Píše niekto z vás knihu ? Alebo ju už napísal ? + všeobecné rady ako čo najlepšie písať.
Nadpis hovorí za všetko. Naozaj by som bola rada keby ste sa k tomu vyjadrili, nakoľko knihu píšem aj ja a dobré rady sa isto nezídu len mne, ale aj iným ľuďom. (Keď už takéto fórum založené bolo, nevšimla som si ho, tak sa prosím vyjadrite ešte raz =D
no ale myslim, ze nenapises knihu len tak, a v 15tich, najprv asi pis len pre seba, pis poviedky, daj to citat ludom v okoli, nech ti povedia, co sa im nepaci, a pak chod na skolu venovanu tomu
tie rady, na to by som si radšej vygooglila nejaký článok... pripadne je lepšie, keď sú tie rady reakciou na konkrétne blogy, nikto ti sem nenapíše všetko, na čo treba myslieť (ak to vôbec vie, však koľko teenagerov je odborníkom na literárnu teóriu). proste aj písanie je oblasť ako každá iná a existujú odborné názory, k akým sa len tak nedostaneš, keď sa popýtaš na fóre
jáj, ale napíšem ti aspoň jednu teóriu - používať veľa slovies a podstatných mien a minimalizovať prídavné mená, použivať ich len, ak sú vyslovene nutné a vyškrtať všetky nadbytočné. takto tuším písal aj Hemingway.
Píšem už dlhšiu dobu, lenže mám taký problém, že skoro nič som nedokončila, lebo ma nakopla múza a vždy to bolo velkého rozsahu. Vždy sa mi podarilod okončiť možno kratšie novely alebo pár poviedok
jedna rada - písať, písať a písať, najskôr poviedky, zdokonaľovať sa a čím viac budeš písať, tým by to malo byť lepšie a potom to po sebe aj čítať a vyškrtávať, prerábať, až pokým sa ti to nebude zdať dobré a pokým to nebudeš schopná po sebe čítať, tak aby ti z toho nebolo zle (aspoň to platí u mňa - pokiaľ čítam svoje veci a je mi z toho zle, tak to nie je dobré, až keď to dokážem celé prečítať, tak až vtedy je to dobré)
ja píšem a už som aj niektoré dopísala a bola som na to hrdá existuju aj mnohé súťaže do ktorých sa môžeš zapojiť a ak by ťa vybrali môžu ti knihu vytlačiť len toje komplikované či budeš mať úspech lebo málo mladých číta kvoli facebooku atď., a kníhkupectvá sú doslova pretlačené knihami a to hlavne zahraničnými...
noo zaujimave nazory dakujem nejake svoje veci som uz citat dala a vsetkym sa to zdalo byt dobre no toto je inee... Už mam poskladane v hlave co a ako... co mozem pouzivat a ako atd.. uz mam len par problemov jednym je ze neviem kedy ukoncit kapitolu =D je to dost zvlastne ale neviem co vsetko by v tej kapitole malo byt ci staci len nejaky usek dna alebo cely den alebo ako nevieem... rady ??
raz ktosi povedal, ze nema zmysel pisat knihu, ak nemas pocit, ze umries, ak ju nenapises.
neodporucam pisat len preto, aby si pisala.
netreba pisat silou mocou, podla mna nic netreba silit a pisanie zvlast nie, pis podla seba a tak, aby sa ti to pacilo, aby si z toho mala ty radost a dobry pocit, pis co najviac a hlavne si nedaj do toho kecat
a vela citaj.
a este odporucam mamtalent.sk, mozno si tam nieco najdes a mozes ziskat spatnu vazbu.
mám prečítané more kníh, píšem poviedky a pár krát som už s nimi vyhrala.....osobne beriem inšpiráciu zo snov večer sa napraskám a potom do rána mám také sny že by som to za normálu nevymyslela...
a nepíš to čo by si normálne sama nečítala také tie dlhé nudné vety, opisovanie do úplných podrobností...a písala som aj s kamoškou a bola to väčšia sranda ako sama lebo som sa dopredu tešila čo nového vymyslí... ak ťa to baví tak je to zbytočné ďalej rozoberať .D Veľa šťastia
no ja osobne som cakala niekolko rokoc, kym som zacala seriozne pisat... doslova som nemohla spavat, kym som to nedala na papier, v hlave sa mi formulovali vety, dokonca ja kapitoly ja viem, trochu divne... potom som len tak z nudy poslala par poviedok do sutazi-tak najlepsie dostanes feedback, uvidis, ci sa to porote pacilo... ako len cloveka nakopne, ked sa umiestni po prvy raz.. aj ked samozrejme, nie vsetky oceneny prace by sa presadili... tazko povedat... jednoznacne by som to ale skussila poviedkami... ak chces napisat knihu, poriadne by som si premysela zapletku, gradovanie deja atd, taktiez pomaha zosumarizovat si, co vsetko sa stane v kazdej kapitole-predides "hluchym" miestam... lahsie sa zorganizujes... tiez odporucam vracat sa po istom case k starsim textom, budes viac odosobnena a dokazes si to aj sama skritizovat-aspon u mna to funguje drzim palce
ja by som rada publikovala svoju tvorbu ...ale nie som si istá, či by niekoho zaujímalo moje písanie...veľa ľudí mi hovorí, že píšem skvele... aj vyhrávam súťaže... ale v tých súťažiacich...to nie som ja...píšem na slohu blbé krátke príbehy,ktoré by mňa nezaujímali .... chcem písať o niečom vážnom, ale nechcem , aby to čítali ľudia, ktorých poznám ...lenže moje články a príbehy čítajú všetci moji blízky....
neviem ti povedat ci existuje nejaka tabulak alebo co podla coho koncit kapitoly, jednoducho si premysli situaciu a celkovy dej a ukonci to bud v dramaticky moment ( reklama ) aleb je oblubene ked idu postavi spat, respektive ak nejaka udalost skonmci trebars pohreb, boj, oslava, operaci proste cokolvek a zacina ina situacia nastupuju ine postavy nastava zvrat proste tam daj velku " . "
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
tu máš aj rada
Skús sa trochu pošpárať v jeho stránke, určite tam niečo nájdeš
renenekuda.cz
Z prsta si všetko nevycuciaš a zároveň sa zoznámiš s rôznymi prístupmi k veci.
neodporucam pisat len preto, aby si pisala.
netreba pisat silou mocou, podla mna nic netreba silit a pisanie zvlast nie, pis podla seba a tak, aby sa ti to pacilo, aby si z toho mala ty radost a dobry pocit, pis co najviac a hlavne si nedaj do toho kecat
a vela citaj.
a este odporucam mamtalent.sk, mozno si tam nieco najdes a mozes ziskat spatnu vazbu.
a nepíš to čo by si normálne sama nečítala také tie dlhé nudné vety, opisovanie do úplných podrobností...a písala som aj s kamoškou a bola to väčšia sranda ako sama lebo som sa dopredu tešila čo nového vymyslí... ak ťa to baví tak je to zbytočné ďalej rozoberať .D Veľa šťastia
neviem ti povedat ci existuje nejaka tabulak alebo co podla coho koncit kapitoly, jednoducho si premysli situaciu a celkovy dej a ukonci to bud v dramaticky moment ( reklama ) aleb je oblubene ked idu postavi spat, respektive ak nejaka udalost skonmci trebars pohreb, boj, oslava, operaci proste cokolvek a zacina ina situacia nastupuju ine postavy nastava zvrat proste tam daj velku " . "
a dalej kapitola 27 v noci sa do lesa nechodi