ved na celom slovensku hlasili ze bude hrozne pocasie krupy, vietor a oni nie.. no jebliny to tam organizuju ... vidno.. dolezite su asi peniaze ako ludsky zivot.
@goth111 no ale ozaj, cely nateseni ides tam a sa stane toto, ved to az smutne si predstav co tam ti ludia musia teraz robit to tam musi vyzerat ja si to nejdem ani predstavovat.
ja som bola na topfeste teraz ale prsalo nam jeden den a nbolo to nic prijemne a ked im tam zacali padat krupy?? sak to mali hned zastavit nie az potom ked stan jebol.
je to hrozné. Neviem aký mozog dovolil tým ľuďom utekať do stageu keď bola búrka. 33 000 ľudí, to je nehorázne množstvo, pri akomkoľvek nebezpečenstve to mali prerušiť. Je to síce kruté, ale môžu byť radi, že to nebolo omnoho viac.
no vo stvrtok rano sa mi objavili tri listky... povedal som ze nejdem ze budem rpacovat doma... a teraz.. sa bojim o ludi co tam su.. nedvihaju telefon...
Inak toto mi pripomenulo situaciu z HARDfestu v Jaslovskych Bohuniaciach minuly rok, tiez tam niekto zomrel tusim, a znova chyba organizatora, vedeli skor ze pride silny burka no neprerusili festival a ludi evakuovali az neskoro....
@mrshater ano to s tym stromom bolo na hardfeste, privalilo tam niekoho, no este zil lenze nejaky idioti asi boli najebany alebo co sa pokusali ho vytiahnut a zlomili mu chrbticu (aspon tak som sa to dozvedel) a nasledne v sanitke umrel
@bluepanter ved jasne, uz som to pisal v diskusii o Pohode, pre zisk urobia cokolvek.. naprikla usetria na bezpecnosti,...ved preco praaaave teraz by sa malo stat nieco zleee
nečakal som problemi akehokolvek tipu konkretne na pohode,organizatorom nemuselo ist vobec o prachy ak sa "chce" stane sa.Nikto nemoze povedat ze si organiztotri zle vykonali pracu alebo čo, pretoze mi o tom nič nevieme.meheh
Zase je to tragédia podobná ako 15.8.2008 v Jaslovských Bohuniciach. Dnes od rána Slovenský hydrometeorologický ústav varuje 2. stupňom, potom to odvolali a oni aj napriek tomu aj dnes to nezrušili. Opäť to možno skončí na súde.
a fest skoncil zrejme nadobro... ale aj tak tam nebolo nic zaujimave... kks ale musela tam byt panika riadna. Organizatorov by som zavrel za toto... uplne nezvladnute
@goth111 prvy kto ma dbat o tvoje zdravie a tvoj zivot si ty..mna by ani nehlo, trepat sa niekam na volne pristranstvo, keby su take varovania pred burkami, ake boli.. lenze kazdy si mysli, ze jemu sa nic nemoze stat a ked sa stane...
ked ludom nezalezi na tom, ze su varovania a moze sa im nieco stat..bude na tom zalezat cudzim ludom? pochybujem
Ono ťažko sa presúva takýto festival, keď tam máš spustu kapiel dokonca aj zo zahraničia, skôr by to zrušili, ale presunúť takýto festival na iný dátum je viac ako nemožné... a nehovoril by som že to je chyba organizátorov, nemohli predsa vedieť čo sa stane aj keď počasie poznali aké bude... skôr je to na každom jednom človeku či tam ide, alebo nie... tí predsa tiež vedeli aké tam bude počasie, išli tam na vlastne riziko... teraz hľadať vinníka je ťažké
@india to aby som sa bal nastupit do autobusu...ved vodicovi moze byt jedno ze sa mi moze nieco, ked si on da par krat po poldeci, lenze ja sa nanho spolieham ze urobi to co ma a dopravi ma miesto urcenia a nie do hrobu...
Kaščák pred treťou hodinou poobede na hlavnom pódiu oznámil, že vzhľadom na to, že sa blíži veľká búrka, program bude na tri hodiny prerušený. Pokračovať mal o 18.00 koncertom Collegia Musica.
Ešte o pol štvrtej, keď už zúrila búrka, však pokračoval koncert AMO v O2 stane.
vsetci ste do boha mudri jak zabezpecit pre 30 000 ludi na letisku ochranu pred salenou burkou? keby ste boli organizatori vy by som vas chcel vidiet...myslim ze staci ze zomrel jeden clovek a ne to tu este rozoberat skoncil som...
@richardson a hned tam boli sanitky,prva pomoc to je najlepsie zorganizovany festival tak co taras...keby tam pride tornado a polku ludi zabije to je chyba organizatora?
@goth111 keď prší a je búrka sa schovávaš aj pod samotny strom? Pri burke sa rozhodne neschovava na nebezpecne miesta. Stan včase silneho vetra nim rozhodne je. ked uz boli na volnom priestranstve mali by sa nezhromazdovat na jednom mieste, ja sobne by som si zobral prsiplast, sadol si na zem a preckal burku. Vzdy je lepsie zmoknut ako umret pod stanom alebo pri zasahu bleskom
@goth111 teraz si peknu kravinu zarval...pred tou burkou varovali jeden ci dva dni dopredu..
prepovede pocasia mas kazdy den v telke, v novinach, na nete..na shmu.sk si mozes pekne kuknut, kde sa burka nachadza..mozes mi,pekne ta prosim, napisat, kde predpovedaju, aku naladu bude mat sofer autobusu, ci v noci dobre spal, ci v noci nechlastal a tak? asi nikde pleties hrusky s jablkami
Ved ráno ešte bolo nehorázne teplo vôbec nevyzeralo, že bude pršať behom pár minút sa zatiahla obloha, obrovský vietor a následne búrka. Vidím celú pohodu z okna a mám tam dosť známych je to smutné
,,, ponúka široké spektrum multifunkčných priestorov, viac ako 60000 m2 krytej plochy a 40000 m2 voľnej plochy " ty mi chces povedat ze na tuto plochu nenarvem 33000 ludi?? nebudem tu s istotou hovorit ze to narvem do jednej saly nemam presne potuchu kolko ma metrov stvorcovych ale tak ratam ze ta najvacsia ma tam 10000-12000m2 ...kedze na jednu osobu sa na statie v takychto priestoroch rata z typologickeho hladiska 0,8m2 cca to ho to znamena ze do tej saly dam minimalne 8000tis ludi.to vsetko hovorim maximalne minimalisticky odhadom.kebyze postavis 3stage v troch tych velkych halach tak to pohlti akurat tych 30000 -35000 ludi...nehovoriac o tom ze mas vonku plochu 40000m2..vlastne aj tu by si mohla postavid jeden mega stage ktory by isto pohltil ten dav.a v pripade zhorsenych podmienok by sa na istu chvilu pozastavil fest.a ludia sa mohli ukryt do krytych priestorov!
navyse:
,,- ponúka ubytovanie vo vlastnom hoteli ,,
takze dost velke mnozstvo ludi by mohlo byt ubytovanych v hoteli hned v areali..
@76 Ale vieš si tam predstaviť trojdňovi festival? Ja teda nie.... festival máš o tom že si vonku, počúvaš hudbu čo máš rád a užívaš si s kamarátmi leto a nie o tom že si v nejakej hale namačkaný ako sardinky (a to ešte nehovorím o tom teple a dusne čo by tam vzniklo). A ešte na prenajatie letiska v Trenčíne víjde omnoho lacnejšie ako prenajatie nejakej haly.... a ten festival má už 13-ročnú historiu a vždy sa konal v Trenčíne takže zbytočne uvažovať o nejakých iných mietach nemá zmysel
A nikdy nevieš čo sa môže stať aj v hale..... ťažko budeš teraz nad tým rozmýšľať, aj tak to už nezmeníš, stalo sa čo sa stalo
to je nemysliteľné presúvať festival s 30 000 ľuďmi niekam vyše 100 km ďaleko... bolo by tam treba možno desiatku vlakových súprav, kopec kamiónov a ktovie čoho všetkého
@yebo - ja to nepisem z hladiska zmeny skutocnosti ale ako fakt bezpecnejsieho zriadenia akcie. o tom ze atmosfera by nebola ako niekde na etisku berem ale potom sa nestazujtew ked sa nieco taketo stane
ja som bola na festivale beach break live, ktory presuvali na poslednu chvilu 500 km...A presunuli vsetko,za menej ako tyzdne...vsetko sa da,ak sa chce
@djdaniels ja ťa chapem, ale zober si že keď sa ma niečo stať, stane sa to aj v hale.... každý tam predsa ide na vlastnú bezpečnosť, všetci čo tam boli počasie poznali tak nechápem prečo teraz všetci nadávajú na organizatorov
Och, bože nemôžem čítať tieto jebnuté reči...áno ide im hlavne o peniaze,lebo na takej organizácií festivalu sa dá ohromne zbohatnúť a samozrejme vedia rok dopredu aké bude kedy počasie,lebo veď to sa dá celé zorganizovať zhruba týždeň pred začatím...ojóój moji zlatí želám vám aby ste tam boli s nami a možno by ste uvažovali trochu ináč,aby ste spoznali kohokoľvek kto si dá záležať na organizácií hocijakého podujatia, hlavne tak veľkého ako Pohoda je...
ja nechápem, ale šak to nebol žiaden orkán ani nič, na shmú hodinu pred tým bola ´len´ jednotka (výstraha), práve vtedy som sa nachádzala asi kilometer od letiska, vietor bol, to áno, ale pokiaľ by to poriadne spravili tak sa im nič neodjebe a nie takto.
a ako hovorí @katalyzator chvíľu predtým sa hovorilo o dočasnom pozastavení, pričom sa vyjadrili, že dúfajú, že k nemu nedôjde a viac sa to neriešilo.
