Prosím vás, ktorý mi viete poradiť ohľadom tohto foťáka? nejak mi to vysvetliť ja sa do toho nerozumiem Potrebujem niečo kvalitné a našla som toto za celkom fajn cenu len mi ešte treba nejak priblížiť v čom je dobrý a v čom nie...napríklad s porovnaním
@hajzelbaba prvá zrkadlovka doteraz som mala len digitálne...vlastne nijak som nebrala ohľad na tie všetky parametre....brala som to čo poradil predajca... alebo známy...
ten mám, ale na birdze z neho fotky nemám. Ten je fajn, keď začínaš so zrkadlovkou. A potom si daj bacha nech si to kúpiš aj s objektívom, aby si si nekúpila len telo
@pernik už rozumiem, ale videl si jej fotky? Dosť sa mýliš, keď tvrdíš, že nemusíš byť dobrý fotograf aby si spravil dobrú fotku. Alebo každý chápeme niečo iné pod pojmom dobrá fotka.
@Pedall Videl som jej fotky a sú veľmi pekné, s tým sa nedá nesúhlasiť.
Myslím si ale, že keby si mi dal do ruky kvalitný aparát a podobnú príležitosť, objekt tak ti podobnú fotku spravím bez problémov, som lajk, ktorý fotí maximálne na dovolenke.
Ako som povedal, som lajk, preto by som sa do tejto témy nechcel veľmi zapájať. Je to len môj skromný názor.
Tak potom si sám protirečíš keď tvrdíš, že tvoje fotky nemajú kvalitu, lebo sa tomu nevenuješ a zároveň tvrdíš, že s kvalitným foťákom pri rovnakej príležitosti by si vedel spraviť fotky ako Hajzelbaba
Touto debatou chcem len povedať, že s kvalitným foťákom, 15 minútovým študovaním prospektu a peknou príležitosťou fotiť vie peknú fotku spraviť takmer úplne každý.
Nové fotoaparáty sú prešpikované technikou, kde skoro každá fotka vyzerá dobre. Oveľa ťažšie je urobiť peknú fotku s 20 ročným aparátom.
To o 20 ročnom fotoaparáte máš pravdu. Ale takisto nestačí len dostať do ruky foťák a chvíľku študovať prospekt. Musíš predsalen vedieť ako to odfotiť, premýšľať nad tým.
@Pedall To samozrejme, že áno, ale koľko trvá priemerne inteligentnému človeku, ktorý už aspoň v časopise videl peknú fotku to premýšlanie? Pol minúty? Minútu?
@pernik a možno na to nepríde vôbec neni to len tak cvakať dookola. Kopu krát aj ja pozriem na fotky a sú fajn, ale stále im ničo chýba aby boli úžasné. Tie úžasné tam sú, ale niesu to všetky. Ostatné sú len také bežné fotky
Keby som sa teraz nasral, skočil si do Tesca kúpiť najdrahší foťák čo tam majú a vážne chcel odfotiť niečo pekné tak verím, že do tretej rána to mám. To znamená, že o štvrť na štyri už budem umelec?
@Pedall Ale samozrejme, že to nieje len tak cvakať dokola, dokola cvakajú japonskí turisti.
Chcem tým ale povedať, že úžasný záber dokáže spraviť aj človek, ktorý sa tomu nevenuje a nieje žiaden umelec. (určite tým nenarážam na svoje fotky, keby to náhodou tak vyznelo)
Napríklad toto považujem za nádhernu fotku, ktorá je hodna umelca.
Ak chceš byť foto-umelec musíš mať aspoň aké-také umelecké cítenie, fantáziu, nápady, šťastie, trošku ovládať teóriu a mať foťák (áno niekedy sa podarí vykúzliť aj mobilom niečo, ale to ozaj len málokedy).
@32 a samozrejme ti to musi schvalit (to byt umlecom) urcita skupina ludi co uz co to dosiahla nazvyme to kritikou....ale sme premudrelí všetci tak z rána nie ?
@Zotrwacnost Poradila by som ti akurát to, aby si si naštudovala čo tie parametre foťákov znamenajú a sama si to posúdila v tomto smere - ak sa chceš venovať foteniu, tak tieto veci by bolo lepšie ovládať (Ja sama ešte väčšine tých parametrov poriadne nerozumiem, takže si zatiaľ vystačím s obyčajným digitálnym kompaktom - ani ten ešte neviem poriadne ovládať, neviem čo by som robila so zrkadlovkou... Ale s istotou viem, že som na tom kompakte robila na dovolenke lepšie fotky než bratranec, ktorý svoju kvalitnú zrkadlovku ovládal ešte menej ako ja ten kompakt )
@pernik tú fotku mi to nejako nevie zobraziť:/ a okrem toho sa môže podariť dobrá fotka niekomu kto sa tomu nevenuje. Ale ten kto sa tomu venuje, má ozaj ten cit a nadobudol skill môže každú fotku dať ako veľmi dobrú
Canon EOS 1000D je uz vo vybehu. Radsej trosku doloz na 450D alebo 500D + stabilizovany setacik 18-55, neskor mozno dalsie objektivy. Inak na zaciatok je to O.K., 1000cka sa povazuje za kvalitny fotak pre zacinajucich za dobru cenu a s moznostou dalsieho rozsirenia.
