myslim, ze nejde o aky najlepsie linu ide. ale o to aky si skseny a ak si nekssuen ytak na zaciatok ubuntu to som mal aj ja potom som mal kubuntu a tam som vedel nastavit aj siet
Kasko vobec to nezalezi od toho aky je clovek skuseny, ale zalezi to od toho kolko tomu obetuje casu a usilia a aj od toho co mu vyhovuje.
Ja som zacinal takto (teraz nepisem distra ktore som mal len par hodin nainstalovane):
Knoppix, Suse 9.0, openSuse 10.1, Ubuntu a Kubuntu (vsetky verzie od 6.06 po 7.04 ale nie hned po sebe), PC linux OS, Debian etch, Debian lenny/sid a medzi tym este vseliake ine, ale to boli len take par hodinove zalezitosti a velmi lutujem ze som nezacinal rovno takto:
knoppix -> debian.
Ak niekomu vyhovuje *buntu tak je to v poriadku a nie je to tak ze kubuntu pouzivaju len lamy. Na ubuntuforums.org je kopa ludi ktori vedia o linuxe viac, nez napriklad nejaky gentooisti, alebo slackwaristi. To ze ma niekto jedno zo spominanych distier, este z neho nerobi linux guru-a.
Mne osobne vyhovuje debian, hlavne pre jeho perfektny balickovaci system apt, pre jeho rychlost a stabilitu, pre obrovsku kopu softwaru a pre komplexnu moznost konfiguracie ktoru mi ponuka.. Kedze dost veci sa tam nastavuje manualne a jednoducho som nuteny si to nastavit podla seba.
Sent: ked sa chces nieco naucit, tak si daj FreeBSD, alebo LFS A hlavne LFS (Linux From Scratch). Cital som k nemu dokumentaciu a sice nic zlozitejsie som snad ani nevidel, ale kto rozchodi toto distro je pre mna king. Ja si na neho brusim zuby uz nejaky ten cas. Povodne som chcel gentoo, ale na co stracat cas s gentoo, ked mozem ist rovno na hardcore a cistu samovrazdu
kedze nemam cas skusat nove veci, som na debiane doma a na kubuntu v praci (kedze debian odmietal aj po instalovani patchu pracovat so SATA diskom, co mam v PC ...)
Ja som si spokojne nainštaloval vo Windowse Virtual Box a skúšam. Ale to Ubuntu mi vyhovuje celkom. Je to také lamer friendly. Aj keď mi tam nejako nešlape gcc, kvôli čomu som to nainštaloval..
neviem ale mne ubuntu vyhovovalo jedine čo mi stále robilo problémi bola konfigurácia mojej Ati grafickej karty madriva je šmejd a Suse linux je celkom prepracované distro až na tie multimedia ktora sa dosť blbo doinštaluvavaju hoc neviem ako je to teraz
Ubuntu ma tu vyhodu co sa tyka video kodekov ktore stiahnes a nainstalujes na 3kliknutia (skratka JEDNODUCHE) a pokial nehras hry a nerobis grafiku tak 3D podpora nieje potrebna (Star-Craft pojde aj bez nej )...
Dnes som videl v akcii novu Mandrivu a musim povedat ze som bol dost milo prekvapeny. Sice bola dost pomala, ale bez problemov sa nainstalovalo VSETKO potrebne, vratane proprietarnych driverov.
ono imho treba vsetko odskusat, lebo moze sa stat, ze take ubuntu sa mu ani nerozbehne, zatial co fedora hej, alebo ze mandriva bude pomala ako slimak a suse bude behat ako sialene... a treba tomu venovat CAS (teda ak chces rozumiet co sa deje, nejako nakonfigurovat, aby sa ti nespustala kazda zbytocnost atd...).
M@trixx nechcem vyvolavat flame, ale neviem ako ty, ja som rychly suse este nevidel.
Btw karci ked ces prdel tak si nahod BSD a ak ti na masine vydrzi dlhsie ako rok, tak si dobry.. Kamos si dal prednedavnom freeBSD tunil ho jak blazon az tam nieco odjebal a teraz ma zas debian
imho pre zaciatocnika jednoznacne ubuntu, openSUSE, fedoru alebo mandrivu...
o gentoo a veciach podobnych mu nemusite ani hovorit... pri prechode z ms by mu to asi robilo dost problem...
a co sa tyka vyberu konkretneho distra, tak urcite treba pozerat aj na to aky mas hardware... nie kazde distro bude mat dobru podporu ovladacov... dalej musis hladiet aj na to co s tym potom dalej hodlas robit...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
No na zaciatok je asi najlepsie nejake Ubuntu alebo Mandriva
Ked sa chces nieco naozaj poriadne naucit, tak arch linux alebo gentoo.
Ked chces nieco lahsie, tak fedora9.
A ked nieco uplne lahke, tak OpenSuSE.
Ale NIKDY si nedavaj ziadne *buntu ani mandrivu.
Ja som zacinal takto (teraz nepisem distra ktore som mal len par hodin nainstalovane):
Knoppix, Suse 9.0, openSuse 10.1, Ubuntu a Kubuntu (vsetky verzie od 6.06 po 7.04 ale nie hned po sebe), PC linux OS, Debian etch, Debian lenny/sid a medzi tym este vseliake ine, ale to boli len take par hodinove zalezitosti a velmi lutujem ze som nezacinal rovno takto:
knoppix -> debian.
Ak niekomu vyhovuje *buntu tak je to v poriadku a nie je to tak ze kubuntu pouzivaju len lamy. Na ubuntuforums.org je kopa ludi ktori vedia o linuxe viac, nez napriklad nejaky gentooisti, alebo slackwaristi. To ze ma niekto jedno zo spominanych distier, este z neho nerobi linux guru-a.
Mne osobne vyhovuje debian, hlavne pre jeho perfektny balickovaci system apt, pre jeho rychlost a stabilitu, pre obrovsku kopu softwaru a pre komplexnu moznost konfiguracie ktoru mi ponuka.. Kedze dost veci sa tam nastavuje manualne a jednoducho som nuteny si to nastavit podla seba.
Sent: ked sa chces nieco naucit, tak si daj FreeBSD, alebo LFS A hlavne LFS (Linux From Scratch). Cital som k nemu dokumentaciu a sice nic zlozitejsie som snad ani nevidel, ale kto rozchodi toto distro je pre mna king. Ja si na neho brusim zuby uz nejaky ten cas. Povodne som chcel gentoo, ale na co stracat cas s gentoo, ked mozem ist rovno na hardcore a cistu samovrazdu
Tommyhot: Nahodou Gentoo je prdel ale uvazujem ze si ho reinstallujem a pojdem zo stage1/2 a nie z 3tky ... sak prdel musi byt nie?
Majkrosoft vindovz rulz!
Btw karci ked ces prdel tak si nahod BSD a ak ti na masine vydrzi dlhsie ako rok, tak si dobry.. Kamos si dal prednedavnom freeBSD tunil ho jak blazon az tam nieco odjebal a teraz ma zas debian
o gentoo a veciach podobnych mu nemusite ani hovorit... pri prechode z ms by mu to asi robilo dost problem...
a co sa tyka vyberu konkretneho distra, tak urcite treba pozerat aj na to aky mas hardware... nie kazde distro bude mat dobru podporu ovladacov... dalej musis hladiet aj na to co s tym potom dalej hodlas robit...
» ubuntu-ultimate-edition.en.malavida.com/d4907-free-down...
@23 suhlasim. ja mam ubuntu uz celkom rozbehnutu a vsetko mi fakci az na jednu malickost