@frxxx ešte včera hlásili v počasí, že všade na západe bude silná búrka pokiaľ viem... Asi to organizátori nepostrehli... a keď už príde taká búrka tak to bude chcieť asi nejaké zabezpečenie...
ale vidno to na tej organizácii, že 30 ľudí zranených a 1 mrtvy...
ak by sa u nás vyskytovali tornáda tak samozrejme sa musí hľadieť aj na to...
Bola som na Pohode. to, aby ste vedeli, že si nevymýšľam.
Od rána tam bolo nechutné teplo, včera hlásili, že dnes by malo spŕchnuť a ochladiť sa, aspoň tak nám to bolo podané. Všetko sa normálne dialo a zrazu sa proste začala blížiť búrka, úplne brutálne rýchlo. Na každom pódiu postupne rušili koncerty, na O2 aréne práve prebiehali AMO, ľudia tam neboli len preto, že sa tam išli schovať alebo čo. (inak áno, aj ja som tam chcela ísť a bolo nás viacej takých...)
Vietor bol veľmi silný, keďže to bolo na otvorenom priestranstve, nebolo nič, čo by ho nejak zlomilo alebo čo. A ten nadvihol plachtu a úplne to tam zmasakroval.
V8s sa z domu mudruje a nadáva. Neboli ste tam.
Inak takmer celá Pohoda bola úplne super. Ten koniec bol strašný, všetci sme v šoku, to však neznamená, že na ďalší ročník (ak bude), nepôjdem. Jasné, že pôjdem.
@94 Poznamenaná bude, ale ak bude aj o rok verím tomu že zasa tam bude veľa ľudí, možno nie toľko koľko bolo tento ročník ale bude ich tam dosť.... tento festival ma už tradíciu, a bolo mi smutné keby to kvôli tomuto zrušia....
@kolini no..sak stava sa...mozno sa toho stalo viac...o tej babe co skocila pod vlak a je bez nôh vieme vsetci...lebo to sa pytali na jej identitu medzi nejakymi kapelami..normalne oznamili...ze blondinu presiel vlak ...ze je na tom velmi zle a ze nevedia, kto to je...ak niekomu niekto chyba, ma sa ozvat...prist za nimi...
a o tom zrazenom autom viem preto, ze som sa zobudila na hukanie sanitiek
Ja si myslim ze organizatory nespravili dostatocne opatrenie.. Vystrahy o pocasi vedeli uz niekolko dni vopred.. chapem ze taky velky festival sa neda presunut a velmi tazko sa rusi.. pravdupovediac asi ani ja by som ho nezrusil, ale spravil by som take opatrenia, aby sa nikomu nic nestalo.. urcite by som posilnil tie stanky viacej, tie plachty by som preistotu pripevnil viacej aby sa nahodou neodtrhli a podobne.. nech si kazdy hovori co chce, ale zodpovednost mal organizator! on mal zabezpecit bezpecnost.. tak ako ked idem do skoly tak zodpovednost za mna ma ucitel, ak som v praci tak zodpovednost za mna ma zamestnavatel, ak som v autobuse tak zodpovednost ma vodic, ak som neplnolety tak zodpovednost maju rodicia, ak idem v aute tak zodpovednost mam ja, ak jazdin na kolotoci tak zopovednost ma ten kolotociar co to strazi, .. vzdy niekto za nieco zodpoveda a teraz za bezpecnost zodpovedal organizator.. jedine, ak by navstevnici porusovali pravidla tak vtedy by nemal zodpovednost.. urcite je to cele smutne, a lutujem vsetkych co sa tam zranili..
Michal Kascak uvazuje nad koncom pohody a to definitivne...(Vzhľadom na dnešné nešťastie na festivale Pohoda, pri ktorom zomrel 29-ročný Slovák a desiatky sa zranili, je možné, že tento rok sa festival konal naposledy.)
Idioti hodinu pred búrkou hlásili na stejdžoch že sa blíži mohutná búrková činnosť a vietor, že rodičia s deťmi by mali radšej úplne odísť, posunuli všetky koncerty o dve hodiny.
Idioti mali vedieť, že ten vietor bude taký že to jebne.
Idioti mali všetkých ľudí hodinu pred vyháňať do stanového mestečka nech do nich bijú blesky.
Vlastne nie, idioti asi mali tri dni pred celý festival zrušiť, lebo hlásili dážďa búrky.
@d170 o tom ake bude pocasie vedeli niekolko dni vopred! .. vedeli ze kazdu chvilu sa pocasie zmeni.. pocasie sa da predpovedat na minutu presne! .. meteorologovia vedia presne predpovedat aka je rychlost vetra.. tie stage nesu stavane len tak.. maju urcite parametre ktore su schopne zvladnut.. aku velku zataz znesu, aky vietor znesu a pod.. tak bud to bolo blbo postavene, alebo to organizatory proste riskli.. to neni len tak..
a ešte by som dodala, že tí idipti, ktorým die o prachy a nie o ludi, mal na kazdych 100 metroch sanitku a hasicske auto, milion stankov prvej pomoc ia tak podobne jebali na navsetvnikov.
@101 ...No tak to je od neho riadna somarina...Len treba kukať počasie a ubezpečiť sa, či je všetko v poriadku...Veď na týchto festivaloch sa dejú veci...Napríklad na Čerín Čačin...Tam sa už viackrát stalo, že auto nabúralo do davu ľudí...
Takže keby sa riadili podľa počasia, tak by zrušili program v piatok ,v sobotu nie, lebo vtedy už byť nemali, takže by to aj tak nepomohlo...
A okrem toho tie silné búrky boli iba na pár miestach a nikto nevedel, že budú práve v Trenčíne, myslím že na väčšine územia Slovenska také silné vôbec neboli.
rada by som poznamenala, že súhlasím s @yolis . a mimo iné, tí idioti, ktorým ide len o prachy, mnohokrát po skončení festivalu zistili, že sú vlastne v mínuse a napriek tomu robili ďalší ročník. lebo ich to baví, baviť ľudí.
a na topfeste ľudia umierali aj po minulé ročníky, keď sa opití kúpali vo vode. čo myslíte, prečo zmenili areál? ale nie, samozrejme len pohoda je tá zlá, zle zabezpečená a zarába na ľuďoch...
@d170 v piatok? si pozri ake bolo v piatok pocasie.. ja o tom neviem ze by to hlasili na piatok... v piatok nebol na nasom uzemi ani jeden burkovy mrak.. a inde neboli take vyrazne burky? si pozri kolko vystrah vydali.. skoro vsade boli » www.aktuality.sk/clanok/141043/s... vedeli ze je aspon sanca ze moze taka burka byt, tak mali proste PREVENTIVNE lepsie spevnit tie stanky.. a dve hodiny pred tym uz museli proste vediet ze tam burka silna bude.. aj ked je sice pravda ze vyhnat tych ludi s tych stankou by urcite nebolo lahke.. este ked prsalo ;/ ..
@106 lebo trenčianska nemocnica zrejme neunesie nápor toľkých zranených naraz, tak niektorých porozhadzovali aj inde (bojnice, prievidza, martin a podobne)
@nrigo áno, aspon ja čo som pozerala počasie tak od začiatku týždňa až do štvrtku hlásili, že tie búrky majú prisť v piatok.
Meteorologovia sami nevedia, že ako rýchlo bude tá oblačnosť postupovať a kam bude postupovať, preto sa mi zdá zbytočné argumentovať tým, že mali sa riadiť podľa predpovede počasie, lebo keby si sledoval ich predpovede zistil by si, že väčšinou im nevychádzajú...