fíha, naši pred tromi rokmi kúpili canon 350D za 28tis. vlani sme kúpili tristovku tamron za 11tis a statív. je to drahý koníček, ale dokelu, stojí za to skús si pozrieť aj nikony, nielen canony
taaakze co sa tyka toho dokonaleho fotaku: nemyslim si, ze uzasnym fotakom urobis uzasne fotky, pretoze poznam ludi, ktori robia krasne fotky aj mobilom. dolezite je vystihnut moment, mat napad a byt schopny ten napad zrealizovat. napriklad @tenpatic nema dokonale ostre fotky s najlepsimi farbami, ale maju v sebe nieco, co prinuti cloveka zamysliet sa. maju myslienku, pribeh...
ja tiez nemam zrkadlovku, ale kompakt a uplne mi to staci. taktiez som nestudovala ziaden navod. netvrdim, ze moje fotky su uzasne a pekne, len chcem povedat, ze len samotna 100tisicova zrkadlovka este z nikoho fotografa nespravila a nespravi. je pravda, ze s nastudovanym navodom spravis kvalitnejsie fotky, ale aj napriek tomu som to stale neurobila
@pedall dakujem, ale nie uplne vsetky su moje. myslim, ze to mam aj zatriedene. teda aspon povodne som to zatriedovala
Tak pri dobrom svetle s lepším mobilom spravíš už aj dobrú fotku. Ale pri horšom svetle je to už veľmi zlé.
Ide o to aký máš mobil, môj mobil má dosť problémy a moc to neuznávam. Hovorím ide o to aj aký mobil.
Takisto to nieje taká kvalita a tak vysoké rozlíšenie ako compactom či zrkadlovkou. Proste niektoré fotky môžu vyzerať dobre kým su na malom monitore (obrazovke mobilu) a nedá ich človek na comp.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
(ale ja sa foteniu nerozumiem)
@hajzelbaba neviem či sú tie fotky čo máš vo fotoalbume tvoje, ale ak áno, tak sa foteniu vyznáš a to veľmi dobre
inac k tomu dostanes asi 200 stranovy navod tak sa o nic neboj...naučíš sa alebo si zaplať kurz cez víkend
@magickinder to som nepovedal
Ja som reagoval, že dnes nemusíš byť žiaden fotograf, či umelec na to aby si spravil peknú fotku...
Myslím si ale, že keby si mi dal do ruky kvalitný aparát a podobnú príležitosť, objekt tak ti podobnú fotku spravím bez problémov, som lajk, ktorý fotí maximálne na dovolenke.
Ako som povedal, som lajk, preto by som sa do tejto témy nechcel veľmi zapájať. Je to len môj skromný názor.
Keď chceš môžem pár upnuť do albumu.
Touto debatou chcem len povedať, že s kvalitným foťákom, 15 minútovým študovaním prospektu a peknou príležitosťou fotiť vie peknú fotku spraviť takmer úplne každý.
Nové fotoaparáty sú prešpikované technikou, kde skoro každá fotka vyzerá dobre. Oveľa ťažšie je urobiť peknú fotku s 20 ročným aparátom.
Keby som sa teraz nasral, skočil si do Tesca kúpiť najdrahší foťák čo tam majú a vážne chcel odfotiť niečo pekné tak verím, že do tretej rána to mám. To znamená, že o štvrť na štyri už budem umelec?
Chcem tým ale povedať, že úžasný záber dokáže spraviť aj človek, ktorý sa tomu nevenuje a nieje žiaden umelec. (určite tým nenarážam na svoje fotky, keby to náhodou tak vyznelo)
Napríklad toto považujem za nádhernu fotku, ktorá je hodna umelca.
Ak chceš byť foto-umelec musíš mať aspoň aké-také umelecké cítenie, fantáziu, nápady, šťastie, trošku ovládať teóriu a mať foťák (áno niekedy sa podarí vykúzliť aj mobilom niečo, ale to ozaj len málokedy).
ja tiez nemam zrkadlovku, ale kompakt a uplne mi to staci. taktiez som nestudovala ziaden navod. netvrdim, ze moje fotky su uzasne a pekne, len chcem povedat, ze len samotna 100tisicova zrkadlovka este z nikoho fotografa nespravila a nespravi. je pravda, ze s nastudovanym navodom spravis kvalitnejsie fotky, ale aj napriek tomu som to stale neurobila
@pedall dakujem, ale nie uplne vsetky su moje. myslim, ze to mam aj zatriedene. teda aspon povodne som to zatriedovala
» www.birdz.sk/webka/hajzelbab...
a osobne si nemyslim, ze by to nejak extremne znizovalo ich kvalitu a rusilo to dojem.
Ide o to aký máš mobil, môj mobil má dosť problémy a moc to neuznávam. Hovorím ide o to aj aký mobil.
Takisto to nieje taká kvalita a tak vysoké rozlíšenie ako compactom či zrkadlovkou. Proste niektoré fotky môžu vyzerať dobre kým su na malom monitore (obrazovke mobilu) a nedá ich človek na comp.
Si to napisal stylom jak keby kupovala najdraku zrkadlovku daky 1ds mk3
xD
sak pod cca350 eur ani nekupis