť. To boli hlavne reakcie na tú slečnu čo tvrdila ako pri výškrabe dieťa uteká pred nástrojom s čím teda nesúhlasím.
Inak samozrejme záleží to od formy, len ma trochu zaráža ako to vśetci berú automaticky ako chorobu pri ktorej človek automaticky trpí tým, že bude mať znížený intelekt a chce sa pasovať do nejakej role toho čo mu vlastne pomôže, bez nejakých bližších vedomostí.
Dakujem za reakciu. Ironia mi usla, sorry
Suhlasim v tom na 100%, ze z pohladu nas ako zdravych je naozaj tazke odhadnut, do akej miery postihniti ludia trpia a citia sa nestastni. Samozrejme, ak nemaju bolesti, narocnu liecbu a pod.
Zaroven ta obdivujem a vzdavam hold za opatrovanie pani - autistky. Tu vsak musim doplnit, ze je velky rozdiel niehoho opatrovat (neviem, ako casto to robis) a starat sa kontinualne o svoje chore dieta. Ono starat sa o deti nie je celkom lahke ani ked su zdrave Rodicia zvladajuci chore dieta to maju tak tazke, ze si to nezainteresovani nedokazu predstavit.
Na scenu prichadzaju aj pragmaticke situacie - vypadne prijem jedneho z rodicov, co sa stara o dieta. Ako situaciu zvladne vztah, co ostatne deti, ak nemaju, trufnu si na dalsie...?
Su tu skratka okolnosti, co nemusia byt hned zrejme a clovek na ne vopred nemysli a nepripravi sa.
tak preto to vo mne evokuje tie nacistické praktiky
a to "rozhodovanie/nerozhodovanie" stále myslím tak ako som napísal...ak sa už počalo, tak by sa malo narodiť... rodičia sa už predsa rozhodli že ho chcú (ak neplánovali, tak je to ich demencia..nejdem do tejto témy zachádzať)...takže ak bude nepohodlné tak by ho mali odstrániť? a opäť je tu otázka s tými praktikami
No a to hovorím že si protirečíš.. Ak nechceš ab niekto rozhodoval nad životom a smrťou nesnaž sa hovoriť kedy majú koho nechať žiť. Anatómia je jasne v tomto. Nehovoriac o tom že sú aj horšie veci ako neplánované rodičovstvo nejakého páru. Hovoríš že bez ohľadu cirkvi to berieš ako vraždu. Lenže ty zabijáš zhluk buniek. Žiadna duša nejestvuje a kým plod necíti bolesť nejde ani o žiadnu otázku morálky. Aj nádor v mozgu je zhluk buniek. Rozhodujúce je vedomie ak hovoríme o ľudskej bytosti. Zhľuk buniek je stále súčasťou matky a jej tela a ona jediná má právo rozhodnúť či pôjde alebo nepôjde na potrat. Síce sami to ako mužovi nepáči, že by mala moja priaateľka právo rozhodnúť o našom dieťati ale toto právo sa musí ženám priznať.
Rozdiel medzi tvojim pribehom a otazkou v tomto fore je ten, ze tvoja svokra v tejto suvislosti (pravdepodobne) nemala na vyber. Vtedy sa clovek snazi upnut na tie pekne momenty, ktore su ciastocnou naplastou za vsetku bolest a rodic a okolie si ich velmi vazia.
Tu vsak moznost volby existuje. A ja som v tomto ohlade pragmaticky typ.
Kazdopadne, tvoja priatelka moze byt na teba hrda a drzim vam palce obidvom.
Mozno casom s vekom zmenim nazor, clovek nikdy nevie.
JA by som to nezvladla. Ja neviem dať dostatol lásky ani sebe.
Pri Downovom neviem, asi by som skor rozmyslala nad potratom
A myslim si, ze veci sa pre nieco deju a ak mam mat take dieta aby ma nieco naucilo v zivote, tak sa mu moze stat nieco po tom ako sa narodi zdrave alebo mi to zivot "inak vrati"
Pripady, ked narodenie postihnuteho dietata utuzi rodinu, su obdivuhodne, ale zaroven extremne raritne.
Vacsinou je scenar uplne iny. Matka sa musi venovat vascinu casu choremu dietatu, travit s nim dlhe intervaly v nemocnici. Nevenuje sa muzovi, inym detom a chodu rodiny celkovo (o zamestnani a konickoch nehovoriac). Vypadne jeden prijem, zivotna uroven rodiny poklesne.
Chlap to nevydrzi a najde si frajerku. Bezprizorne deti sa daju do zlej partie. Nastava rozvrat dovtedy funkcnej rodiny.
Takto to opisuje moj znamy - lekar z kardiocentra DFN. Pretoze uz nejde o idealisticke predstavy, ale realny zivot a realne problemy.