@nrigo A tú správu, čo si dal na ňu link, tá bola vydaná dnes o 15.30, tak mi povedz, ako by im to pomohlo, keby si to prečítali, ked vtedy už tá búrka bola, práve vtedy sa ten stan zrútil...
@d170 ak vedeli ze ma prijst v piatok tak tie stanky mali zabezpeci na piatok a mali by uz aj na sobotu.. nic by sa nestalo ak by ich spevnili... nevychadzaju im lebo su den dopredu.. lenze dve hodiny dopredu sa to da urcit takmer urcite(80%).. aj smer, aj rychlost vetra, aj sila... ja sam volnym okom som dnes skoro presne odhadol kedy pride burka... stacilo mi pozriet tu » www.shmu.sk/sk/?page=1&... ked som to dokazal ja tak meteorologovia to asi budu vedie este lepsie a presnejsie..
@nrigo spevniť stany? ty asi naozaj poriadne nevieš, čo sa tam stalo... vietor podfúkol vonkajší plášť,k čo spôsobilo, že sa zrútila konštrukcia. Kaščák už asi o tretej vydal príkaz, aby sa dali dole bočné plášte z arény, pretože sa obával, že by sa prihodilo to, čo sa prihodilo.
@112 ta sprava sice bola napisana o 15:30, ale hydrometeorologický ústav vydal tu vystrahu o 12:44 .. mali si to tam pozriet.. ja nehovorim ze maju chodit na aktuality aby vedeli ake su vystrahy ..
a okrem toho, rovnako o tretej vydal príkaz pozastaviť festival až do šiestej. osobne zrušil živé kvety na bažant stage... napriek jeho príkazu sa na ostatných stage-och hralo ešte asi tak do pol štvrtej.
tak vam poviem: bol som tam, stal som tam, videl som zopar zranenych ludi a sam som dostal asi plachtou po hlave. (bol som asi 10metrov od spadnutej plachty) a organizatori za to nemozu. jednoducho to bolo nestastie. taketo vytrhnutie a dokonca az zabitie sa nedalo predpokladat! jednoducho kazdy cakal ze sa to vycasi. aj to tak vyzeralo. sam som tomu uveril. ale asi minutu pred tym fuknutim som na vlastne oci videl ako sa jeden zo stoziaroch ktory to drzal- kyve. nuz tak si hovorim, po tjeto pesnicke pojdem, ale asi aj uz koncila ked: revoluuucioon a BAAC!!! ja si myslim ze ako sa to kyvalo, tak to mozno vedeli, tak mozno nas chceli vyhnat. po pesnicke. sak asi koncila ne? no ja som hned utekal prec, bo ma uz tato cakal, ale videl som tu spust aj ludi na kraji pod plachtou co mali stastie a vychadzali, ale aj chalana ktory si rozbil nos, asi pri tych pasoch alebo pri tom stazni. nuz, to som zase ja videl.
Rozmyslam, kolki z vas vobec videli ten O2 stage, co tu tak mudruju. Nejedna sa o ziadnu labilnu konstrukciu (aj ked tento rok som na pohode nebol, bol som vlani pri jeho stavani), cize mudre reci ako "mali to lepsie zaistit" su prd platne.
Okrem toho pohoda sa o navstevnikov stara fakt prikladne. Na ziadnom inom festivale som sa zatial nestretol s vacsim poctom zdravotakov. Pohoda dobre ze navstevnikom este aj neutiera zadky na TOI TOIkach.
Navyse pohoda konstatne spolupracuje s hydrometeorologickym ustavom a ludia boli pred burkou varovani. To ze pokracoval koncert neznamena, ze niekto nutil tych ludi tam byt. Proste, kto ide v burke do stanu ide tam na vlastne riziko a to uz nie je chyba organizatora. Ludia maju vlastny rozum. Pohoda zabezpecila hasicov, zdravotny dozor, cize svoju ulohu si splnili. Toto je akoby sa do arealu zrutilo lietadlo a povedali by ste, ze tomu mali organizatori zabranit. Rovnako tazke je predpokladat, ze sa zruti taka konstrukcia.
@grietusha ak organizator vydal prikaz na zastavenie festivalu a ludia to ignorovali tak za to samozrejme neberie zodpovednost.. potom to spravil spravne.. o tom som nevedel..
@grietusha este som neorganizoval ziadny festival, ale myslim, ze tie skupiny, co tam hrali tam nehrali zadarmo a mali nejaku dohodu s organizatorom. A ked im dal príkaz, aby hrať prestali, tak prestať maju, a nie este pol hodiny potom, navyse v silnej búrke robit si čo chcu a mat ho v pici. O ľuďoch, normálnych tu teraz nehovorím...
@roborossen on nedával príkaz priamo kapelám. a okrem toho nikto počas búrky už nehral. aréna sa zrútila kvôli náporu vetra, no to bolo pred búrkou.
nebol si tam, nevieš. vysokopravdepodobne si nečítaš poriadne ani aktuality o dianí. tak naozaj nemudruj. je síce "pekné" hľadať niekoho, na koho zvalíš vinu, ale nič to nezmení na fakte, že sa to už odohralo.
Jajaaaaaaaaj, kolki z vas ste tam boli? Kolki viete, ake je to nieco organizovat? O ich opatreniach neviete ani prd a vsetci tu mudrujete, ze organizatori to nezvladli. Skor nez nieco vypustim z huby, radsej sa pozriem, ci to nie je hlupost. A akoze komentare typu "do vazenia" a "idem im len o prachy kktom" no len si kopnite...
...Búrka je na festivaloch bežná udalosť, nie je však možné odhadnúť intenzitu lokálnych prejavov každej z nich. Organizátori celý festivalový areál od obeda zaisťovali proti jej prípadným následkom. Následkom mimoriadneho nárazu vetra spadla strecha tanečnej arény...
Približne o 16-tej hodine zasiahla prietrž mračien festivalový areál. Krytiny dvoch kupolovitých stanov boli pod náporom vetru zničené. Silný nápor vetru v kombinácii so vzdušným vírom zničil strechu tanečnej arény, ktorá sa zrútila.
O evakuácii sa rozhodlo na základe informácií o ďalších dvoch hroziacich vlnách veterných smrští. Záchranári intenzívne pomáhajú zraneným.
@grietusha reagoval som na koment c. 114, a 116, Kde si ty sama napisala, ze vydal príkaz, aby sa dali dole bocne plášťe a koncert sa pozastavil. A neviem si vysvetliť teda, preco sa to tak aj nepravilo. A hore v linku je napísané, ze sa zrútil ten stan o 15 30 a AMO este hrala, vlastne aj ty sama si písala, ze o pol stvrtej sa este stale hralo. Ale to je jedno, ináč súhlasím, jednoducho sa to stalo a taketo ťahanie za slovíčka nema význam.
cisto slovenska mentalita....daco sa stane a hned to zvalit na niekoho...nehovorim mozno mohol spravit organizator viac preto aby uplne zastavil program, ale to sa povie vzdy ked sa stane nestastie.
tu sa ukazuje ako vsetci vsetko vedia ako by vsetci vsetko spravili lepsie a ako by vsetci vsetko urobili inak. Ani jeden co tu picuje by nedokazal zabranit tomuto nestastiu. Aj organizator je len clovek tak ako vsetci.
Na inych diskusiach sa pisali aj take nazory, ze tak mu treba hip-hoperovi a podobne...fakt mi stoji rozum nad takymto prejavom. Ako to moze niekto napisat? Vsak to bol mlady clovek a vobec nezalezi co pocuval. Toto je ta drbnuta mentalita... A to iste sa deje aj tu na birdzi... teda deje sa to vsade....iste aj ja som taky, vsetci sme taky...kurva, ale vzdy si uvedomim, ze to proste nie je spravne...toto sa nemalo stat...
bolo to riadne psycho, proste prask a za dve sekundy sme to mali cele na hlavach, ja som mal stastie ze ma netrafila kovova konstrukcia, niektori vsak uz take stastie nemali
je to strasna haluz ,to co sa stalo na pohode.5 kamosi tam isli v piatok a ja som mal za nimi prist v sobotu naobed ale nestihol som vlak.a potom poobede mi uz aj volala kamoska,ze nech za tam ani nejdem,ze spadol stan a festival zavreli.no je to naozaj strasne,ze tam zomrel clovek a kopa ludi sa zranila ,to je fakt.ale napriklad ako k tomu pridu ludia ktory si pokupovali listky a nakoniec ich usporiadatelia zrusili v polovicke festivalu?a este by som chcel odkazat rodine,pribuznym a priatelom toho nestastnika co tam zahynul,ze je mi to strasne luto a chcel by som im vyslovit uprimnu sustrast.festival bol jeho zivot a nakoniec jeho zivot mu vzal festival.
však ale chápete to? neverím, že by organizátori zle zabezpečili stan. neverím, že by si dovolili to risknúť.
ale zároveň nemôžem pochopiť, ako tí istí organizátori nechali v pokoji nazhromaždiť sa stovky ľudí pod tým stanom! už aj z tých amatérskych videí vidno, ako bola obloha nehorázne zatiahnutá a s akou obrovskou silou fúkal vietor, ktorý nemalo čo zastaviť.
ale prd to bolo zle pocasie...ved tradicne kazdorocne na topfeste prsy vody je po kolena a nikdy im tam nespadol nejaky plast ci co to bolo! to im nahovnpo postavili! ved to malo styry tony to nemohol vietor len tak odfuknut ak by to tam bolo aj riadne pripevnene...
@138 ked sa budes ucit mechaniku tak potom rozpravaj...
postavene to bolo dobre.. ale kazdy stoziar ma moznost uniest len silu niekolko newtonov... ak vietor bol tak silny ze sa tato sila rapidne zvacila... doslo k pretazeniu a deformacii cize stan padol... stacilo aby bola chyba materialu a mohlo sa to hned stat.. alebo stacilo ze o 2cm dalej upevnili nosny stoziar a hend to bolo ine...
organizatory za to nemozu... nebolo ratane z takymto pocasim to je vsetko podla mna...
ako ste si mohli precitat inde the thing things skoro nevystupili koli chorobe clena.. organizatory vybavili vsetko preto aby vystupili a nakoniec sa aj tak stalo...
Ja súhlasím s @lawey@freedomko oni vedeli na aku zataz je ten stan postavený, aky napor vetra vydrži. A mali takisto aj predpoveď, aka sila vetra bude, tak sa mali podla toho zariadiť. budto bol zle postavený stan, alebo oni do toho stanu namali pustiť ludi, ked vedeli, ze to ten nápor mozno neudrží. Je to sice smutné, ale niekto za to nešťastie moze, tak neviem preco to pripisovať nešťastnej náhode.
@roborossen vies poviem ti tak... ked nechapes mechanike a statike nerozpravaj... vravim preco to padlo... keby nebolo take pocasie tak by sa nic nestalo... padali stromy ako par rokov vzad v tatrach tiez nikto necakal ze to bude az take zle.. v cesku boli tkae burky ze za 10min padlo 50cm zrazok... budme radi ze nas tu nezatopilo ako cechov... mali sme len silny vietor... nanestastie si to odniesol jeden stage... v nevhodnu chvylu...
@freedomko dobre uz som fakt ticho o mechanike neviem nic ale s tym, ze ty si tu konstrukciu nevidel, ani nestaval, tak nechápem ako si mozes byt taky istý tym, ze to postavené bolo dobre...
@roborossen videl si ze by sa tam kyval niaky slp alebo daco take ? hmm ? len tak neupevnene.. asi nie... podla mna spravili vsetko preto aby to bolo dobre... nehadz vinu na organizatorov
@joelina co ututlali ? "pocula som" hmm a skutocnost ? realita / co bolo naozaj ?
vcera som stade prisla a nestiham sa cudovat ako ludia ktori tam ani v zivote neboli ani nic, len videli par videi na youtube, su uzasne mudri.
neviem kde sa stala chyba,mozno mali ten stan tiez uzatvorit pred ludmi, mozno ho mali lepsie postavit,mozno blabla. nebudem sa tvarit mudro, lebo skratka neviem,netusim.
uvidime ci pohoda bude aj o rok. ci to uz bola vina organizatorov alebo nie bude pre nich tazke spamatat sa z toho, pretoze ten festival robia vazne pre ludi a cely cas sa snazia aby sa vsetci mali fajn a dobre.potom pride jedna burka a bum.
@goth111 , @55lienka no prosim a co mali podla vas robit? poslat 30 000 ludi spontanne domov? tak to by bolo urcite bezpecnejsie.vy mudrlanti.
okrem toho cela evakuacia festivalu fungovala dobre - oznamili nam aby sme postupne opustali festival, ubezpecili nas ze do jednej hodiny dalsia podobna burka nepride,vybavili specialne spoje,vybavili krizove centrum, pre deti a tehotne zeny frcali auta.
pohoda bola vzdy perfektne zorganizovana, preto mi je tazko predstavit si ze chyba by bola v organizacii.
@nrigo citujem ta:"pravdupovediac asi ani ja by som ho nezrusil, ale spravil by som take opatrenia, aby sa nikomu nic nestalo.. urcite by som posilnil tie stanky viacej, tie plachty by som preistotu pripevnil viacej aby sa nahodou neodtrhli a podobne.." co je vo VIACEJ?! das tam viac zeleza? a keby pride silnejsi vietor nech este viac toho zeleza popada?...ty si teda mudry,ej.
@majajaj velmi pekne povedane ....si neviem predstavit ze by sa take daco stalo na inom slovenskom feste...to by bola uz jaka katastrofa...a tusim aj minuly rok sa nieco podobne stalo(padol daky strom na ludi) a nekydal na tych organizatorov nikto nic
@nrigo suhlasim s majajaj ...skor keby tam nieje ziadne zelezo tak by to nikoho nezabilo ale taketo polemiky...jak sa vravi "po vojne je kazdy general"
@richardson ake opatrenia? 33 000ludi pocuvajte ma bude prsat nechodte na pohodu a vy vsetky hviezdy co ste dostali tisice eur nehajte si ich a dovi bude prsat nic nebude...aj to mohli spravit...pozri prispevok 147
@roborossen ...alebo oni do toho stanu namali pustiť ludi, "ked vedeli, ze to ten nápor mozno neudrží."... ach ja nemam slov...naco vobec pustali ludi na ten festival ked mala byt burka a mohla sa nieco stat,naco chodia ludia autom ked mozu mat nehodu...vina cloveka co vinasiel auto,to je jasne
Tiež som tam bola. A o žiadnej labilnej konštrukcii sa nedá hovoriť. Jednoducho sa stalo nešťastie, ktoré dokopy trvalo niekoľko sekúnd. Nedalo sa to ocakavat. Je pravda ze tento stan bol jeden z najvacsich a nemal bocne steny, ale ten stan zabezpecovala nemecka firma a kedze je povazovany za 2. najv. tanecny stan v Europe, tak putuje z festivalu na festival. Jednoducho..stalo sa hrozne nestastie...
Neznasam vsak, ked niekto ide mudrovat a tam nebol, nevidel to tam.
@137@ayreen vieš ako to je ked si clovek neda povedat. ked evakuovali festival , behali p ostanoch a kricali ludom ze maju ist do stanoveho mestecka, lebo sa evakuuje festival .a co robili ludia? sedeli a kukali alebo sa premiestnili do dalsieho stanu.
@ayreen ale nám nikto nekázal, aby sme sa tam išli schovať. a aspoň trištvrtina ľudí tam bola preto, lebo tam prebiehal koncert. a keďže nefungovala elektrika, tak sa správy šírili dosť zle.
našťastie tam však nebola panika. áno, určitý chaos tam bol...
@freedomko no áno, počula som, lebo nie som ani záchranár ani pracovník pohrebného ústavu. ale toto je malé mesto. kolegyňa v ten víkend robila na zelenej vode v stánku s jedlom a robí aj pre podnik, čo celému organizačnému tímu topfestu zabezpečovali jedlo. a všetko sa vedelo. traja mŕtvi boli ako napísal @kolini a ďalší dvaja prepadli cez medzeru na mostoch, o nich sa vravelo, že jeden prežil, druhý nie. ale nevie sa, či boli z topfestu.
jednoznacne sa preukazal v praxi diletantizmus a amaterizmus a nesxopnost slovakou, zrobit nieco bezpecne. ja na ziadne akocie co robia slovaci bi som v zivote nesiel, lebo viem aki to su diletanti.
@yolis ale vies o tom ze ti ludia si za listky zaplatili cca. 60€ ?!?!?!?! na to si tiez nedaval pozor. ja som tez napr. este chcel ist na Hurry Torpedo alebo na ine hluposti a nemohol som. musel som byt doma a komentovat celu tuto udalost. hej a to byvam 3km od letiska. a ti ktori prisli napr. z ameriky aby si pozreli napriklad basment jaxx? ti platili este aj letenky a samozrejme tym padom asi dosli aj na celu pohodu uz ked su tam. nuz tak si nemyslim ze sa tam niekomu chcelo ist prec. a ja by som teda tiez cakal. bo by som myslel ze by este kascak povedal ze to este ide. ale zas bola burka. no len v tedy akurat trosku prestavala. hej? tak sa nad tym zamysli!!!