Keď sa to stane, každý to musí akceptovať a mať to dieťa rád, ak je to zodpovedný človek. Ale keď sa spýtate rodičov, či by neboli radšej, keby sa narodil zdravý syn/dcéra , tak na 100% by povedali ÁNO. Ale starajú sa, majú ho radi, robia čo sa dá aby bolo dieťa štastné.
A inak... choroba/postihnutie sa u dieťaťa dá predpovedať v tak skorom štádiu, že je možné ísť ešte na potrat? ... mne sa to nezdá, ale neviem.
Jedno rozhodnutie ovplyvní celý život desiatky rokov, "pretvarovania sa", neustálej snahy, trápenia. Trápenia psychického, Rodičov, a tu sa bavíme o nás teda o potencionálnych rodičoch. Takže moja odpoveď znova. -som pre potrat.
--------------------
A za dieťa zodpovedajú rodičia, je to ich potomok, takže ak sa ho rozhodnú "zabiť" ísť na potrat, je to ich voľba, oni na to majú právo do toho určitého týždňa tehotenstva. Takže žiadne že vražda a neviem čo ... keby som videl ako robia zo zvierat jedlo tiež by mi z toho bolo zle... ale asi ťažko by som odolal nejakému dobrému jedlu...
Keď píšeš, že "Nezaslúži si dieťa prísť na svet handicapované, a sťažovať psychiku, peňaženku ostatným." - tak koho tým myslíš že si "nezaslúži"? To dieťa - či tí rodičia? Keď dieťa - tak zaslúži si radšej zomrieť? A keď rodičia - tak život dieťaťa je menej ako ich psychika či peňaženka?
Keď hovoríš že zabiť dieťa je vec rodičov, prečo to obmedzuješ len "do určitého týždňa"? Veď dieťa, vrátane jeho mozgu sa ešte vyvíja aj po narodení. Nemali by potom mať rodičia možnosť rozhodovať o jeho živote až dajme tomu do puberty? Alebo do kedy? A potom od puberty alebo daného času by mohlo zas mať právo dieťa na eutanáziu rodičov. Veď sú to jeho rodičia. Či? Nech nezaťažujú jeho psychiku a peňaženku, či?
A čo keby sa umožnilo rozšíriť potraty aj na ľudí, ktorí sú škaredí a preto si ťažko v živote zoženú zamestnanie? Možno budú mať nešťastní život. Tak by rodičia rozhodli za nich a hodili ich do koša. Veď súčasná pseudokultúra uznáva len pekných, silných a bohatých. Či?
Alebo čo tak vykántriť všetkých chlapov? Veď majú o jeden chromozóm menej ako ženy. Ó, teda, pardón. Ten Y. Ale s ním nemôžu moc vyskakovať. Je skoro prázdny... no ale koľko psychickej újmy tí chlapi spôsobili a ich hranie sa na vojačikov koľko peňazí vyťahuje z peňaženky. Nebol by krásny svet bez chlapov? Bol by plný spokojných tučných žien...
Kde sú hranice?
Správne! Dnes ľudia idú na všetko beštiálne racionálne, beštiálne pragmaticky, beštiálne s výpočtom. A takýchto ľudí sa trochu bojím a snažím sa od nich dištancovať. A sú všade, aj medzi najbližšími, aj medzi lekármi. No najhoršie je počúvať kritiku, teda kritiku na ponechanie dieťaťa v takom prípade, od najbližších.
Ináč stávalo sa, že sa lekárskym rozborom zistil Downov syndróm a pritom sa dieťa narodilo zdravé. Opatrne aj s lekármi, lebo sa musia riadiť, system im káže, len číslami.
- chceš meniť zákony spoločnosti či štátu ? Do toho. Aj tak si niektorí robia po svojom.
- pretože potrat je možný len do určitého týždňa? Žeby preto???
- za tú eutanáziu samozrejme som. Ale tak to aj funguje bežne v iných štátoch, keď je pacient vážne chorý, konzultuje sa to s ním prípadne s rodinou. Súhlas, želanie všetkých priamych rodinnych prislušníkov a nevidím problém.
- Áno ty vieš určiť výzor človeka predtým než príde na svet? Alebo chceš akože zabíjať ľudí ja neviem v 15 roku pretože sú škaredí? --> A nie si ty úplne retardovaný???
-Nefilozofuj, pretože trepeš sprostosti. Si čítaj čo píšeš kks
Alebo tvrdíš že si to zaslúžia ? Že si dieťa zaslúži byť na posmech od narodenia?
- pochopil. Na ironické poznámky tu nie je priestor. Nerozumiem čomu nerozumieš.
Neviem či som dobre pochopil...
a potom sa čuduj svetu, že európska civilizácia vymiera...
» www.cestaplus.sk/cestaplus/clano...