@nikeboy ty drž svoju malú chrapinu neohrabanú!! čo si myslíš, kto si? si obyčajné hovno, ktoré nikde nebolo a nič nevie. mlieko tomu tečie po brade. ty chuj malý špinavý.
nadávaš na najväčšieho profíka vo svojom obore, ktorý vie urobiť festival SVETOVEJ úrovne, je uznávaný v zahraničí a je to chlap vždy ochotný pomôcť, aj keď mu voláš s úplnou kravinou.
@freedomko nebol som tam, nevidel, tak ozaj nemam co mudrovat počkám si na vyšetrenie odborníkov, či to bola len nešťastná náhoda, alebo sa tomu dalo zabrániť...
@antigravity akože peniaze sú posledná vec, ktorú riešim... myslím, že všetci tí, ktorí sme sa šťastne dostali domov, sme šťastní, že sme sa dostali domov.
@antigravity chcem vidiet Americana, ktori pojde na Bassement Jaxx na Slovensko. Ja som mal vstupenku za 45Eur, a neserie ma ani trochu, ze kedze to predcasne ukoncili, som nevidel veci, na ktore som sa tesil ako male decko. Nebudem chcet vratit spat ani cent, lebo si neviem predstavit, z akych penazi by sa potom mala robit Pohoda o rok. A verim, ze to jej nepraje nikto, aby sa o rok nekonala. Mne sa stvrtok aj piatok velice pacili. A keby sa Pohoda konat nemala z cisto financnych dovodov, tak by som jej dal tolko penazi, kolko by som mohol (aj ked sam by som nemohol dat vela, ale snad by sa nas naslo dost).
Inac niektori ste tu vypustili poriadne ubohe myslienky, no ale co uz s vami, riadny Slovak sa nezaprie, potrebuje si nakydat, aby si tym pomastil svoju vlastnu hlavicku. Som ináč zvedavý, koľkí z vás tam aspoň raz boli, keď si dovolíte vypúšťať
sem také bludy.
Neviem, ci vobec rozmyslate aj nad inymi komentarmi ako tymi vasimi, skusim vsak este raz tie najzakladnejsie veci spomenut:
...Búrka je na festivaloch bežná udalosť, nie je však možné odhadnúť intenzitu lokálnych prejavov každej z nich. Organizátori celý festivalový areál od obeda zaisťovali proti jej prípadným následkom. Následkom mimoriadneho nárazu vetra spadla strecha tanečnej arény...
Približne o 16-tej hodine zasiahla prietrž mračien festivalový areál. Krytiny dvoch kupolovitých stanov boli pod náporom vetru zničené. Silný nápor vetru v kombinácii so vzdušným vírom zničil strechu tanečnej arény, ktorá sa zrútila.
O evakuácii sa rozhodlo na základe informácií o ďalších dvoch hroziacich vlnách veterných smrští. Okrem toho, festival bol ukončený aj z dôvodu, že Michal Kaščák si nevedel predstaviť, že by sa mohlo pokračovať po smrti jedného a troch mimoriadne vážnych zraneniach ďalších troch ľudí.
A dál, program bol na 3 hodiny prerušený, pokračovať sa malo až o 18:00 Collegium Musicum, aj keby O2 Aréna nespadla, neviem si predstaviť, KDE a AKO by sa pokračovalo inde, keďže aj na open-airoch popadali dáke veci, kde by spali ľudia, keď mali v stanoch vodu, kde by sa najedli a napili, keď po celom areáli poletovali stánky a plachty asi všetkých prikrytých arén? Neboli by v teple, lebo mnohým premokli aj veci v batohoch, dobre urobili, že to skončili...
no dobre, neviem, či ste pozerali TA3 teraz, ale bol tam rozhovor s Kaščákom. Vravel, že zabezpečovali stany, ktoré boli proti vetru menej odolné. Snažili sa evakuovať detský areál. Rovnako však upozornili aj ostatné arény. Organizátorom bolo najskôr hlásené, že veternej smršte sa báť netreba, hľadali riešenia proti bleskom... a tak ďalej, a tak ďalej...
Som presvedčená, že zo strany organizácie sa urobilo všetko, čo sa v danej situácii dalo.
a hlavne by som rada podotkla, že VĎAKABOHU, že sa to nestalo na inom festivale (keď už sa to teda malo stať)... inde by sa to totižto organizačne nezvládalo vôbec, na mieste by nebol dostatok zdravotníkov a možno by tam ľudia trčali v nevedomosti o tom, čo by sa malo robiť, aj naďalej...
@160 alebo @transplantovana ty si riadna pica!! ako ty si HOVNO!! ako pica...zacala si domna jebat tak teraz aj ja budem torxa a kto si ty pico?! si obycajna pica!! chuj ti bol tvoj otec a pica tvoja matka!!
@171 kokote!! poviem to len raz!! KED NEJAKA PICAA ALEBO KOKT SA ZACNE DOMNA NAVAZAT!! TAK MU TO VRATIM AJ Z UROKOM!!! XAPEME SA?! A DRZ HUBU!! KED TA PICA DOMNA JEBALA, TAK SI BOL TICHO.TAK BUD TICHO AJ TERAZ!!!
@173 nebudem ticho, vsimam si ta uz nejaku dobu a za tento cas si urazil neskutocne kvanta ludi. som rad, ze to povies len raz, druhykrat by mi tvoj prispevok uz mohol vykolat oci svojou gramatickou nekorektnostou.
@TRANSPLATOVANA TY PICAAAAAAAA SPINAVAAA!! TAM ROZTAHUJ PICU CELEJ TRNAVE...CI TO NA FOTKE JE TVOJ SICHT?! :d :d AHAA..TAK TO POTOM VSETKO VYSVETLUJE :d
@175 SORRY TU NADAVKU. KED SI VSIMAS TAK SI SI ISTO UZ AJ VSIMOL, ZE JA...REAGTUJEM LEN KED NIEKTO REAGUJE NA MNA A ZACNE DOMNA JEBAT!! TO SI SI UZ URCITE VSIMOL!! KED NEDOKAZES OBJEKTIVNE TENTO FAKT UZNAT, TAK RADSEJ BUD TICHO!!!! LEBO JA NIKDI NEZACNEM NADAVAT, ALEBO DACO PODOBNE...LEN TAK, BEZ DOVODNE!!! ALE KED NIEKTOP DOLMNA ZACNE JEBAT, TAK JA MU TO LEN VRACIAM!!!
@nikeboy reagovala som len na tvoj prízemný koment o diletantsve organizátorov festivalu. jasne som ti dala tebe podobným spôsobom najavo, že nemáš pravdu a si v tejto oblasti absolútne nevzdelaný, nemáš prehľad a ani vek na to, aby si mohol o organizácii koncertov a festivalov niečo vedieť. ak by si niečo vedel, nereagoval by si takto. chyba na tvojej strane, mňa nič nemrzí.
Ak sa snažíš byť mienkotvorným alebo dôležitým, tu sa neunúvaj, tu ťa nikto nechápe a ani ti nerozumie. Odporúčam ti skôr navštíviť nejaký dedinský hostinec a s plnou táckou poldecákov prisadnúť medzi miestnych štamgastov, ktorí, podobne ako ty, sa všetkému rozumejú a zároveň na všetko nadávajú. Od Dzurindu, Obamu, Hlinu, suseda Jozefa, poštárku Kláru až po Jupiter, lampu oproti krčme, koleso na bicykli, Slovan, zips medzi nohami,...
Tam budeš aj obľúbený aj mienkotvorný.
Ale kľudne nás bav aj naďalej, môžme ti aj čapkať, ak chceš : )
@transplatovana reagovala nadavkami, urazanim a osocovanim?!
som ti to vysvetlil v TS a aj vysvetlim presne co a ako som myslel
inac SORRY za tie moje nadavki. aj ked ty si domna zacala prva, ale ja sa aspon viem ospravedlnit. SORRY. a ostatne v TS co som ti to vysvetlil ako to bolo myslene.
@171 totálny súhlas... len sa čudujem, že sa na to prišlo až tak neskoro za ten čas sa tu stihol predviesť dosť slušne
čo sa týka témy - je to rozhodne smutné, ale kto mohol vedieť... veď samotní očití svedkovia potvrdili, že sa to zbehlo kurva rýchlo, tak načo hrať z obývačky generála ktorý všetko vedel ? (len škoda že až po "bitke")... aj napriek tomuto nešťastiu počúvam na Pohodu dobré ohlasy... a podľa toho čo som sa mohol dočítať pozerám, že aj organizácia spravila čo mohla... som zvedavý koho z toho nakoniec obvinia :/
ako v poslednom case zistujem , ze u ludi vo veku 18-22 rokou, sa zacina asi vplivom leta, slnka a nic nerobenia, prejavovat kokotizmus. jebu do ludi okolo seba, jebu sa do druhix ludi, a maju prijebane komentare. to mi len dokazuje ze okolo 20rokov je kokotizmus velmi silne a neodbytny...
Ak mám byť úprimný - po výkone, ktorý si tu predviedol, veľmi s tebou netúžim interne komunikovať. Očividne kopeme úplne inú ligu, ani by sme si nerozumeli.
Neviem všetko, to som ani nikdy netvrdil. Ale osvojil som si základy morálky a dobrých mravov.
Ale to všetko si časom osvojíš aj ty, ver mi. Inak oceňujem, že som si nemusel aj ja prečítať spŕšku vulgarizmov s veľkými písmenami.
nechcelo sa mi citat total vsetky komenty.povedal by som k tomu tolkoto:
-organizator ma na tom rovnaku vinu ako ucastnici-organizator mal lepsie monitorovat situaciu a predvidat.rovnako i ucastnici sami mali lepsie predvidat a hodnotit pocasie.
-samotny dovod padu stanu je jasny.fyzika totiz nepusti!nehovorim ze niekto mesiace dopredu mal tusit ze dojde tak silny vietor , ale konstrukcia mala byt navrhnuta s takou rezervou kde by sa ratalo i s takymto faktom.pritom by stacilo fakt malo aby sa tragedii zabranilo keby niekto myslel a predpidal dopredu.
je smutne co sa stalo,to uz nezmeni nik. no mozme dufat ze si organizatori daju vacsi pozor v buducnosti a lepsie sa poistia voci necakanym veciam.vsetko sa da ked sa chce.ak sa nechce potom nech drzia huby a nesu nasledky za to co sa stalo vacsnou mierou ich zavinenim a nie pocasim!
Ak do teba niekto bezdôvodne začne kopať, značí to, že je na nižšom leveli než ty. Môžeš sa pousmiať alebo pomôcť mu nastaviť si zrkadlo.
Ak ti niekto niečo rozumne vytkne, značí to, že ťa chce poopraviť a posunúť ťa vpred. V tom prípade je rozumné mu jeho námietku vyvrátiť (ak sa mýlil) alebo uznať si chybu a poučiť sa.
Pomstichtivosť a túžba po odplate patrí medzi najväčšie semeniská zla tohto sveta. Skutočne, ak sa niekomu pomstíš, nevytvoríš tým nič dobré, ba naopak, ďalšie zlo a skazu.
No je to vazne smutne Sice som tam nebola, kedze na festivaly nechodim, ale netusim aky malo zmysel pokracovat, ked o tej burke sa vedelo, okrem ineho niekolko hodin predtym sa smrst prehnala aj cez Rakusko. Fakt je, ze podla vsetkeho ten stan nebol vhodne konstruovany pre takuto prudku veternu smrst, nech uz bol akokolvek silny a spravne postaveny...
@alpynus Pomstichtivosť a túžba po odplate patrí medzi najväčšie semeniská zla tohto sveta. Skutočne, ak sa niekomu pomstíš, nevytvoríš tým nič dobré, ba naopak, ďalšie zlo a skazu. .. Kiežby každý v sebe dokázal tak rýchlo nájsť toľko odvahy a ľudskosti. Hneď by boli diskusie zmyselnejšie a krajšie. A nielen diskusie. ahaha ,tolká davka patetizmu by mohla neiekhoho nedajbože zabit. tie slova akoby vyhrkol majster YODA zo STAR WARSU
Vedel som, že sa niečo stane...Podľa mňa už počnúc najmenej týmto rokom počasie je tak nevyspytateľné, že je riskantné sa zúčastňovať na takýchto vopred pripravovaných akciách...bude to čím ďalej tým horšie z počasím...hádam za pár rokov sa budeme už asi iba ukrývať dakde v nejakých norách aby sme prežili. Tak ono môžeme si však za to sami, keďže tak bezohľadne drancujeme prírodu, kvôli honbe za dajakou ekonomikou a rozvojom, ktorý nás privedie do ešte väčších sračiek ako bola tragédia na Pohode. Tak isto sa rád zabávam na hudbu, ale v poslednom čase radšej idem dakde na nejakú malú súkromnú akciu, keď je na to dakedy vhodné počasie. Veru nieje to ako za starých časov na festivaloch, teraz sa nejak často stávajú nehody...Je mi ľúto organizátora Michala Kaščáka, pretože je to super človek a veru neprial som mu takýto záver festivalu. Snáď aspoň 1krát za toto leto prežijeme nejaký aj príjemný vodvaz aj keď to nebude na nejakom mega festivale...
haluz, už sa to tu povedalo, vy ste všetci bohovskí inteligenti a experti na organizovanie veľkých festivalov a hlavne experti na konštrukcie tých veľkých stanov však? Presunúť 3Otisíc ľudí do bezpečia to je pre vás hračka že? Ale jasné to sme my Slováci, kritizovať každého a za každých okolností. : disappointed:
@204 ale v tom stane nebolo 30 000 ludii, a stavala ho vraj nemecka firma....aj ked na slovensku ho asi nemci neprisli priamo montovat...a k tomu festivalu...no vies...mediami prebehlo ze tam boly aj v minulosti problemy....a ruku na srdce..30 000 ludi neustrazis na takich akciach ani zanic....to sa neda...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
206 komentov
človek sa chce zabavit a este ho na zabave aj nieco zabije.. och hadam nie no
Inak TA3 pred chvilou povedala ze su traja mrtvi
ved na celom slovensku hlasili ze bude hrozne pocasie krupy, vietor a oni nie.. no jebliny to tam organizuju ... vidno.. dolezite su asi peniaze ako ludsky zivot.
ved to museli vediet ze bude take pocasie, vsade to davali a upozornovali na to, mozu sa hanbit, keby len hanbit.....
Ja som mala tiež ísť ale napokon sa to nejak skomplikovalo,a nebolo ako.
ja som bola na topfeste teraz ale prsalo nam jeden den a nbolo to nic prijemne a ked im tam zacali padat krupy?? sak to mali hned zastavit nie az potom ked stan jebol.
to je zmyslanie
Ešteže nemám rada takéto masovky.
15ludi vazne zranenych 1 mrtvy... hladaju dalsich...
18 00 talcovka na TA3
Inak toto mi pripomenulo situaciu z HARDfestu v Jaslovskych Bohuniaciach minuly rok, tiez tam niekto zomrel tusim, a znova chyba organizatora, vedeli skor ze pride silny burka no neprerusili festival a ludi evakuovali az neskoro....
na posled. chvilu som rozmyslala s kamaratkou ci idem, som rada ze sem nesla
alebo to tam bolo?
bud prelozit alebo lepsie zabezpecit
hmm
nie je to smiesne ale hold, ja davam smajlov vsade
» stream.metoo.sk/pohoda01...
btw. to co za idiota navrhuje tie stage?? sak ked sa na to kuknete tu konstrukciu tak to silnejsi vietor strhne jak nic....ach jaj
no je to tragedia
ked ludom nezalezi na tom, ze su varovania a moze sa im nieco stat..bude na tom zalezat cudzim ludom? pochybujem
@trtken ked prsi tak sa skovam, to je logicke
Kaščák pred treťou hodinou poobede na hlavnom pódiu oznámil, že vzhľadom na to, že sa blíži veľká búrka, program bude na tri hodiny prerušený. Pokračovať mal o 18.00 koncertom Collegia Musica.
Ešte o pol štvrtej, keď už zúrila búrka, však pokračoval koncert AMO v O2 stane.
@ 69 vysvetli mi ako sa môže 30 000 ľudí schovať tak aby neboli nazhromaždení blízko pri sebe
Keby vidím čo sa deje, idem sa schovať do auta, poprípade do nejakého pubu v blízkosti toho festivalu, ale nikdy sa nedá predpokladať čo sa stane....
prepovede pocasia mas kazdy den v telke, v novinach, na nete..na shmu.sk si mozes pekne kuknut, kde sa burka nachadza..mozes mi,pekne ta prosim, napisat, kde predpovedaju, aku naladu bude mat sofer autobusu, ci v noci dobre spal, ci v noci nechlastal a tak? asi nikde pleties hrusky s jablkami
,,, ponúka široké spektrum multifunkčných priestorov, viac ako 60000 m2 krytej plochy a 40000 m2 voľnej plochy " ty mi chces povedat ze na tuto plochu nenarvem 33000 ludi?? nebudem tu s istotou hovorit ze to narvem do jednej saly nemam presne potuchu kolko ma metrov stvorcovych ale tak ratam ze ta najvacsia ma tam 10000-12000m2 ...kedze na jednu osobu sa na statie v takychto priestoroch rata z typologickeho hladiska 0,8m2 cca to ho to znamena ze do tej saly dam minimalne 8000tis ludi.to vsetko hovorim maximalne minimalisticky odhadom.kebyze postavis 3stage v troch tych velkych halach tak to pohlti akurat tych 30000 -35000 ludi...nehovoriac o tom ze mas vonku plochu 40000m2..vlastne aj tu by si mohla postavid jeden mega stage ktory by isto pohltil ten dav.a v pripade zhorsenych podmienok by sa na istu chvilu pozastavil fest.a ludia sa mohli ukryt do krytych priestorov!
navyse:
,,- ponúka ubytovanie vo vlastnom hoteli ,,
takze dost velke mnozstvo ludi by mohlo byt ubytovanych v hoteli hned v areali..
dalej :
lahka dostupnost na stanicu!!!
mnozsto inych hotelov v blizkosti 5minut chodze!!
atd!
A nikdy nevieš čo sa môže stať aj v hale..... ťažko budeš teraz nad tým rozmýšľať, aj tak to už nezmeníš, stalo sa čo sa stalo
Vyzerá to, že je len jeden mŕtvy, vraj 29ročný muž z Piešťan
ja nechápem, ale šak to nebol žiaden orkán ani nič, na shmú hodinu pred tým bola ´len´ jednotka (výstraha), práve vtedy som sa nachádzala asi kilometer od letiska, vietor bol, to áno, ale pokiaľ by to poriadne spravili tak sa im nič neodjebe a nie takto.
a ako hovorí @katalyzator chvíľu predtým sa hovorilo o dočasnom pozastavení, pričom sa vyjadrili, že dúfajú, že k nemu nedôjde a viac sa to neriešilo.
ale vidno to na tej organizácii, že 30 ľudí zranených a 1 mrtvy...
ak by sa u nás vyskytovali tornáda tak samozrejme sa musí hľadieť aj na to...
Bola som na Pohode. to, aby ste vedeli, že si nevymýšľam.
Od rána tam bolo nechutné teplo, včera hlásili, že dnes by malo spŕchnuť a ochladiť sa, aspoň tak nám to bolo podané. Všetko sa normálne dialo a zrazu sa proste začala blížiť búrka, úplne brutálne rýchlo. Na každom pódiu postupne rušili koncerty, na O2 aréne práve prebiehali AMO, ľudia tam neboli len preto, že sa tam išli schovať alebo čo. (inak áno, aj ja som tam chcela ísť a bolo nás viacej takých...)
Vietor bol veľmi silný, keďže to bolo na otvorenom priestranstve, nebolo nič, čo by ho nejak zlomilo alebo čo. A ten nadvihol plachtu a úplne to tam zmasakroval.
V8s sa z domu mudruje a nadáva. Neboli ste tam.
Inak takmer celá Pohoda bola úplne super. Ten koniec bol strašný, všetci sme v šoku, to však neznamená, že na ďalší ročník (ak bude), nepôjdem. Jasné, že pôjdem.
na Topfeste zomreli traja ludia co som cital..
nebolo to zverejnene aby sa neposkodilo meno podujatia..
jeden skocil pod vlak.. dalsi sa zadusil v stane zvratkami (ozraty) a treti sa valal v bahne a presiel ho kamion kedze ho vodic moc vidiet nemohol..
ale zas bude poznamenana pohoda touto situaciou to je iste....
a o tom zrazenom autom viem preto, ze som sa zobudila na hukanie sanitiek
Naozaj počasie je nevyspytateľné, koľkokrát svieti slnko a človek sa ani nestihne spamätať, rozfúka sa vietor a o 5 minúť už padajú krúpy a je búrka.
zdroj www.joj.sk
Idioti mali vedieť, že ten vietor bude taký že to jebne.
Idioti mali všetkých ľudí hodinu pred vyháňať do stanového mestečka nech do nich bijú blesky.
Vlastne nie, idioti asi mali tri dni pred celý festival zrušiť, lebo hlásili dážďa búrky.
Takže keby sa riadili podľa počasia, tak by zrušili program v piatok ,v sobotu nie, lebo vtedy už byť nemali, takže by to aj tak nepomohlo...
A okrem toho tie silné búrky boli iba na pár miestach a nikto nevedel, že budú práve v Trenčíne, myslím že na väčšine územia Slovenska také silné vôbec neboli.
a na topfeste ľudia umierali aj po minulé ročníky, keď sa opití kúpali vo vode. čo myslíte, prečo zmenili areál? ale nie, samozrejme len pohoda je tá zlá, zle zabezpečená a zarába na ľuďoch...
Meteorologovia sami nevedia, že ako rýchlo bude tá oblačnosť postupovať a kam bude postupovať, preto sa mi zdá zbytočné argumentovať tým, že mali sa riadiť podľa predpovede počasie, lebo keby si sledoval ich predpovede zistil by si, že väčšinou im nevychádzajú...
Počasie je v dnešnej dobe naozaj nevyspytateľné a väčšinou ani meteorológovia nevedia ako sa vyvinie, koľkokrát výstrahy boli a nič sa nedialo...
Okrem toho pohoda sa o navstevnikov stara fakt prikladne. Na ziadnom inom festivale som sa zatial nestretol s vacsim poctom zdravotakov. Pohoda dobre ze navstevnikom este aj neutiera zadky na TOI TOIkach.
Navyse pohoda konstatne spolupracuje s hydrometeorologickym ustavom a ludia boli pred burkou varovani. To ze pokracoval koncert neznamena, ze niekto nutil tych ludi tam byt. Proste, kto ide v burke do stanu ide tam na vlastne riziko a to uz nie je chyba organizatora. Ludia maju vlastny rozum. Pohoda zabezpecila hasicov, zdravotny dozor, cize svoju ulohu si splnili. Toto je akoby sa do arealu zrutilo lietadlo a povedali by ste, ze tomu mali organizatori zabranit. Rovnako tazke je predpokladat, ze sa zruti taka konstrukcia.
po prvé, kaščák si tie úvodzovky nezaslúži, on si zaslúži Najväčší s veľkým N.
po druhé, organizátor nemá dosah na ľudskú vôľu.
nebol si tam, nevieš. vysokopravdepodobne si nečítaš poriadne ani aktuality o dianí. tak naozaj nemudruj. je síce "pekné" hľadať niekoho, na koho zvalíš vinu, ale nič to nezmení na fakte, že sa to už odohralo.
O evakuácii sa rozhodlo na základe informácií o ďalších dvoch hroziacich vlnách veterných smrští. Záchranári intenzívne pomáhajú zraneným.
to je asi to najpodstatnejsie
tu sa ukazuje ako vsetci vsetko vedia ako by vsetci vsetko spravili lepsie a ako by vsetci vsetko urobili inak. Ani jeden co tu picuje by nedokazal zabranit tomuto nestastiu. Aj organizator je len clovek tak ako vsetci.
Na inych diskusiach sa pisali aj take nazory, ze tak mu treba hip-hoperovi a podobne...fakt mi stoji rozum nad takymto prejavom. Ako to moze niekto napisat? Vsak to bol mlady clovek a vobec nezalezi co pocuval. Toto je ta drbnuta mentalita... A to iste sa deje aj tu na birdzi... teda deje sa to vsade....iste aj ja som taky, vsetci sme taky...kurva, ale vzdy si uvedomim, ze to proste nie je spravne...toto sa nemalo stat...
- tu aktualizujeme priebezne informacie v clanku v MASLO:
» www.birdz.sk/maslo/festival-...
- a zaroven toto forum dost funguje.
to je ale stastie, ze tu mame take obrovske mnozstvo internetovych vsevedkov.
caute.
Váš Stuha1
ale zároveň nemôžem pochopiť, ako tí istí organizátori nechali v pokoji nazhromaždiť sa stovky ľudí pod tým stanom! už aj z tých amatérskych videí vidno, ako bola obloha nehorázne zatiahnutá a s akou obrovskou silou fúkal vietor, ktorý nemalo čo zastaviť.
to nechápem.
postavene to bolo dobre.. ale kazdy stoziar ma moznost uniest len silu niekolko newtonov... ak vietor bol tak silny ze sa tato sila rapidne zvacila... doslo k pretazeniu a deformacii cize stan padol... stacilo aby bola chyba materialu a mohlo sa to hned stat.. alebo stacilo ze o 2cm dalej upevnili nosny stoziar a hend to bolo ine...
organizatory za to nemozu... nebolo ratane z takymto pocasim to je vsetko podla mna...
ako ste si mohli precitat inde the thing things skoro nevystupili koli chorobe clena.. organizatory vybavili vsetko preto aby vystupili a nakoniec sa aj tak stalo...
chceli dobry fest.. nechceli zranenych...
nepicujte setci do organizatorov, podla mna celu kriticku situaciu zvladli velmi dobre.
a čo sa týka pohody, ani trochu si nemyslím, že za to môžu organizátori.
@joelina co ututlali ? "pocula som" hmm a skutocnost ? realita / co bolo naozaj ?
neviem kde sa stala chyba,mozno mali ten stan tiez uzatvorit pred ludmi, mozno ho mali lepsie postavit,mozno blabla. nebudem sa tvarit mudro, lebo skratka neviem,netusim.
uvidime ci pohoda bude aj o rok. ci to uz bola vina organizatorov alebo nie bude pre nich tazke spamatat sa z toho, pretoze ten festival robia vazne pre ludi a cely cas sa snazia aby sa vsetci mali fajn a dobre.potom pride jedna burka a bum.
kazdopadne ak bude festival aj o rok, som tam.
okrem toho cela evakuacia festivalu fungovala dobre - oznamili nam aby sme postupne opustali festival, ubezpecili nas ze do jednej hodiny dalsia podobna burka nepride,vybavili specialne spoje,vybavili krizove centrum, pre deti a tehotne zeny frcali auta.
pohoda bola vzdy perfektne zorganizovana, preto mi je tazko predstavit si ze chyba by bola v organizacii.
@nrigo suhlasim s majajaj ...skor keby tam nieje ziadne zelezo tak by to nikoho nezabilo ale taketo polemiky...jak sa vravi "po vojne je kazdy general"
@richardson ake opatrenia? 33 000ludi pocuvajte ma bude prsat nechodte na pohodu a vy vsetky hviezdy co ste dostali tisice eur nehajte si ich a dovi bude prsat nic nebude...aj to mohli spravit...pozri prispevok 147
Neznasam vsak, ked niekto ide mudrovat a tam nebol, nevidel to tam.
jeden skocil pod vlak.. dalsi sa zadusil v stane zvratkami (ozraty) a treti sa valal v bahne a presiel ho kamion kedze ho vodic moc vidiet nemohol..
mam to od chlapa co sa pozna s jednym z organizatorov...
našťastie tam však nebola panika. áno, určitý chaos tam bol...
nadávaš na najväčšieho profíka vo svojom obore, ktorý vie urobiť festival SVETOVEJ úrovne, je uznávaný v zahraničí a je to chlap vždy ochotný pomôcť, aj keď mu voláš s úplnou kravinou.
Inac niektori ste tu vypustili poriadne ubohe myslienky, no ale co uz s vami, riadny Slovak sa nezaprie, potrebuje si nakydat, aby si tym pomastil svoju vlastnu hlavicku. Som ináč zvedavý, koľkí z vás tam aspoň raz boli, keď si dovolíte vypúšťať
sem také bludy.
Neviem, ci vobec rozmyslate aj nad inymi komentarmi ako tymi vasimi, skusim vsak este raz tie najzakladnejsie veci spomenut:
O evakuácii sa rozhodlo na základe informácií o ďalších dvoch hroziacich vlnách veterných smrští. Okrem toho, festival bol ukončený aj z dôvodu, že Michal Kaščák si nevedel predstaviť, že by sa mohlo pokračovať po smrti jedného a troch mimoriadne vážnych zraneniach ďalších troch ľudí.
A dál, program bol na 3 hodiny prerušený, pokračovať sa malo až o 18:00 Collegium Musicum, aj keby O2 Aréna nespadla, neviem si predstaviť, KDE a AKO by sa pokračovalo inde, keďže aj na open-airoch popadali dáke veci, kde by spali ľudia, keď mali v stanoch vodu, kde by sa najedli a napili, keď po celom areáli poletovali stánky a plachty asi všetkých prikrytých arén? Neboli by v teple, lebo mnohým premokli aj veci v batohoch, dobre urobili, že to skončili...
Som presvedčená, že zo strany organizácie sa urobilo všetko, čo sa v danej situácii dalo.
keď kukám na tú fotku @40 , a predstavím si, že tam niekde v oblasti tej padnutej plachty som hoďku pred tým sedela na Pare....
je to strašné... plačem pri každých správach. chudák chlapec, chudáci tí zranení. chudák kaščák.
ale dúfam, že o rok bude slnečno, horúco a hlavne POHODOVO.
:"(
@173 mne je jedno nadavajte si kolko chcete ,kazdopadne ak si nadavate pica kokot spami,tak si ich vložte do jedneho komentu ,,dakujem
Ak sa snažíš byť mienkotvorným alebo dôležitým, tu sa neunúvaj, tu ťa nikto nechápe a ani ti nerozumie. Odporúčam ti skôr navštíviť nejaký dedinský hostinec a s plnou táckou poldecákov prisadnúť medzi miestnych štamgastov, ktorí, podobne ako ty, sa všetkému rozumejú a zároveň na všetko nadávajú. Od Dzurindu, Obamu, Hlinu, suseda Jozefa, poštárku Kláru až po Jupiter, lampu oproti krčme, koleso na bicykli, Slovan, zips medzi nohami,...
Tam budeš aj obľúbený aj mienkotvorný.
Ale kľudne nás bav aj naďalej, môžme ti aj čapkať, ak chceš : )
som ti to vysvetlil v TS a aj vysvetlim presne co a ako som myslel
inac SORRY za tie moje nadavki. aj ked ty si domna zacala prva, ale ja sa aspon viem ospravedlnit. SORRY. a ostatne v TS co som ti to vysvetlil ako to bolo myslene.
čo sa týka témy - je to rozhodne smutné, ale kto mohol vedieť... veď samotní očití svedkovia potvrdili, že sa to zbehlo kurva rýchlo, tak načo hrať z obývačky generála ktorý všetko vedel ? (len škoda že až po "bitke")... aj napriek tomuto nešťastiu počúvam na Pohodu dobré ohlasy... a podľa toho čo som sa mohol dočítať pozerám, že aj organizácia spravila čo mohla... som zvedavý koho z toho nakoniec obvinia :/
@182 TS, lebo pises uplne z cesty a nezmysli...tak v TS si mozme vysvetlit veci...
Takto to je, taký je tento svet." ani nic ine neocakavam...hlavne ze ty rozumies vsetkemu a vsetko chapes, ze?!
Ak mám byť úprimný - po výkone, ktorý si tu predviedol, veľmi s tebou netúžim interne komunikovať. Očividne kopeme úplne inú ligu, ani by sme si nerozumeli.
Neviem všetko, to som ani nikdy netvrdil. Ale osvojil som si základy morálky a dobrých mravov.
Ale to všetko si časom osvojíš aj ty, ver mi. Inak oceňujem, že som si nemusel aj ja prečítať spŕšku vulgarizmov s veľkými písmenami.
-organizator ma na tom rovnaku vinu ako ucastnici-organizator mal lepsie monitorovat situaciu a predvidat.rovnako i ucastnici sami mali lepsie predvidat a hodnotit pocasie.
-samotny dovod padu stanu je jasny.fyzika totiz nepusti!nehovorim ze niekto mesiace dopredu mal tusit ze dojde tak silny vietor , ale konstrukcia mala byt navrhnuta s takou rezervou kde by sa ratalo i s takymto faktom.pritom by stacilo fakt malo aby sa tragedii zabranilo keby niekto myslel a predpidal dopredu.
je smutne co sa stalo,to uz nezmeni nik. no mozme dufat ze si organizatori daju vacsi pozor v buducnosti a lepsie sa poistia voci necakanym veciam.vsetko sa da ked sa chce.ak sa nechce potom nech drzia huby a nesu nasledky za to co sa stalo vacsnou mierou ich zavinenim a nie pocasim!
Ak do teba niekto bezdôvodne začne kopať, značí to, že je na nižšom leveli než ty. Môžeš sa pousmiať alebo pomôcť mu nastaviť si zrkadlo.
Ak ti niekto niečo rozumne vytkne, značí to, že ťa chce poopraviť a posunúť ťa vpred. V tom prípade je rozumné mu jeho námietku vyvrátiť (ak sa mýlil) alebo uznať si chybu a poučiť sa.
Pomstichtivosť a túžba po odplate patrí medzi najväčšie semeniská zla tohto sveta. Skutočne, ak sa niekomu pomstíš, nevytvoríš tým nič dobré, ba naopak, ďalšie zlo a skazu.
Verím, že si dokážeš odpovedať aj sám.
Tunák na birdži som si ešte nevšimol niekoho, kto by tak radikálne v priebehu pár hodín zmenil farbu.
Kiežby každý v sebe dokázal tak rýchlo nájsť toľko odvahy a ľudskosti. Hneď by boli diskusie zmyselnejšie a krajšie. A nielen diskusie.
Ešte raz - klobúk dolu, veľmi si ma potešil.
@transplantovana mas u mna pivo